zupa kremowa - 1000 przepisów (strona:47/67)

Kurczak w kremowym sosie pomidorowym 135

Dzisiaj przyszła kolej na makaron. Chciałabym zaproponować kurczaka w kremowym sosie pomidorowym. Danie to jest dobrą alternatywą dla osób zapracowanych, którym brakuje czasu na gotowanie, ponieważ

kuchnia doski
Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem 177

będę miała ochotę na to zamiast czytać lub po prostu patrzeć na śpiące dziecię. Ale do rzeczy - zupa, która zawojowała co najmniej 6 znanych mi osób. Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem i paseczkami smażonego boczku na wierzchu - niebo w gębie! Pysznie kremowy, absolutnie nie mdły i idealny na taką pluchę i szarość, jaka panuje za oknem. Przepis pochodzi ze strony

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Delikatny krem pieczarkowy z rozgrzewającymi grzankami z cukini 154

czasu mieszając. Ugotowane warzywa z rosołu wrzuć do zupy pieczarkowej i zblenduj na gładko. Dodaj odłożone pieczarki, ugotowaną soczewicę i natkę pietruszki. Gotuj jeszcze z 5 minut. Sprawdź smak. Dopraw jeszcze nieco solą ziołową i innymi przyprawami w razie konieczności. Można też dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. Doda kremowego charakteru i smaku. Na osuszonej patelni po pieczarkach usmaż cukinię

Anioszek w kuchni
ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU 202

patelni kanapką z cheddarem. Ugotowanie jej nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta możecie dodać więcej bulionu lub wody. Ewentualnie można dolać też mleko lub słodką śmietankę.  Zupka jest delikatna w smaku, o pięknym zielonym kolorze i idealnie kremowej konsystencji. Sprawdzi się na uroczystym obiedzie, ale również jako codzienne danie. SKŁADNIKI / 2 porcje(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Miksujemy z dodatkiem sera gorgonzola i opcjonalnie także z mlekiem lub śmietanką. 3 łyżki groszku odkładamy do dekoracji. Opcjonalnie zmiksowaną zupę można przetrzeć przez sitko.  Porcje zupy dekorujemy pestkami granatu, świeżymi kiełkami, pokruszonym serem gorgonzola i oliwą truflową

cool and minty
Mój tajemniczy ogród i krem z młodych ziemniaczków 162

się obrazi i schowa za grubą warstwą chmur, warto zupę podgrzać i jeść na ciepło. Jest chyba jeszcze lepsza! Krem z młodych ziemniaków z wędzonym serem i rzodkiewkami Składniki: (na 4 porcje) 500 g młodych ziemniaków 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 l bulionu 125 g kremowego serka wędzonego sól pieprz gałka muszkatołowa 1 pęczek rzodkiewki(...)pokroić w kostkę. Czosnek przetrzeć przez praskę. Na maśle zeszklić pory i czosnek. Dodać ziemniaki; smażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać serek, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać solą. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa pomidorowa na zimno i... wspomnienia z wakacji 132

przepis na szybką, smaczną, ba.... pyszną zupę, która też się Wam nie znudzi. Więc póki jest lato i świeże pomidory....      Składniki: 1 kg pomidorów 1 mała papryka czerwona  1 średni ogórek 1 cebula 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny ½ łyżeczki cukru 100 ml śmietany kremowej (30%) + 1 łyżka sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pomidory(...)posiekałam i przełożyłam do pomidorów. Wszystko zmiksowałam blenderem. Przetarłam przez sito i doprawiłam cukrem,  sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec wlałam śmietanę i wstawiłam zupę do lodówki. Ogórka obrałam i pokroiłam w kostkę. Paprykę oczyściłam z pestek i również pokroiłam w kostkę. Zupę rozlałam do miseczek. Bezpośrednio przed podaniem zupę ozdobiłam kleksem ze śmietany

Kuchnia u Krysi
Dyniowe Risotto 178

słoneczny kolor, a co za tym idzie i dania z niej przygotowywane. W zeszłym roku poza zupami krem z dyni zrobiłam Dyniowo Pomarańczowy Sernik na zimno   który był wyśmienity! W tym roku dyniowych przepisów będzie więcej a s erię zacznie aksamitnie kremowe risotto z dynią .  Składniki: ok 500g dyni obranej i pokrojonej w kostkę 4 cebule 2 ząbki

W kuchennej krainie
Zupa krem z grochu 132

Choć zup nie gotujemy w domu codziennie, są jednak takie które bardzo lubię.Ta właśnie oprócz wszelkiej maści rosołów, barszczów i chłodników, do takich należy. Delikatnie kremowa, aromatyczna i rozgrzewajaca, polecam zwłaszcza w zimie. Składniki : 0,5 kg połówek suchego grochu 0,5 kg żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku

Gosia gotuje
Zupa marchewkowa 227

zasypałam piaskiem, a część od razu wykorzystuje do surówek i zupZupę marchewkową wspominam bardzo czule. Będzie mi się zawsze kojarzyć z moją kochaną Babcią i jej cudowną marchwianką, której smaku niestety nie potrafię odtworzyć. Marchwiankę robię po swojemu, też wychodzi pysznie. Jest lekko kremowa, z całymi ziemniaczkami, i cudownie pomarańczowa, co zwłaszcza podoba się mojej córce. Składniki(...)większą kostkę. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z bulionu, wrzucić ziemniaki i dalej gotować. Seler i pietruszkę wyrzucić. Marchew razem z usmażoną cebulką zblendować i dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać sok z cytryny, sól pieprz do smaku, ewentualnie łyżeczkę cukru do smaku. Smacznego

na moim stole...
Ramen wieprzowo-wołowy, na żeberkach i goleni, z grzybami 247

odrzucamy. Grzyby kroimy w cienkie plastry. Resztę zupy dwukrotnie przecedzamy przez gęste sito (warto je dodatkowo wyłożyć gazą). Przyprawy pozostałe na sicie wyrzucamy. Wkładamy do zupy grzyby, próbujemy, czy zupy nie potrzeba jeszcze odrobinę dosolić – i nie dosalamy jej solą, ale sosem sojowym lub sosem rybnym, którego używaliśmy już wcześniej do gotowania. I wieprzowy tłuszcz, i skarmelizowana wołowina, i grzyby(...)Wlewamy bardzo gorący bulion. Grubo kroimy szczypior i chili. Wkładamy do bulionu nacięte kremowe jajko. Całość posypujemy podprażonym sezamem i siorbiemy proszę państwa, siorbiemy!   Im głośniej i donośniej, tym smaczniej – głośne jedzenie to komplement dla kucharza i jego ramenu. Jeśli tego brakuje, to znaczy że zupa była taka-sobie. Tutaj zapominamy o tym, że rodzice nad pomidorową krzyczeli „jedz

Karo in the Kitchen
RISOTTO- KRAKUS 132

Przygotowałam dzisiaj pyszne kremowe risotto z dodatkiem warzyw i kawałkami piersi z kurczaka. Do przygotowania wykorzystałam koncentrat bulionu drobiowego Krakus- który nie zawiera konserwantów i jest świetną bazą do zup lub sosów.  Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 bulion drobiowy Krakus  1/2 puszki kukurydzy  1 łyżka

Kukuleczki
Kremowy barszcz z chrzanem 158

Kolejna propozycja dania na Wigilię . Składniki Burak 4 duże buraki Marchew 2 marchewki Ziemniaki 2 ziemniaki Cebula 1 duża Majeranek 1 łyżeczka Masło 2 łyżki Chrzan

Kulinarne Przeboje
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą 146

Kruche, bardzo sycące, choć niezbyt słodkie ciasteczka z masłem orzechowym i drobinkami czekolady uwiodą smakiem każdego łasucha. Do tych ciasteczek najlepsze będzie kremowe masło orzechowe. Składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa porowa z łososiem 149

ziemniaczano porowa z dodatkiem łososia-to pomysł na pożywny obiad, taką sycącą zupą można nakarmić całą rodzinę , można ją zrobić szybko po powrocie z pracy, całość przygotowania zajmie 30 minut.  Składniki: 80 dag ziemniaków 30 dag surowego łososia 1 łyżeczka soku z cytryny 20 dag kremowego serka topionego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół do ryb 3 duże pory(...)osuszamy, oddzielamy od skóry, oprószamy ziołami do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy na oliwie na patelni aż będzie miękki, zestawiamy z ognia. Gotową zupę nalewamy do talerzy, posypujemy łososiem, od razu podajemy.  Smacznego

Wanilia i Kardamon
Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną 157

dodaję. Nie może w niej również zabraknąć cebuli i czosnku. Zupa smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień ! Składniki: 3-4 udka z kurczaka (tylko górne części) 1 seler (użyłam 3 łodygi naciowego) 1 duża marchew 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych grzybów kilka plastrów cebuli 2 średnie kremowe ziemniaki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 listek laurowy kilka ziaren ziela(...)czosnek, a po 5 minutach przepłukaną kaszę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować aż warzywa i kasza będą miękkie. Zupę podawać gorącą. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania