kalafior delikatnie zmięknie. Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie wrzucamy do nich kalafior z przyprawami i dolewamy mleko. Jeszcze chwilę gotujemy (ok 10 minut). Ja dodatkowo zupę delikatnie zmiksowałam blenderem aby była bardziej kremowa ale nie całkowicie chciałam jednak mieć coś do gryzienia ;-). Cheddar starty na tarce o grubych oczkach dodajemy do zupy już na talerzu. Można podawać z grzankami
sierotka maRysia w kuchniziemniak 2 cebule 2 ząbki czosnku 150 g kremowego serka topionego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta pieprzu 1. Wszystkie warzywa oprócz czosnku zetrzeć na grubych oczkach tarki (najlepiej w malakserze) lub drobno pokroić. Wrzucić na wrzący bulion, gotować do miękkości. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. 2. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, całość dokładnie zblendować
Kto ugości moich gości?Światowy chłopak z niego. Ile twarzy, ile wariacji, ile odsłon, ile smaków... Jak widać i Grecję pokochał ze wzajemnością. Ich relacja (wzbogacona paroma dodatkami) zaowocowała w kremową ucztę dla podniebienia. Powstała delikatna zupa, choć charakterna w smaku. Wspaniała zarówno na gorąco jak i na zimno. Jej mocno ziołowy charakter zachwyca aromatami pod oliwnym drzewem. I chociaż zwykle burak jako zupa
Wypisz Wymalujzupa to wspomnienie tegorocznej "zimy". W tym roku robiłam ją średnio co dwa tygodnie i do dzisiaj mi się nie przejadła. Pyszna, kremowa, aromatyczna, rozgrzewająca...bohaterka dzisiejszego wpisu - zupa-krem z pomidorów. Składniki: dwie łyżeczki oliwy z oliwek 1 listek laurowy 3 marchewki pokrojone w plasterki 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru
Kulinarny Pamiętnikmój partner Piotr w pierwszej chwili myślał, że właśnie je jemy :)) Ostatnia dynia trafiła na nasz stół w formie pikantnej zupy krem z zielonym groszkiem. Zupa dyniowa jest prosta w przygotowaniu oraz wyśmienicie rozgrzewa. Kremowa konsystencja sprawia, że po jej zjedzeniu jesteśmy syci i szczęśliwi :) Moja pikantna zupa krem z dyni jest idealna na długie, deszczowe jesienne wieczory. Smacznego
VegUlkaKolejna propozycja na danie z dynią w roli głównej. Tym razem zapraszam na pyszną zupę z dyni na mleku! Bardzo kremowa, o delikatnym dyniowym smaku i blado żółtym kolorze, z pysznymi domowymi zacierkami. Zrobienie zacierek jest bardzo łatwe, ale trochę mozolne. Zatem jeśli macie w domu małych pomocników, poproście ich o pomoc – na pewno chętnie Was w tym wyręczą :) Jeśli
MyCookBook.plZupa prawdziwie wiosenna delikatna a zarazem kremowa, podana z grzankami z masełkiem, tworzy lekki i wykwintny obiad. Cały urok w prostocie tego dania. Dobry sposób na wykorzystanie do niej niedzielnego rosołu. Składniki: wiązka zielonych szparagów -40 dag 2-3 cebule dymki 3 łyżki masła 1 czubata łyżka mąki pszennej 100 g serka śmietankowego topionego 1 litr bulionu rosołowego szczypta białego(...)pieprzu do smaku szczypta gałki mielonej muszkatołowej sól himalajska do smaku grzanki z masełkiem cienki szczypiorek do posypania zupy Sposób przygotowania: Z szparagów usunąć zdrewniałe końce, nie trzeba ich obierać, blanszować 3 minuty w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru, osączyć pokroić na kawałki. Dymkę umyć pokroić drobno-razem ze szczypiorem,W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy dymkę i szparagi smażymy
Wanilia i KardamonTrudno o bardziej jesienną zupę niż zupa grzybowa. Aromat lasu połączony z kremową gorgonzolą to coś, na co warto skusić się tej jesieni. Polecam gorąco! Składniki: 500 g leśnych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 200 g gorgonzoli natka pietruszki 1/2 łyżki klarowanego masła sól pieprz Przygotowanie: Grzyby starannie czyścimy. Czosnek i cebulę(...)siekamy i szklimy na klarowanym maśle. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmażamy przez chwilę, następnie zalewamy bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy do zupy pokruszoną gorgonzolę i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpuści. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Smakowity Blog KulinarnyGENIALNA, idealna, kremowa, orzeźwiająca, szybka, smaczna, no genialna po prostu! Przepis pochodzi z książki Zupy i sosy, Prószyński Media. 400 ml rosołu/wywaru 3/4 cytryny 3 łyżki śmietany pieprz biały Cytrynę umyć i przekroić. Wycisnąć sok do wywaru, wrzucić wyciśnięte połówki i zagotować. Śmietanę przełożyć do wysokiego naczynia. Hartować ją wlewając po łyżce gorącego wywaru i od razu energicznie mieszając
Czerwony GupikZupa jest bardzo delikatna i aksamitnie kremowa. Przygotowanie ekspresowe. Podaj z grzankami chlebowymi i zieleniną. Smacznego! Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy ½ cebuli 2 ząbki czosnku 1 większa cukinia (użyłam żółtej) 2 większe ziemniaki (najlepiej odmiana sałatkowa) 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego lubczyk kurkuma sól, pieprz Rozgrzej w garnku masło i oliwę i zeszklij drobno posiekane cebulę(...)ziemniaki i smaż przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Wlej do garnka wodę, tak aby przykryła warzywa. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Gotuj do miękkości. Zupę zblenduj, dodaj kurkumę, ponownie zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp grzankami chlebowymi i zieleniną. Oscarowa Uczta Babette (1987, Gabriel Axel) to opowieść o dwóch siostrach, które bogobojnie przestrzegają reguł
Qlinarnie i QlinarnieJeśli lubicie szparagi, ta zupa będzie dla Was idealna! Gęsta, kremowa i pyszna. W mojej wersji naprawdę wyjątkowa, dzięki delikatnym kluseczkom z twarogu. Bardzo polecam. składniki: pęczek białych szparagów 1,5 l bulionu (polecam drobiowy) 2 ziemniaki cebula kawałek korzenia selera 2 łyżki oliwy natka pietruszki po szczypcie soli i białego pieprzu kluseczki: 200 g twarogu włoskiego jajko(...)zeszklić, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Szparagi obrać, odłamać twarde, zdrewniałe końcówki, pokroić na ok 2 cm kawałki. Dodać do zupy, gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku. Ser rozkruszyć, dodać jajko i bułkę tartą. Zwilżonymi dłońmi nabierać odrobinkę ciasta
6nieboKrem z czosnku i porów jest wyjątkowy i bardzo kremowy. Czosnek po upieczeniu stracił na swej ostrości, a wino nadało wytrawności. Groszek pasuje tu idealnie i dzięki swojej słodyczy zupa ta smakuje genialnie. Składniki: 2 duże główki czosnku, 2 cebule (ok. 150 g), 150 g pora, 1 łyżka posiekanego tymianku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 100 ml wytrawnego wina białego(...)bulionu z czosnkiem i gotujemy, aż warzywa będą bardzo miękkie. Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Groszek wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na 4 min. Odcedzamy. Zupę krem podajemy z groszkiem i startym serem camembert. Smacznego
Moniki Smakołykijesień. W tym okresie można ją często robić kiedy papryka jest najtańsza i najlepsza. Zdecydowanie mogę ją Wam polecić, ze względu na walory smakowe i kremową konsystencję. Zapraszam i życzę przyjemnego piątku! ZUPA - KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. Składniki: 5 - 6 mięsistych papryk czerwonych 2 ząbki czosnku 1 jabłko około 600 ml bulionu estragon sól
Zakątek rozkoszy kulinarnychrozgrzewać się gorącymi zupami. Gęste, aromatyczne, pożywne pomogą nam przetrwać tę nie zawsze sprzyjającą dobremu samopoczuciu porę roku. Chowder to zupa wywodząca się z kuchni anglosaskiej, popularna na wschodnim wybrzeżu USA, Australii i Nowej Zelandii. Jest gęsta, kremowa(...)zabielana dużą ilością śmietany. Najpopularniejszy jest chowder bazujący na owocach morza (przepis) , ale równie popularną wersją jest chowder kukurydziany, słodki od świeżej kukurydzy, gęsty, kremowy i bardzo pożywny. Słodycz kukurydzy przełamuje dodany do zupy wędzony boczek, który w wersji wegetariańskiej można zastąpić suszonymi pomidorami. Smak zupy wzbogacają aromatyczne przyprawy, proponuję dodać wędzoną paprykę i curry. Kolby w dłoń
Smakowity Blog Kulinarnyrównież uwielbiam! Chcąc troszkę coś zmienić, urozmaicić codzienne posiłki skusiłam się na zupę krem z dyni piżmowej, którą dorwałam ostatnio w sklepie. Przygotowuje się ją bardzo szybko i prosto. Wychodzi bardzo gęsta, czyli taka jak lubię, ale jeżeli preferujecie rzadsze, śmiało można dodać więcej wody. Jest kremowa, lekko pikantna, z nutką dyniowej słodyczy. Pyszna! :) Składniki: 1 dynia piżmowa(...)obierz i drobno pokrój Przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Następnie dodaj przyprawy, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości (ok. 30-40 minut). Zupę zblenduj na gładki krem. Podawaj z kleksem kremowego twarożku lub jogurtu naturalnego oraz koniecznie odrobiną oleju - dla lepszego przyswojenia witamin
Zdrowie na języku :P