Wiem, że już pora na botwinkę, ale .... U mojej mamy w piwnicy jeszcze ostały się ostatnie buraczki - trzeba je było wykorzystać.I z tych oto
kolorowotorcikowozapewne wiecie do zup jestem ostatnio anty nastawiona i praktycznie wogóle ich nie jadam!Jeśli już , to są to kremowe , gęste zupy , w których ( jak mama mówi ) łyżka staje!Dziś ma dla Was przepis na jedną tych ulubionych – delikatny krem marchewkowy z dodatkiem ostrego chili.Smakuje fenomenalnie i rozgrzeje nawet największych zmarzluchów!A jeśli i Wy jesteście wielbicielami kremów marchewkowych
Ostra na SłodkoBardzo lubię rzeżuchę wiec, kiedy usłyszałam o tej zupie od razu postanowiłam ją przygotować. Jej smak zaostrza papryczka chilli a posiekane migdały świetnie kontrastują z kremową konsystencją zupy. Składniki: 2 ubite szklanki rzeżuchy 6 małych ziemniaków 2 średnie cebule 2 łodygi selera naciowego 1l bulionu warzywnego/drobiowego 2 łyżki masła klarowanego sól, biały pieprz, papryczka chilli jajko posiekane migdały
Pyry na GazSkładniki: na 4-5 porcji 1 porcja rosołowa 2 kostki rosołowe drobiowe Knorr 2 brokuły 1 kubek słodkiej śmietany 2 łyżeczki
Luźna Kuchniasię go robi a pomysł możecie wykorzystać do przygotowania zup także z innych warzyw. Dzisiaj będzie łagodnie i pachnąco bo mięta z wiejskiego ogródka jest wyjątkowo aromatyczna. Do kremowej, zmiksowanej zupy zawsze dobrze dodać coś chrupkiego - mogą to być grzanki albo kawałeczki chrupiących, surowych warzyw czy choćby kiełki tak jak to zrobiłam podając Zupę krem z topinamburu . ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzawrzucamy do garnka. Gotujemy aż ziemniaki będą już zupełnie miękkie. Na koniec zaprawiamy śmietaną. 100-200 ml, w zależności jaki smak chcemy uzyskać. Madzia dała 200 ml i zupa miała kremowy, aksamitny smak. Obgotowane podudzia nie będą już potrzebne więc możemy je na przykład upiec w piekarniku na drugie danie. Zupę podajemy z gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać
Marder&Marder ManufactureEksperymentów zupowych ciąg dalszy. Nadal szukam, gotuję i próbuję. Dzisiaj kolejne kremowe odkrycie. Zupa z pora według Marysi . Zauważyłam,że zupy w formie kremu znacznie bardziej mi smakują i może nawet przełamują moją zupową niechęć. Może to dobra metoda na takich zupowych niejadków jak ja... A więc do dzieła... :) Aaaa... jeśli się obawiacie wyraźnego specyficznego "cebulowego
Bon appetit mon amieWitajcie :) mam już jesień i dni są chłodne. Mam dzisiaj dla Was pyszną kremową rozgrzewającą zupę ze szczypta chili. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zapraszam do wypróbowania, jest łatwa w przygotowaniu:) Składniki: około 1 kg dyni 2 marchewki 4 ziemniaki kawałek selera 3 ząbki czosnku około 2 l bulionu lub wody sól, pieprz, lub domowa
Sama słodycz i szczypta chilizupie ostrości, a mięta i sok z limonki świeżości. Za to marchewka i odrobina cukru równoważą te smaki, nadając daniu nieco słodkości. Maślany smak stanowi puentę. Bardzo lubię zupy o kremowej konsystencji, ale zawsze dodaję do nich jakiś chrupiący składnik. Tym razem postawiłam na salsę z gruszek oraz grillowanego kurczaka. Efekt taki, że Łooo! :) Składniki: Zupa: puszka krojonych pomidorów
zadanie-gotowanieZ tą nazwa . ,, bieda zupki" to jest cała historia. W zasadzie wzięła się z opowiadań Prababci i Babci - które czasem z musu takie w swoim
Buniabaje w kuchniSezon dyniowy trwa... dlatego postanowiłam zrobić rozgrzewający, aromatyczny krem z dyni i pomidorów. Sycąca, kremowa, pyszna zupa, z dodatkiem chipsów z chorizo to jest to co jesienią smakuje najbardziej. Następnym razem dodam jeszcze pieczoną paprykę i będzie wtedy mega odlot. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzyprawić solą do smaku. Krem podawać na ciepło, opcjonalnie przyozdobiony różyczkami kalafiora, plastrami chili i imbiru. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2,5 l kremowej, gęstej zupy. Źródło przepisu: The Endless Meal
Gospodyni Miejskarozgotować kalafiora. W przypadku, gdy to nastąpi, zupa będzie nadal pyszna w smaku, tylko nie będą w niej pływały całe różyczki kalafiora. Zupa ma bardzo delikatny i kremowy smak.Do przygotowania zupy można użyć świeżego jak i mrożonego kalafiora.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w zupach.Źródło
Gospodyni MiejskaKrainie Czarów : Muszę biec, jestem spóźniony! Czasem jednak warto się w tym przedświątecznym zamęcie na chwilę zatrzymać, usiąść przy stole (koniecznie z kimś bliskim!) i zjeść wspólnie trochę zupy. Gorącej, kremowej, luksusowej. Bo dlaczego by nie...? Kasztany z C. uwielbiamy, nie było więc wątpliwości, że na obiad któregoś dnia zjemy kasztanowy krem. Z pewnym poświęceniem C. wydobył swoją ostatnią truflę
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeszcze nieco bulionu, wody lub płynnej śmietany i chwilkę podgotujcie. PODANIEZupę podajemy z pokrojoną w kostkę, podsmażoną szynką lub boczkiem, co świetnie kontrastuje z jej warzywnym smakiem i kremową strukturą. Zupa kapuściana jest tak treściwa i rozgrzewająca, że przywraca 10 punktów życia oraz wytrzymałości – zdecydowanie idealna motywacja do ratowania świata!OM NOM NOM! * zdjęcie zupy z gry pochodzi ze strony
Nerds Kitchen