Nawet nie wiecie z jaką przyjemnością zjadłam kilka dni temu dużą porcję tej kremowej zupy z dodatkiem szmaciaka . Aromatyczna, gęsta, i taka smaczna, że aż na samo wspomnienie ślinka mi leci. I z jednym z moich ulubionych grzybów, którego z Warmii przywiozła mi koleżanka. Wiecie co to szmaciak? To grzyb, który dzisiaj oficjalnie nazywa się siedzuń sosnowy a nie szmaciak
Smaczna PyzaTradycyjne gazpacho po prostu uwielbiam. Robiąc kremowe zupy pewnego razu wpadłam na pomysł, żeby zrobić Gazpacho z dodatkiem pieczonej papryki, a nie tej świeżej. Dodało mu to zdecydowanego intensywnego smaku. Nie jest to tradycyjny hiszpański chłodnik, ale zdecydowanie można go podawać w dwóch odsłonach w zależności od pogody i na zimno i na ciepło :) Składniki: 6 bardzo dojrzałych pomidorów
ChilliJemyobiadu. Co więcej jak większość zup możecie ugotować ją na kilka dni i odgrzewać nie angażując się w pracę w kuchni. Dodatek posiekanych migdałów pozwala uzyskać ciekawy kontrast konsystencji - kremowa zupa i chrupiące orzechy to zawsze dobre połączanie :) Pieczenie
Pyry na Gazzdecydować, czy ugotować zupę czy może jednak tylko drugie danie? Mam dla Was dobrą wiadomość - możecie mieć to i to, małym nakładem pracy. Z podanych składników zrobicie J EDNOCZEŚNIE kremową zupę i pyszny, gęsty sos do makaronu . To nie tylko opcja dla niezdecydowanych, ale też dla zapracowanych. Samą zupę robi się bardzo szybko (jeśli nie liczyć czasu pieczenia, ale wtedy
Powiedz dietom niezupy jest wiele, ilu kucharzy tyle wersji. Niektóre w składzie mają mleko kokosowe (np. Curry Laksa), inne nie (np. Asam Laksa). Moja jest na bazie mleka kokosowego, które nadaje zupie kremową konsystencję i czerwonej pasty curry. Składniki te w połączeniu z przyprawami oraz kurczakiem, krewetkami, przysmażonym tofu i makaronem tworzą niepowtarzalne i wyjątkowo smaczne danie. Pomysł na zupę zaczerpnęłam
Oryginalny smakjadamy. Z zupami jest tak, że jeszcze nie potrafię sfotografować ich tak, aby prezentowały się apetycznie, ale obiecuję poprawę, w końcu praktyka czyni mistrza :) Dziś coś dla fanów gęstych, kremowych zup - aromatyczna zupa krem z zielonego groszku z grzankami, pestkami dyni i parmezanem.Składniki: 750 g mrożonego zielonego groszku 1 l rosołu lub bulionu warzywnego 1 l wody
Ze smakiem i z pasjąZupę podałam z posiekanym koperkiem i posypałam podprażonym słonecznikiem i pestkami dyni. Nieskromnie powiem, że mój przepis autorski zasłużył na szóstkę, hehe ;-). A Wy co robicie z batatów? KREMOWA ZUPA Z BATATÓW I PORA. Składniki na około 3 - 4 porcje: około 500 g batatów 2 średnie ziemniaki biała część pora (kawałek
Zakątek rozkoszy kulinarnychjuż wspominałam uwielbiam gotować sezonowo- czyli z tego co dostępne w pobliskim warzywniaku. Dziś pyszna, delikatna, kremowa zupa z kalarepy . Składniki: 50 dag kalarepki 25 dag włoszczyzny 25 dag ziemniaków 2 łyżki tłuszczu ½ szklanki śmietany 18 % sól do smaku cukier do smaku świeży koperek grzanki Wykonanie: Włoszczyznę opłukać i ugotować wywar, następnie odcedzić. Kalarepkę obrać, pokroić w kostkę, udusić lekko
Tradycyjna KuchniaZupa pochodzi z kuchni prowansalskiej i jest po prostu przepyszna. Posiada delikatny, łagodny smak i co najważniejsze - jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani dużych umiejętności. Lubicie takie lekkie, kremowe zupy? Ja uwielbiam i polecam! 1 litr wywaru jarzynowego 250g selera (korzenia) 250g ziemniaków 1/2 białej części pora 1 cebula 1 listek laurowy 2-3 łyżki oliwy 1 szklanka mleka
Di gotujeZupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorącą, oprószoną płatkami chili i/lub drobno posiekaną kolendrą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,3 litra gęstej, kremowej zupy. Kolendrę można zastąpić świeżą natką pietruszki, ale wpłynie to na smak zupy. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaśniadanie zrobiłam podobne. Okazuje się, że są proste w przygotowaniu, a z jednego chleba tostowego wyjdzie sporo kanapek, wystarczy dla wszystkich. Z odkrojonych krawędzi, możecie zrobić grzanki do kremowej zupy, albo sałatkę, nie marnujmy żywności, wykorzystujmy wszystko co tylko możliwe! Inne propozycje śnadaniowe, nie tylko do szkoły, znajdziecie na blogu! Śniadanie do szkoły 35 pomyslów na weekendowe śniadanie
Moja smaczna kuchniażyciodajnej energii cieciorki w towarzystwie ostrego chrzanu i intrygująco pachnącej szałwii. Wszystko to uzupełni oryginalny i dość znany już szerszej publice ser dziugas który posłuży za wdzięczną posypkę na kremową zupę. Musicie wiedzieć że cieciorka to bogactwo fosforu, cynku, żelaza i witaminy B9. Ciekawa jest też teoria Georga Ashkara mówiąca o tym że cieciorka bardzo mocno wspomaga odporność
Kuchnia PROzdrowotnaDzień dobry! Ciągle serwuję Wam pomidorowe propozycje, tym razem mała przerwa od przetworów, dzisiaj dla odmiany pyszna zupa. Kremowa, aromatyczna, z mnóstwem pomidorów. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni (takie teraz niestety mamy w Krakowie). Delikatnie kwaśna, ale też słodka. Kusząca czyż nie? Gorąco polecam! Na blogu znajdziecie też inną wersję zupy pomidorowej, którą możecie podać z makaronem lub ryżem, jest
Pora coś zjeśćktórego w innej postaci chłopaki nie jadają. A tutaj zmiksowane, zielone i brokułowe, bo cukinia i szpinak jest be… Smakowało, a jakże. Kremową zupę można jeść z różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być kasza jaglana czy ryż, a na mniej głodne płatki migdałowe, pestki dyni czy słonecznika
To co kochamkoniec. Do tego piękny kolor i idealna, niezbyt gęsta konsystencja. Generalnie każda kremowa zupa szparagowa, według mnie, emanuje jakąś elegancją i nadaje się znakomicie na pierwsze danie na uroczystych obiadach. Śmiem twierdzić, że moja, z odrobiną nieco ekstrawaganckiej przyprawy, jaką jest pomarańczowy pieprz
Kuchnia Prezydentowejkremem bywa, choć ostatnio jest modny i powszechnie promowany, to albo się go lubi, albo nie. Tak więc poniżej przepis, dla tych z Was, którzy lubią kremowe zupy :)Składniki:średniej wielkości kabaczekseler2 łodygi selera naciowegocebulaząbek czosnkumała marchewkaolej, sól, pieprzWykonanie:Na rozgrzanej patelni smażymy czosnek pokrojony w plasterki.Gdy lekko się zrumieni dodajemy cebulę i przesmażamy do zeszklenia się jej.Kabaczek obieramy
Taste Of My Day