zupa kremowa - 1000 przepisów (strona:46/67)

Barszcz sefardyjski 157

zupa powstała z inspiracji kuchnią żydowską. Widziałam w jednej z moich książek żydowski barszcz przecierany i pomyślałam, że można by go wzbogacić, urozmaicić i nadać mu całkowicie inną tożsamość, niż tak dobrze nam znaną polską czy ukraińską! :) Postanowiłam, że pozostanę w tematyce żydowskiej. Nie wiem, czy Sefardyjczycy jadali barszcz, ale gdyby jedli, bardzo możliwe, że smakowałby bardzo podobnie. ;) Przepis autorski(...)uniknąć potem przeszukiwania całej zupy - zmiksowana zupa z przyprawami może zgorzknieć!) dusiłam ok. 20 minut.  3. Wyjęłam wszystkie całe  przyprawy, zdjęłam z ognia, zmiksowałam i postawiłam z powrotem na kuchence, wlałam wino, doprawiłam pieprzem, solą i octem winnym, gotowałam 5 minut na małym ogniu, mieszając. 4. Nalałam do talerzy, udekorowałam śmietaną, kremowym octem balsamicznym i skórką cytrynową. Bardzo

Kuchnia Prezydentowej
Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna 194

oddzielić żółtka. Czosnek przeciśnięty przez praskę utrzeć z solą na kremową masę (jeśli nie macie moździerza, można użyć malaksera). Do miski wrzucić żółtka, utarty czosnek, musztardę, pieprz, szafran i dokładnie wymieszać. Ubijać dodając oliwę (drobnym strumieniem, jak do majonezu). Na koniec dodać papryki i dokładnie zmiksować. Przechowywać w lodówce. Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna podana z bagietką i sosem

Pociąg Do Kuchni
Chłodnik ze szparagów. 135

Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was świetny przepis na wiosenny chłodnik. Jest orzeźwiający, kremowy i przede wszystkim pyszny! Idealny nie tylko na upały. Bardzo polecam!!!  Składniki na chłodnik ze szparagów:  na 2 porcje 200 g zielonych szparagów 50 g obranego i posiekanego, zielonego ogórka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 łyżki śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego(...)przelewamy do kielicha miksera (jednego zostawiamy do ozdoby), dodajemy posiekanego ogórka, szczypiorek i miksujemy. Na końcu dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Teraz zupę wkładamy do lodówki i chłodzimy około 1-2 godziny (warto schłodzić również szklaneczki w których ją będziemy serwować). Gotowy chłodnik podajemy w dobrze schłodzonych szklaneczkach i ozdabiamy gotowanym szparagiem

Rozpustne gotowanie
Tiramisuuuuuuuuuu 490

Śnieg za oknem i  brak słońca powoduje, że marze tylko o kawie i słodyczach. Stąd dzisiejsza propozycja - pyszne, kremowe tiramisu. 2 serki mascarpone 4 łyżki

Humanistka w kuchni
Ryż z kurczakiem a'la risotto 286

Kremowy ryż z dużą ilością mięsa z kurczaka. Przygotowuje się go bardzo szybko. Ja wykorzystuje mięso z rosołu, z udek kurczaka z zupy, ale dobra będzie również pierś z kurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki

NA MOIM TALERZU
Zupa dyniowa z prażonymi migdałami 122

imbirem, podawana z uprażonymi płatkami migdałowymi. Z wcześniej przygotowanym musem dyniowym, zrobienie tej zupy nie zajmuje dużo czasu. Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 kopiasta łyżeczka startego świeżego imbiru 500 g musu z dyni ½ soku z pomarańczy 1 szklanka bulionu 100 g serka białego kremowego ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki cynamonu sól pieprz płatki migdałowe Wykonanie: Uprażyć migdały: Na rozgrzaną(...)dodać imbir i smażyć przez około minutę. Następnie dodać mus z dyni i smażyć przez kilka minut. Do dyni dodać bulion, sok pomarańczowy , doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Zupę gotować przez około 30 minut. Dodać ser i zmiksować blenderem. Zupę podawać posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi

Mama Gotuje
Słodko-kwaśny krem dyniowy 122

Jest wiele wersji tej kultowej, jesiennej zupy. Najczęstsza na słodko, na ostro... ja proponuje wariant słodko-kwaśny z pikantną nutą, który wymyślił mój mąż, który nie przepada za daniami na słodko. Ta propozycja przypadnie do gustu osobom lubiącym potrawy wyraziste w smaku i o kremowej konsystencji. Składniki 2kg miąższu z dyni 2 gałązki lubczyku 2 papryczki chili (w całości

Pyry na Gaz
Zupa krem ze szparagów 110

Zupa ze szparagów jest bardzo szybka i prosta do przyrządzenia a za razem bardzo smaczna .  Szkoda że szparagi są tak krótko. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego 100 gram serka topionego kremowego olej do smażenia sól,pieprz Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy olej , dodajemy obrana i pokrojoną w kostkę cebulę , smażymy do momentu aż cebula(...)kroimy na mniejsze części, dodajemy do podsmażonej cebuli. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, główki szparagów wyjmujemy wcześniej uważając żeby się nie rozgotowały.Dodajemy serek topiony i miksujemy zupę za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Bajeczna Kuchnia
PROJEKT ŚNIADANIE: Owsianka Pinacolada 203

Kolejny raz dałam się ponieść na śniadanie owsiance! Moje podniebienie, które od czasów przedszkola przyozdobione było napisem " Zupy mleczne niemile widziane", tańczyło z radości przy każdym kęsie :) Absolutnie wspaniałe połączenie smaku kokosa i ananasa! Owsianka w wydaniu Pinacolada jest niezwykle kremowa. Kremowa i słodka, dzięki mleczku kokosowemu. Myślę, że będzie świetna, aby rozpocząć dobry dzień! :) Owsianka Malibu na 1 porcję

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jesienny gulasz z dyni 127

odżywczych. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją piec, smażyć, dusić, gotować i marynować. Przyrządzać z niej przetwory, zupy, zapiekanki, placki, a nawet słodkie wypieki. Dziś zapraszam Was na pyszne danie - w roli głównej piękna, pomarańczowa dynia. Delikatne kawałki kurczaka w kremowym sosie z dynią, aromatyzowane świeżym tymiankiem. Pyszne danie utrzymane w jesiennym klimacie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Składniki

Wędrówki po kuchni
PIKANTNA ZUPA Z BATATÓW 215

Zupa z batatów to miła odmiana. Pomarańczowa jak kremy marchewkowy czy dyniowy. Wiele je łączy – choćby umiłowanie do pikantnych, egzotycznych przypraw i gęstej, kremowej konsystencji. O batatach jeszcze będzie – słodki ziemniak… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Zupa czosnkowa 82

Zupa czosnkowa to nie tylko prawdziwa bomba wspomagająca naszą odporność, ale też wyjątkowo smaczne danie. Wersja polska tej zupy jest znacznie łagodniejsza od jej czeskiego odpowiednika i bardziej się spodoba osobom nie przyzwyczajonym do tak ostrego posiłku. Ta wersja jest lekka, kremowa i z wyraźnym, ale nie męczącym smakiem czosnku

Milion Smaków
Śmietana sojowa 139

Muszę powiedzieć, że dziwnie, ale bardzo smacznie było jeść/pić śmietankę, która jest gęsta i kremowa, ale w ogóle nie zawiera cholesterolu ani laktozy. Świetnie sprawdza się w kawie (używałam do zbożowej) - nie zważa się, podobnie zresztą w zupach. Śmietanka nie nadaje się jednak do ubijania, ale jest dość gęsta, więc można ją z powodzeniem dodawać do deserów

Qlinarnie i Qlinarnie
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 183

rozrasta. Wschodzą małe listki - rośnie wielka radość.  Pierwsza ścięta kępka to kulinarne święto.  Była już zupa (klik) i bułeczki (klik) , był też makaron (klik) .  Teraz pora na wytrawne scones z cheddarem - rozrywane jeszcze na ciepło i nurkujące w kremowym, cudownym po prostu hummusie z czosnkiem niedźwiedzim .  Zielona uczta.  Pachnąca wiosną. Idealna na piknik, ten pierwszy

KUCHARNIA
Zupa krem brokułowa 142

Zupa brokułowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie zgodzimy się z opinią, że zupa krem jest nudna, mdła i bez wyrazu. W smaku jest naprawdę bardzo dobra. Składniki: - duży brokuł - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 ziemniaki - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - pęczek koperku - 100 g kremowego serka topionego - 2 łyżki masła - 2 kostki rosołowe drobiowe - łyżeczka suszonej bazylii - sól, pieprz(...)miękkości. Dodajemy pokrojony koperek. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy serek topiony i chwilkę razem wszystko gotujemy. Około 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Wszystko razem miksujemy. Zupę możemy podać z  płatkami migdałowymi, grzankami albo prażoną cebulą

Pan i Pani Smith w kuchni

Proponowane wyszukiwania