zupa kremowa - 1000 przepisów (strona:55/67)

Hiszpańskie klimaty w warszawskiej La Ibérica 176

małże, a w czosnkowej jajko na twardo. Wyczuwało się też w niej pimentón, czyli hiszpańską wędzoną czerwoną sproszkowaną paprykę, która jest doskonałą przyprawą, często stosowaną w hiszpańskiej kuchni. Po zupie na stole zagościła paellla z owocami morza, podana tradycyjnie na specjalnej patelni, nazywanej paellera. W paelli były kalmary, krewetki i małże. Jak widać na załączonym zdjęciu, paella bardzo nam smakowała(...)krewetkami smażonymi w delikatnej panierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami. Ukoronowaniem kolacji był deser. Jedliśmy doskonały, delikatny i kremowy domowy sernik na zimno, polany sosem malinowym, a także jeden z bardziej typowych deserów hiszpańskich, crema catalana. Jest to coś w rodzaju naszego budyniu, z tym, że przygotowany on jest

Kulinarne przygody Gatity
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 322

przesmażonym czosnkiem i posypać przyprawami i będzie wyśmienity, nieoceniony w kuchni cheddar/parmezan/mozzarella To 3 rodzaje sera, które najczęściej goszczą w mojej lodówce. Pierwszy wyrazisty w smaku, idealny do kremowych sosów, drugi to podstawowy składnik kuchni włoskiej, którą uwielbiam, trzeci to najlepsza propozycja na zapiekanki, pizzę i inne zapiekane dania sok pomarańczowy Swój zawsze rozcieńczam wodą, ale staram się pić jedną(...)gotowania Podstawowy składnik wielu sosów i potrawek, nie jest niezbędne, ale jego dodatek naprawdę potrafi podkręcić smak dania passata pomidorowa Mój największy przyjaciel w kuchni - baza do sosów, zup, jednogarnkowców - zawsze powinna być pod ręką bulionetki drobiowa/wołowa Na pewno lepiej przygotować własny bulion i zamrozić go w niewielkich porcjach, ja jednak używam bulionetek, są dużo lepszym wyborem niż kostki

Cooking Monster
3x boczniaki, zupa krem, a la śledzie w śmietnie i kremowe spaghetti ryżowe 132

ostygnięcia, kroimy porę, ogórka i dodajemy do nich jogurty lub śmietanę ryżową, mieszamy i dodajemy boczniaki, całość wkładamy na chwilę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.   2. Zupa krem z boczniaków  Składniki :  - 450g boczniaków - 250 g ziemniaków - 800ml bulionu warzywnego - 125 ml jogurtu naturalnego lub wegańskiej śmietany z przepisu powyżej  - 1 średnia cebula - 2 ząbki(...)dodać pokrojone boczniaki i chwilę smażyć, dodać pokrojone w kostki ziemniaki, zalać bulionem i gotować do miękkości ziemniaków, następnie zblendować na gładko i dodać jogurt/śmietanę wegańską.  3. Kremowe spaghetti ryżowe  Składniki :     - 250 g boczniaków - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, przyprawy  - makaron ryżowy  - 2-3 łyżki jogurty greckiego lub śmietany

zdrowa vege kuchnia
Chłodnik truskawkowy z serkiem waniliowym 127

 Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Inspirację znalazłam już rok temu w jakimś miesięczniku, jednak w Holandii truskawki nie nadawały się do niczego :( Jednak będąc już w

W poszukiwaniu inspiracji
Pizza na spodzie kalafiorowym (low-carb) 145

szatkujemy i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok 8-10 min. Jeśli mamy mikrofalę, wrzucamy do niej kalafiora na 8 min. Odkładamy do ostygnięcia. W misce ubijamy jajko z serkiem kremowym. Dodajemy kalafior i blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i ser żółty, mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanego olejem, wykładamy masę. Pieczemy w 200 stopniach do lekkiego(...)rozpuszczenia sera i podpieczenia salami. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pizza-spodzie-kalafiorowym-low-carb/ BosowKuchni   Artykuł Pizza na spodzie kalafiorowym (low-carb) pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Krem brokułowy 119

Szybka , smakowita zupka , akurat do przygotowania po przyjściu z pracy :) Wystarczy tylko zaopatrzyć si w podstawowe składniki i życzę miłej pracy  ;) Kremu wychodzi z tych

Słodkości i nie tylko
Sos czosnkowowo- szczawiowy 106

Zupą szczawiową się już z Wami podzieliłam, ale gdzieś tam w notatkach zawieruszył się jeszcze sosik z dodatkiem tego łąkowego dobrodziejstwa natury.  Jako że uwielbiam sos czosnkowy, postanowiłam go troszkę zmodyfikować i przekonać się czy posmakuje równie mocno z dodatkiem posiekanego szczawiu. I posmakowało! U nas był to dodatek do obiadu, ale śmiało można go użyć również na kanapki(...)Składniki: 4 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 30 liści szczawiu sól, pieprz i kilka kropel maggi do smaku Sposób przygotowania: Majonez z jogurtem łączymy tworząc kremowy sos. Dodajemy posiekane drobno liście szczawiu oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie kilkoma kroplami przyprawy w płynie. Podajemy z mięsem, równie dobrze smakuje jako dodatek

Kuchnia w czekoladzie
Dietetyczne ptasie mleczko 5763

  Przepis bierze udział w akcji Domowy wyrób. 1,5 litra mleka   żelatyna na 2 litry płynu   15 tabletek słodzika   2 krople olejku

Humanistka w kuchni
Torcik jeżynowy 139

Ten torcik jeżynowy zrobiłam ze specjalną dedykacją dla gospodarzy Akademii Kulinarnej Whirpool , Marco Luca Ghia i Emilliano Castagna.  Akademia obchodzi właśnie 3 urodziny. Z tej

kuchnia doski
Halloweenowe ciasteczka "Skreem" 176

natyczka na kredkę lub cienki ołówek do wyciskania Wykonanie: Wykonanie jest proste i efektowene Najlepiej nadaja sie do tego oryginalne ciasta Oreo, których biała warstwa jest dość gładka i kremowa a dzięki temu łatwa do formowania. Łatwo jest też przez pokręcenie odzielić ciastka i nie pokruszyć ich. Próbowalam na podrabianych markach, ale te mają zbyt suchą białą warstwę, przez(...)ułatwi wyciskanie. Można potraktowac też nadzienie jęzorem... jeśli wszystko pozostanie w rodzinie :). Fajnie będzie popisać się przed mamą, tatą lub kumplami. Fajnej zabawy !! Innym fajnym pomysłem na Halloween jest Zupa z pajakami. Przepis ten zamiesciłam w zeszłym roku. Zobacz jakie to proste

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z tuńczyka 138

Sałatka z tuńczyka. Lekka, szybka, nie znam nikogo, kto by jej nie lubił (no chyba, że nie lubi oliwek). Dodatek kukurydzy i awokado sprawia, że jest kremowa, ale chrupiąca. Świetnie sprawdza się jako popołudniowa przekąska ale też „imieninowa” sałatka.   Składniki: – 2 puszki tuńczyka (może być w oleju, może być w zalewie własnej, można dać dwie różne(...)kukurydzy i delikatną cierpkość tuńczyka bez dodatków, zwłaszcza, że oliwki nadają już słoności) Wykonanie: Tuńczyka i kukurydzę dokładnie odsączyć (nie chcecie, żeby na dnie miski z sałatką zrobiła się zupa). Awokado pokroić w grubą kostkę. Oliwki pokroić na pół. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Sałatka z tuńczyka gotowa – a nie mówiłam, że prosta i szybka? :) Podobne przepisy Sałatka z pomidorków

