zupa kremowa - 1000 przepisów (strona:30/67)

Zupa krem ze szparagów 153

Zupa krem ze szparagów. Delikatna, kremowa, aksamitna. Chce się jej jeszcze i jeszcze. Zupa krem ze szparagów to niczym nie zmącona rozkosz szparagowego smaku i zapachu. Wręcz miękki (choć to zupa) w dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Zupa krem ze szparagów to obowiązkowa pozycja w maju, gdy sezon szparagowy jest w pełni.   Składniki

Pociąg Do Kuchni
ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 180

kubka). Zagotowujemy, przyprawiamy i serwujemy wrzątek./NIE ZAGĘSZCZAMY MĄKĄ!!! - W naszym domu nigdy, żadnej zupy i żadnych sosów nie traktujemy mąką i tego typu rzeczami. Nasza zupa ma zwykle dość kremową, gęstą konsystencję i jest bardzo esencjonalna. Jeśli wolicie rzadsze i smakowo delikatniejsze, śmiało możecie rozcieńczyć ją wodą. /Kolejne spięcie matki z córką: mama woli rzadszą, córka stawia(...)knajpce w Zakopanem. Co to było za rozczarowanie, gdy na talerzu zamiast kremowego cuda z suszonymi grzybami, wylądowała lekko zabarwiona woda z pływającą kapustą (która koło kapusty leżeć nie powinna) i mikro grzybeczkami, których lupą trzeba było szukać. Gdyby ktoś zaczął swoją przygodę z zupą kwas od tamtej propozycji, to z pewnością nie wpisałby jej na listę ukochanych potraw. Całe

Wypisz Wymaluj
Migdałowa zupa krem z pietruszką, gruszką i rozmarynem 162

Kremowa, aromatyczna i prosta w przygotowaniu zupa do ugotowania w kilkanaście minut. Cała nasza rodzina się nią zajada niezależnie od pory roku ;)  Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g pietruszki 2 gruszki 1 l bulionu warzywnego 250 ml mleka migdałowego 100 g białego ryżu gałązki rozmarynu 4 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki masła sól i biały

SzczyptaSmaQ
Zupa krem pomidorowo - paprykowa z pulpetami 253

Gęsta zupa w wersji gładziutkiej, kremowej słodko-kwaśnej, uwielbiana przez wielu słynna pomidorówka, do tego pulpeciki w nowej odsłonie, jarskie bez mięsa, ale jakże pasują do tej zupy, są doskonałym dopełnieniem, nie ryż, nie makaron, do których tak przywykliśmy... Składniki: 3 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów 2 papryki czerwone 1 zielona papryka 1 duża cebula 1 serek topiony

kgwjanczewo
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 407

Słodka, ostra, słona i kwaśna jednocześnie. Kuchnia tajska pełna jest sprzecznych smaków, które potrafi – jak żadna inna – niesamowicie połączyć. I taka jest ta zupa. Jednocześnie pikantna, świeża, niesamowicie kremowa i… wciągająca! Gotową pastę służącą za bazę smakową do tej zupy kupicie w paczce, idealnej na jedną porcję dania. Polecam tą, z której sama korzystam – marki Kanokwan. Kupicie ją w Piotrze

Karo in the Kitchen
ZUPA – KREM Z KUREK Z KOPERKOWYMI PTYSIAMI 203

kurkami czy też pyszna, aromatyczna tarta z kurkami to dania, które obowiązkowo goszczą na moim stole w sezonie kurkowym. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę / krem z kurek z dodatkiem kremowego serka Apetina, którą podałam z pysznymi ziołowo – koperkowym ptysiami również z dodatkiem serka – tym razem tego o smaku Pesto i Rukoli. Całość fantastycznie się komponuje(...)podniebienie! Apetina po raz kolejny spisała się na medal! A jak przygotować taką zupę? Zobaczcie! SKŁADNIKI: ZUPA / KREM: * kurki – 250 g * cebula – 1 szt * bulion warzywny – 250 ml ( ugotowany wcześniej z marchwi, pietruszki, selera, pora ) * serek kremowy naturalny Apetina – 125 g * natka pietruszki i tymianek – 1 pęczek * masło -1 łyżka * kurkuma * sól KOPERKOWE PTYSIE: * ugotowane

Ostra na Słodko
zupa mleczna z dyni 169

dzieciństwa- makaron z mlekiem i cukrem. Inspirując się przepisem Siostry Anastazji dodałam do takiej zupy mus z dyni i mnóstwo korzennych przypraw. Wyszło bardzo aromatycznie i kremowo. Taka gęsta ale lekka zupa będzie idealna na śniadanie lub lekką kolację. W sam raz dla dzieci lub osób na diecie lekkostrawnej.  Składniki: 500 g miąższu z dyni 3/4 litra mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krem z kalafiora z kurkami 261

naszego menu. Przepis to mała modyfikacja receptury Gordona Ramsay’a, którą poznałam na Kwestii Smaku i która gości u nas co roku od kilku lat. Zupa jest bardzo delikatna, kremowa, a leśne kurki nadają jej eleganckiego wyglądu i wykwintnego smaku. Świetnie nadaje się zarówno jako przystawka na eleganckie przyjęcia, jak i na spotkania w rodzinnym gronie, ponieważ wychodzi

Poezja smaku
FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY 259

obłędny kolor zawdzięcza czerwonej kapuście i cały czas nadziwić się nie mogę, dlaczego właściwie nazywa się ona kapustą czerwoną skoro, jak w mordę strzelił, zupa wyszła fioletowa?!:DDD Podałam ją z ekspresowymi kluseczkami na kremowym serku z posiekanymi liśćmi szpinaku i kurkumą, ale możecie szpinak zastąpić koperkiem lub pietruszką, albo w ogóle darować sobie kluski, bo gwarantuję(...)kapustę. Dosyp 3/4 łyżeczki soli, czosnek granulowany (lub świeży) i pieprz . Wlej bulion i gotuj zupę do miękkości około 25- 30 minut. Ugotowaną zupę zmiksuj wraz ze śmietaną na gładko w malakserze lub blenderem. KLUSECZKI: Serek kremowy wymieszaj z mąką, 1/3 łyżeczki soli, kurkumą oraz suszoną pietruszką  i posiekanym drobniuteńko szpinakiem, a następnie zagnieć ciasto na kluseczki. Ciasto zroluj

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa-krem selerowy z białą fasolą 164

Ostatnio najbardziej z zup smakują mi zupy – kremy.   Nie wiem jak Wy, ale ja lubię taką kremową konsystencję, a w sumie treściwą zupę. Oczywiście, że   gotuję zupy bez blendowania z wieloma kawałkami warzyw, z dodatkiem mięsa. Ale... dziś mam kolejną zupę- krem. Tym razem krem selerowy z dodatkiem białej fasoli i przyprawioną gałką muszkatołową. Zapewniam Was... pychota

Kuchnia u Krysi
Zupa krem z kalafiora 169

Zupa krem z kalafiora...Kremowa, aksamitna i delikatna.Gęsta i rozpływająca się w ustach.Wzbogacona smakiem czerwonej papryki.Pycha! Składniki:1 duży kalafior;2 małe cebule;200 g obranych ziemniaków;100 g masła;50 ml oliwy;100 ml białego, wytrawnego wina;1 l bulionu drobiowego (u mnie 2 kostki Knorr Rosół z kury rozpuszczone w litrze gorącej wody);150 ml śmietany(...)zawartości tłuszczu 30 lub 36%;2 średnie, czerwone papryki,Sól;Biały pieprz.Sposób wykonania:Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło wraz z oliwą. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż do jej zeszklenia.Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i zalać białym winem. Gotować, aż do zredukowania

Gospodyni Miejska
Najprostsza kremowa zupa z batatów 156

batatów, to są one słodkawe, ale to zupełnie inna słodycz :) Od pewnego czasu jestem wielbicielką również ich, więc możecie się spodziewać, że zagoszczą na blogu. Zaczynamy od zupy, delikatnie śmietankowej o kremowej konsystencji.  Składniki: 1 kg batatów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 150-200 ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%) 2 łyżki masła sól do smaku dodatkowo: szczypiorek(...)czosnku. Wszystko razem mieszając dusić przez kilka minut. Zalać wodą w takiej ilości, aby była powyżej poziomu warzyw o kilka centymetrów. Posolić do smaku i ugotować do miękkości. Zupę zblendować lub przetrzeć przez sito. Dodać śmietankę, ewentualnie odrobinę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Pamiętajcie jednak, że zupy-kremy powinny być bardziej gęste niż rzadkie ;) Chleb pokroić w kostkę, podsmażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomidorowa z dużą ilością warzyw 167

latem. Dla mnie pomidorowa pora powinna trwać wiecznie :D Dlatego u mnie pomidorówka, ale taka w mojej wersji, na wywarze z warzyw, które później blenduję, dzięki czemu zupa jest gęsta i kremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 500 g przecieru pomidorowego szczypta(...)zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewamy wodą i gotujemy około godzinę, tak aby warzywa były miękkie, a mięso ugotowane. Wyjmujemy mięso, ziele angielskie i liście laurowe na talerz. Do zupy dolewamy przecier, dodajemy czosnek niedźwiedzi i bazylię i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę z warzywami, aby powstał nam krem, w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, możemy

MamaOskarka
Zupa Chrzanowa 162

Gęsta mocno chrzanowa zupa. Podobno to tradycyjna zupa przysądzana na święta Wielkiej Nocy, ale ja robiłam ją  pierwszy raz. Efekt mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. Zupa pikantna, gęsta i kremowa. Składniki: ½ dużego selera 2 korzenie pietruszki 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 małe ziemniaki 1 por 2 litry wody 200 ml śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku(...)mniejsze kawałki. Wodę zagotować, wrzucić do niej boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 30 minut. Mięso wyjąć z wywaru i wystudzić, wywar zostawić do gotowania zupy. Boczek pokroić w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smażyć przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące, ściągnąć go z patelni pozostawiając tłuszcz

Mama Gotuje
Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym 327

Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym...Kremowa, delikatnie kwaśna, wyjątkowa w smaku.Z wiórkami świeżych ogórków i koperkiem.Syta, z dodatkiem ziemniaków.Zabielona serkami topionymi i odrobiną śmietany.Idealne rozwiązanie w sezonie ogórkowym.Polecam!Składniki:750 g świeżych ogórków (gruntowych lub szklarniowych);1 średnia cebula;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;3 średnie ziemniaki;Sok wyciśnięty(...)cytrny;Pęczek koperku;200 g serka topionego (2 prostokąty - każdy po 100 g, u mnie kremowe);3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 łyżka masła;125 ml soku z kiszonych ogórków - opcjonalnie;2 litry zimnej wody;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ogórki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych

Gospodyni Miejska