zupa kremowa - 1000 przepisów (strona:52/67)

Kremowy chłodnik z awokado 171

Gorąco, gotować się nie chce i jeść też za bardzo się nie chce. Idealnie wtedy sprawdzają się chłodniki. Są lekkie, trochę posilą a co najważniejsze przyjemnie

Monia miesza i gotuje
Kremowa pomidorowa z pomidorów z puszki 128

jedna z najbardziej lubianych zup. Można ją przygotować na różne sposoby. Najlepiej smakuje zrobiona ze świeżych pomidorów . Jednak poza sezonem do zrobienia pysznej zupki można wykorzystać domowe przetwory lub wykorzystać to co oferują nam sklepowe półki czyli pomidory w puszce, koncentrat oraz przecier. Właśnie na bazie takich kupnych pomidorków z puszki przygotowałam moją pyszną kremową zupkę. składniki: 3 puszki pomidorów

Monia miesza i gotuje
#9 Rozgrzewająca marchewkowa zupa 187

pozostałym rosołem zamiast pomidorowej ;-). Zupa marchewkowa Składniki: Niecały kilogram marchwi Ok. szklanki rosołu/bulionu Sól, pieprz, imbir, chilli/pieprz cayenne, słodka papryka, Zielona soczewica Jogurt naturalny Przygotowanie: Marchew obieramy, gotujemy pod przykryciem w możliwie małej ilości wody aż do miękkości (ok. 25 minut), odlewamy wodę i blendujemy marchewki, dolewając po trochu rosołu, aż do uzyskania kremowej, ale niezbyt gęstej konsystencji. Przyprawiamy

Kuchnia w szuwarach
Sosy FOLWARK - Makaronowa sałatka z pieczarkami 135

wczorajszej zupy oraz pieczarki, które zostały nam z kolacyjnych zapiekanek. Wystarczy zrobić tego troszkę więcej i na drugi dzień przygotować pyszną sałatkę np do pracy. Smacznego! Składniki : * 100g ugotowanego makaronu - u mnie kokardki * pół czerwonej papryki * 10 pieczarek * cebula * łyżka oliwy z oliwek * 2-3 łyżki kukurydzy   * sól, pieprz do smaku * łyżka majonezu kremowego Folwark Przygotowanie : Pieczarki

Magiczne Życie Marty
Zupa krem z ogórków kiszonych 205

Zupa ogórkowa jest chyba zaraz po pomidorowej najbardziej lubianą zupką. Zawsze gotuję ją ze swoich kiszonych ogórków z kawałkami ziemniaków i zabielam śmietaną. Ostatnio bardzo często robie zupki kremy więc postanowiłam przygotować ogórkową w postaci kremu. Był to bardzo dobry pomysł bo zupka wyszła naprawdę fajna i smaczna a córeczka stwierdziła, że taka kremowa jest lepsza. składniki: 600 g obranych

Monia miesza i gotuje
Zupa Zalewajka 150

jest to zupa która zawsze była obecna w moim rodzinnym domu i którą sama chętnie często przygotowuje.  W porównaniu do tej, którą pamiętam z dzieciństwa - moja jest odrobinę zmodyfikowana, ale w końcu magia kuchnia właśnie polega na tym, aby coś zmieniać, ulepszać i kombinować, prawda? :) Moja zalewajka sama w sobie, dzięki zawartości śmietanki jest niezwykle kremowa. Jest dosyć treściwa

Taste Therapy
Kakao na rozgrzanie zwichrowanych myśli 187

ugotowałam też dyniową zupę. A później zrobiłam sobie kakao z kawą, żeby rozgrzać się od środka, gdyż mimo rozgrzanego piekarnika i zapalonych świeczek, dłonie mam lodowate.Taka wersja kakao jest naprawdę przepyszna. Można dać więcej kawy, inne ulubione przyprawy - kardamon, gałkę muszkatołową - co tylko Wam przyjdzie do głowy. Pachnie obłędnie, a roztopione lody sprawiają, że jest niesamowicie kremowe i po prostu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni 144

aromat i porcję cennych witamin... Składniki: kawałek wędzonego boczku - ok 100 g 250 g kiszonej kapusty 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 3 średnie kremowe ziemniaki 1 szklanka puree z dyni 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam) sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej(...)warzywa będą miękkie. Wówczas dodać dyniowe puree, posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę p odawać gorącą

Czerwień i błękit
Twaróg domowy 155

zup takich, jak żurek, barszcz biały, barszcz ukraiński, ogórkowa – naprawdę zastosowań ma mnóstwo, nie wspominam już o walorach kosmetycznych – po więcej odsyłam do wujka Google.Twaróg już mamy, jak go zjeść? Najprościej. Może na słono ?  A może na słodko? Z owocami?       Hmmm, a może sam, bez żadnych dodatków?    A może tak … kanapeczkę?      A może zmiksowany, kremowy

mojewypiekiinietylko
Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 160

wspaniałej zupie rakowej, przyszedł czas na dania główne 6. danie główne: skarp, chrzan, kiszona rzodkiewka, kosztela i wino: Riesling Herrenberger GG trocken 2013 Filet (z białą skórą) turbota konfitowany w maśle, plasterek marynowanego chrzanu, kiszona rzodkiewka, pieczona kosztela. Do tego Riesling Herrenberg GG trocken 2013, winnica Rappenhof Świetny Riesling klasy Grand Cru (Großes Gewächs) z parceli Herrenberg. Kremowa mineralność typowa

królestwo garów
Francuska zupa czosnkowa. 173

mój syn przygotowuje swój ulubiony sos czosnkowy (z wyjątkowym rozmachem), to też muszę stoczyć ze sobą małą wewnętrzną walkę na progu ;) Teraz chyba mi wierzycie, jak łagodna jest ta zupa? ;) Pyszna! Składniki: 1 główka czosnku                       1 litr wody 1 (1/2+1/2) pęczek pietruszki 1 liść laurowy 2 goździki(...)listki szałwii (opcjonalnie) 1 łyżeczka soli  5 (2+3) łyżek oliwy 3 żółtka 1 łyżeczka soku z cytryny świeżo zmielony pieprz 6 łyżek startego żółtego sera (miękkiego, kremowego) Wykonanie: Główkę czosnku podzielić na ząbki i rozgnieść je bez obierania z łupinek.  Wrzucić do garnka razem z 1/2 pęczka pietruszki, laurem, goździkami, pieprzem i tymiankiem. Dodać 2 łyżki oliwy

zadanie-gotowanie
Risotto z krewetkami 185

jako kremową, lekko półpłynną. Jeśli do uzyskania takiej zabraknie nam bulionu, to po jego wykorzystaniu można użyć wody, ale należy dodawać ją małymi porcjami, żeby nie przegotować ryżu. Gdy ryż jest gotowy, dodajemy pokrojone w kawałki krewetki i jeszcze chwilę gotujemy mieszając, żeby smaki się połączyły. Risotto z krewetkami podajemy udekorowane porwanymi listkami świeżej bazylii. Podobne przepisy Zupa pomidorowa

Pociąg Do Kuchni
Śmietanka z orzechów nerkowca 151

kremowy, delikatny i lekko maślany smak. Po namoczeniu idealnie nadają się do serników, serków, różnych kremów i jako główny składnik... śmietanki!  Właśnie - śmietanka! Doskonale sprawdzi się w przypadku osób będących na diecie wegańskiej oraz tych, którzy nie tolerują produktów mlecznych. Oprócz zdrowych właściwości jest przepyszna! Może być bazą do wielu słodkości, sosów, czy po prostu "zabielaczem" do zupy. Uwielbiam

Di gotuje
Błyskawiczna brokułowa z orzechami włoskimi i serem pleśniowym 115

bardziej wytrawnych - jak choćby ser pleśniowy typu rokpol , którego użyłem w tym przepisie. Ma on intensywny, słonawy smak, a jak posiedzi troszkę w ciepełku, to robi się aksamitny i kremowy. I co ciekawsze, charakterystyczny zapach minimalizuje się tuż po dodaniu go do kremu brokułowego. Błyskawiczna brokułowa z orzechami włoskimi i serem pleśniowym Brokuł sztuk jeden. Odcinamy różyczki. Wrzucamy(...)momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem, niczym więcej. W oczekiwaniu na ugotowane brokuły przygotowujemy orzechy włoskie i ser, które to następnie układamy na środku talerza. Wlewamy zupę. Warto pamiętać, żeby nie wlać schłodzonej zupy, gdyż zgęstnieje i będzie taka ciamciaramcia. Na koniec kilka kropel oliwy. Wg mnie jedno z lepszych zestawień kulinarnych jakie człek zmyślił sobie - specyficzny posmak

Right Behind The Kitchen
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 141

zupę rybną i placuszki z ciecierzycy - wszystko pyszne. Nie ma to jak restauracja, w której deser rośnie ci nad głową:) Grecka kuchnia - co mnie zaskoczyło?1. Ser FetaUwielbiam fetę, często ją jem i przecież doskonale znam jej smak. Ale w Grecji okazało się, że istnieje wiele rodzajów/odmian fety różniących się choćby teksturą i intensywnością słonego smaku - od kremowych

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania