bardzo częstym gościem na moim stole. Stosują ją do dań głównych, deserów, zup, przystawek i do przetworów. Jest bardzo wdzięcznym warzywem. Zawsze jesienią piekę w piekarniku dość spore ilości dyni piżmowej, potem miąższ miksuje na gładką masę i zamrażam. Potem mogę w dowolnej chwili sięgać po kremowy mus dyniowy. Dzisiaj przygotowałam bardzo prostą kremową tartę z dyni na kruchym
SMYKWKUCHNIresztą fasoli, dodajemy naprawdę konkretną ilość majeranku, dolewamy wody do ulubionej gęstości zupy i... - przekładamy na talerz i jemy albo ewentualnie najpierw podgrzewamy do gorącej i jemy. Można doprawić papryką wędzoną, sypnąć prażonej cebulki, co kto lubi. Można zagryzać chlebem ale i bez tego jest gęsta, kremowa i bardzo sycąca. Dla mnie najważniejsze, że szybka, łatwa, smaczna, pożywna
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEponieważ jednak pojawiła się dość podobna w międzyczasie u kogoś innego, chciałam zmodyfikować trochę przepis. Postanowiłam zrobić dwa kremy i połączyć je dopiero na talerzu, żeby otrzymać trochę niecodzienną zupę i z wyglądu, i w smaku. Okazało się to wcale nie takie łatwe! Zapewniam Was jednak, że oba kremy zachowują swoją odrębność smakową, jednocześnie ładnie łączą się w całość, pozostawiając(...)czarny do smaku 1 łyżka masła KOLOR KREMOWY WARZYWNY 1 mały kawałek selera w korzeniu 3 średnie różyczki kalafiora 5-centymerowy kawałek pora, biało-zielona część 1 małe jabłko 1 mały ziemniak sól, cukier, pieprz biały 2 łyżki masła 150 ml bulionu 150 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki soku z cytryny Zupy należy gotować osobno, najlepiej jednocześnie, aby podczas serwowania
Kuchnia PrezydentowejZapraszam na typowo jesienną zupę. Dyniowa.... z dodatkiem imbiru, z serem feta i miętą to idealna propozycja na chłodne jesienne dni, świetna w smaku, mocno rozgrzewająca, sycąca, pożywna i zdrowa, a przy tym w słoneczno-pomarańczowym poprawiającym nastrój kolorze. :) Składniki - 2,5 kg dyni - 1 duża cebula - 1 duży ziemniak - 1 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek świeżego imbiru(...)gram serka topionego kremowego - 3 litry bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego czy mięsnego - sól, pieprz, tymianek Dodatkowo - ser feta - świeże listki miety - groszek ptysiowy lub grzanki Wykonanie Obraną i wypestkowaną dynię, ziemniaka i pozostałe warzywa kroje w kostkę i przekładam do garnka, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaje starty na tarce imbir, pokrojony
Kuchnia z widokiem na ogródkażdy takiego pomocnika posiada, ale nie martwcie się taką zupę można przygotować w tradycyjny sposób :) SKŁADNIKI: 200 g pieczarek 400 g wody 300 g bulionu 200 g mleka 1 łyżeczka mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 50 g śmietanki 30 % natka pietruszki 40 g serka kremowego (białego) kolorowy pieprz A jak to zrobić: Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wsypać
Kuchnia w opałachpyta jaka zupę zrobić? A cała moja rodzinka odpowiada chórem " serową ". Uwielbiamy ją. I nie ma ,że Wielkanoc, czy Boże Narodzenie , nie ma ,że barszczyk, czy żurek, zawsze pada na serową. Dziś zdobyłam przepis i zrobiłam. Pyszna :) Polecam :) Składniki - podudzia z kurczaka ( pałki ) 6 szt. - marchewka, pietruszka, kawałek selera - mała cebula, czosnek 2 ząbki - serki topione kremowe 6 trójkącików - sól(...)gałki muszkatołowej, wlewam śmietankę i wyłączam gaz. Na talerzach rozkładam pokrojone na ćwiartki ugotowane jajko na twardo ( pól jajka na porcję ), przekrojone na pół małe kuleczki mozzarelli, zalewam goracą zupą ( ważne aby zupa była gorąca wtedy mozzarella, będzie się " ciągła " jak na pizzy ).Posypuję pokrojona zielona cebulką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródburaczkami kojarzy. Nie mam pojęcia, jak zupa smakowałaby z imbirem i dodatkiem owoców jałowca (które byłam przekonana, że mam, ale jednak nie znalazłam, a drugi raz do sklepu to już mi się iść nie chciało), ale w mojej wersji jest po prostu boska! Delikatna, z nutką przypraw wyczuwalną na końcu języka. Gęsta i kremowa, po prostu zachwycająca! Jeśli chcecie spróbować(...)cebulę, zezłocić. Anyż wyjąć.Do garnka dodać pozostałe warzywa, zalać bulionem, wlać sok z cytryny, ocet i Avavit. Gotoać na średnim ogniu przez 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.Zupę zmiksować na gładko.Przed podaniem wymieszać z creme fraiche, ozdobić posiekanym szczypiorkiem.Smacznego!W związku z tym, że buraczki czerwone mocno są, polecam do ich obróbki używać jednorazowych rękawiczek (co uczyniłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyniszczającej Japonię wojnie. Przez Japończyków zupy instant zostały okrzyknięte największym wynalazkiem XX wieku. To co, po Vifonku? Mnie do gustu najbardziej przypadły 3 smaki- Krabowa, Krewetkowa Tajska i Kaczka. Zupę przyrządzam prawie według przepisu na opakowaniu. Prawie, bo przecież nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie dorzuciła. Najpierw szykuję swoje dodatki- płaty nori (wystarczy po jednym na porcję) kroję nożyczkami(...)pół. Białko będzie idealnie ścięte, a żółtko kremowe i półpłynne. Jajko w oryginale jest jeszcze dodatkowo marynowane po ugotowaniu w sosie sojowym i mirin (słodko-alkoholowym sosie ze sfermentowanego ryżu) ale jakoś nigdy nie mam na to czasu robiąc tak szybki obiad. Na dwie porcje potrzebujecie dwie wybrane torebki zupy i 800ml wody. Wodę wlewam do garnka, wrzucam obrany
Karo in the Kitchencynamon, cytryna czy miód, częściej niż do tej pory robimy gorące zupy, pijemy dużo gorącej herbaty, sięgamy po kakao w dużym kubku, ale też co raz częściej szukamy produktów, które dostarczają nam więcej energii, w tym czasie jesteśmy nieco bardziej narażeni na spożywanie dużo bardziej kalorycznych potraw, bardziej kremowych, tłustych. I od tej pułapki trzeba uciekać gdzie pieprz rośnie
SMYKWKUCHNIBez zbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie
W kuchni Karmel-itkigarnka z cebulą. Wymieszaj i dodaj, pokrojony tymianek, zupę z kurczaka .Zmniejsz gaz i dodaj teraz kawałki chleba i niech się gotuje przez pięć minut, aż chleb będzie miękki.Gdy chleb zmięknie .Przed zmiksowaniem usunąć liść laurowy. Powstałą zupe umieścić w blenderze i zmiksować ,do uzyskania kremowej mieszanki. Tak zmiksowana zupe ,przelać do rondelka dodać
w mojej kuchniZielono-bordowa nać wystaje ponad ziemią. Mości się na grządce, wręcz krzycząc swoją piękną koroną „już dojrzałem, już czas!”. Skoro tak… Podchodzę cicho, aby go
W kuchni Karmel-itkiNie znam lepszego kremu z marchewki. Jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający dzięki dodatkowi imbiru. Słodycz marchwi podkreśla odrobina soku z pomarańczy. Gęsty, kremowy....mój ulubiony!!! POTRZEBUJEMY
WYSPA SZCZĘSLIWADziś przepis na pyszne krokiety z nadzieniem twarogowo-ziemniaczanym, powszechnie zwanym "ruskim". Próbowaliście? Jeśli nie, to bardzo polecam! Nie ma nic lepszego od
Rozpustne gotowanieDziś nie będzie przepisu na daną potrawę napiszę o zagęszczaniu zup, sosów. Jak chodziłam do szkoły kucharskiej na okrągło mieliśmy "wpijane" do głowy o mące, maśle, ziemniakach itd. Różne sposoby zagęszczania przerabialiśmy na pierwszym roku. Pomyślałam, że podzielę się ta wiedzą bo podstawy to ważna rzecz, która nie raz nam się przyda. Prawie każdy z nas gotuje(...)się zastanawiamy czym by tu to zagęścić. Postaram się w prosty sposób pokazać kilka sposobów może komuś się to przyda w przyszłości. :) Zagęszczając sos nie tylko nadajemy mu kremowej konsystencji ale również nadajemy głębię smaku. GOTOWANIE NA DUŻYM OGNIU Najprostszym sposobem jest gotowanie na dużym ogniu bez przykrycia, płyn się redukuję i zagęszcza. Nie zawsze mamy czas
Basia w kuchniŁOSOSIA i KREM ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW, a dziś uraczyła mnie przepysznym kremem z dyni. Obawiałam się, że będzie mdły, jednak moje obawy były całkowicie bezpodstawne. Wyszedł pyszny, wyrazisty i kremowy. Niebo w gębie! Składniki (6 porcji): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2,5 kg dyni (średniej wielkości) 2 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz dla smaku 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej szczypta(...)kroimy w kostkę, nasiona wyrzucamy. Wkładamy ją do garnka, wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz (większą szczyptę), kurkumę, imbir i cukier. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładką masę i dodajemy kilka łyżek śmietany (wedle uznania).3. Patelnię mocno rozgrzewamy (bez tłuszczu!). Nasiona obieramy i wrzucamy na patelnię, prażymy przez chwilę
My Culinary Art