zupa kremowa - 1000 przepisów (strona:56/67)

Sernik na zimno z truskawkami 154

Dziś do niedzielnej kawki pyszny i kolorowy serniczek na zimno z truskawkami. Jest tak delikatny i puszysty, że rozpływa się w ustach.  Znika w tempie

kuchnia doski
Wrocławski Bazar Smakoszy 158

znajdziemy tam pięknie zapakowane i aromatyczne kawy, kakao i herbaty z plantacji fair trade.Na głodnych czekały quiche i tarty od Onzmywa.Zaintrygowały nas również papryczki cherry nadziewane greckim serkiem kremowym od niezawodnego Sertakisa, u którego tracę wszystkie oszczędności na wyśmienite oliwki, greckie jogurty i największą specjalność - tzatziki.Oczywiście nie mogło zabraknąć niezawodnej mobilnej kawiarni Taho Cafe, w której(...)nabyłem pyszną naturalną chałwę lwowską ze słonecznika (jedyne 12 zł za 500 g), Gotowanie dla Ciebie i przemiły Pan Wojtek serwujący cudowne smaki prosto z Tajlandii (zupa TOM KHA GAI to mistrzostwo świata!) i GJ-Gacjana z pyszną chałwą z lnu.Samo przedsięwzięcie oceniamy bardzo na plus i gratulujemy organizatorom świetnej inicjatywy. We Wrocławiu stanowczo

Food Square
Najlepsza pomidorowa z brązowym ryżem - dietetyczna, zdrowa, pyszna! 216

Dokładnie tak jak w nazwie - najlepsza pomidorowa jaką udało mi się zrobić! Na pewno zostanie na stałe w moim jadłospisie. Prosta i szybka w przygotowaniu. Pyszny smak, kremowa konsystencja i brązowy ryż, dzięki któremu zupka syci na długo. Polecam :) Składniki (3 porcje): 5 średnich marchewek 2 małe pietruszki 1 średni pasternak kawałek selera 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku(...)ogniu, pod przykryciem przez 35 minut. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem

Zdrowie na języku :P
Krem z pieczonej papryki, I Pokazy Lotnicze Mielec 2015 177

Jest lekko ostry i bardzo kremowy (dzięki dodatkowi ziemniaków). Świetnie rozgrzewa. Smacznego! Składniki: 7-8 czerwonych papryk 3 ziemniaki 3-4 ząbki czosnku + olej do smażenia ostra i słodka  wędzona papryka  czerwona lub zielona czubryca 2-3 kulki ziela angielskiego 2-3 liście laurowe lubczyk, majeranek sól, pieprz cayenne Rozgrzej piekarnik do ok. 180˚C. Na blasze wyłożonej(...)wrzuć upieczone papryki i ziemniaki. Dolej wody nieco ponad powierzchnię warzyw. Dodaj przyprawy i zioła. Doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut. Następnie wyjmij ziele i liście laurowe i zblenduj zupę. Dopraw solą i pieprzem cayenne. Korkociągi, beczki, spirale a także desant skoczków i zrzut bomby wodnej - te i wiele innych atrakcji można było zobaczyć na  I Pokazach Lotniczych

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa krem z kalarepy z koperkiem i czerwonym pieprzem-wegeterianska 122

Powracam do zupy z kalarepki,poniewaz przyszedl czas na zbiory kalarepkowe w moim ogrodku.Smak kalarepki wychodowanej w ogrodku jest nieporownywalny z ta kupna ze sklepu.Jest tak delikatna,krucha wrecz maslano-aksamitna.Dlatego towarzyszy jej rownie delikatny koperek,a zeby nie byla zbyt nudna w smaku dodalam czerwony pieprz.Sprobujcie zreszta sami jakie to smaczne.Skladniki na 2-3 porcje:2 kalarepki ok.450-500 g1 cebula1(...)ktorym bedziemy gotowac zupe.Dorzucic obrana i pokrojona w kostke kalarepke.Podsmazyc chwile wszystko razem.Zalac bulionem i gotowac okolo 15 minut.Bulionu wlewam tyle,by z leciutkim nadmiarem przykryl kalarepke.Ma wtedy idealna kremowa konsystencje po zmiksowaniu.Tak mlodziutka kalarepka jest  bardzo szybko miekka.Calosc zblendowac.Na koniec dorzucic posiekany koperek ,ewentualnie dosolic .Na talerzu posypac utluczonym w mozdzierzu czerwonym pieprzem.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sos śmietanowo-serowy do makaronu 192

Mój syn makaron, obok pizzy, czy pierogów  może jeść codziennie, lubi makaron pod każdą postacią: spaghetti, podsmażany, z sosami, z jajecznicą, czy w zupie. Nie miałam dzisiaj zbytnio czasu na gotowanie, a on głodny czekał na obiad. A do tego makaron to jedno z najszybszych dań. Podczas, gdy makaron sie gotował,  postanowiłam przygotować do niego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem(...)minut, wystarczy pokroić w kostkę kilka 3-4 plastry boczku, podsmażyć je wraz z 1 posiekaną cebulką na patelni. Dodać 150 ml śmietany 36 % i 1/2 pokrojonego kremowego sera. Całość wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje, doprawić pieprzem, najlepiej białym. Sos wyłożyć na ugotowany makaron, posypać posiekaną natką pietruszki. Sos śmietanowo-serowy do makaronu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 189

cukrzycy, zwiększają metabolizm, zwalczają nowotwory, redukują stres i dodają energii.Na szczególną uwagę zasługują glony WAKAME, które szybko miękną i w ekspresowym tempie możemy wyczarować z nich pyszne zupy i surówki, nawet wówczas, gdy w lodówce mamy tylko światło. Na przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania lub szybkiej przekąski potrzebujemy chwilę, wystarczy suche płatki namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut(...)śniadania bez węglowodanów może ją podać z porcją ryżu, chrupiącą grzanką lub paluszkami grissini itp.Czas przygotowania:15 minutPorcje: 2   Składniki:1/2 szkl. suszonych glonów wakame,6 łyżek kremowego, koziego serka,1 ogórek szklarniowy,1 młoda kalarepa,1 łyżka nasion białego i/lub czarnego sezamu,3-4 łyżki dżemu z rabarbaru Łowicz,1 łyżka oleju sezamowego,soku z cytryn,pierz

SzczyptaSmaQ
Panna cotta z kawiorem z owoców leśnych 198

Śmietankowa, kremowa i delikatna Panna Cotta w towarzystwie orzeźwiającego 'kawioru' o smaku owoców leśnych... O ile Panna Cotta brzmi znajomo (włoski deser na bazie kremówki i żelatyny), o tyle 'kawior' brzmi już tajemniczo i skomplikowanie, ale nic bardziej mylnego- przygotowanie jego zajmuje dosłownie 15 minut: wystarczy zagotować płyn z agarem, a następnie za pomocą strzykawki tworzyć kropelki, które lądują wprost(...)zachwycająco i niezwykle, że okrzyk 'wow' u biesiadników gwarantowany! :) 4 porcje Panna Cotta: * śmietanka 30%- 400 ml * cukier puder- 2 lekko czubate łyżeczki * żelatyna- 2 płaskie łyżeczki 'Kawior': * "Zupa z owocami leśnymi i makaronem" Profi- 1 opakowanie * sok z cytryny- 2 łyżeczki * agar- 1 łyżeczka * olej- 1 i 1/2 szklanki * mała strzykawka Panna Cotta: Śmietankę przelać do rondelka, wsypać cukier

Kraina Miodem Płynąca
Pure z tykwy 271

witamin, aminokwasów oraz składników mineralnych. Ma także zastosowanie w dermatologii: oczyszcza skórę, łagodzi podrażnienia, czy przebarwienia. Po przekrojeniu tykwy wydziela się bardzo przyjemny, lekko piżmowy zapach. Miąższ ma delikatny, kremowy i słodkawy smak. Składniki tykwa   1. Tykwę kroimy na mniejsze kawałki, żeby było nam łatwiej zabrać się za obróbkę. Węższe obieramy tylko ze skórki, z tych grubszych usuwamy miąższ(...)także ugotować tykwę w wodzie lub na parze. W tym celu lepiej pokroić ją w małą kostkę aby skrócić czas gotowania. 5. Pure z tykwy to znakomita baza do zup, sosów, mięs czy też ryb. Wspaniale nadaje się jako dodatek do sałatek, farszy, marynat a nawet ciast. 6. Nasiona możemy zetrzeć i ususzyć by później wykorzystać je jako przyprawę

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Zupa krem z cukinii, z bakłażanem i czarnym sezamem 143

mnie tylko zgrilowana i posypana sola jest juz rewalacyjna.Kupuje ja przez caly okragly rok,ale najsmaczniejsza jest ta wychodowana samodzielnie w ogrodzie.Wlasnie rozpoczely sie cukiniowe zniwa.W okresie letnim zupa cukiniowa bardzo czesto gosci na naszym stole.Tak jak niezwykle prosta do przygotowania,tak wyrafinowana w smaku.Dzis w polaczeniu z baklazanem i czarnym sezamem.Co Wam bede pisac,po prostu sami sprobujcie!Skladniki(...)najlepsze to wlasnie ta zielona skora. Do cebuli dorzucic pokrojona cukinie, krotko obsmazyc.Calosc zalac bulionem warzywnym.Powinien siegac 2-3 cm ponad cukinie.Wtedy po zmiksowaniu otrzymamy bardzo dobra kremowa konsystencje .Gotowac 15-20 minut.W miedzyczasie pokroic w kostke baklazana i podsmazyc do zrumienienia na patelni na 1 lyzeczce masla ghee.W czasie smazania posypuje baklazana sola,pusci wtedy sok i nie wymaga

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Knock, knock, knocking on heaven's door... Ile warstw ma niebo? 112

gnające bez tchu. Jedna bez drugiej nic nie znaczy. Zebrane razem tworzą mój świat. W tym świecie smakowanie i delektowanie się jedzeniem jest jednym z moich ulubionych doznań. Ogrzana zupą, rozpalam zmysły jeszcze bardziej. Mam ochotę na ostre curry, na ogień chilli, na rozchodzącą się po ciele przenikliwość imbiru. W wonnych oparach ciepłego posiłku znajduję bezpieczny horyzont. Tu siódme niebo(...)złote, ukryty jak skarb na dnie, cudownie przesiąknięty aromatem kawy. Dopełnia rozkoszy, którą mogłabym przedłużać w nieskończoność. Do siódmego nieba prowadzą mnie dziś na skróty tylko trzy warstwy: krucha, kremowa i płynna. Wystarczająco rozkoszne, by poszybować w górę i patrzeć na świat unosząc się w chmurach. Nie wierzycie, że można? Spróbujcie, jestem pewna, że wielu z Was oderwie się

KUCHARNIA
Makaron z sosem serowym 136

Chyba każdy czsami ma taki bardziej leniwy dzień, kiedy nie chce się pół dnia stać w kuchni i gotować. Ja taki miałam właśnie dzisiaj. Dobrze jest

kuchnia doski
Krem pieczarkowy z zielonym indykiem 134

kości...). Przekładamy pieczrki do wysokiego naczynia. Wcześniej przygotowany wrzątek dolewamy stopniowo do garnka z pieczarkami - miksujemy blenderem do uzyskania ulubionej konsytencji. Po zmiksowaniu garnek wraca na palnik, doprawiamy zupę ewentualnie solą. Sam taki krem byłby dość nudny. Dlatego dla urozmaicenia dania proponuję podsmażoną na oliwie zieloną paprykę (1 mała sztuka) z czosnkiem (3 ząbki). Dodatkowo aby uczucie(...)szczycie), łyżka kwaśnej śmietany na około i okruszki pieprzu. Jaki efekt? Delikatny smak pieczarki, chrupkość papryki połączona z ostrością czosnku i świeżość koperku, soczysty indyk. No i ta kremowa konsystencja... Lubię

Right Behind The Kitchen
Dynia z wnętrzem. TU I TAM po raz czwarty. 170

drugą szansę.  Piękna pani dynia przekonała do siebie także domowników i wciąż nowe jej wcielenia dojrzewają na tarasie. Dotychczas pomyślnie eksperymentowałam z miąższem dyni, używając go do zup i pierogów. Kiedy więc Amber zaproponowała upieczenie nadziewanej dyni nie ukrywam, że moją pierwszą reakcją było ... przerażenie! Pomyślałam stereotypowo o wielkiej dyni i ogromnej ilości nadzienia jakie przyjdzie nam pokonać(...)pieczona z nadzieniem z gorgonzoli, czosnku i tymianku to danie absolutnie genialne! Wybrałam malutkie dynie, dzięki czemu mogą stanowić indywidualne porcje, a same dynie tworzą niepowtarzalne naczynia. Aromatyczne i kremowe nadzienie w połączeniu z upieczonym miąższem dyni idealnie pasuje do grzanek i właściwie przypomina trochę fondue. Amber! Ogromnie dziękuję za ten pomysł! Dynia z takim wnętrzem na stałe zagości

KUCHARNIA
Sos pomidorowy na zimę 580

solą i cukrem do smaku,  gotujemy sos ok. 1 godziny aż pomidory zgęstnieją, dodajemy zioła prowansalskie i chili wg uznania i jeszcze chwilkę gotujemy. Aby sos był gładki i kremowy dodatkowo zalecam zmiksowanie go blenderem ręcznym. Sos jest dosyć gęsty, ostrożnie przelewamy go do wyparzonych, suchych słoików. Słoiki dokładnie zakręcamy. Następnie słoiczki pasteryzujemy dla bezpieczeństwa. Chociaż niektórzy uważają(...)minut. Jeszcze gorące słoiki ustawiamy „do góry nogami”. Tak przygotowany domowy sos pomidorowy na zimę przechowujemy w chłodnym miejscu przez sezon zimowy. Sos to świetna baza do spaghetti, zupy pomidorowej, czy też do innego wykorzystania. The post Sos pomidorowy na zimę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię