Zupy rybne to w mojej rodzinie klasyka. Gotuję je w różnych wersjach- zabielane na gęsto, kremowe, z orientalnym smaczkiem, z jednego lub wielu gatunków ryb. Dwie odmiany lubię najbardziej- rosół z węgorza i koperkowy rosół z miętusa z lanymi kluseczkami. A , że ostatnio udaje mi się dość często kupić miętusa to pozwoliłam sobie na zrobienie ulubionej rybnej zupy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniJestem amatorką zup. Uwielbiam je! Bez zupy nie ma obiadu, a wręcz jak dla mnie na zupie obiad może się zaczynać i kończyć. Mogą być gęste lub rzadkie, kremowe lub klarowne, zabielane, z zasmażką, na mięsie, wodzie, mleku, z warzywami, mięsem, rybą, owocami, podawane na ciepło lub zimno... Ich różnorodność jest ograniczona wyłącznie naszą wyobraźnią. Pewne jest jedno(...)marchew, pietruszkę, papryczkę chilli i seler, przesmażamy chwilę i przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. godzinę. Zupa powinna lekko "pyrkotać", nie może gotować się zbyt gwałtownie.Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, oprószamy przyprawę do ryby i smażymy. Z usmażonej ryby dużo łatwiej będzie nam usunąć ewentualne
Taste Of My Daystraszna, to wykorzystajcie przepis jeszcze tego lata. Składniki: 1,5kg cukinii 3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 2 małe ząbki czosnku 500-600 ml bulionu 100g kremowego, śmietankowego serka topionego sól, pieprze do smaku 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki mchu jadalnego * 100g pieczonej ciecierzycy * Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek(...)oliwek na patelnię. Warzywa podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem dodając po ok 5 minutach serek topiony podzielony na mniejsze cząstki. Ponownie dusimy do całkowitego rozpuszczenia serka. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem. Na talerzu ozdabiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, jadalnym mchem oraz pieczoną ciecierzycą. * najedź kursorem na wyraz i kliknij
Kuchnia w czekoladzierzeczy... Oto bardzo krótki i prosty, ale jakże pozytywny przepis na zupę krem z czerwonej papryki przywieziony przez Mamę z uzdrowiskowego Ciechocinka. Przepis wypróbowany podczas drugiego tygodnia urlopowego spędzonego u Mamusi. Ech... kiedy to było, chlip, chlip. Składniki: 3 dorodne papryki czerwone litr bulionu warzywnego 1 serek kremowy(...)topiony czubryca zielona Przygotowanie: Paprykę pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę. Przygotowujemy litr bulionu warzywnego, w którym rozprowadzamy serek kremowy. Dodajemy paprykę i gotujemy do jej miękkości (jeśli wcześniej ją opiekaliśmy to nie trzeba długo gotować.) Miksujemy zupę na gładko. Doprawiamy mieszanką ziół - czubrycą zieloną. Zupa gotowa. Wg autorki przepisu możemy ją zaprawić mąką i odrobiną śmietany
Kuchnia po mojemuminut. Ja podaję Wam przepis również na wywar warzywny do zupy, gdybyście jednak takowego nie mieli akurat pod ręką. Tradycyjnie zupę kurkową podaję z ziemniakami, całym mnóstwem ziemniaków (!), choć można również zastąpić je drobnym makaronem. Do tego kremowa śmietanka, kilka łyżek świeżo siekanego koperku i natki pietruszki oraz suszony majeranek, i talerz parującego szczęścia gotowy :D P.s. W przepisie
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 300 g serka topionego kremowego (3 opakowania po 100 g) 500 g świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta - Favita 7 ząbków czosnku 200 ml śmietany 18% 3 cebule 1 cebula dymka 1/2 natki pietruszki 6 plasterków sera gouda 2 kostki rosołowe Knorr drobiowe 1 płaska łyżka wegety 1 płaska łyżeczka curry 2 łyżki suszonej bazylii(...)długo aż cebula będzie złocista. Gdy kostki rosołowe nam się rozpuszczą dodajemy ser topiony i mieszamy. Następnie siekamy drobno 4 ząbki czosnku i dodajemy do zupy. Gdy cebula jest gotowa dodajemy ją garnka z zupą. Na pozostałym tłuszczyku smażymy cebulę dymkę z czosnkiem ( drobno posiekane) i dodajemy świeży dokładnie umyty szpinak a następnie