Pociąg Do Kuchni
KREM MARCHEWKOWY Z NUTĄ POMARAŃCZY. 137

Wielokrotnie Karmel-itka łasiła się na zupę marchewkową - marchewkowy krem, ale do tej pory się nie odważyła,by coś podobnego wyczarować w kuchni. Bała się, chyba przede wszystkim to było powodem, reakcji domwnikówna wszelkie takie ekscesy.Ale Karmel-itkę dopadła choroba, a choremu się nie odmawia, prawda? Sprytna i podstępna dziewucha wykorzystałaswój stan i przyrządziła w końcu to, na co czaiła(...)nieco...W oryginale, który znaleźć można na blogu Delimamma, dodane zostało mleko kokosowe oraz papryczka chili.W oryginale było zupełnie inaczej, chociaż podobnie. Wyszła totalnie inna wersja. Ale pyszna. Kremowa, świeża,a smakowała, aż się uszy trzęsły! KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ. /inspiracja: Delimamma;/ dla 2-3 osób. 5-6 dużych marchewek  5 łyżek oleju rzepakowego sól morska

W kuchni Karmel-itki
KURKI W ŚMIETANIE, Z BOCZKIEM I CEBULĄ 176

sezonie kurkowym nie może zabraknąć tych pysznych grzybów. Bo choć zupę kurkową przygotowywałam w tym roku pierwszy raz, to kurki w śmietanie bywają u nas praktycznie od zawsze. Zmieniają się tylko dodatki do nich. Kiedyś w moim rodzinnym domu grzyby bywały właśnie z ziemniakami, ja wprowadziłam do nich dodatek makaronu i tak było przez wiele lat, niekiedy podawałam je również(...)dodatkiem gotowanych ziemniaków... mniam,  połączenie idealne... :-) Składniki: - 500g kurek - 50-100g chudego, wędzonego boczku - 1 duża cebula - 400g dobrej kwaśnej śmietany (u mnie 18% "Jana", bardzo kremowa) - sól i pieprz do smaku - 1/2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) - 1/2 łyżki masła klarowanego (można zastąpić olejem) Dodatkowo: - szczypior do posypania grzybów - i/lub koperek do ziemniaków - ziemniaki lub makaron

Smaczne Zdrowe
Aromatyczne kotleciki w sosie koperkowym. 128

Soczyste, mięsne kąski zatopione w kremowym, aksamitnym, koperkowym sosie, pycha! Nic skomplikowanego, za to efekt niesamowity. Polecam! Aromatyczne kotleciki w sosie koperkowym KOTLECIKI 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona cebula 1 namoczona w mleku bułka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka świeżego oregano lub 0,5 łyżeczki suszonego(...)panierowania olej do smażenia SOS 0,5 litra rosołu pół pęczka koperku 1 łyżka masła 1 mała cebulka 3 łyżki mąki 100-150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów sól pieprz      Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, musztardę, sól, pieprz, oregano, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy

Rozpustne gotowanie
Pasztet drobiowy 138

Wielkanocy jest jeszcze trochę czasu, ale powoli zaczynam już szukać pomysłów na świąteczne potrawy. Dzisiaj zaprezentuję Wam mój pasztet drobiowy. Wyszedł kremowy, delikatny i pachnący - świetna propozycja na Wielkanocny stół. Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 500 g wątróbki drobiowej 3 pokrojone w kostkę cebule 2 obrane i pokrojone na kawałki pietruszki 4 obrane i pokrojone na kawałki marchewki 4 ząbki(...)łyżeczki suszonej) sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: 1. Ćwiartki ugotowałam z marchewką i pietruszką, ostudziłam. 2. Mięso oddzieliłam od kości (wywar można wykorzystać jako bazę do zupy). 3. Wątróbkę z cebulką podsmażyłam na oleju rzepakowym, ostudziłam. 4. Kurczaka, wątróbkę z cebulką, marchewkę, pietruszkę i odciśnięte bułki zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mięsa. 5. Do masy dodałam jajka, czosnek

Kulinarny Pamiętnik