roku eksperymentuje z przepisami z dodatkiem dyni :) Na blogu znajdziecie m.in. przepis na rewelacyjną zupę dyniową przygotowaną na mleczku kokosowym lub idealnie kremowe tiramisu . Dzisiaj zachęcam do przygotowania gołąbków w sosie dyniowym. Będziecie zaskoczeni smakiem poniższego sosu - lekko pomidorowego, a zarazem delikatnie słodkiego. Wbrew pozorom, puree z dyni idealnie pasuje do sosu pomidorowego. Składniki na porcję dla 4-6 osób
UgotowaćKolejna pyszna zupa wylądowała na naszym stole. Uwielbiamy zupy i niezła kolekcja pysznych uzbierała się na blogu, zajrzyjcie pod zakładkę ZUPY. Dzisiejsza zupa jest rewelacyjna, treściwa i aromatyczna, z serii kremowej. Użyłam do niej wywaru z gotowania ośmiornicy ale równie dobrze nada się wywar z warzyw czy tylko woda. Polecam gorąco, popróbujcie. Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieRisotto to popularna potrawa kuchni włoskiej, którą gotuje się z dodatkiem bulionu dla uzyskania kremowej konsystencji. Bulion można zastąpić pozostałą z obiadu zupą pomidorową bądź gotową zupą oferowaną przez firmę Profi . Dodając pomidorki koktajlowe i zioła uzyskamy bardzo aromatyczne sycące danie obiadowe. RISOTTO POMIDOROWE z ZIOŁAMI Składniki: 1 opakowanie zupy pomidorowej Profi 3/4 szkl.wody (opcjonalnie) 1,5 szkl
Bon appetit mon amiesera pleśniowego. Mieszamy i zostawiamy na ok. 5 minut na średnim ogniu. Ściągamy z ognia.Podajemy z chrupiącą grzanką i plastrem sera, który pod wpływem ciepłej zupy zacznie się cudownie topić, co doda wszystkiemu kremowego, acz intensywnego smaku. Smacznego
Kitchens AlphabetSezon szparagowy jest krótki. Więc warto korzystać z niego jak najczęściej. Ja zapraszam Was na zupę krem z dodatkiem kluseczek kukurydzianych. Zupka delikatna, kremowa o łagodnym i aksamitnym smaku. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 cebula mniejsza 1 ząbek czosnku 2 szkl bulionu warzywnego 1 szkl kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Kluski kukurydziane 1 szkl
Ala piecze i gotujeKolejna kremowa, prosta, tania i przyjemna przekąska. Tym razem coś dla fanów cebuli (czyli również dla mnie. ;) ). 8 dużych cebul 1 litr wywaru warzywnego 50g żółtego sera szczypta kurkumy sól morska świeżo mielony pieprz czarny grzanki klarowane masło do smażenia Zagotowujemy wywar warzywny. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Szklimy je na maśle(...)czym przekładamy do garnka wywarem. Mieszamy, a następnie gotujemy około 5 minut. Za pomocą blendera miksujemy zupę na gładką masę. Przyprawiamy kurkumą, pieprzem oraz delikatnie solą, jeśli potrzeba. Żółty ser ścieramy na tarce i dorzucamy do zupy. Dobrze mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Podajemy posypaną tartym serem i grzankami
Kuchenna KontrrewolucyaWarto się tutaj wybrać z kilku powodów: 1. Jedzenie – zupełnie nowe, egzotyczne i bardzo dobre. Po raz pierwszy jadłam humus z kuminem (bardzo kremowy i dobrze przyprawiony) i chlebkiem pita oraz syryjską zupę soczewicową z czosnkiem i imbirem (cytryna idealnie uzupełniała smak zupy). Obok w miseczce coś, co wydawało się chlebkiem pita, pokrojonym na kawałki i podsmażonym(...)Bardzo aromatyczna. 3. Nieduża liczba pozycji w menu wg mnie świadczy na korzyść restauracji. Ale w tak małej karcie dań jest kilka pozycji wegetariańskich (nawet wegańskich) – np. humus, zupa soczewicowa, falafle, pasta z pieczonej papryki z orzechami czy pasta z bakłażanów. Z łatwością da się skomponować dwudaniowy obiad. 4. Całkiem przyjemna muzyka arabska. Z atrakcji niejedzeniowych można dodać taniec
Qlinarnie i Qlinarniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszna i szybka zupa, którą możecie przyrządzić "po swojemu". Jeśli lubicie bardziej kremową - dodajcie więcej serka. Jest niezwykle syta, rozgrzewająca i idealnie nadaje się na chłodne dni. mięso drobiowe na wywar (*) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 puszka kukurydzy (polecam Develey ) 100g serka topionego 2 listki laurowe 2 ziarna ziela(...)soli, ziela angielskiego i listków laurowych. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera). Kilka minut przed końcem gotowania dodać kukurydzę (z zalewą). Na końcu w zupie rozpuścić serek topiony. Całość doprawić do smaku (gałką muszkatołową, solą, pieprzem) i posypać natką pietruszki. Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać żółtym serem. (*) Zupę można przyrządzić
Di gotujewiększe od orzecha laskowego, bo faktycznie im mniejsze, tym lepsze! Muszę powiedzieć, że nie przepadam za gotowanym mięsem mielonym, ale w tej zupie bardzo mi smakowało. Mięciutkie, doprawione i kruche klopsiki świetnie wkomponowały się w kwaskowo-kremowy, jarzynowy wywar. Zróbcie sobie swoją klopsikową; wraz z Kasią, gorąco Wam polecamy tę mało znaną, wspaniałą polską zupę
Kuchnia Prezydentowejkoperek do garnka, czy pomidory... no zawsze wyjdzie coś pysznego. A więc postanowiłam upichcić to czego jeszcze nigdy nie robiłam (jak zwykle hihi) i zrobić zupę pomidorową z klopsikami. I ryżem. I jest pyszna, kremowa, pachnąca i chyba zagości na moim stole na stałe. Składniki: młoda marchewka 4 sztuki młody seler młody por pietruszka 1 kg pomidorów(...)gram ryżu dwie łyżki oliwy opcjonalnie łyżka cukru Umytą i obraną włoszczyznę oraz pomidory (nie trzeba ich pozbawiać skórki, wystarczy wyciąć twardą część) wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy zupę około 20 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wstawiamy ryż i robimy klopsiki. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą i garść posiekanej naci z pietruszki. Mieszamy wszystko
Mango Papajaziemniak i gotujemy ok 15 min, następnie dodajemy umytą sałatę i natkę rzodkiewki, posiekaną drobno. gotujemy ok 10 min i blendujemy całość aż do kremowej konsystencji. dodajemy serki i gotujemy jeszcze aż serki się rozpuszczą. Zupę podajemy z grzankami i chipsem z wysmażonego bekonu
Gotowanie jest łatwecukinii, który oczarował mnie od razu. Było, nie było, postanowiłam te dwa pomysły połączyć. I muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę!Zupa wyszła naprawdę bardzo smaczna, C. nie mógł się nachwalić. Kremowa za sprawą miksowania połowy cukinii, z kawałkami ziemniaków i makaronem, które z kolei zadowoliły C. A cukiniowy makaron jest po prostu pyszny - bardzo delikatny - trzeba cały
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKrem cukiniowo-dyniowy Zupa: Krem cukiniowo-dyniowy Jedna z ulubionych moich zup-kremów , przygotowałam ją w pierwszych dniach jesieni. Gęsta, sycąca i niezwykle aromatyczna z dodatkiem kremowego serka topionego. Musicie ją koniecznie wypróbować ! Składniki: 1 l bulion 2 średnie cukinie 1/2 kg dyni 2 średnie cebule kremowy serek topiony (opakowanie(...)smażyć. Następnie zalać przygotowanym wcześniej bulionem.Przyprawić solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Gotować aż warzywa lekką zmiękną. Dodać kremowy serek topiony i wszystko razem zmiksować blenderem. Następnie przyprawić resztą przypraw wg. uznania. Gotować jeszcze ok 15 minut. Zupę podawać z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany oraz przygotowanymi wcześniej grzankami czy też groszkiem ptysiowym. Smacznego
