rozgrzewać się gorącymi zupami. Gęste, aromatyczne, pożywne pomogą nam przetrwać tę nie zawsze sprzyjającą dobremu samopoczuciu porę roku. Chowder to zupa wywodząca się z kuchni anglosaskiej, popularna na wschodnim wybrzeżu USA, Australii i Nowej Zelandii. Jest gęsta, kremowa(...)zabielana dużą ilością śmietany. Najpopularniejszy jest chowder bazujący na owocach morza (przepis) , ale równie popularną wersją jest chowder kukurydziany, słodki od świeżej kukurydzy, gęsty, kremowy i bardzo pożywny. Słodycz kukurydzy przełamuje dodany do zupy wędzony boczek, który w wersji wegetariańskiej można zastąpić suszonymi pomidorami. Smak zupy wzbogacają aromatyczne przyprawy, proponuję dodać wędzoną paprykę i curry. Kolby w dłoń
Smakowity Blog Kulinarnyrównież uwielbiam! Chcąc troszkę coś zmienić, urozmaicić codzienne posiłki skusiłam się na zupę krem z dyni piżmowej, którą dorwałam ostatnio w sklepie. Przygotowuje się ją bardzo szybko i prosto. Wychodzi bardzo gęsta, czyli taka jak lubię, ale jeżeli preferujecie rzadsze, śmiało można dodać więcej wody. Jest kremowa, lekko pikantna, z nutką dyniowej słodyczy. Pyszna! :) Składniki: 1 dynia piżmowa(...)obierz i drobno pokrój Przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj przyprawy, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości (ok. 30-40 minut). Zupę zblenduj na gładki krem. Podawaj z kleksem kremowego twarożku lub jogurtu naturalnego oraz koniecznie odrobiną oleju - dla lepszego przyswojenia witamin
Zdrowie na języku :PDelikatna i bardzo kremowa. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżka masła 3 średniej wielkości ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego
R'n'G Kitchenzupę maślankową. Hhmm, z pewnymi obawami podszedłem do tego przepisu, ale teraz - gdy zupa już zjedzona - mogę powtórzyć zdanie z początku tego wpisu: uwielbiam zupy, wszystkie! Maślankową również. No bez jaj, jest naprawdę rewelacyjna. Kremowa i bardzo delikatna, nie przypomina w smaku niczego co dotąd jadłem. Znaczy się żadnej zupy w smaku nie przypomina. Jest zupełnie inna od wszystkiego
Marder&Marder ManufactureRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. nadzienie: 1 serek homogenizowany naturalny (400 g) 2 szklanki truskawek 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny
Humanistka w kuchniśmietany łyżkę mąki i dobrze wymieszałam - następnym razem dam więcej warzyw). Wsypujemy połowę drobno poszatkowanego koperku. I doprawiamy ewentualnie do smaku. Doprowadzamy do wrzenia. Ciepłą zupę miksujemy blenderem, tak aby uzyskała kremową konsystencję.Podajemy z jajkiem posypane koperkiem.Prawda, że proste? A jak smakuję... Mniam mniam
MiksturownikZupka o konstystencji kremowej o delikatnym smaku kalafiora :) Kto za kalafiorem nie przepada , po spróbowaniu tej zupki , kalafior zaliczony będzie do najbardziej ulubionych warzyw ;) Zupka dosc
Słodkości i nie tylkosuchym i upalnym lecie tegoroczne dynie są kruchutkie, słodkie i bardzo aromatyczne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, spróbujcie tej zupy – jest prosta, przyjemnie słodka, bardzo aromatyczna, kremowa i zaskakująco kwiatowa, dzięki dodatkowi kardamonu i pomarańczy. Gwarantuję Wam, że będziecie do niej wracać cały sezon. Dynię dokładnie myjemy. Gatunek hokkaido jest na tyle fajny, że cała skórka robi się naprawdę mięciutka podczas
Karo in the KitchenPyszna zupa z porów i ziemniaków o gładkiej, kremowej konsystencji z subtelnym maślanym akcentem. Jej dużym atutem, oprócz smaku, jest czas przygotowania. Niezwykle krótki. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, czy też posypać posiekanym szczypiorkiem. Po raz pierwszy jadłam ją u koleżanki i z miejsca stałam się wielką fanką tego dania. Do przygotowania zupy użyłam po prostu wody
zadanie-gotowaniepieprz do smaku. Po ugotowaniu w garnku zostawiłam marchewkę i dodałam różyczki brokuł,które ugotowałam w wywarze. Na koniec dodałam opakowanie topionego serka kremowego . Następnie wszystko zmiksowałam. Możecie dodać jak zupa będzie za rzadka ziemniaki- wedle uznania i również je zmiksować. Ja wolę wersję lżejszą. Wlałam krem do miseczki,dodałam łyżeczkę gęstej śmietany i posypałam grzankami. Zamiast
potrawyregionalnezupa chrzanowa zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym Pierwsze wrażenia? Przepyszna zupa chrzanowa, z wyważonym smakiem, niezbyt ostra i kremowa. Świetnie do niej pasowały placuszki ziemniaczane i podsmażony bekon. Jest to danie, które z pewnością spróbuję odtworzyć w domu. Mąż był zadowolony z żurku, więc zupy zdecydowanie na plus
Pasja SmakuJest to jedna z ulubionych zup mojego męża, moja z resztą też ;) Pyszna, kremowa, bez grama mięsa, za to o wspaniałym, brokułowym smaku. Idealnym dodatkiem do niej jest karmelizowana cebulka, która wzbogaca smak i czyni całość niezapomnianą. Bardzo polecam! Składniki na zupę krem z brokuła z karmelizowaną cebulką: KARMELIZOWANA CEBULKA: 2 średnie cebule olej sól cukier Cebule
Rozpustne gotowanieZupa - krem z dyni! Moja ulubiona zupa to właśnie ta z dyni. Gęsta, kremowa, rozgrzewająca, pikantna i zawsze chrupiąca, bo z dodatkiem grzanek. Taką lubię najbardziej. Przygotowuje ją zawsze z dyni Hokkaido, która nadaje się do tego najlepiej. W tym przepisie proponuję Wam wrsę na bogato, bo nie dość że grzanki z oliwą z oliwek i rozmarynem, to do tego
SMYKWKUCHNIkurczaka 1,5 l wody 3 kostki bulionu (u mnie 2 drobiowe i 1 warzywna) 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 duża marchewka śmietana 12% (do zupy) 1 serek topiony (u mnie Mlekovita kremowy) natka pietruszki (może być mrożona) ryż lub makaron Przygotowanie: Mięso ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Marchew pokroić w kostkę i przesmażyć(...)wody, rozpuścić w niej kostki bulionowe. Do przygotowanego bulionu dodać przesmażoną marchew, obrane mięsko z kurczaka i przecier pomidorowy - gotować na małym ogniu 15 min. Możemy zakończyć gotowanie zupy. Serek topiony dodać do zupy na koniec i pozostawić do rozpuszczenia - zamieszać. Posmakować i doprawić pieprzem. Makaron lub ryż należy ugotować oddzielnie - nie w zupie! Jeżeli chcemy, żeby zupa miała
Alutka-GotujeMacie ochotę na ciepły posiłek, ale jakoś tak ... czasu, chęci, weny na gotowanie brak !Zupę serową przygotujecie w kilka chwil.Ciepła, kremowa, z kawałkami wędzonego łososia i świeżym szczypiorkiem.Skusicie się ? Składniki:250 g włoszczyzny w paskach 1 l wody 200 g serka pleśniowego Brie 100 g serka topionego ementaler sólpieprz kolorowy KAMISgałka muszkatołowa KAMIS70 g łosoś wędzony w plastrach szczypiorWykonanie(...)ugotowanych warzyw dodać ser brie oraz serek topiony - dokładnie wymieszać, gotować, do momentu aż ser się rozpuści.Całość dokładnie zmiksować blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową Kamis. Plastry wędzonego łososia pokroić w paski. Szczypior posiekać. Do talerzy lub bulionetek wlewać porcję zupy serowej. Posypać ją paskami wędzonego
kolorowotorcikowo