Szparagi ,, przeniesione,, w czasie. W sezonie jemy szparagi na okrągło . A że żal mi wylewać wywar z ich gotowania bo można z niego zrobić pyszną zupę
Buniabaje w kuchniBardzo ciekawa, chociaż dość nietypowa zupa pomidorowa. Łączy delikatny smak i chrupkość krewetek z kremową kwaskowatością aksamitnego kremu pomidorowego z lekkim anyżkowym akcentem oraz przepięknym, wyrazistym kolorem, podkreślonym kontrastem siekanego koperku. Zupa może być serwowana na uroczyste przyjęcia, ponieważ niezwykle elegancko się prezentuje. Najlepsza serwowana w małych porcjach, żeby pozostawiała lekki niedosyt. Przepis do obowiązkowego przetestowania polecam fanom krewetek(...)listkami laurowymi. Do gorącego przełożyć warzywa z patelni, gotować 10 minut. Dołożyć pomidory i gotować dalej 20 minut. 3. Całość zmiksować, dodać koncentrat, wymieszać, doprawić do smaku. Zupa powinna mieć kremową, niezbyt gęstą konsystencję. 4. Krewetki odsączyć z marynaty, rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy i smażyć krewetki po 2 minuty z każdej strony, często mieszając lub lekko podrzucając patelnią
Kuchnia PrezydentowejZupa o kremowej i gęstej konsystencji oraz niebanalnym smaku powstałym z połączenia ciecierzycy, pomidorów, mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw- sycąca i rozgrzewająca, której ugotowanie- łącznie z przygotowaniem- zajmuje niecałe 20 minut! Przepis zaczerpnięty z bloga Bernadetty ' Bernika- mój kulinarny pamiętnik ', za który jestem wdzięczna autorce, gdyż zakochałam się w smaku tej zupy już od pierwszej łyżki! Gorąco zachęcam
Kraina Miodem PłynącaUwielbiamy wszystko co z dyni Dzisiaj zupa z dyni, ale orientalna. Ma charakterystyczną kremową konsystencję, doskonale rozgrzewa dzięki dodatkowi curry, smakuje nutką cytrynową dzięki trawie cytrynowej, pachnie niesamowicie dzięki mleczku kokosowemu, ma niesamowity kolor dzięki dynii właśnie. Wszystkie te smaki w jednym talerzu, niezwykle sycącej zupy dyniowej. Zapraszam! Do zupy użyłam zwykłej dynii, którą wcześniej podpiekłam w piekarniku do miękkości(...)zawinąć w kawałek gazy i przed blendowaniem wyjąć zawiniątko lub przekroić ją tylko raz i wyłowić przed blendowaniem. Otrzymamy wtedy idealnie gładką zupę Drukuj Tajska zupa z dyni z trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym – kremowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 trawa cytrynowa 1 cm świeżego imbiru 1 łyżka pasty curry
Mieszam w GarnkuZupa serowa, kremowa podana z podpieczonymi, pysznymi parówkami Henryk Kania, jest idealna na jesienne wieczory, smaczna i sycąca. Dodatkowo podałam ją z pieczoną cukinią i papryką, wyszła super pyszna(...)selera 1 łyżka masła 1 litr bulionu sól, pieprz, papryka w proszku do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka gęstej śmietany 100 g serka kremowego gouda 100 g parówek HENRYK KANIA 50 g żółtego sera żółtego, tartego 100 g pokrojonej w kostkę cukinii 50 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę 2 łyżki oleju
Kulinarne Fantazje Mariolizupę, typową dla portugalskiej kuchni, jadłam w lipcu w Fatimie i muszę przyznać, że skutecznie rozgrzewała wieczorami, gdy temperatura spadała o kilkanaście stopni w porównaniu z tą w ciągu dnia. Portugalczycy jadają ją prawie przez cały rok. Do jej przygotowania wykorzystują specjalny rodzaj kapusty - couve gallega . Rośnie ona w niemal(...)każdym przydomowym ogródku tamtego regionu. Wysokością przypomina trochę jarmuż, choć liście ma płaskie jak kapusta brukselska. W naszych warunkach możemy tę kapustę zastąpić jarmużem. Dodatek ziemniaków i kremowa konsystencja zupy sprawiają, że jest dość sycąca. Na kolor wpływa długość gotowania kapusty - im krócej, tym ciemniejsza. Składniki : cebula olej 1 l gorącej wody kawałek selera korzeniowego 2 marchewki pietruszka
Weekendy w domu i ogrodziedłonie są skostniałe, policzków i nosa się już niemal nie czuje, skarpetki, mimo teoretycznie porządnych butów, są wilgotne, a ślady błota ciągną się za nami w korytarzu? Zupa gęsta, kremowa, gorąca tak, że aż parzy w język. Ze składników prostych i łatwo dostępnych, jedynie sumak może sprawić pewien problem (ale spokojnie można go pominąć). Tahini nadaje tutaj naprawdę wyjątkowej nuty(...)wytrawna chałwa. Oczywiście ma zupełnie inną konsystencję, niemniej naprawdę przypadła mi do gustu. Jestem pewna, że jeszcze ją w swojej kuchni wykorzystam, nie tylko w wytrawnej wersji. Wracając do zupy - zgodnie z zapewnieniami Limonki wyszła bardzo aromatyczna, gęsta i sycąca. Dla mnie ideał jesienno-zimowego kremu, gdy wiatr hula za oknem, a człowiek chce się rozgrzać. Taki comfort food, któremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzemogąc już dłużej czekać, narażając swoje zdrowie na nieprzyjemną aurę panującą na zewnątrz, zaopatrzona w wytrzymałą torbę wybrałam się po dynię. Pierwsze na co chciałam ją poświęcić jest zupa. Pysznie kremowa na jesienną chandrę jak i na rozgrzanie zimnego ciała ;) Składniki 1 kg dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego (użyłam z kostki) 25 g masła(...)dodać do cebuli. Smażyć ok 5 min. Zalać bulionem warzywnym, dodać przyprawy oraz czosnek. Gotować ok 15-20 min. Po tym czasie gdy dynia będzie już miękka zblendować zupę i wymieszać z mlekiem. Można podać z grzankami. Smacznego
pink envelopeuszczęśliwią i nie przemęczą naszych żołądków. Nadeszła więc w naszym domu era gorących kremów. W listopadowy dzień najlepiej sprawdzają się z pozoru delikatne a w rzeczywistości bardzo charakterne zupy. Dziś kremowa przewidywalność została przełamana akcentem chrupkości - ziarnami "Piekło - Niebo", które podkręcają również charakterek potrawy (jak na nasz wytwór przystało - siła musi być). Pojawiła się też nutka słodyczy w postaci kokosowego(...)krążki, kalafior w różyczki, doprawiamy przyprawą warzywną, dodajemy solidną łyżkę masła i gotujemy do miękkości, doprawiamy pieprzem, zmiksowanym czosnkiem i blendujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i gotowe :)Zupa jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca ale i... zdrowa, i to bardzo! /Kalafior -Najcenniejsze warzywo pod względem wartości odżywczych. Jest dietetyczny i najlepiej trawiony z kapuścianych. Ma silne właściwości przeciwrakowe
Wypisz Wymalujbędą wspomagać nasz organizm. Krupnik jaglany z dynią i imbirem, to idealna zupa na zimne dni. Można ją jeść na śniadanie, obiad lub kolację - co kto lubi. Ta zupa ma kremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru. Składniki: 7 łyżek (płaskich) kaszy jaglanej 1/4 małej dyni hokkaido 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego korzenia selera kawałek pora(...)zmiękną. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liście laurowe, obraną cebulę (w całości). Kaszę jaglaną wypłukać na sicie pod bieżącą wodą i dodać do pozostałych składników zupy. Dodać 1/2 łyżeczki soli i bulion, gotować na niewielkim ogniu, aż warzywa i kasza będą miękkie. Następnie utrzeć imbir na tarce o drobnych oczkach, dodać do zupy wraz z kurkumą
Codziennik KuchennyZapraszam na zupę, która jest połączeniem puree z kalafiora i suszonych grzybów. A serki i śmietanka sprawiły, że zupa jest kremowa. Składniki: 150 g makaronu farfalle, 450 g kalafiora, 25 g podgrzybków suszonych, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 krążek sera camembert, 100 g topionego serka śmietankowego, 30 ml śmietanki 30%, pieprz kolorowy świeżo(...)liście laurowe, czosnek i grzyby razem z powstałym sosem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Puree z kalafiora dodajemy go gotujących się grzybów. Po 5 min. do zupy dodajemy serek topiony i mieszamy do całkowitego roztopienia. Dodajemy sos sojowy, sos Worcester, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dolewamy śmietankęi i mieszamy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
Moniki Smakołykizgłodniałych żołądków. Ostatnim naszym hitem jest zupa-krem z pomidorów. Tak bardzo zauroczyła nas swym smakiem, że jest to ostatnio najczęściej przygotowywana i najchętniej zajadana przez wszystkich zupa. Bardzo kremowa, aksamitna, lekko pikantna, słodkawa, baaardzo pomidorowa, po prostu cudnie pyszna... :-) Do jej przygotowania użyłam rosołu, który pozostał mi z poprzedniego dnia wraz z warzywami i przygotowywane przeze mnie latem(...)pokrojony na mniejsze kawałki. Całość blendujemy na gładki krem. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, oraz ksylitolem lub cukrem (gdy jest taka potrzeba) dodajemy śmietankę. Gdy zupa jest zbyt gęsta dolewamy trochę wody lub bulionu. Podajemy z grzankami (podsmażonymi na oleju kokosowym, z dodatkiem ziół i szczyptą soli), z drobnym makaronem lub sam, bez dodatków. Smacznego
Smaczne Zdroweświecie włoskich serów , twardy typu podpuszczkowego , wytwarzany z mleka krowiego ).Ja wszystko to co najlepsze z Włoch postanowiłam podać w innej postaci niż pasta , a mianowicie przyrządzając zupę.Gęsta , kremowa , na bazie szynki parmeńskiej zmieszanej z drobniutko posiekaną cebulą … o niezwykłym aromacie , dzięki dodatkowi świeżego pesto … podana z drobnymi muszelkami conchigliette zachwyci nie tylko wielbicieli kuchni włoskiej!Niesamowity(...)gorącym bulionem i letnim mlekiem , gotujemy doprowadzając do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut.Wrzucamy makaron , dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut.Śmietanę rozprowadzamy osobno w niewielkiej ilości zupy , a następnie wlewamy do całości.Doprowadzamy do wrzenia gotując cały czas na wolnym ogniu.Dodajemy posiekają natkę pietruszki oraz 2 czubate łyżki pesto.Dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.Podajemy gorącą posypaną
Ostra na Słodkozbytnio chęci do większego działania w trakcie dnia i bardzo brakuje ciepłych promieni słońca. Przy tak brzydkiej, szarej pogodzie postanowiłyśmy zaserwować Wam odrobinę zieleni, a mianowicie szybką zupę krem z zielonej soczewicy, szpinaku, ziemniaka, czosnku i wyczuwalnej ilości curry. Krem bardzo przyjemnie rozgrzewa, ponieważ został doprawiony sporą ilością gałki muszkatołowej, kolendry oraz imbiru.. Spróbujecie? Może zielonym, wiosennym kolorem(...)niej podduszone składniki z patelni i gotujemy aż do uzyskania miękkości wszystkich składników. Całość rozdrabniamy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji( jeśli chcemy mieć idealnie kremową konsystencję zupę po zblendowaniu można przetrzeć przez sito). Natkę pietruszki siekamy na bardzo drobno, większą jej część dodajemy do zupy(mieszając), a pozostałą częścią posypujemy wierzch przed podaniem. Finalnie zupę doprawiamy imbirem
Symfonia SmakówAromatyczna, lekka, ciekawa w smaku o kremowej konsystencji zupa cukiniowa :) Składniki: - 2 litry wody - 1 ćwiartka z kurczaka - 1 średnia młoda cukinia - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki oleju rzepakowego - sól - pieprz - szczypta przyprawy prowansalskiej - śmietana - groszek ptysiowy Przygotowanie: Ćwiartkę z kurczaka zalewamy wodą i gotujemy do uzyskania aromatycznego bulionu. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną
Zainspirowana w kuchniKremowa, rozgrzewająca zupa idealna na chłodne dni. Słodycz batatów doskonale przełamuje dodatek curry i chilli. 6-8porcji - 3 bataty - 2 litry bulionu warzywnego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżeczki przyprawy curry - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - szczypta wędzonej papryki Do podania: - dressing zielony
Simple Dishplasterki. Cebulę obrać, pokroić drobno i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać do gotujących się warzyw. Zdjąć z ognia i zmiksować zupę za pomocą blendera aż nabierze kremowej konsystencji. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać bulionu. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i gałką muszkatałową. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Płatki migdałowe zrumienić na patelni na złoty
My simple kitchenmogąc już dłużej czekać, narażając swoje zdrowie na nieprzyjemną aurę panującą na zewnątrz, zaopatrzona w wytrzymałą torbę wybrałam się po dynię. Pierwsze na co chciałam ją poświęcić jest zupa. Pysznie kremowa na jesienną chandrę jak i na rozgrzanie zimnego ciała ;) Składniki1 kg dyni1 cebula2 ząbki czosnku1 litr bulionu
Pink Envelopetheme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ostatnio stałam się maniaczką wszelkich zup o kremowej konsystencji. O to jeden z moich wielu eksperymentów. SKŁADNIKI 3 CUKINIE 2 ZIEMNIAKI 1 MARCHEW 1cm KAWAŁEK IMBIRU 1 ŁYŻECZKA CURRY 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEJ KOZIERADKI I KMINU RZYMSKIEGO
Zofianawiecie ( albo i nie wiecie ;) ) zupy jadam niezwykle rzadko ( praktycznie wcale ).Dopiero teraz , kiedy zbliżają się chłody … nadchodzi jesień … coraz częściej po nie sięgam.Lubię zupy gęste … kremowe … z dużą ilością „czegoś” w środku – takie , by nie były tylko pierwszym daniem , ale by nasyciły mnie na długie godziny.Dziś mam dla Was przepis
Ostra na Słodkozalewamy warzywa bulionem i gotujemy pod przykryciem, do momentu aż zmiękną. Zupę przecieramy blenderem na gładki krem, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i dodajemy serek mascarpone- dzięki niemu zupa będzie kremowa i delikatna. Podajemy ze świeżymi ziołami i grzankami
Smakowity Blog KulinarnyWykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter potrawy. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego w zamrażalniku, serek Arla Apetina Czosnek i Zioła, kilka plastrów szynki długo dojrzewającej i bakłażan lub cukinia w lodówce, a już nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :).Czas
SzczyptaSmaQwarzywa wyjmujemy i doprawiamy zupę solą i odrobiną cukru. Marchewkę (zawsze gotuję w zupie całe warzywa) kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do garnka. Mimo, że do zupy dodaliśmy kremowy serek, ja do kalafiorowej zawsze dodaję słodką 18% śmietanę, bo lubię jak jest delikatna w smaku. Całość posypuję sporą ilością zielonej natki lub koperku. Podaje z drobnym makaronem
Walijskie Pichcenie