żałuję, że nie zrobiłam jej wcześniej bo jest pyszna! Pietruszkę można swobodnie zastąpić pasternakiem, chociaż jest on trudniej dostępny w naszych sklepach. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Kremowa zupa z gruszki i pietruszki (8 porcji) Składniki: 4 korzenie pietruszki lub pasternaka, obrane, pokrojone w duże kostki 2 gruszki, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w kostkę
karmelowypieprz, zioła prowansalskie, paprykę mieloną oraz drobno posiekany koperek, jajko, len mielony i otręby. Wszystko dokładnie łączymy, formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w mące. Gotowe pulpeciki wrzucamy do kremowej zupy i gotujemy ok. 10 min. Następnie dodajemy puszkę czerwonej fasoli razem z zalewą i gotujemy 5-7 min. Na końcu zabielamy zupę serkiem topionym i wrzucamy garść drobnego makaronu
Kuchnia MagdaLenywykonania w naszych kuchniach. Wszystkim bardzo dziękuję za udział i podzielenie się własnymi propozycjami na wykorzystanie marchewek. Poniżej zamieszczam wykaz zgromadzonych pomysłów. Znajdziecie wśród nich dania wytrawne i słodkie, zupy, dodatki do obiadów, dania główne, przegryzkowe i deserowe. Jeszcze raz bardzo dziękuję i już teraz zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji :) Zgrana para - królik z marchewką Kotlety marchewkowo-selerowe(...)Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu niebo w gębie. Meliskowy pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort marchewkowy Kremowa zupa marchewkowa Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem Marchewka z groszkiem autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Kotleciki z kurczaka z marchewką i cukinią autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień
Weekendy w domu i ogrodzieprzez cały rok. Każdy wie, że warzywa jeść trzeba. Lecz co zrobić, żeby były smaczne dla każdego? Albo żeby nawet niejadek je zjadł? Odpowiedź jest prosta. Wystarczy przygotować pyszną kremową zupę i rozkoszować się dobrodziejstwem natury korzystając poza sezonem z warzyw mrożonych. Ciekawostka dla osób na diecie: zielone warzywa spalają więcej kalorii niż organizm przyswaja, dzięki czemu jedząc groszek, brokuły
W poszukiwaniu inspiracjiantybakteryjny zapach igliwia. Przy okazji można zebrać trochę dzikich owoców, lub aromatycznych grzybów. Jest weekend, nie chce Ci się sterczeć w kuchni, to może coś na szybko?Wykwintna, kremowa zupa z aromatycznych leśnych grzybów z chrupiącymi orzechami laskowymi i chrustem z szynki długo dojrzewającej, kwintesencja jesieni. Gwarantuje Wam, że będzie super prosto i szybko, z ogólnie dostępnych składników
SzczyptaSmaQłyżek, ale może być ciut więcej) koniak (ok 5 łyżek od zupy) 2 opakowania krabów z morza północnego (kupiłam w Lidlu) – część wrzuciłam do zupy a część wykorzystałam jako dekorację; jeżeli nie macie to pomińcie (każde ok 200 g) świeży koperek 1 kubeczek kremówki (ubijemy ją i wykorzystamy do dekoracji, ale też nie jest to konieczne) W garnku umieszczamy(...)wodę i wywar warzywny i całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, obrane i pokrojone warzywa i dalej gotujemy, ale już na mniejszym ogniu. Miksujemy aż otrzymamy jednolitą, lekko kremową (zupa nadal powinna być dość płynna, ale lekko gęsta). Dodajemy śmietanę, koniak oraz krabiki (jeśli mamy) i lekko podgrzewamy. Gotową zupę przelewamy do bulionówek, proponuję podawać z kleksem bitej śmietany
Szybko Tanio SmacznieIzzy , za dodanie 4 przepisów. Mam nadzieję, że internauci zechcą skorzystać ze zgromadzonych tu przepisów, przygotowując wigilię w przyszłym roku :) Śledź na piernatach Badylarki Kapusta z grzybami i śliwkami Zupa kalafiorowo-grzybowa Śledzie po sułtańsku Łosoś wędzony à la tatar Pasztet z selera z orzechami włoskimi i oliwkami Tatar ze śledzia Wigilijna kapusta z pieczarkami Śledzie z grzybami leśnymi(...)białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą
Weekendy w domu i ogrodzieprzepadamy za zupami kremowymi, ale ta stanowi wyjątek, ponieważ smakuje bardzo dobrze, szczególnie z grzankami. Składniki: -średni brokuł -30 dkg pieczarek -marchew -cebula -pietruszka -kawałek selera -kawałek pora -100 ml słodkiej śmietanki 30% -sól, pieprz 2 l wody Warzywa i pieczarki obieramy, dzielimy na mniejsze części, wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Powstały po gotowaniu bulion warzywny(...)odlewamy i pozostawiamy a warzywa i pieczarki blendujemy. Dolewamy bulion, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku powoli dolewamy śmietankę i mieszamy, aż zupa zgęstnieje. Dodajemy grzanki i mniam, mniam. Smacznego
Maminek kulinarnyavocado / awokado to świetny pomysł na ochłodę w ciepły marzec. Dodając do niego jogurt, trochę rukoli, sok z cytryny i świeżą natkę pietruszki, oraz sosu chili, otrzymamy fantastyczną, orzeźwiającą kremową zupę. Do dekoracji wykorzystałam kawałek avocado, pomidor koktajlowy (można go lekko poddusić z sosem balsamico) i natkę pietruszki. Chłodnik z avocado / awokado nie tylko apetycznie wygląda, ale też doskonale smakuje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupa w formie kremu czyli gładka, gęsta i pożywna. Z topinamburu, słonecznika bulwiastego a właściwie tylko jego podziemnych części, które są lekko słodkawe i w smaku przypominają według mnie kalafiora z orzechowym posmakiem. Do tego bardzo zdrowe ziarno amarantusa jakie znalazłam w bogatej ofercie marki Sante , ale o nim kilka słów(...)niżej. Krem topinamburowo-amarantusowy podałam w wersji wiosennej czyli z chrupiącymi nowalijkami, dobrze z nim kontrastującymi. Było zdrowo i bardzo pysznie, przekonajcie się sami! Zobacz przepis na inny, ciekawą kremową zupę - Krem z fioletowego kalafiora ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagood to use seasonal produce for it too. Butternut squash soup is my today's choice.Dni stają się zimniejsze I poczułam ochotę na potrawy, które mnie rozgrzeją. Kremowe zupy są idealne na tą porę roku. Dobrze jest wykorzystywać sezonowe produkty. Dlatego zupa dyniowa jest moim dzisiejszym wyborem.For 4 portions:2 tablespoons olive oil2 onions - chopped1 butternut squash peeled
Kulinarna rozmowaZupa z dyni Dostałam niewielką dynię i zajadam się już zupą kremową z niej zrobioną Składniki: dynia czerwona cebula przyprawa curry 1 słodki ziemniak mleczko kokosowe papryczka chilli gałka muszkatołowa 1 łyżka oleju kokosowego pestki dyni Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w kostkę zeszklij na odrobinie oleju kokosowym. Dadaj pokrojoną dynię. 2. Całość zalej(...)chili, gałkę muszkatołową. 4. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj mleczko kokosowe i zblenduj. 5. Upraż pestki dyni i posyp zupę
AZgotuj!good to use seasonal produce for it too. Butternut squash soup is my today's choice. Dni stają się zimniejsze I poczułam ochotę na potrawy, które mnie rozgrzeją. Kremowe zupy są idealne na tą porę roku. Dobrze jest wykorzystywać sezonowe produkty. Dlatego zupa dyniowa jest moim dzisiejszym wyborem. For 4 portions: 2 tablespoons olive oil 2 onions - chopped
Smaki Przyprawy i Kolorypodkreślam że odrobina kukrumy działa cuda z dodatkiem zielonych warzyw. Przygotowanie: Pory pokrój w półplasterki i wrzuć do garnka (na rozgrzane 2 łyżki oleju kokosowego), w którym będziesz gotować zupę, podsmaż przez 2 minut po czym dodaj startą na grubych oczkach kalarepę. Smaż razem 3 minut mieszając po czym dodaj kurkumę i czosnek , wymieszaj i zalej wodą, tak aby przykryć(...)tyle ile uznasz (dodałam niecały litr), wruć pokruszony makaron ryżowy i zagotuj. Gotowe! Podawaj z pokrojonym w kostkę i podsmażonym na złotu tofu wędzonym z dodatkiem wędzonej papryki. Artykuł Kremowa zupa z kalarepy, porów z makaronem ryżowym pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfjednak urodziła się zupa krem z kalafiora . Szybka, prosta i bez zbędnego zastanawiania się co tam jeszcze dodać. Minimum składników i maksimum wrażeń smakowych, których oczekujemy od takiej zupy – kremowa, delikatna i przede wszystkim kalafiorowa Składniki: Kalafior – 1 sztuka Ziemniaki – 2 średnie Cebula – 1 duża Czosnek – 4 ząbki Mleko kokosowe – 1 litr (przepis(...)kostkę ziemniaki. Smaż kolejne 3-5 minut. Wlej mleko kokosowe, dodaj bulion warzywny (kostki) oraz różyczki kalafiora. W razie potrzeby dolej odrobinę wody, jeśli kalafior wystawałby mocno ponad poziom zupy. Gotuj do momentu zmięknięcia ziemniaków i kalafiora. Zdejmij z ognia, zblenduj na gładko. Ja podałem zupę zroszoną oliwą z oliwek, ale możesz również podać z grzankami lub świeżymi ziołami
Blendman