masz pomysłu na zupę? Niedzielny rosół, a w poniedziałek co zrobić na obiad. Na pomidorówkę dzieci kręcą nosem.... Polecam mega szybką dość delikatną zupę na bazie gotowych produktów. Składniki: ok 2 l drobiowego rosołu 5 średnich ziemniaków marchew z groszkiem (w puszce/mrożone) drobny makaron Międzybrodzki sól do smaku siekana natka pietruszki Wykonanie:Do gotowego rosołu dodać obrane
Malinowe PocałunkiOdkąd mam blender, pokochałam zupy kremy. To naprawdę fajna przystawka, którą można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Dziś na tapetę bierzemy kalafiora :)Składniki:- różyczki z jednego kalafiora- 1 litr bulionu warzywnego- 1 duża cebula- 1 por (biała część)- 100 g serka topionego- 100 g masła- szczypta imbiru- posiekany koperek- sól, pieprz Na rozpuszczone masło wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i pora(...)dusimy jeszcze jakieś 5 minut. Teraz pora na bulion - domowy lub z kostki, wybór dowolny :) Gotujemy kolejnych kilka minut, aż do miękkości kalafiora. Teraz w ruch idzie blender - naszą zupę najpierw najlepiej przestudzić (blendowanie na gorąco może uszkodzić urządzenie). Gdy będzie już jednolita, stawiamy ją z powrotem na gazie, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy serek topiony pokrojony w kosteczkę i czekamy
Kulinarne zapędy Kokosachilli - gotować do miękkości ziemniaków kupiłam kiełbasę z 80% szynki - na smalcu usmażyć pokrojone w kostkę 1 długie pęto kiełbasy z cebulą czosnkiem drobno pokrojonym i usmażone dodać do zupy drugie pęto kiełbasy pokroić na pół i na 5 cm słupki i włożyć do zupy wsypać majeranek i gotować z 10 minut i wlać żurek ze szklanej butelki doprowadzić
W Mojej Kuchni Lubiękulki mielone i gotować po wypłynięciu z 15 minut na mniejszym ogniu mielone wyjąć na talerz i do wywaru dodać majeranek, śmietanę 18% wymieszaną z mąką i zagęścić lekko zupę - włożyć do zupy mielone i doprawić maggi do smaku można podać z ziemniakami polanymi skwarkami lub grzankami.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięObiad miał być na szybko, do tego zupa :) Jak szybko to szybko- i powstał krem pomidorowy na bazie bulionu kurczakowego. Kremowy smak przełamany lekką kwaskowatością pomidorów, był hitem naszego obiadu- grzanki dopełnieniem :) Polecam Wam prostą i smaczną zupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy: Składniki:2 puszki pomidorów3-4 świeże pomidory100 ml koncentratu pomidorowego
Smaki EdytyRozgrzewająca , lekka zupa w sam raz na jesienne chłody. Dodatkową zaletą, ważną dla zapracowanych, jest fakt, że przygotowuje się ją błyskawicznie. Polecam wszystkim miłośnikom marchewki. Składniki: 1kg marchwi pietruszka korzeń kawałek selera puszka pomidorów cebula 2 łyżki curry jogurt naturalny sól, pieprz natka pietruszki Warzywa umyć, obrać i najlepiej zetrzeć na tarce. Zalać bulionem warzywnym i ugotować, na końcu(...)dodać pomidory. Zupę przyprawić, zmiksować i zabielić jogurtem naturalnym
Anioły w kuchnioliwie dusimy dymkę.Dodajemy seler , pomidory oraz imbir. Zalewamy stopniowo bulionem. Następnie dolewamy sok jabłkowy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy. Jogurt mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do reszty. Makaron gotujemy oddzielnie , zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do miski wrzucamy makaron i zalewamy zupą. Posypujemy pietruszką
Anioły w kuchniZupa gotowana była totalnie na tak zwanego wariata. Ciągle coś do niej dorzucałam i gotowałam. Moim zamiarem było ugotowanie zupy ze strony Magazyn Kuchnia, jednak wprowadziłam kilka modyfikacji z różnych powodów i wcale tego nie żałuję. Spróbujcie i oceńcie sami! Składniki: 100 g wędzonego boczku w plasterkach 1 laska kiełbasy wędzonej 1 średnia cebula, posiekana 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
Blondynka GotujeRozgrzewająca, lekko pikantna zupa-krem świetnie sprawdzi się na chłodne, jesienne obiady. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. W celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji wystarczy dolać więcej bulionu. Czy nie wygląda zachęcająco? Częstujcie się! Składniki /dla 4 osób/: 1 duża czerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu(...)przełożyć do garnka, czosnek wycisnąć z łupinek i zalać bulionem. Gotować przez przez kilka minut. Następnie dolać przecier, doprawić do smaku i gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec zupę zmiksować na krem. Podawać z grzankami. Smacznego
Pasja SmakuZupa z dodatkiem fasolki szparagowe to jedna z naszych ulubionych. Jeśli w ogródku mam fasolkę szparagową robię ją często. Jest bardzo smaczna, pożywna i wyjątkowo szybko się ją robi. Rach ciach warzywa do garnka i się gotuje. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 1 marchewka większa 1 pietruszka średnia 2 ziemniaki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku seler(...)pokrojone i w kawałku. Gotować aż będą al dente wtedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie, wlewać do gotującej się zupy mieszając i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, zabielić śmietaną, doprawić do smaku. Na talerzu posypać pokrojonym koperkiem i zieloną pietruszką
Ala piecze i gotujechilli posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone banany skropione sokiem z cytryny, liście limony, plasterki imbiru, zmielony goździk, sól i podlać bulionem. Gotować 15 minut. Przestudzić i zmiksować. Zupę podgrzewać i dodać posiekaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Podawać z pestkami granatu i bagietką. Ja podałem z bułeczkami-purchawkami. Liście limony(...)możemy zastąpić listkiem laurowym. Zupa jest pikantna, lekko słodkawa i smakuje nawet "prawdziwemu" mężczyźnie
Kulinarny karnet Christopherapytanie nie musiałam zbyt długo szukać na nie odpowiedzi. Wystarczyły odwiedziny u babci, która po raz kolejny podrzuciła mi kilka kulinarnych inspiracji. Jedną z nich była pyszna, lekka zupa krem z warzyw i kaszy jaglanej. Pychota! Delikatna w smaku, kremowa i sycąca- idealna propozycja na ciepłe dni. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 4 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki mały(...)ugotowane Zależnie od pożądanej konsystencji można odlać trochę wody, a następnie zblendować warzywa wraz z kaszą na gładki krem i gotowe Udekorować świeżą bazylią Jeśli lubisz możesz czymś przyprawić zupę, ja tego nie robię, ponieważ najbardziej smakuje mi w takiej delikatnej wersji. Przepis ze względu na łatwość wykonania świetnie sprawdza się również jeżeli nasza lodówka świeci pustkami i nie mamy
peanutbuttermonsterćwierć-plasterki kiełbasę, płatki ryżowe i starte na tarce ogórki. Gotować kilka minut aż płatki ryżowe zmiękną. Na talerzu posypać koperkiem, zabielić mlekiem. Jeśli gotujemy zupę dla małych dzieci, to zamiast kiełbasy dodajemy ugotowany filet z indyka, ogórki przed starciem obieramy ze skórki, a do zagęszczenia zupy możemy użyć kaszki z chleba świętojańskiego i ryżu typu Sinlac
głodny alergikJedna z moich ulubionych zup to właśnie buraczkowa :) A te piękne kwiatki zrobiłam za pomocą specjalnej temperówki do warzyw ;)Składniki: 3 litry wody, 1/4 kurczaka, 1 włoszczyzna, 3 listki liścia laurowego Kamis, 3 ziarenka ziela angielskie Kamis, 4 ziarenka pieprzu Kamis, 1,5 kg buraków, 2 łyżeczki czerwonego barszczyku w proszku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu, 5 ziemniaków, Przygotowanie(...)gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę i przyprawy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę (warto założyć rękawiczki, bo buraki strasznie farbują). Dodajemy je do zupy, wraz z łyżeczką cukru i octu. Gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy barszczyk czerwony w proszku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze z 15 minut
Aga w kuchniRozgrzewająca zupa z pieczonej dyni i papryki z dodatkiem czosnku i imbiru, typowa jesienna zupa, mocno aromatyczna, sycąca i pyszna! Polecam! SKŁADNIKI: - pieczona dynia Hokkaido - 3 pieczone papryki węgierskie - 2 cebule szalotki - 2 ząbki czosnku - świeży imbir - sól morska - 500 ml wody - pestki z dyni do przybrania Dynię kroimy w księżyce, paprykę na pół i pieczemy w piekarniku
SMYKWKUCHNI