rozbudziła deska serów z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka. Chyba po raz pierwszy stwierdziłem, że możemy być tak samo dumni z polskiego serowarstwa, jak Szwajcarzy czy Francuzi. Sery były pyszne, kremowe i wyraziste w smaku. Popijając je cydrem Japko i winami z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy byłem prawdziwie ukontentowany i nic więcej do szczęścia nie było mi potrzebne. Pozostałe(...)gościnę i rodzinną wręcz atmosferę było można poczuć przez cały wieczór. Gorąco Was zapraszam do odmienionej Barbary. Dania z nowego menu można wypróbować w porze lunchu. Przystępne ceny zachęcają: zupa dnia (8,50 zł) i danie główne (15,50 zł) mieszczą się gdzieś pomiędzy jadłodajnią a restauracją, czyniąc z Barbary bistro ze smacznym jedzeniem w dobrej cenie. Cydr Japko
Food Squareniemal w każdym daniu i gwarantuje wspaniały smak. Mam go zawsze pod ręką. Na warsztatach i degustacjach podaję go w formie przystawki z owocami i warzywami, w daniach głównych, zupach (minestrone!), z mięsem, rybami i oczywiście w najbardziej wysublimowanej formie z octem balsamicznym najwyższej jakości pochodzącym z prowincji Modena lub Reggio Emilia. Spróbujcie dodać startego Parmezanu do mielonego mięsa(...)użyciu konserwantu W Polsce rzesze zwolenników zdobyła również Gorgonzola - miękki, dojrzewający, niebieski ser pleśniowy D.O.P o biało-słomkowym kolorze, poprzerastany zielonkawymi żyłkami pleśni Penicillium glaucum. Ma kremową konsystencję i charakterystyczny smak – łagodny w przypadku Gorgonzoli Dolce (z lekko rozwiniętą pleśnią, okres dojrzewania tego sera wynosi minimum 50 dni) - mocniejszy i bardziej wyrazisty w przypadku Gorgonzoli Piccante
Codzienna kuchnia niecodziennazawsze pytałam się czy jest dużo makaronu i pilnowałam mojej Mamy by dała mi tylko pół chochelki rosołu. Do tej pory tak mam. Makaron jest najważniejszy. Dlatego kiedy zobaczyłam zupę prosto z tajwańskiej kuchni Niu rou mian z blogu Na pałeczkach (autorki samymi zdjęciami mnie oczarowały) od razu zdecydowałam się przetestować. Ogólnie lubię zaglądać na ich bloga. Dziewczyny dzielą się(...)uśmiechu na jednej dyńce też bym nie pogardziła. W książce czy w filmie z Potterem czekałam na moment, kiedy przychodził czas na Halloween. Wielka Sala w Hogwarcie przystrojona lampionami, kremowe piwo, słodkie placki z dyni i ogólnie magia, magia! Mimo, że powoli zbliżają się moje 30 – ste urodziny wracam na jesień choć do jednej części filmu, by na chwile
Pink EnvelopeOstatnio na spacerze z panem mężem odkryłam niesamowity sklep. Mają przepyszne mieszanki przypraw do dipów czy sosów, kremowe octy smakowe, smakowe oliwy i wiele innych dobrodziejstw. Wypakowałam koszyk po brzegi, odpłakałam swoje w kasie i wróciłam do domu… Wszystko pięknie, ale my jemy chleb razowy zwykle żytni, a jednak smak nowych zakupów idealnie wydobyłoby białe, pszenne pieczywo. Co było(...)wierzch będzie zrumieniony a popukana bułka, wyda głuchy odgłos. Studzimy na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/ciabatta/ BosowKuchni Artykuł Ciabatta pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuorganizm zahartuje się i uodporni na bakterie, wirusy, wahania temperatury. Ważną rzeczą jest, aby zrezygnować z posiłków wychładzających organizm i spożywać więcej tych ciepłych i rozgrzewających, jak treściwe zupy, różnego rodzaju kasze, gotowane lub pieczone warzywa oraz, najważniejsze, surówki i kiszonki, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, marchew (która poprawia również wzrok), selery, cykorie, dynię, cebulę, czosnek, cytrynę, grejfruty i MIÓD(...)wiosenny, z zakwitających wcześniej drzew, ze zwierzynieckich lasów bukowych. Ten miód nie ma sobie równych. Uwielbiamy miody grochowe, fasolowe, nawłociowe, są takie delikatne w smaku. Teraz zajadamy się pysznym kremowym miodem rzepakowym. W związku z tym, iż lato było tego roku bardzo suche miody są bardzo intensywne w smaku. Miód lipowy pachnie i smakuje jak lipa, jest wyborny
Naturalna Kuchniaszpinak ujdzie cało - w końcu to przecież jeszcze baby :) I tu nagle nabieram wątpliwości. Czy to ma sens? Wszystko razem? Rzodkiewki na patelnię? Co na to zielone baby i kremowe awokado? Tracę pewność, ale tylko na krótko. Na ułamek sekundy krótszy niż jedno szybkie chrup. Przecież zostałam Łowcą Smaków! Mam wszystko co trzeba, aby moje chrupiące pomysły smakowały doskonale. Sięgam(...)Prado dukkah z pistacjami i sumakiem sól, pieprz, sok z cytryny do smaku Rzodkiewki dokładnie opłukać, odciąć łodygi i liście (nie wyrzucać - nadają się idealnie do smacznej zupy!). Umyte rzodkiewki przekroić na pół. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią połówki rzodkiewek - przecięciem na dół. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem i trzymać na średnim ogniu przez
KUCHARNIAczosnek niedźwiedzi- zioła:* oregano,* bazylia,/Przyprawy i zioła - na bogato!!! Farsz ma być na prawdę mocny w smaku, dość charakterny.Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który świetnie nadaje się na zupę.Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy.Na masełku podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną drobno cebulkę. Mieszamy ją z mięsem i warzywami. Dodajemy przyprawy (nie żałujmy ich! Farsz(...)inny wymiar smakowy. Zdecydowanie nie jest to tradycyjne połączenie, ale kto powiedział, że skoro nie każdy tak je, to znaczy, że to nie pasuje. My sprawdziłyśmy i... jesteśmy zachwycone. Kremowy farsz i delikatne ciasto wymagały odrobiny chrupiących akcentów.Posypałyśmy sobie pierogi samym zdrowiem. Polecamy.Kupić możecie ją tutaj: ZIARENKOWO.MIESZANKA /POMIDOR+CZARNUSZKA+CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ OD SKWORCU:/pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi
Wypisz Wymalujmieszamy z sałatką. Dzielimy na porcje i odstawiamy do lodówki. Purée z ziemniaków i selera Ziemniaki i bulwę selera cienko obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę jak do zupy, seler w kostkę odrobinę mniejszą. Warzywa zalewamy w garnku wodą, , około 2cm nad ich poziom, dodajemy 1,5 łyżeczki soli, przykrywamy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Ugotowane warzywa odcedzamy, zdejmujemy(...)wierzchu ląduje kaczka – pokrojona ostrym nożem. Kaczka pięciu smaków to klasyka kuchni chińskiej – a że jak wiemy kaczka lubi sos śliwkowy i pomarańcze, wszystko razem smakuje niesamowicie. Purée jest kremowe i maślane, sos słodko-alkoholowy z wyczuwalną nutą imbiru, a surówka anyżkowa, cytrusowa i orzeźwiająca. SKŁADNIKI Purée z ziemniaków i selera – 500g ziemniaków (waga po obraniu) – 1 średni
Karo in the KitchenBakłażany (zwane także jako oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste i psianka podłużna) mają kremową konsystencję i bogaty, mięsisty smak. Są uniwersalne, świetnie komponują się z każdym mięsem. Są również bardzo zdrowe, ponieważ zawierają wiele antyoksydantów, błonnika, witamin i minerałów, a jednocześnie są mało kaloryczne. To tylko kilka powodów, aby jeść bakłażana. Myślę, że więcej nie muszę Was przekonywać. Jeśli natomiast(...)następnie użyć do np. sałatki 8. Bakłażan w gulaszu/w leczo Nic bardziej nie lubię w lecie, jak obfity, wieloskładnikowy gulasz warzywny / leczo. Bakłażan jest doskonałym składnikiem do tego rodzaju zup, bo mimo że się zmiękcza, to nie rozpadnie się po ugotowaniu. (przepis tutaj
Tradycyjna Kuchniasame trzy główne składniki: mleczko kokosowe, chilli i kolendra. SMAK, KONSYSTENCJA I ZAPACH SMAK to: czerwone i zielone, ostre i bardzo ostre papryczki chilli; łagodne kremowe mleczko kokosowe; świeża kolendra (cała roślinka, liście, łodygi, także korzonki); słodkawo-pikantna bazylia; cierpkawa trawa cytrynowa; piekący, lekko pieprzowy galangal; liście limy o przenikliwym cytrynowym zapachu(...)gotowania, podobnie jak goździków, dlatego najczęściej używa się jej do przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można
ClauditteMissCookingjuż nawet rozrysowane. Póki co i sad, i warzywnik, i gościnny dom zostają jeszcze chwilę w sferze planów i celów – a dynia przytaszczyła się ze sklepowej półki. Słodka, kremowa i pyszna – zakonserwowana i gotowa do użycia od razu. Zapisz Zapisz TROCHĘ O DYNI Dynia jest rośliną jednoroczną. Owoce dyni zbiera się około 14-20 tygodnia po posadzeniu – wypada(...)gładki, ale są też odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri, Uchiki Kurima, Orange
Karo in the KitchenSezon na młodą, świeżą i kolorową cukinię właśnie nastał. I bardzo mnie to cieszy! Nie ma nic lepszego niż jędrna, cieniutka i mała młoda cukinia bądź
SMYKWKUCHNIindyjski daal czy arabski hummus na stole już nikogo nie dziwi – szczególnie w dużych miastach. Używamy też innych ziół niż kiedyś. Pietruszka i koperek były podstawową zieleniną w zupie. Dziś w zasadzie w większości kuchni, gdzie codziennie gotuje się obiady, można spotkać bazylię, rozmaryn, oregano czy tymianek. Wybór wszystkiego – ze względu na otwarte rynki jest coraz szerszy. Nasza(...)wpiszą się więc takie niezwykłe lody – bez cukru, bez jajek, bez mleka. Błyskawiczne lody z bananów, mimo że wykonane z wyłącznie zdrowych i wartościowych składników, są słodkie, sycące, kremowe i przede wszystkim przepyszne! Mają sezamowo-czekoladowo-bananowy smak, który niczym nie ustępuje lodom na bazie tłustej śmietany. Błyskawiczne lody z bananów: 3 bardzo dojrzałe banany (najlepiej z ciemnymi plamkami
Poezja smaku