zupa kremowa - 1000 przepisów (strona:53/67)

Francuska zupa czosnkowa. 158

mój syn przygotowuje swój ulubiony sos czosnkowy (z wyjątkowym rozmachem), to też muszę stoczyć ze sobą małą wewnętrzną walkę na progu ;) Teraz chyba mi wierzycie, jak łagodna jest ta zupa? ;) Pyszna! Składniki: 1 główka czosnku                       1 litr wody 1 (1/2+1/2) pęczek pietruszki 1 liść laurowy 2 goździki(...)listki szałwii (opcjonalnie) 1 łyżeczka soli  5 (2+3) łyżek oliwy 3 żółtka 1 łyżeczka soku z cytryny świeżo zmielony pieprz 6 łyżek startego żółtego sera (miękkiego, kremowego) Wykonanie: Główkę czosnku podzielić na ząbki i rozgnieść je bez obierania z łupinek.  Wrzucić do garnka razem z 1/2 pęczka pietruszki, laurem, goździkami, pieprzem i tymiankiem. Dodać 2 łyżki oliwy

zadanie-gotowanie
Risotto z krewetkami 173

jako kremową, lekko półpłynną. Jeśli do uzyskania takiej zabraknie nam bulionu, to po jego wykorzystaniu można użyć wody, ale należy dodawać ją małymi porcjami, żeby nie przegotować ryżu. Gdy ryż jest gotowy, dodajemy pokrojone w kawałki krewetki i jeszcze chwilę gotujemy mieszając, żeby smaki się połączyły. Risotto z krewetkami podajemy udekorowane porwanymi listkami świeżej bazylii. Podobne przepisy Zupa pomidorowa

Pociąg Do Kuchni
Śmietanka z orzechów nerkowca 140

kremowy, delikatny i lekko maślany smak. Po namoczeniu idealnie nadają się do serników, serków, różnych kremów i jako główny składnik... śmietanki!  Właśnie - śmietanka! Doskonale sprawdzi się w przypadku osób będących na diecie wegańskiej oraz tych, którzy nie tolerują produktów mlecznych. Oprócz zdrowych właściwości jest przepyszna! Może być bazą do wielu słodkości, sosów, czy po prostu "zabielaczem" do zupy. Uwielbiam

Di gotuje
Błyskawiczna brokułowa z orzechami włoskimi i serem pleśniowym 105

bardziej wytrawnych - jak choćby ser pleśniowy typu rokpol , którego użyłem w tym przepisie. Ma on intensywny, słonawy smak, a jak posiedzi troszkę w ciepełku, to robi się aksamitny i kremowy. I co ciekawsze, charakterystyczny zapach minimalizuje się tuż po dodaniu go do kremu brokułowego. Błyskawiczna brokułowa z orzechami włoskimi i serem pleśniowym Brokuł sztuk jeden. Odcinamy różyczki. Wrzucamy(...)momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem, niczym więcej. W oczekiwaniu na ugotowane brokuły przygotowujemy orzechy włoskie i ser, które to następnie układamy na środku talerza. Wlewamy zupę. Warto pamiętać, żeby nie wlać schłodzonej zupy, gdyż zgęstnieje i będzie taka ciamciaramcia. Na koniec kilka kropel oliwy. Wg mnie jedno z lepszych zestawień kulinarnych jakie człek zmyślił sobie - specyficzny posmak

Right Behind The Kitchen
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 136

zupę rybną i placuszki z ciecierzycy - wszystko pyszne. Nie ma to jak restauracja, w której deser rośnie ci nad głową:) Grecka kuchnia - co mnie zaskoczyło?1. Ser FetaUwielbiam fetę, często ją jem i przecież doskonale znam jej smak. Ale w Grecji okazało się, że istnieje wiele rodzajów/odmian fety różniących się choćby teksturą i intensywnością słonego smaku - od kremowych

Chilli Czosnek i Oliwa
Paczka zdrowej żywności od Look Food :) 159

rafinowany pozbawiany jest najcenniejszych wartości odżywczych. Ten poniżej jest całkowicie inny! Dostarcza witaminy E, K, karotenoidy oraz koenzym Q10. Można używać go do smażenia, pieczenia, duszenia, jako dodatek do zup i sosów. Nadaje potrawom intensywną barwę.  OLEJ KONOPNY - ekologiczny olej tłoczony na zimo. Jest ogromnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które mają idealne proporcje, czyli 3:1. Jest(...)cenne składniki odżywcze (miedź, żelazo, selen, witamina C, błonnik) wspomagające odporność, pracę jelit oraz metabolizm. Zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) - źródło łatwo dostępnej energii. Smak jest cudowny! Intensywnie kokosowy, kremowy. Jako smarowidło dość ciężko się rozsmarowuje, ma bardziej twardą, zbitą konsystencję. Jednak po lekkim podgrzaniu rozpuszcza się się do półgęstej masy. Na wierzchu oddzielił się olej kokosowy :)  SYROP KLONOWY

Zdrowie na języku :P
Ryż z orzechowym tofu 160

rzecz tahini, natomiast nadal mam do niego sentyment. Bardzo chętnie włączam je do diety, dodając zarówno do ciastek, jak i zup czy drugich dań. Trochę stęskniony smaku, jaki oferowała zupa orzechowa, postanowiłem na kolację przygotować ryż nawiązujący do wspomnień po niej. Tak właśnie powstał ryż z orzechowym tofu! To danie, to takie połączenie niewinności ze strony tofu, ponieważ jest delikatne(...)ostatniego momentu co je czeka, a także sosu, który nawet nie ukrywa, że chce zmienić tofu w „przedmiot pożądania”. Sosik, w którym tofu jest zamarynowane, to połączenie kremowego masła, słonego sosu sojowego i ostro-czosnkowego sosu sriracha. Mieszanka doskonała! Czy sos sriracha jest konieczny? I tak, i nie… Jest to sos naprawdę wyjątkowy w smaku. Jeśli naprawdę

Blendman
Ryż z orzechowym tofu 240

rzecz tahini , natomiast nadal mam do niego sentyment. Bardzo chętnie włączam je do diety, dodając zarówno do ciastek, jak i zup czy drugich dań. Trochę stęskniony smaku, jaki oferowała zupa orzechowa , postanowiłem na kolację przygotować ryż nawiązujący do wspomnień po niej. Tak właśnie powstał ryż z orzechowym tofu ! To danie, to takie połączenie niewinności ze strony tofu, ponieważ jest delikatne(...)ostatniego momentu co je czeka, a także sosu, który nawet nie ukrywa, że chce zmienić tofu w „przedmiot pożądania”. Sosik, w którym tofu jest zamarynowane, to połączenie kremowego masła, słonego sosu sojowego i ostro-czosnkowego sosu sriracha. Mieszanka doskonała! Czy sos sriracha jest konieczny? I tak, i nie… Jest to sos naprawdę wyjątkowy w smaku. Jeśli naprawdę

Blendman
Dyniowa zapiekanka 124

zupie - kremie. Tym przepisem chcę przekonać, że dynia może więcej. Świetnie się sprawdzi w jesiennej zapiekance. Przepis ten spełnia jednocześnie wymagania diety niskowęglowodanowej LOV-CARB. Dodatek garam-masala, której głównym składnikiem jest cynamon bardzo efektywnie wpływa na przyspieszenie przemiany materii, szczególnie zaś spalanie tłuszczów. Dodatek sezamu nie tylko świetnie dekoruje zapiekankę, ale nadaje chrupkości i lekko orzechowego posmaku, przełamując kremową

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 172

wikliny, wino Madeira, tradycyjny haft ręczny i uprawa bananów. Wspomniane banany to zupełnie inne w smaku owoce od tych, jakie są dostępne w polskich sklepach! Są słodsze, bardziej kremowe, absolutnie niesamowite! Są również dosatkiem do najbardziej charakterystycznej potrawy z ryb espada com banana, czyli panierowany filet ryby pałasz ze smażonym na maśle bananem i dodatkami. Danie absolutnie warte skosztowania. Kuchnia(...)maderze to doprawdy raj dla smakoszy. Lepiej niż słowa opowiedzą o niej zdjęcia regionalnych potrawjakimi są m.in. zapiekany maderski chlebek z masłem czosnkowym, zazwyczaj podawany jako przystawka (czekadełko), mięczaki, zupa z chlebem, ośmiornica, ... Fot. Chlebek bolo de caco Fot. Przystawka, dwa rodzaje mięczaków lapas grelhadas żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto

Taste Of My Day
Przepisy na Wielkanoc 301

sernik z makiem Sernik kajmakowy (toffi) Ciasto czekoladowe z kremem budyniowy Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej  Pieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb(...)chleb na zakwasie Mleczne bułeczki Sałatki: Sałatka ziemniaczana z jajkiem Sałatka ,,słonecznik" Sałatka z kurczakiem i mango Sałatka warstwowa z kurczakiem Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i szparagami Sałatka ziemniaczana Zupy: Żurek wielkanocny  Zupa pieczarkowa Sosy: Domowy majonez Sos żurawinowy Sos z cukinii Udanych świąt Wielkanocy

Kuchnia Łukasza
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI 164

bulionu, mieszając co chwilę ryż. Dodałam masło. Gotowałam go na bardzo wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Czynność powtarzałam bo ryż wchłaniał bulion. Gdy był już miękki, delikatny i kremowy ale nie rozgotowany przełożyłam go do grzybów. Chwilę jeszcze poddusiłam wszystko. Przyprawiłam i wsypałam koperek. Zamiast niego pasuje również natka pietruszki. Wymieszałam. Można dodać jeszcze pozostałą część masła. Na koniec(...)pachnące grzybami risotto jest powalające. Pozostało jeszcze przed podaniem posypać parmezanem i życzyć Wam smacznego! Jeśli nazbieraliście za dużo grzybów możecie zamrozić uduszone grzybki  i przygotować z nich ZUPĘ KREM Z KLUSECZKAMI KŁADZIONYMI Polecam również risotto: RISOTTO Z BAKŁAŻANEM RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI

potrawyregionalne
Pomidorowe Love! 150

dwie jadłyśmy tak pomidorową, reszta rodziny krzywo na nas patrzyła. Uwielbiałam to!  Po latach mam swoją najukochańszą pomidorową, zupełnie inną od tej z lat młodości. Gęstą i kremową. Pysznie pomidorową, z dużą ilością świeżej bazylii.  Bardzo szybka i taaka pyszna! Składniki: 400 g pomidorów krojonych w puszce, 2 x 500 g pomidorowej passaty, 600 ml wody/ bulionu warzywnego(...)warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem. Dodatkowo lubię przyprawić ją szczyptą suszonego oregano i tymianku. Wrzucamy dużą garść świeżej bazylii i całość rozdrabniamy przy pomocy blendera

Plate of Joy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z dodatkiem serka mascarpone 143

Sierpień i wrzesień to miesiące w których dostępne są najlepsze słodkie pomidorki gruntowe. A jak są pyszne pomidorki to nie może zabraknąć zupki pomidorowej ze świeżych

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania