Kolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny
PastelFoodKolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny
PastelFoodHarissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka(...)soczewicy 1 ząbek czosnku 1 łyżka harissy 2 łyżki tahiny sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól woda mineralna Wszystkie składniki (poza wodą) miksujemy blenderem na kremową pastę. W trakcie miksowania dodajemy odrobinę wody i miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję. Hummus podajemy z pieczywem, skropiony oliwą z oliwek, posypany natką pietruszki i prażonymi orzeszkami
Smakowity Blog KulinarnyBlack Tiger i warzywami Kiedy kelner przyniósł nam napoje zdecydowaliśmy się złożyć zamówienie - na przystawkę zamówiliśmy roladki z grillowanej cukinii, z kozim serem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi oraz zupą Tom Kha z krewetkami - obie nasze przystawki były pyszne! Kelner w trakcie posiłku przyniósł jeszcze talerz z wodą i cytryną, aby po zjedzeniu krewetek móc przemyć ręce. Przystawka(...)chcieliśmy zakończyć nasz posiłek, bo byliśmy już mocno najedzeni, ale zostaliśmy bardzo skutecznie przekonani do spróbowania nowego deseru - z nowej karty, nowego wiosennego menu! Czekoladowe brownie - mocno czekoladowe, kremowe, wilgotne, rozpływające się w ustach! Pyszne! Dowiedzieliśmy się nawet, że przepis na to ciasto jest od mamy jednego z menagerów restauracji! I powiemy całkiem poważnie, że wrócilibyśmy spróbować inne pozycje
Plate of Joymarchewki nie znosiłem i do dziś nie toleruję jej w talerzu rosołu (w rosole - tak, ale nie na talerzu). Uważam, że to kiepski pomysł, żeby dodawać ją do wielu zup (na przykład ogórkowej, grochowej czy pomidorowej), bo wtedy robią się nieprzyjemnie słodkawe. Ale sok! Parę lat temu oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej(...)pewnym second-handzie. Jest pyszna! Zdrowa nie tylko ze względu na spory udział marchewki, ale także kruchy, lekko orzechowy spód, do którego używa się płatków owsianych. Cudownie kremowe nadzienie i chrupiące podpieczone nerkowce, słodycz marchewki złamana imbirem, sokiem z czerwonych pomarańczy i pieprzem, który dodałam od siebie, a który moim zdaniem stanowi tu kropkę
KUCHARNIAzabielamy śmietaną. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Danie - jest delikatne i charakterne zarazem, czyli takie jak kochamy najbardziej. Mięsko jest delikatne, rozpływające się w ustach, lekko sprężyste. Sos - cudowny! Kremowy, dość chrzanowy, aksamitny, otulający to, czym jarosz się nie zachwyci. Delikatny dodatek ziarenkowej mieszanki z nutą "niegrzecznych" przypraw podkręca smak jeszcze bardziej i pełni rolę niespodzianki. Całość - kompozycja idealna(...)słowa o naszym sosie - my nigdy, przenigdy nie dodajemy mąki. Nie musimy niczym zagęszczać. Ba, my nie uznajemy takich poczynań w kuchni. Mąka - jak najbardziej, ale od zup, sosów i innych tego typu specjałów trzymamy ją z daleka. Z bardzo daleka. Nawet najmniejsza jej ilość w tego typu daniach doprowadza nas do niemiłego szaleństwa (i tu ubolewa szanowna Pani Babcia
Wypisz Wymalujwersji chrupkiej, gdzie tą chrupkość nabierają podczas prażenia na suchej patelni. Wtedy świetnie sprawdzają się jako przekąska. Ponad to dodaje je także do owsianek, placków, wypieków, sałatek czy zup. Odznaczają się wysoką zawartością magnezu, fosforu i cynku. MIGDAŁY BLANSZOWANE Muszę przyznać, że to moje pierwsze migdały tego rodzaju. Bardzo lubię te zwykłe, ale zawsze chciałam spróbować też(...)sól morska. Wszystko pochodzi z upraw ekologicznych. Smakował mi, choć myślałam, że obecność koperku będzie bardziej wyczuwalna, tutaj nie czułam go prawie wcale. Pasztet ma smarowną konsystencję. Jest zwarty. Kremowy. Wystarczał mi na bardzo długo. Zapraszam jutro na pierwszy przepis z wykorzystaniem powyższych produktów
Zdrowie na języku :Pgórskiej wycieczki nie zagryzał kanapki soczystym, ociekającym po brodzie pomidorem? Kogo nie zachwyca pajda świeżego chleba posmarowanego grubo masłem i obłożonego plastrami pomidora? Kto nie kocha ponad wszystko domowej zupy pomidorowej swojej Mamy? Kto jest w stanie przejść obojętnie obok chrupiącej bruschetty , sałatki caprese czy dobrego makaronu z sosem ze świeżych pomidorów? Kto w upalny dzień nie skusi się(...)ciasto pomidorowe z macerowanymi w occie balsamicznym jabłkami, tymiankiem i oliwkami spełnia wszystkie te oczekiwania. Wilgotne i aromatyczne cudownie syci pomidorową rozkoszą i przygotowuje podniebienie na lekko pikantny powiew kremowych lodów. Ciasto i lody. Pomidory i camembert. Nic nie jest takim jakim się wydaje, a jednak smak przekonał mnie, że to ich kolejne niezapomniane wcielenie. Uwierzcie mi - można się
KUCHARNIAantenką - na jego widok serce zawsze bije mi mocniej, a gdy pomyślę o jego bogatym wnętrzu - jestem zgubiona! Grillowany, pieczony, nadziewany, zamieniony w roladki, kawior czy nawet zupę, zawsze zachwyca i rozpala apetyt na jeszcze więcej. Podobnie jak dziś, kiedy mieliśmy ogromną ochotę na jeszcze jedną porcję Melanzane Parmigiana . Nie będę obiektywna i powiem, że to moje ulubione(...)układać na niej osuszone plastry bakłażana. Grillować z obu stron - ja początkowo grilluję na sucho, dopiero pod koniec smaruję plastry z każdej strony oliwą czosnkową. Grillowane bakłażany uzyskują kremową, delikatną konsystencję i nie nasiąkają tłuszczem tak jak podczas tradycyjnego smażenia, kiedy chłoną tłuszcz jak gąbka. Na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią drobno pokrojoną cebulę i czosnek
KUCHARNIAWitam serdecznie Przepis na pyszny domowy twaróg – biały ser . Jest kremowy i delikatny , warto wypróbować przepis i chociaż raz zrobić taki ser w domu a na pewno wszystkim będzie smakował . Taki twaróg nadaje się do przygotowania różnego rodzaju past na kanapki , deserów , sernika tak jak twaróg sklepowy ale jest o niebo lepszy :) . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około(...)białego sera: Na durszlaku rozkładam gazę ( lub ściereczkę) i przecedzam twaróg . Twaróg na durszlaku pozostawiam na około 30 minut aby serwatka ściekła – serwatkę można użyć do przygotowania chleba lub zupy . Następnie zgromadzony twaróg na gazie odcisnę pod obciążeniem . Gazę zbieram do siebie ( robię sakiewkę ) i górę związuję nitką , należy dobrze związać aby ser podczas odciskania nie wyszedł . Związaną gazę
Uwaga Babcia Gotujeoddzielny post, gdyż w ogromnej ilości przepisów, czy to w internecie, czy książkach kucharskich, właśnie ono jest składnikiem głównym. Śmiało możemy go używać do deserów, ciast, ciasteczek, dań głównych, zup, pierogów... Tym postem chciałabym ponadto rozpocząć cykl moich przepisów z użyciem naszej kochanej dyni. Dyniowe purée można kupić już gotowe, zamrożone, niemniej jednak wiadomo, że wszystko co robimy sami(...)skórką, ale czasami jest ona tak brzydka, że warto ją obrać. Więc, obieramy ją za pomocą nożyka (powinna łatwo odchodzić), przekładamy do misy blendera i miksujemy do uzyskania kremowego purée. Tak przygotowane dyniowe purée możemy przechowywać w lodówce ok. 5 dni, zamrozić na kilka miesięcy lub spasteryzować. Smacznego
Be Fit Be Strongzastosowanie w bardzo wielu przepisach, a na dodatek jest wyjątkowo zdrowa i pożywna. Możemy podawać ją zarówno na słodko, jak i na słono. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zupy. podana z warzywami lub zamiast porannej owsianki. Niektórych odstrasza pozornie skomplikowany proces gotowania, ale pokażę Wam, że to wcale nie takie trudne. Na początek może nieco więcej o kaszy jaglanej(...)nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Możemy ją również wysypać wcześniej wiórkami. 4. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze ok. 180C. Idealnie upieczony sernik powinien być chrupiący z wierzchu i kremowy w środku. 5. Kroimy dopiero po wystygnięciu. I gotowe! Prawda, że proste? Sernik świetnie smakuje podany z musem owocowy np. truskawkowym lub ananasowym. Sprawdzi się zarówno na deser
two broke sisterskwiatów i ziół - będąc na Krecie warto zakupić miód tymiankowy o ciemnej, głębokiej barwie. Jak nie przepadam za miodem, tak każdy dzień w Grecji rozpoczynałam od miseczki gęstego, kremowego jogurtu naturalnego z miodem tymiankowym i posiekanymi orzechami włoskimi. Niebo w gębie! A właśnie sobie przypomniałam - Kreta posiada drugi, bardzo uciążliwy (przynajmniej dla mnie) minus - cykady. To dosyć duże owady, których(...)największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie
W kuchni KatieZmiennik mleka krowiego – mleko z orzechów nerkowca. Pyszne, delikatne, kremowe i lekko słodkie. Do tego mocne espresso. I daktyle zamiast rafinowanego cukru. Bardzo zdrowa opcja dla kawoszy! Orzechy nerkowca zalałam na noc w dzbanku blendera kielichowego* 1,25 litra wrzącej wody. Rano wystarczy miękkie orzechy zmiksować (używam do tego trybu smoothie – miksowanie na najwyższych obrotach przez około minutę). Do odcedzenia(...)ryżowym lub sojowym. *Używam blendera Philips, model HR2096, Pro Blend 6. Jest pierońsko mocny, świetnie kruszy lód, idealnie robi smoothies. Daje sobie radę z zamrożonymi owocami, szybko robi zupy-kremy. Szybko i wygodnie się myje. Pojemność dzbana to 2l. Zakup własny, nie dostałam go do testów ani do reklamy, po prostu uwielbiam blendery Philips. Wcześniej korzystałam przez 3 lata
Karo in the Kitchenrozbudziła deska serów z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka. Chyba po raz pierwszy stwierdziłem, że możemy być tak samo dumni z polskiego serowarstwa, jak Szwajcarzy czy Francuzi. Sery były pyszne, kremowe i wyraziste w smaku. Popijając je cydrem Japko i winami z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy byłem prawdziwie ukontentowany i nic więcej do szczęścia nie było mi potrzebne. Pozostałe(...)gościnę i rodzinną wręcz atmosferę było można poczuć przez cały wieczór. Gorąco Was zapraszam do odmienionej Barbary. Dania z nowego menu można wypróbować w porze lunchu. Przystępne ceny zachęcają: zupa dnia (8,50 zł) i danie główne (15,50 zł) mieszczą się gdzieś pomiędzy jadłodajnią a restauracją, czyniąc z Barbary bistro ze smacznym jedzeniem w dobrej cenie. Cydr Japko
Food Squareniemal w każdym daniu i gwarantuje wspaniały smak. Mam go zawsze pod ręką. Na warsztatach i degustacjach podaję go w formie przystawki z owocami i warzywami, w daniach głównych, zupach (minestrone!), z mięsem, rybami i oczywiście w najbardziej wysublimowanej formie z octem balsamicznym najwyższej jakości pochodzącym z prowincji Modena lub Reggio Emilia. Spróbujcie dodać startego Parmezanu do mielonego mięsa(...)użyciu konserwantu W Polsce rzesze zwolenników zdobyła również Gorgonzola - miękki, dojrzewający, niebieski ser pleśniowy D.O.P o biało-słomkowym kolorze, poprzerastany zielonkawymi żyłkami pleśni Penicillium glaucum. Ma kremową konsystencję i charakterystyczny smak – łagodny w przypadku Gorgonzoli Dolce (z lekko rozwiniętą pleśnią, okres dojrzewania tego sera wynosi minimum 50 dni) - mocniejszy i bardziej wyrazisty w przypadku Gorgonzoli Piccante
Codzienna kuchnia niecodzienna