zupa kremowa - 1000 przepisów (strona:51/67)

Zupa czosnkowa 100 razy bardziej skuteczny niż antybioty 178

garnka z cebulą. Wymieszaj i dodaj, pokrojony tymianek, zupę z kurczaka .Zmniejsz gaz i  dodaj teraz  kawałki chleba i niech się gotuje  przez pięć minut, aż chleb będzie miękki.Gdy chleb zmięknie .Przed zmiksowaniem usunąć  liść laurowy. Powstałą zupe umieścić w blenderze i zmiksować  ,do uzyskania kremowej mieszanki. Tak zmiksowana zupe ,przelać do rondelka dodać

w mojej kuchni
Pan Burak. I jego kremowy koniec. 159

  Zielono-bordowa nać wystaje ponad ziemią. Mości się na grządce, wręcz krzycząc swoją piękną koroną „już dojrzałem, już czas!”. Skoro tak… Podchodzę cicho, aby go

W kuchni Karmel-itki
KREM MARCHWIOWO- IMBIROWY 184

Nie znam lepszego kremu z marchewki. Jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający dzięki dodatkowi imbiru. Słodycz marchwi podkreśla odrobina soku z pomarańczy. Gęsty, kremowy....mój ulubiony!!! POTRZEBUJEMY

WYSPA SZCZĘSLIWA
Krokiety ruskie. 152

     Dziś przepis na pyszne krokiety z nadzieniem twarogowo-ziemniaczanym, powszechnie zwanym "ruskim". Próbowaliście? Jeśli nie, to bardzo polecam! Nie ma nic lepszego od

Rozpustne gotowanie
Zagęszczanie sosów, zup mąką, masłem,śmietaną lub jajkiem 175

Dziś nie będzie przepisu na daną potrawę napiszę o zagęszczaniu zup, sosów. Jak chodziłam do szkoły kucharskiej na okrągło mieliśmy "wpijane" do głowy o mące, maśle, ziemniakach itd. Różne  sposoby zagęszczania przerabialiśmy na pierwszym roku. Pomyślałam, że podzielę się ta wiedzą bo podstawy to ważna rzecz, która nie raz nam się przyda. Prawie każdy z nas gotuje(...)się zastanawiamy czym by tu to zagęścić. Postaram się w prosty sposób pokazać kilka sposobów może komuś się to przyda w przyszłości. :) Zagęszczając sos nie tylko nadajemy mu kremowej konsystencji ale również nadajemy głębię smaku. GOTOWANIE NA DUŻYM OGNIU Najprostszym sposobem jest gotowanie na dużym ogniu bez przykrycia, płyn się redukuję i zagęszcza. Nie zawsze mamy czas

Basia w kuchni
Weekend u Mamy: Krem z dyni z prażonymi pestkami 168

ŁOSOSIA i KREM ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW, a dziś uraczyła mnie przepysznym kremem z dyni. Obawiałam się, że będzie mdły, jednak moje obawy były całkowicie bezpodstawne. Wyszedł pyszny, wyrazisty i kremowy. Niebo w gębie! Składniki (6 porcji): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2,5 kg dyni (średniej wielkości) 2 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz dla smaku 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej szczypta(...)kroimy w kostkę, nasiona wyrzucamy. Wkładamy ją do garnka, wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz (większą szczyptę), kurkumę, imbir i cukier. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładką masę i dodajemy kilka łyżek śmietany (wedle uznania).3. Patelnię mocno rozgrzewamy (bez tłuszczu!). Nasiona obieramy i wrzucamy na patelnię, prażymy przez chwilę

My Culinary Art
Zupa z buraków i jabłek. 132

jestem wrażeniom zimowego przemarznięcia, o których tak ładnie pisze Marzena. Oczywiście, co się odwlecze... Ale na razie proponuję danie, które przynależy raczej do zimniejszych pór. Delikatna, łagodna, czarująca kolorem zupa, którą nazwaliśmy w domu witaminową bombą. Przy okazji ubyło znów trochę jabłek z toreb, które tachamy co chwila ze szkoły(...)szalotki 100 ml białego wina 1 litr bulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki  (1+1) octu balsamicznego  1 łyżka syropu malinowego 3 łyżki białego serka kremowego 1 łyżka chrzanu kilka gałązek świeżego tymianku sól i pieprz oliwa Wykonanie: 3 szalotki posiekać i zeszklić w garnku na oliwie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka (połówkę jabłka

zadanie-gotowanie
Sery z francuskich Alp 184

zarówno w produkcji jak i pochodzeniu obu serów. Munster to kremowy, farmerski ser żółty o okrągłym kształcie z kleistą, pomarańczową, płukaną skórką. Dojrzały Munster ma miękki i kremowy miąższ, czerwona pleśń nadaje skórce pomarańczowo-czerwonego koloru i jest źródłem charakterystycznego, silnego aromatu. Zawartość tłuszczu od 55-60%. Smak i zapach Ser jest bardzo gładki, dość(...)przystawek i  fondue  oraz zupy cebulowej. Gruyère jest powszechnie uznawany za jeden z najlepszych serów do topienia, grillowania i gotowania. Proponowane wina Powiązany z aromatycznymi owocowymi winami czerwonymi, przy których wydobywa swój orzechowy smak tj. Sangiovese, australijskie Shiraz i kalifornijskie Zinfandel.   Ser Reblochon www.cheese.com Reblochon ma giętką, kremową konsystencję. Ser o proporcjonalnie dobranych składnikach o cienkiej

gutfut
Masełko dyniowe 115

najsmaczniejsze,najsłodsze i przepięknie wybarwione.Nadają się na zupy,puree,nadzienia,ciasta,kremy,długo by wymieniać do czego nadają się dynie.W pełni sezonu dyniowego najlepiej jednorazowo upiec wiecej dynii w piekarniku,bo przez kilka dni świetnie przechowuje się w lodówce i zużywać porcjami do kolejnych dań.Dziś proponuję przepyszne, kremowe smarowidło do chleba.Delikatna w smaku dynia,której smak inensyfikuje dodatek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krupnik na kurczaku 170

kurczaka. Składniki: 3 udka z kurczaka (tylko górne części) 1 seler 1 duża marchew 3-4 ząbki czosnku 4-5 suszonych grzybów kilka plastrów cebuli 3 średnie kremowe ziemniaki 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki lub koperku Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym(...)czosnek, Gdy warzywa i kasza będą miękkie dodać natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy. Zupę podawać gorącą

Czerwień i błękit
Zupa krem z pomidorów 76

Zupa krem pomidorowa z dodatkiem warzyw :) Idealna nie tylko dla dzieci !!! Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku Składniki na 6 porcji : • 2 łyżki masła • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 mała cebula • 1 marchewka • 1/2 czerwonej papryki • 1 puszka pomidorów bez skórek ( pelati(...)szklanka sosu pomidorowego ( passaty z kartonu lub butelki) • 500 ml bulionu jarzynowego • 1/2 jabłka • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1/4 szklanki śmietanki kremowej 30% • drobny makaron w kształcie gwiazdek lub ryż (nam bardziej smakuje z drobnym makaronem koraliki Lubelli Wykonanie : W garnku roztopić masło z oliwą, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, obraną

cucinare
Ciasto marchewkowe z kremem kawowym na bazie mascarpone 156

cukrem. Dodajemy po łyżce serek kremowy i masło. Dodajemy kawę i starte orzechy. Ostudzony placek przekrawamy i smarujemy kremem. Wierzch ciasta posypujemy startymi orzechami i kostką czekolady. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/ciasto-marchewkowe-kremem-kawowym-bazie-mascarpone/ BosowKuchni     Artykuł Ciasto marchewkowe z kremem kawowym na bazie mascarpone pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Krem z kurek z grzankami 127

Nigdy nie jadłam kurek. Byłam ciekawa ich smaku, więc kiedy w końcu uprosiłam Męża o uzbieranie- zabrałam się za przyrządzenie kremu. Wyszedł delikatny i bardzo kremowy

Kuchnia w czekoladzie
Hiszpański ser Queso Blanco - idealny na kanapki! 117

jaki do tej pory zrobiłam. Pyszny, zwarty, kremowy, idealnie kroi się w plastry, a potem zajada z pyszna kanapeczką :) Ma łagodny smak, lekko słodkawy. Ser ten podobno też idealnie nadaje się do obróbki termicznej, bo nie topi się nawet podczas smażenia w głębokim tłuszczu. Można go kroić w kostki i dodawać do zup, sosów (spaghetti), lub jako zamiennik tofu

Marder&Marder Manufacture
Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka 113

drożdżówek z serem), druga – bardzo kremowa (idealna ze szczypiorem i rzodkiewką, nie potrzeba już dodatku śmietany, czy jogurtu). Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka wystarczy rozgnieść widelcem, nie wymaga mielenia. To jest najlepszy twaróg, jaki robiłam. Do chleba, drożdżówek, na sernik, pierogi… na słodko i wytrawnie. Serwatkę możemy zużyć do zupy ( żurek , ogórkowa), naleśników , ciasta drożdżowego , albo zwyczajnie

mojewypiekiinietylko