zupa kremowa - 1000 przepisów (strona:34/67)

Zupa krem z pomidorów z mlekiem kokosowym 106

warto poeksperymentować. Przepis na krem z pomidorów z mlekiem kokosowym znalazłam w Jadłonomii Marty Dymek. Początkowo do pomysłu podeszłam sceptycznie ale ciekawość zwyciężyła. I dobrze bo zupa okazała się pyszna - delikatna i kremowa a mleko kokosowe dodawało naprawdę przyjemnego posmaku. Jeżeli chodzi o dodatki - na co dzień nie używam białego ryżu, wybierając ten brązowy czy czarny, aczkolwiek dla tej zupy

Milion Smaków
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą 400

kostkę doprawiamy majerankiem (obficie) gdy warzywa i fasola będą miękkie zupa jest gotowa. tutaj trick który można zastosować ale nie trzeba - w zależności czy lubimy zupę w postaci bardziej płynnej lub też bardziej kremowej. Jeśli kremowej - to trochę fasoli wyławiamy i mielimy mikserem na papkę i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilkę. Skrobia rozpuści się w zupie i ją zagęści

Snejkusiowe Przepisy
Zupa krem z batata, marchwii i masła orzechowego 131

dodaję więcej bulionu lub wody. Ponownie umieszczam zupę na ogniu i podgrzewam. Dodaję masło orzechowe oraz śmietanę. Mieszam zupę do momentu rozpuszczenia masła i ponownie miksuję blenderem. Zupa powinna być gładka i kremowa w konsystencji. Jeśli jest taka konieczność doprawiam solą i pieprzem. Podaję z kozim serem, olejem z pistacji i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Zupa z porów 150

pierwsza zupa jaką kiedykolwiek ugotowałam. Pamiętam, że byłam bardzo dumna z siebie. Zupa z porów jest bardzo kremowa dzięki użyciu serka topionego, a dodatek chili przyjemnie rozgrzewa. Jak już pewnie zauważyliście, używam chili wszędzie gdzie mogę :) Uwielbiam dodawać moim potrawom pikanterii, lubię gdy ich smak jest wyraźny.  Zupka idealna na tę porę roku - jest bardzo sycąca i dostarcza mnóstwa

W poszukiwaniu inspiracji
ZUPA KREM SZPINAKOWA Z EUFORIĄ /BEZ WYWARU. 180

połączenie tych wszystkich wymagań jest prosty jak drut, a mieszanie w garze to czysta przyjemność. Ta aksamitna zieleń ze zdjęcia to właśnie owoc naszych starań. Zupa krem szpinakowa z mocną nutą czosnku. Delikatna, kremowa, pachnąca na kilometr, sycąca ale nie zapychająca. Można się zakochać... No i jak na zielone przystało - uzależnia i uszczęśliwia. SKŁADNIKI: - opakowanie szpinaku mrożonego(...)wodzie z masłem, zabielamy śmietaną lub mascarpone, doprawiamy do smaku przyprawą warzywną, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i gotowe :) Jeśli chcemy kremową konsystencję, całość blendujemy podajemy np. z kleksem śmietany. Nam najlepiej smakuje z ziarenkami :). ZUPA. Wspaniała jest. Tak jak w przypadku innych kremów - dobra zarówno na gorąco, jak i na zimno, choć my zdecydowanie preferujemy tą cieplejszą wersję. Pierwsze

Wypisz Wymaluj
Zupa kalafiorowa delikatnie orientalna 205

kalafior delikatnie zmięknie. Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie wrzucamy do nich kalafior z przyprawami i dolewamy mleko. Jeszcze chwilę gotujemy (ok 10 minut). Ja dodatkowo zupę delikatnie zmiksowałam blenderem aby była bardziej kremowa ale nie całkowicie chciałam jednak mieć coś do gryzienia ;-). Cheddar starty na tarce o grubych oczkach dodajemy do zupy już na talerzu. Można podawać z grzankami

sierotka maRysia w kuchni
Zupa dyniowo serowa 130

ziemniak 2 cebule 2 ząbki czosnku 150 g kremowego serka topionego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta pieprzu 1. Wszystkie warzywa oprócz czosnku zetrzeć na grubych oczkach tarki (najlepiej w malakserze) lub drobno pokroić. Wrzucić na wrzący bulion, gotować do miękkości. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy.  2. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, całość dokładnie zblendować

Kto ugości moich gości?
KREM Z BURAKA Z OLIWKAMI I ZIOŁAMI. 214

Światowy chłopak z niego. Ile twarzy, ile wariacji, ile odsłon, ile smaków... Jak widać i Grecję pokochał ze wzajemnością. Ich relacja (wzbogacona paroma dodatkami) zaowocowała w kremową ucztę dla podniebienia. Powstała delikatna zupa, choć charakterna w smaku. Wspaniała zarówno na gorąco jak i na zimno. Jej mocno ziołowy charakter zachwyca aromatami pod oliwnym drzewem. I chociaż zwykle burak jako zupa

Wypisz Wymaluj
Rozgrzewająca zupa-krem z pomidorów z bazylią, imbirem i chilli 195

zupa to wspomnienie tegorocznej "zimy". W tym roku robiłam ją średnio co dwa tygodnie i do dzisiaj mi się nie przejadła. Pyszna, kremowa, aromatyczna, rozgrzewająca...bohaterka dzisiejszego wpisu - zupa-krem z pomidorów. Składniki: dwie łyżeczki oliwy z oliwek 1 listek laurowy 3 marchewki pokrojone w plasterki 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru

Kulinarny Pamiętnik
Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem 242

mój partner Piotr w pierwszej chwili myślał, że właśnie je jemy :)) Ostatnia dynia trafiła na nasz stół w formie pikantnej zupy krem z zielonym groszkiem. Zupa dyniowa jest prosta w przygotowaniu oraz wyśmienicie rozgrzewa. Kremowa konsystencja sprawia, że po jej zjedzeniu jesteśmy syci i szczęśliwi :)  Moja pikantna zupa krem z dyni jest idealna na długie, deszczowe jesienne wieczory. Smacznego

VegUlka
Zupa z dyni na mleku z zacierkami 136

Kolejna propozycja na danie z dynią w roli głównej. Tym razem zapraszam na pyszną zupę z dyni na mleku! Bardzo kremowa, o delikatnym dyniowym smaku i blado żółtym kolorze, z pysznymi domowymi zacierkami. Zrobienie zacierek jest bardzo łatwe, ale trochę mozolne. Zatem jeśli macie w domu małych pomocników, poproście ich o pomoc – na pewno chętnie Was w tym wyręczą :) Jeśli

MyCookBook.pl
Zupa z zielonych szparagów i dymki 116

Zupa prawdziwie wiosenna delikatna a zarazem kremowa, podana z grzankami z masełkiem, tworzy lekki i wykwintny obiad. Cały urok w prostocie tego dania. Dobry sposób na wykorzystanie do niej niedzielnego rosołu. Składniki: wiązka zielonych szparagów -40 dag 2-3 cebule dymki 3 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki pszennej 100 g serka śmietankowego topionego 1 litr bulionu rosołowego szczypta białego(...)pieprzu do smaku szczypta gałki mielonej muszkatołowej sól himalajska do smaku grzanki z masełkiem cienki szczypiorek do posypania zupy Sposób przygotowania: Z szparagów usunąć zdrewniałe końce, nie trzeba ich obierać, blanszować 3 minuty w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru, osączyć pokroić na kawałki. Dymkę umyć pokroić drobno-razem ze szczypiorem,W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy dymkę i szparagi smażymy

Wanilia i Kardamon
Zupa grzybowa z gorgonzolą 157

Trudno o bardziej jesienną zupę niż zupa grzybowa. Aromat lasu połączony z kremową gorgonzolą to coś, na co warto skusić się tej jesieni. Polecam gorąco!  Składniki: 500 g leśnych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 200 g gorgonzoli natka pietruszki 1/2 łyżki klarowanego masła sól pieprz Przygotowanie: Grzyby starannie czyścimy. Czosnek i cebulę(...)siekamy i szklimy na klarowanym maśle. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmażamy przez chwilę, następnie zalewamy bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy do zupy pokruszoną gorgonzolę i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpuści. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z cukinii, Uczta Babette 282

Zupa jest bardzo delikatna i aksamitnie kremowa. Przygotowanie ekspresowe. Podaj z grzankami chlebowymi i zieleniną. Smacznego! Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy ½ cebuli 2 ząbki czosnku 1 większa cukinia (użyłam żółtej) 2 większe ziemniaki (najlepiej odmiana sałatkowa) 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego lubczyk kurkuma sól, pieprz Rozgrzej w garnku masło i oliwę i zeszklij drobno posiekane cebulę(...)ziemniaki i smaż przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Wlej do garnka wodę, tak aby przykryła warzywa. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Gotuj do miękkości. Zupę zblenduj, dodaj kurkumę, ponownie zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp grzankami chlebowymi i zieleniną. Oscarowa Uczta Babette (1987, Gabriel Axel) to opowieść o dwóch siostrach, które bogobojnie przestrzegają reguł

Qlinarnie i Qlinarnie
Krem z pieczonego czosnku, porów z groszkiem i camembert 195

Krem z czosnku i porów jest wyjątkowy i bardzo kremowy. Czosnek po upieczeniu stracił na swej ostrości, a wino nadało wytrawności. Groszek pasuje tu idealnie i dzięki swojej słodyczy zupa ta smakuje genialnie.   Składniki: 2 duże główki czosnku, 2 cebule (ok. 150 g), 150 g pora, 1 łyżka posiekanego tymianku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 100 ml wytrawnego wina białego(...)bulionu z czosnkiem i gotujemy, aż warzywa będą bardzo miękkie. Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.  Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Groszek wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na 4 min. Odcedzamy. Zupę krem podajemy z groszkiem i startym serem camembert. Smacznego

Moniki Smakołyki