Aromatyczne Podróżeprosta w gruncie rzeczy zupa, była za każdym razem nieco inna. Dzisiejsza moja propozycja to bardziej krem niż zupa. Coś pośredniego między zupą krem, a puree. Dodatek delikatnie zgrillowanej gruszki nada temu kremowi ciekawego posmaku. Składniki: 1 nieduża dynia (około 1-1,2 kg) niewielki kawałek świeżego imbiru (po obraniu i starciu na drobnej tarce około 1 łyżeczka
Codzienna kuchnia niecodziennaktórą zna każdy- pieczarkowa. Moja wersja jednak różni się od tradycyjnej tym, że zamiast ziemniaków serwuję ją z ryżem, a pieczarki najpierw podsmażam, gdyż wtedy zupa zyskuje na jeszcze głębszym smaku. Jest gęsta i kremowa, dzięki zmiksowaniu całości i wtedy mam też pewność, że pietruszka nie będzie odłożona przez męża na bok :) Bardzo smaczna jest również z makaronem, można(...)oleju, jak już będzie szklista, to dołożyć sprasowany czosnek, a następnie dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć do momentu, aż puszczą sok- który należy odparować- i zaczną się rumienić. Z zupy wyłowić zielę oraz listek laurowy. Podsmażone pieczarki przełożyć do zupy i całość zmiksować. Doprawić estragonem, chili oraz kurkumą i chwilę razem podgotować. Na końcu doprawić solą oraz pieprzem, przelać
Kraina Miodem PłynącaMożna zupę na dwa sposoby podawać, na ciepło, wówczas jest kremowa z nutką cytryny, a podana jako chłodnik jest lekko kwaśna, ale smak zbliżony jest do jogurtu. Składniki: 700 g cukinii ( 2 szt. młodej), 1 duża biała cebula, garść listków świeżej bazylii, garść natki pietruszki, gałązka lubczyku, 2 łyżki oleju rzepakowego cytryna bazylia, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka marynowanego zielonego(...)cukinia zmieknie. Następnie dodajemy pieprz zielony i całość miksujemy za pomocą blendera. Pod koniec dodajemy jogurt i ponownie miksujemy, aż powstaną na wierzchu pęcherzyki powietrza, dzięki temu zupa będzie bardzo delikatna. Zupę można podać z prażonymi orzeszkami piniowymi. Smacznego
Moniki Smakołykiblogu znajdziecie dużo zup kremów, ale ta jest zupełnie inna- delikatna i kremowa w smaku z nutką pikantnego chilli oraz chrupiącymi chipsami przygotowanymi z jarmużu. Fajnie komponuje się również podawana z "pasztecikami z ciasta francuskiego" nadzianego również zielonym jarmużem. Danie zdecydowanie polecam tym, którzy nie lubią długo siedzieć w kuchni, ponieważ przygotowanie łącznie z gotowaniem zajmuje około 30 minut. Spróbujcie(...)ciasta francuskiego. Jarmuż wraz z pasztecikami pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut ( paszteciki do zarumienienia)). Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy serek topiony i dokładnie go rozprowadzamy w zupie. Całość miksujemy (możemy dodać wody, jeżeli konsystencja zupy jest zbyt gęsta). Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz chilli. Podajemy z chipsami z jarmużu i opcjonalnie z pasztecikami. Smacznego
ChilliJemykrem obok pieczonej dyni z piekarnika to najprostszy sposób na jesienne delicje dyniowe.Zmiksowana dynia ma wspaniałą jedwabistą konsystencje,a dodatek gorgonzoli nadaje kremowi bardzo wyrazistego ,lekko ostrego smaku.Przyjemną chrupką strukturę stanowi dodatek orzechów włoskich.Dzisiejsza zupa krem powstała z dyni Butternut.Ta śmieszna dynia w kształcie gruszki to druga moja ulubiona obok Hokkaido.Ma smaczny,słodko-orzechowy miąższ i bardzo małe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!