Zupa grzybowa (źródło: almamarket.pl)Składniki:włoszczyznakilka ziemniakówgrzyby suszone1 cebulaśmietana słodkałyżka mąkimasłoliście lauroweziele angielskiesólpieprzSposób przygotowania:Grzyby moczyć w wodzie, aż zmiękną.Włoszczyznę oczyścić, pokroić i gotować w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim.Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dorzucić pokrojone grzyby, chwilę przesmażyć i doprawić.Do gotujących się warzyw dodać obrane i pokrojone ziemniaki, następnie cebulę z grzybami.Doprawi
WojnaNaSmaki.plryż i smażymy jeszcze kilka minut.Usmażone pomidory rozdrabniamy blenderem i dodajemy do garnka z mięsem. Dodajemy też bulion, sól, pieprz, paprykę i cukier. Całość gotujemy około 10 minut. Zupę podajemy z natką pietruszki lub listkami bazylii
Smakowity Blog Kulinarnypomidorówgłówka czosnku2 cebule1 litr bulionu warzywnegooliwasól pieprzZielony makaron:1 duże jajko150 ml mleka100 ml wody mineralnej gazowanej2/3 szklanki mąkiszczypta soligarść posiekanej pietruszkigarść posiekanej bazyliimasło klarowanePrzygotowanie:Zupa: Pomidory i cebule kroimy w ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nieobraną główkę czosnku przekrawamy na połowę bez obierania i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze
Smakowity Blog KulinarnyTydzień temu na warsztatach kawowych w ramach obiadu poczęstowane zostałyśmy pyszną zupą. Była ona zrobiona z dyni, marchewki z nutą pomarańczy. Po powrocie postanowiłam przygotować podobną w domu. Co prawda mąż oznajmił, że nie będzie jadł żadnych "gerberków", ale mi i córce bardzo ona smakowała. Kremowa, gęsta, aromatyczna, iście jesienna, mimo pięknego żywego koloru. Polecam.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikGotować 5 minut.Przygotować pulpeciki. Zmielone mięso, najlepiej wołowe, ale może być inne, połączyć z przesmażoną cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki.Kulki mięsne włożyć do zupy i gotować 10-15 minut.Posypać majerankiem ,najlepiej świeżym i podać
Kulinarny karnet Christopheramałym ogniu ok 15 min po czym wlewamy puszkę pomidorów w sosie własnym i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie. Do zupy dodajemy ugotowany wcześniej makaron, posypujemy świeżym koperkiem lub natką
Walijskie Pichcenieosłodzonej wodzie można użyć kwasku cytrynowego, albo zrobić go na parze. Gdy nasze kwiatki będą już takie półtwarde, wybieramy sobie ze dwie ładne sztuki do przyozdobienia gotowej zupy, jeśli chcemy ją przozdabiać, i odstawiamy do ostygnięcia. Resztę kwiatów odsączamy i wrzucamy do bulionu. Teraz musimy dać im do reszty zmięknąć. Najlepiej, żeby rozpadały się pod łyżką, wtedy mamy pewność
Kulinarne zapędy Kokosaformować małe klopsiki i wrzucać do gotujących się ziemniaków na mniejszym ogniu gotować z 20 minut do smaku doprawić majerankiem, magą kucharka i śmietaną 18% słodką smaczna i syta zupa na chłodniejsze dni.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwiększe podzielić na połowę a małe w całości dodać umyte różyczki kalafiora i pokrojoną marchew gotować do miękkości warzyw na średnim ogniu do smaku doprawić pieprzem i maggi podać zupę gorącą ze śmietaną gęstą 18% i natką pietruszki........ SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięminut następnie dodać pokrojone pieczarki, pokrojoną kapustę kiszoną i gotować z 20 minut na średnim ogniu pod koniec dodać kucharka, pieprz, majeranek i gotować jeszcze z 5 minut podać zupę z obranym mięskiem ze skrzydełek.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędodać podduszoną na maśle botwinkę, kucharka, pieprz, cukier, ocet jabłkowy i gotować z 15 minut, na koniec dodać koperek pałką blendera wszystko zmiksować i w trakcie miksowania wsypywać mąkę, zupę ponownie zagotować i zdjąć z ognia podawać że śmietaną i jajkami posiekanymi........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięstarty imbir (w paseczki). Po chwili przekładamy warzywa do kurczaka. Dodajemy przyprawy. Gotujemy niezbyt długo, dosłownie kilka minut. W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy i nakładamy na talerze. Zupę zabielamy mlekiem kokosowym (może być z puszki
prawdziwe jedzeniePaprykę marchew i cebulę oczyszczone kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy olej i chwilę smażymy warzywa.Wlewamy bulion i od zawrzenia gotujemy15 minut. Pestki słonecznika prażymy na patelni.Obrane jabłko ścieramy do zupy. Doprawiamy solą, pieprze,. miodem, octem jabłkowy,Posypujemy pestkami. /źródło Moje gotowanie/wrzesie
Anioły w kuchniczerpią białko, skoro nie z mięsa? A no głównie z roślin takich jak: soczewica, soja, cieciorka;-) Dziś proponuję Wam zdrowy, syty i lekko pikantny obiadek w 25 minut.Proszszszeee;-) Wegetariańska zupa marokańska z soczewicą czerwoną Składniki: 1 duża cebula 4 ziemniaki 2 marchewki 1 papryka czerwona 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżeczki przyprawy marokańskiej
Restauracyjka Literackajesienną rozgrzewkę polecam zupę ,szczególnie lubianą przez dzieci. Składniki:40 dag oczyszczonej z pestek i włókien dyni2 ziemniaki1 kwaśne jabłko3 pomidory1 cebula3 szklanki bulionu warzywnego1/2 szklanki śmietany 18%3 łyżki oleju2 łyżki koperku lub pietruszki1 łyżeczka słodkiej paprykisól, pieprzgrzankiijeżeli lubicie to wsypać do zupki groszek i kukurydzę.Wykonanie:Dynię, ziemniaki i jabłko pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki
Kulinarny karnet Christopheraładna i smaczna .Wyjąć mięso ,resztę zmiksować na krem. Doprawić do smaku.Z chleba tostowego zrobić zajączki ,a uszka i ogonek z szałwii lub innej zieleniny.Mięso dodać do zupy lub wykorzystać do innej potrawy.Na talerze nalać krem groszkowy i na wierzchu ułożyć zajączki
Kulinarny karnet Christopheranożem zsuwać je do wody formując małe , podłużne kluseczki. Technologia jak przy naszych kluskach kładzionych. Kiedy wypłyną przelewamy na sito i lekko hartujemy zimną wodą. Kluseczki dodać do zupy i posypać kolendrą
Kulinarny karnet Christopherakęs, sandacza i gotować 8 minut ,aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać drugą pokrojoną pomarańczę. Dodać sól, pieprz do smaku i posiekaną pietruszkę. Smacznego. PS. Jeżeli taką zupę ugotujemy na bazie dorsza też będzie wspaniała
Kulinarny karnet Christopheraładna i smaczna .Wyjąć mięso ,resztę zmiksować na krem. Doprawić do smaku.Z chleba tostowego zrobić zajączki ,a uszka i ogonek z szałwii lub innej zieleniny.Mięso dodać do zupy lub wykorzystać do innej potrawy.Na talerze nalać krem groszkowy i na wierzchu ułożyć zajączki
Kulinarny karnet ChristopheraPyszna zupka z aromatycznymi kurkami. Smakowała nawet mężusiowi, który za takimi zupami nie przepada. Do zupki dodałam drobny makaronik- mini kokardki ale można użyć również innego.składniki:250 g kurek1 l bulionumasło do smażenia1 szklanka drobnego makaronu,użyłam mini kokardek Czaniecki50 ml śmietanki 30 %szczypta tymianku2 łyżki posiekanej natki pietruszkiKurki oczyścić i podsmażyć na maśle. Następnie zalać bulionem ( bulion dowolny
Monia miesza i gotujewypłukaną fasolę, olej lub masło, dosypać kleik ryżowy i zagotować aż się rozpłynie. (jeśli używamy mąki, trzeba najpierw rozmieszać ją w małej ilości zimnej wody i dopiero wlewać do zupy
głodny alergiksię bulionu. Do wrzącego bulionu z warzywami dodajemy upieczoną i miękką dynie, gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelewamy do miksera i miksujemy na konsystencję zupy kremowej. Serwujemy w nie dużej miseczce z śmietaną i grzankami
Kuchnia ŁukaszaPrzepyszne, sycące i mega zdrowe! Uwielbiam zupy- krem, a krem z dyni po prostu ubóstwiam! Wrzesień i początek jesieni kojarzy mi się chyba najbardziej z jabłkami i pomarańczowymi dyniami! Te wielkie kule przypominają mi zachodzące słońce, taki schyłek lata, a początek pięknej złotej jesieni ;-) Dynię można przygotowywać na niezliczoną ilość sposobów! Jeden z nich bardzo proszę! ;-) Krem z dyni
SMYKWKUCHNIRozgrzewająca, mało skomplikowana zupa z filetów rybnych i włoszczyzny. Dodatek pomidorów i czerwonej papryki wzbogaca jej smak. Pyszna z każdym rodzajem ryby i łatwa w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem.Składniki:3 filety rybne mrożoneczerwoa paprykacebula3 marchewkipietruszkaseler2 pomidorypassata pomidorowasól, pieprz, papryka słodka, chilliFilety rybne lekko rozmrozić i pokroić w paski. Cebulkę poszatkować i podsmażyć na oliwie. Marchewkę , seler
wyzwania kuchenneBardzo prosta rozgrzewająca, pikantna zupa dla miłośników owoców morza i pomidorów.Składniki:400 g mieszanki owoców morza400 g pokrojonych pomidorów z puszki4 ząbki czosnku1 czerwona papryczka chilli2 fileciki anchois1/2 szklanki białego winapęczek natki pietruszkioliwa z oliweksól morskaOwoce morza rozmrozić. Papryczkę chilli i anchois pokroić na kawałki, pietruszkę posiekać, W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić rozgnieciony czosnek, anchois i chilli
wyzwania kuchenneDzisiaj miałam obiad z dwóch dań. Rzadko to się zdarza. Dzisiaj jednak oprócz zupy miałam kawał i to konkretny tarty jaką piekłam wczoraj dla siebie i Syncia. Delikatna w smaku, dość sycąca ale i pyszna. Bardzo spodobało mi sie połączenie smaku botwinki i sera pleśniowego. Przepis zaczerpnięty z "Moich smaków życia". U mnie z połowy poniższej porcji.Tarta z botwinką
Dzieje kuchennej Wiewiórygotuje dzisiaj zupy dojadamy nadal chili, o którym miałam napisać wczoraj ale jakoś mi się nie udało ;/ napisze o nim dzisiaj kiedy Syncio pójdzie spać i umyję podłogi, zasiądę wówczas z kubkiem kawy i ciastkiem i napisze co miałam napisać :) Tymczasem wreszcie mogę Wam pokazać nagrody w Ciasteczkowym Konkursiku :) jako że konkursik skromny to i nagrody nie wypasione
Dzieje kuchennej Wiewióryidealny czas na zbieranie szczawiu. Teraz szczególnie ten łąkowy, pierwszy jest najsmaczniejszy. Ja używam do zup i tego łąkowego( bo jest bardziej wyrazisty w smaku) ale mam też ogrodowy. W sezonie zupka szczawiowa jest obowiązkowa, szczególnie taka z jajkiem. Oprócz tradycyjnej szczawiówki jaką robiła mi babcia robię też krem z dodatkiem szpinaku, fajne połaczenie smakowe, spróbujcie.Składniki:pęczek świeżego szczawiu20
Z Majeczką w kuchnioliwa z oliwek -salami ungherese u mnie -płatki parmezanu -bazylia Ugotuj w niewielkiej ilości wody warzywa. Dodaj przypraw Skworcu. Sprawdz czy nie brakuje soli. Dopraw całość śmietaną. Włóż do zupy salami i parmezan, udekoruj bazylią. Zupka świetnie sprawdza się na wieczór... Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1 mały kalafior, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/3 małego pora, 1/4 cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czarny sezam Skworcu. Polecam też zupy krem z dyni, kurek, cukinii i brokuła. Przygotowanie: Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy
Aga w kuchniProsta i smaczna, przy czym szybka do przygotowania. Poczęstowała mnie tą zupą kuzynka Iza. Nie mogłam jej nie zrobić w domu. Można ją zrobić z zamkniętymi oczami, proporcje składników za każdym razem mogą być inne. Raz dodam więcej pora, raz dodam więcej marchewki, ale smak serka topionego pozostaje. Tak jak wcześniej napisałam proporcje składników mogą być różne, zależy czy bardziej
Salonik smaków