ClauditteMissCookingposmakowała, że od razu do dyni się przekonała. Słodycz jest tu pierwsze wyczuwalna, a na końcu ostrość, która jest genialna. W smaku jest wyrazista, ta moja zupa krem słodko – ognista. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1,2 kg), 1 czerwona papryka, 3 średnie marchewki, 1 średni batat (0,4 kg), 2 łyżki oleju rzepakowego (smakowego(...)przegotowanej wody, mleczko kokosowe i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Na sam koniec doprawiamy solą do smaku. Żeby uzyskać idealnie kremową konsystencję, przecieramy ją przez gęste sito. Rada: wody można dodać więcej jeśli zupa jest dla Was za gęsta. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smacznego
Moniki SmakołykiZupa, która jest jednocześnie wspaniałym deserem :) moja Córcia była zachwycona, bo rzadko dostaje obiad na słodko :) dzięki dodatkowi mascarpone jest niezwykle kremowa i delikatna. Pieprz przyjemnie podkręca smak owoców. Polecam, póki sezon truskawkowy trwa! Użyłam wiśni mrożonych, bo jeszcze nie mam własnych, ale z powodzeniem mogą być świeże (już się pojawiają...). P.s. moja pierwsza zupa owocowa :) ale... nie ostatnia! ;) Składniki
Kolorowy Przepisownikalbo tunelu foliowym.A niech tam...Powstal pyszny krem kalafiorowy na mleku kokosowym.Zwykla zupa kalafiorowa z jarzynami plasuje sie wsrod przasnych zup np.typu kapusniak.Ale krem z kalafiora to juz zupenie co innego-to arystokracja posrod zup.Ten pyszny,gesty,aksamitnie kremowy, wykwintny i elegancki krem bardzo latwo przygotowac i nie jest ,ani czaso,ani pracochlonny.Dodatek mleka kokosowego bardzo smakowo go wzbogacil dodajac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pomidory im bardziej są przetworzone tym więcej nasz organizm przyswaja wartości odżywczych. Zatem dziś padło na gęstą, kremową pomidorówkę. W krajach, gdzie pomidory są soczyste i słodkie najlepiej robić taką zupę ze świeżych pomidorów. U nas niestety są o wiele mniej aromatyczne. Dlatego warto sięgnąć po pastę pomidorową, która jest robiona tuż po zbiorach pomidorów, właśnie w krajach obfitujących
Right Behind The KitchenSpotkałam się z opiniami, że krem z dyni jest niesmaczny, mdły i słodki. Wcale taki nie musi być! Polecam zupę w wersji wytrawnej z curry, czosnkiem i białym pieprzem. Jest aksamitna i kremowa w konsystencji o bardzo wyrazistym smaku. Składniki 1kg miąższu z dyni 2 średnie białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 1l bulionu sól, biały pieprz
Pyry na GazSezon szparagowy uważam za otwarty. Co prawda trochę przypadkowo bo kupiłam przeceniony pęczek zielonych szparagów na zupę ( taki wczorajszy). Ale zawsze szparagi. A zupkę szparagowa uwielbiamy. Z reguły robię kremowa do popicia - dziś ugotowałam do niej młodych ziemniaków. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniresztek z pieczonego drobiu np. z kurczaka pieczonego na tymianku lub pieczonych ćwiartek z kurczaka . Jest pyszna, kremowa, świetnie się prezentuje i świetnie smakuje. Jest szybka w przygotowaniu, niedroga, ale przede wszystkim naprawdę smaczna. Polecam! Składniki na zupę z pieczonego kurczaka 1 udko lub filet z kurczaka 1 marchewka kilka różyczek ugotowanego brokuła pół filiżanki drobnego makaronu
Rozpustne gotowanieJako, że w sezonie kalafiorowym w zeszłym roku byłam na diecie to zupę podałam także w wersji fit. Tym razem postawiłam na zupę kalafiorową w nieco cięższym wydaniu. Dodatek serków topionych sprawił, że miała ciekawszy smak i kremową konsystencję. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 4-5 marchewek 45 dag groszku (użyłam mrożonego) 2 średnie cebule 5 ząbków czosnku 2 litry(...)cienkie plasterki. Dodajemy do smażących się warzyw. Dusimy ok. 5 minut. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy groszek. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Śmietanę podgrzewamy, wkładamy serki. Podgrzewamy co jakiś czas mieszając, żeby ładnie się rozpuściły. Dodajemy do gotujących się warzyw
Pobite gary Barbary