rozrasta. Wschodzą małe listki - rośnie wielka radość. Pierwsza ścięta kępka to kulinarne święto. Była już zupa (klik) i bułeczki (klik) , był też makaron (klik) . Teraz pora na wytrawne scones z cheddarem - rozrywane jeszcze na ciepło i nurkujące w kremowym, cudownym po prostu hummusie z czosnkiem niedźwiedzim . Zielona uczta. Pachnąca wiosną. Idealna na piknik, ten pierwszy
KUCHARNIAZupa brokułowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie zgodzimy się z opinią, że zupa krem jest nudna, mdła i bez wyrazu. W smaku jest naprawdę bardzo dobra. Składniki: - duży brokuł - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 ziemniaki - 3 cebule - 3 ząbki czosnku - pęczek koperku - 100 g kremowego serka topionego - 2 łyżki masła - 2 kostki rosołowe drobiowe - łyżeczka suszonej bazylii - sól, pieprz(...)miękkości. Dodajemy pokrojony koperek. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy serek topiony i chwilkę razem wszystko gotujemy. Około 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Wszystko razem miksujemy. Zupę możemy podać z płatkami migdałowymi, grzankami albo prażoną cebulą
Pan i Pani Smith w kuchniDzisiaj przyszła kolej na makaron. Chciałabym zaproponować kurczaka w kremowym sosie pomidorowym. Danie to jest dobrą alternatywą dla osób zapracowanych, którym brakuje czasu na gotowanie, ponieważ
kuchnia doskibędę miała ochotę na to zamiast czytać lub po prostu patrzeć na śpiące dziecię. Ale do rzeczy - zupa, która zawojowała co najmniej 6 znanych mi osób. Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem i paseczkami smażonego boczku na wierzchu - niebo w gębie! Pysznie kremowy, absolutnie nie mdły i idealny na taką pluchę i szarość, jaka panuje za oknem. Przepis pochodzi ze strony
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!czasu mieszając. Ugotowane warzywa z rosołu wrzuć do zupy pieczarkowej i zblenduj na gładko. Dodaj odłożone pieczarki, ugotowaną soczewicę i natkę pietruszki. Gotuj jeszcze z 5 minut. Sprawdź smak. Dopraw jeszcze nieco solą ziołową i innymi przyprawami w razie konieczności. Można też dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. Doda kremowego charakteru i smaku. Na osuszonej patelni po pieczarkach usmaż cukinię
Anioszek w kuchnipatelni kanapką z cheddarem. Ugotowanie jej nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta możecie dodać więcej bulionu lub wody. Ewentualnie można dolać też mleko lub słodką śmietankę. Zupka jest delikatna w smaku, o pięknym zielonym kolorze i idealnie kremowej konsystencji. Sprawdzi się na uroczystym obiedzie, ale również jako codzienne danie. SKŁADNIKI / 2 porcje(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Miksujemy z dodatkiem sera gorgonzola i opcjonalnie także z mlekiem lub śmietanką. 3 łyżki groszku odkładamy do dekoracji. Opcjonalnie zmiksowaną zupę można przetrzeć przez sitko. Porcje zupy dekorujemy pestkami granatu, świeżymi kiełkami, pokruszonym serem gorgonzola i oliwą truflową
cool and mintysię obrazi i schowa za grubą warstwą chmur, warto zupę podgrzać i jeść na ciepło. Jest chyba jeszcze lepsza! Krem z młodych ziemniaków z wędzonym serem i rzodkiewkami Składniki: (na 4 porcje) 500 g młodych ziemniaków 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 l bulionu 125 g kremowego serka wędzonego sól pieprz gałka muszkatołowa 1 pęczek rzodkiewki(...)pokroić w kostkę. Czosnek przetrzeć przez praskę. Na maśle zeszklić pory i czosnek. Dodać ziemniaki; smażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać serek, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać solą. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepis na szybką, smaczną, ba.... pyszną zupę, która też się Wam nie znudzi. Więc póki jest lato i świeże pomidory.... Składniki: 1 kg pomidorów 1 mała papryka czerwona 1 średni ogórek 1 cebula 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny ½ łyżeczki cukru 100 ml śmietany kremowej (30%) + 1 łyżka sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pomidory(...)posiekałam i przełożyłam do pomidorów. Wszystko zmiksowałam blenderem. Przetarłam przez sito i doprawiłam cukrem, sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec wlałam śmietanę i wstawiłam zupę do lodówki. Ogórka obrałam i pokroiłam w kostkę. Paprykę oczyściłam z pestek i również pokroiłam w kostkę. Zupę rozlałam do miseczek. Bezpośrednio przed podaniem zupę ozdobiłam kleksem ze śmietany
Kuchnia u Krysisłoneczny kolor, a co za tym idzie i dania z niej przygotowywane. W zeszłym roku poza zupami krem z dyni zrobiłam Dyniowo Pomarańczowy Sernik na zimno który był wyśmienity! W tym roku dyniowych przepisów będzie więcej a s erię zacznie aksamitnie kremowe risotto z dynią . Składniki: ok 500g dyni obranej i pokrojonej w kostkę 4 cebule 2 ząbki
W kuchennej krainieChoć zup nie gotujemy w domu codziennie, są jednak takie które bardzo lubię.Ta właśnie oprócz wszelkiej maści rosołów, barszczów i chłodników, do takich należy. Delikatnie kremowa, aromatyczna i rozgrzewajaca, polecam zwłaszcza w zimie. Składniki : 0,5 kg połówek suchego grochu 0,5 kg żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku
Gosia gotujezasypałam piaskiem, a część od razu wykorzystuje do surówek i zup. Zupę marchewkową wspominam bardzo czule. Będzie mi się zawsze kojarzyć z moją kochaną Babcią i jej cudowną marchwianką, której smaku niestety nie potrafię odtworzyć. Marchwiankę robię po swojemu, też wychodzi pysznie. Jest lekko kremowa, z całymi ziemniaczkami, i cudownie pomarańczowa, co zwłaszcza podoba się mojej córce. Składniki(...)większą kostkę. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z bulionu, wrzucić ziemniaki i dalej gotować. Seler i pietruszkę wyrzucić. Marchew razem z usmażoną cebulką zblendować i dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać sok z cytryny, sól pieprz do smaku, ewentualnie łyżeczkę cukru do smaku. Smacznego
na moim stole...odrzucamy. Grzyby kroimy w cienkie plastry. Resztę zupy dwukrotnie przecedzamy przez gęste sito (warto je dodatkowo wyłożyć gazą). Przyprawy pozostałe na sicie wyrzucamy. Wkładamy do zupy grzyby, próbujemy, czy zupy nie potrzeba jeszcze odrobinę dosolić – i nie dosalamy jej solą, ale sosem sojowym lub sosem rybnym, którego używaliśmy już wcześniej do gotowania. I wieprzowy tłuszcz, i skarmelizowana wołowina, i grzyby(...)Wlewamy bardzo gorący bulion. Grubo kroimy szczypior i chili. Wkładamy do bulionu nacięte kremowe jajko. Całość posypujemy podprażonym sezamem i siorbiemy proszę państwa, siorbiemy! Im głośniej i donośniej, tym smaczniej – głośne jedzenie to komplement dla kucharza i jego ramenu. Jeśli tego brakuje, to znaczy że zupa była taka-sobie. Tutaj zapominamy o tym, że rodzice nad pomidorową krzyczeli „jedz
Karo in the KitchenPrzygotowałam dzisiaj pyszne kremowe risotto z dodatkiem warzyw i kawałkami piersi z kurczaka. Do przygotowania wykorzystałam koncentrat bulionu drobiowego Krakus- który nie zawiera konserwantów i jest świetną bazą do zup lub sosów. Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 bulion drobiowy Krakus 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka
KukuleczkiKolejna propozycja dania na Wigilię . Składniki Burak 4 duże buraki Marchew 2 marchewki Ziemniaki 2 ziemniaki Cebula 1 duża Majeranek 1 łyżeczka Masło 2 łyżki Chrzan
Kulinarne PrzebojeKruche, bardzo sycące, choć niezbyt słodkie ciasteczka z masłem orzechowym i drobinkami czekolady uwiodą smakiem każdego łasucha. Do tych ciasteczek najlepsze będzie kremowe masło orzechowe. Składniki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata