czosnku i namoczone wcześniej grzybki shitake /jeśli nie masz shitake użyj pieczarek,ale wcześniej podsmaż je na maśle/, sok z połówki cytryny i gotuj na wolnym ogniu. Gdy zupa się gotuje obierz krewetki z pancerza, głowy i ogona. Skrop sokiem z cytryny, posól i polej olejem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie plasterki, posól, popieprz, dodaj trochę papryczki chili(...)odrobinę pasty curry.Odcedź kiełki fasoli mung. Dołóż kawałki kurczaka do zupy i chwilę gotuj. Są cienkie więc nie potrzebują dużo czasu. Spróbuj i przypraw do smaku. W miseczce połóż krewetki i kiełki fasoli mung i zalej gorącą zupą. Smacznego
Anioły w kuchniWarto mieć w domu słoiki z bazą na zupę. Ułatwia to przygotowanie obiadu. Mój mąż ma bzika na punkcie zupy ogórkowej...niestety smakuje mu tylko zupa mamusi;))) Może tym razem uda mi się podbić Jego kubki smakowe;) A tak poważniej to naprawdę super pomysł na kolejny przetwór do słoika na zimę. Mnie się bardzo podoba;)Składniki
Anioły w kuchniDzisiaj przepis na rozgrzewającą zupę gulaszową z fasolą z puszki.SKŁADNIKI 1/2 kg wołowiny1 duża cebula3 ząbki czosnku
Moje Kuchenne RewelacjeCórci zamarzyła się pomidorowa... nie je pomidorów bo tak zarządziła pani alergolog ale od czasu do czasu ulegam i gotuje jej ukochaną zupę. Dzisiaj z przepisu Nigelli, z książki "Kuchnia".Prosta, łagodna w smaku, u nas z makaronem w kształcie Dory, u mnie na talerzu zabielona i z natką.Włoska zupa pomidorowa z makaronem550 g pomidorów (obranych i bez gniazd
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj reaktywuję cykl zupowy a wszystko za sprawa najnowszej, sierpniowej, KUCHNI.Sezon pomidorowy mamy w pełni i jak zwykle o tej porze postanowiłam ugotować zupę pomidorową ze świeżych owoców. Połączenie z cynamonem i pomarańczą okazało się niebywale trafionym, czosnek podkręcił całość a serowe grzanki wpasowały się idealnie.Pomidorowa zupa z pomarańczowa nuta i grzankami serowymi
Dzieje kuchennej WiewióryPierwsze koty za płoty. Azyl przetworzył batata na zupę, mieszkańcy zjedli z zadowolonymi minami. Na szczęście na jutro też zostało! Przepis z kornikowej kuchni.Niestety ani za mało, ani za dużo słońca zdjęciom nie służy...Zupa krem z batatow z fistaszkami2 łyżki masła1 cebula2 ząbki czosnku2 duże słodkie ziemniaki1 łyżka świeżo starego imbiru1,2 litra bulionu warzywnego3
Dzieje kuchennej Wiewióryburak zyskuje niezwykłą słodycz, natomiast dodatek innych warzyw, mleka kokosowego i ostrej papryki tworzy fenomenalną kompozycję, której po prostu nie sposób się oprzeć! Zdrowa, gęsta, sycąca, pyszna i wegańska zupa z pewnością zachwyci każdego.Składniki (na 6-8 porcji):6 średniej wielkości buraków1 korzeń pietruszki1/2 selera1 czerwona cebula3 ząbki czosnku1 ostra papryczka chilisól morska500-750 ml wege bulionu z warzyw100(...)wrzucić do garnka i zalać 500 ml gorącego bulionu. Posiekać czosnek i papryczkę i również wrzucić. Następnie miksować blenderem do otrzymania gładkiej i gęstej konsystencji. Jeśli okaże się, że zupa jest zbyt gęsta dolać bulionu. Doprawić solą. Podawać w towarzystwie mleka kokosowego (około 1 czubatej łyżki na talerz lub więcej wg uznania) i migdałów. Smacznego
Food SquareDyniowy sezon właśnie się rozpoczął, co oznacza nieubłaganie zbliżającą się jesień. Ja sezon dyniowy w mojej kuchni otwieram moją ulubioną zupą z dyni z mlekiem kokosowym.To uniwersalne warzywo możemy wykorzystać w kuchni na nieskończenie wiele sposobów. Surowy miąższ dyni jest wodnisty i pozbawiony smaku, dopiero po doprawieniu i wkomponowaniu w potrawy nabiera smaku i charakteru. Poza tym, jest niskokaloryczna(...)czosnek drobno siekamy. Na dnie garnka rozgrzewamy olej i smażymy warzywa około 10 minut, często mieszając.Następnie usmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 30 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem, dodajemy mleko kokosowe, curry, sól i biały pieprz
Smakowity Blog KulinarnyAromatyczny kociołek pełen mięsa zanurzonego w zupie o barwie pomidorów i papryki, z nutą cebuli i czosnku, jest o tej porze roku marzeniem każdego smakosza. Gulyás to najsłynniejsza potrawa kuchni węgierskiej. Narodziła się ona na rozległych terenach puszty, na której pasterze spędzali długie dnie i noce, pilnując swoich stad. Narażeni na nieprzychylne warunki przyrody, musieli posilać się czymś ciepłym(...)pasterskie, potem powoli zaczął się przyjmować na salonach. Na mieszczańskich stołach zagościł na dobre w XIX w. i już tam pozostał. Oryginalny węgierski gulasz od wieków był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków, mięsa oraz warzyw. Gotowano go w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Bogracz (bogrács), bo tak nazywa się kociołek (a także potrawa), był właściwie jedynym naczyniem
Smakowity Blog Kulinarnydworze coraz zimniej, czas więc przestawić się na trochę bardziej kaloryczną, rozgrzewającą kuchnię. A dla mnie nie ma nic bardziej rozgrzewającego od gęstej, serowej zupy z chilli. Do tego klopsiki z koperkiem. Po prostu bajka... No i przepis jest banalny.Potrzebne nam:- włoszczyzna- cebula- 2 serki topione (ok.300g)- 2 kostki rosołowe- 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka- pęczek koperku- sól, pieprz(...)obraną i umytą włoszczyznę oraz kostki rosołowe i gotować 10 minut. W tym czasie opalić cebulę, dorzucić ją do garnka, wyjąć włoszczyznę. Marchewkę zostawić i pokroić w plasterki. Do zupy delikatnie wrzucać klopsiki, gotować 15 minut. Dodać serki topione, doprawić solą, pieprzem i chilli i delikatnie mieszać do rozpuszczenia serków. Gotowe
W poszukiwaniu inspiracjiTradycyjna zupa grzybowa z ziemniakami. Bardzo aromatyczna dzięki kawałkom suszonych grzybów. Sycący i rozgrzewający posiłek w jesienno - zimowe dni.Składniki:30 g suszonych podgrzybków i/lub borowików5 dużych ziemniaków2 marchewkipietruszkaselercebulaząbek czosnkugarść natki pietruszki2 listki laurowe i 2 ziela angielskiesól, pieprz3 łyżki śmietany 18 %2 łyżki oliwySuszone grzyby wsypać do garnka, zalać 3 szklankami gorącej wody i odstawić na około godzinę. Następnie
wyzwania kuchennesezonie na truskawki nie mozna odmówić sobie zupy z tych pysznych owoców. Zapraszam na moją wersję. Idealnie sprawdzi się jak przystawka na letnim przyjęciu.Składniki:1 l wody1 kg truskawek kaszubskichlaska cynamonulaska waniliigałązka mięty świeżej1/3 szklanki wina ( w wersji dla dzieci bez wina)cukier do smakuWykonanie:Do wody dodajemy wino, oraz poprzekrawane na połowki 1/2 kg truskawek. Dokładamy też cynamon(...)wanilię, miętę. Zagotowujemy, gotujemy ok 5 minut. Dosładzamy wg upodobania.Studzimy. Pozostałe 1/2 kg truskawek blenderujemy, dodajemy do wystudzonej zupy, mieszamy. Podajemy schłodzoną Ten przepis bierze udział w konkursie ,, Blog Ze Znakiem Smaku
Z Majeczką w kuchniZupę z dorsza robię od bardzo niedawna. Zawsze miałam na nią długie zęby, dlaczego? Bo nigdy nie jadłam. Gdy pracowałam we Włoszech robiliśmy zupę rybną, z owoców morza i różnych gatunków ryb słodkowodnych i morskich.Moja propozycja jest z dorszem, ale śmiało można mieszać różne gatunki ryb.Co robimy: całe ryby czyścimy,filetujemy, głowy oczyszczamy, wstawiamy wywar warzywny.Na około dwa kilo ścinek
Pasje JolkiSmak dobrej zupy poznaję po tym ile dokładek domownicy sobie życzą, a w tym przypadku moje kuchenne eksperymenty okazują się być smakiem idealnym. Dynię zazwyczaj używam do wypieku chleba, nie ujmowała mnie w zupach, przekonałam się do niej dopiero w tym zestawieniu, w towarzystwie grochu, papryki i odrobiny chili smakuje wyśmienicie. Oprócz tego, że jest smaczna jej słoneczny kolor jest
Apetyczna babeczkaugotować. Ziemniaki przetrzeć, ale wywar zachować.Dojrzałe pomidory ugotować, przetrzeć i połączyć z ziemniakami. Wlać wywar i oliwkę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki i smacznego.Smaczna, dietetyczna zupa. Zamiast pomidorów świeżych można użyć swoich ze słoika. Smaczna, dietetyczna zupa
Kulinarny karnet Christopheramasz pomysłu na zupę? Niedzielny rosół, a w poniedziałek co zrobić na obiad. Na pomidorówkę dzieci kręcą nosem.... Polecam mega szybką dość delikatną zupę na bazie gotowych produktów. Składniki: ok 2 l drobiowego rosołu 5 średnich ziemniaków marchew z groszkiem (w puszce/mrożone) drobny makaron Międzybrodzki sól do smaku siekana natka pietruszki Wykonanie:Do gotowego rosołu dodać obrane
Malinowe PocałunkiOdkąd mam blender, pokochałam zupy kremy. To naprawdę fajna przystawka, którą można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Dziś na tapetę bierzemy kalafiora :)Składniki:- różyczki z jednego kalafiora- 1 litr bulionu warzywnego- 1 duża cebula- 1 por (biała część)- 100 g serka topionego- 100 g masła- szczypta imbiru- posiekany koperek- sól, pieprz Na rozpuszczone masło wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i pora(...)dusimy jeszcze jakieś 5 minut. Teraz pora na bulion - domowy lub z kostki, wybór dowolny :) Gotujemy kolejnych kilka minut, aż do miękkości kalafiora. Teraz w ruch idzie blender - naszą zupę najpierw najlepiej przestudzić (blendowanie na gorąco może uszkodzić urządzenie). Gdy będzie już jednolita, stawiamy ją z powrotem na gazie, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy serek topiony pokrojony w kosteczkę i czekamy
Kulinarne zapędy Kokosachilli - gotować do miękkości ziemniaków kupiłam kiełbasę z 80% szynki - na smalcu usmażyć pokrojone w kostkę 1 długie pęto kiełbasy z cebulą czosnkiem drobno pokrojonym i usmażone dodać do zupy drugie pęto kiełbasy pokroić na pół i na 5 cm słupki i włożyć do zupy wsypać majeranek i gotować z 10 minut i wlać żurek ze szklanej butelki doprowadzić
W Mojej Kuchni Lubiękulki mielone i gotować po wypłynięciu z 15 minut na mniejszym ogniu mielone wyjąć na talerz i do wywaru dodać majeranek, śmietanę 18% wymieszaną z mąką i zagęścić lekko zupę - włożyć do zupy mielone i doprawić maggi do smaku można podać z ziemniakami polanymi skwarkami lub grzankami.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięObiad miał być na szybko, do tego zupa :) Jak szybko to szybko- i powstał krem pomidorowy na bazie bulionu kurczakowego. Kremowy smak przełamany lekką kwaskowatością pomidorów, był hitem naszego obiadu- grzanki dopełnieniem :) Polecam Wam prostą i smaczną zupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy: Składniki:2 puszki pomidorów3-4 świeże pomidory100 ml koncentratu pomidorowego
Smaki EdytyRozgrzewająca , lekka zupa w sam raz na jesienne chłody. Dodatkową zaletą, ważną dla zapracowanych, jest fakt, że przygotowuje się ją błyskawicznie. Polecam wszystkim miłośnikom marchewki. Składniki: 1kg marchwi pietruszka korzeń kawałek selera puszka pomidorów cebula 2 łyżki curry jogurt naturalny sól, pieprz natka pietruszki Warzywa umyć, obrać i najlepiej zetrzeć na tarce. Zalać bulionem warzywnym i ugotować, na końcu(...)dodać pomidory. Zupę przyprawić, zmiksować i zabielić jogurtem naturalnym
Anioły w kuchnioliwie dusimy dymkę.Dodajemy seler , pomidory oraz imbir. Zalewamy stopniowo bulionem. Następnie dolewamy sok jabłkowy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy. Jogurt mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do reszty. Makaron gotujemy oddzielnie , zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do miski wrzucamy makaron i zalewamy zupą. Posypujemy pietruszką
Anioły w kuchniZupa gotowana była totalnie na tak zwanego wariata. Ciągle coś do niej dorzucałam i gotowałam. Moim zamiarem było ugotowanie zupy ze strony Magazyn Kuchnia, jednak wprowadziłam kilka modyfikacji z różnych powodów i wcale tego nie żałuję. Spróbujcie i oceńcie sami! Składniki: 100 g wędzonego boczku w plasterkach 1 laska kiełbasy wędzonej 1 średnia cebula, posiekana 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
Blondynka GotujeRozgrzewająca, lekko pikantna zupa-krem świetnie sprawdzi się na chłodne, jesienne obiady. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. W celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji wystarczy dolać więcej bulionu. Czy nie wygląda zachęcająco? Częstujcie się! Składniki /dla 4 osób/: 1 duża czerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu(...)przełożyć do garnka, czosnek wycisnąć z łupinek i zalać bulionem. Gotować przez przez kilka minut. Następnie dolać przecier, doprawić do smaku i gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec zupę zmiksować na krem. Podawać z grzankami. Smacznego
Pasja SmakuZupa z dodatkiem fasolki szparagowe to jedna z naszych ulubionych. Jeśli w ogródku mam fasolkę szparagową robię ją często. Jest bardzo smaczna, pożywna i wyjątkowo szybko się ją robi. Rach ciach warzywa do garnka i się gotuje. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego 1 marchewka większa 1 pietruszka średnia 2 ziemniaki 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 ząbek czosnku seler(...)pokrojone i w kawałku. Gotować aż będą al dente wtedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie, wlewać do gotującej się zupy mieszając i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, zabielić śmietaną, doprawić do smaku. Na talerzu posypać pokrojonym koperkiem i zieloną pietruszką
Ala piecze i gotujechilli posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone banany skropione sokiem z cytryny, liście limony, plasterki imbiru, zmielony goździk, sól i podlać bulionem. Gotować 15 minut. Przestudzić i zmiksować. Zupę podgrzewać i dodać posiekaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Podawać z pestkami granatu i bagietką. Ja podałem z bułeczkami-purchawkami. Liście limony(...)możemy zastąpić listkiem laurowym. Zupa jest pikantna, lekko słodkawa i smakuje nawet "prawdziwemu" mężczyźnie
Kulinarny karnet Christopherapytanie nie musiałam zbyt długo szukać na nie odpowiedzi. Wystarczyły odwiedziny u babci, która po raz kolejny podrzuciła mi kilka kulinarnych inspiracji. Jedną z nich była pyszna, lekka zupa krem z warzyw i kaszy jaglanej. Pychota! Delikatna w smaku, kremowa i sycąca- idealna propozycja na ciepłe dni. SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 4 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki mały(...)ugotowane Zależnie od pożądanej konsystencji można odlać trochę wody, a następnie zblendować warzywa wraz z kaszą na gładki krem i gotowe Udekorować świeżą bazylią Jeśli lubisz możesz czymś przyprawić zupę, ja tego nie robię, ponieważ najbardziej smakuje mi w takiej delikatnej wersji. Przepis ze względu na łatwość wykonania świetnie sprawdza się również jeżeli nasza lodówka świeci pustkami i nie mamy
peanutbuttermonsterćwierć-plasterki kiełbasę, płatki ryżowe i starte na tarce ogórki. Gotować kilka minut aż płatki ryżowe zmiękną. Na talerzu posypać koperkiem, zabielić mlekiem. Jeśli gotujemy zupę dla małych dzieci, to zamiast kiełbasy dodajemy ugotowany filet z indyka, ogórki przed starciem obieramy ze skórki, a do zagęszczenia zupy możemy użyć kaszki z chleba świętojańskiego i ryżu typu Sinlac
głodny alergikJedna z moich ulubionych zup to właśnie buraczkowa :) A te piękne kwiatki zrobiłam za pomocą specjalnej temperówki do warzyw ;)Składniki: 3 litry wody, 1/4 kurczaka, 1 włoszczyzna, 3 listki liścia laurowego Kamis, 3 ziarenka ziela angielskie Kamis, 4 ziarenka pieprzu Kamis, 1,5 kg buraków, 2 łyżeczki czerwonego barszczyku w proszku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka octu, 5 ziemniaków, Przygotowanie(...)gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy obraną włoszczyznę i przyprawy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę (warto założyć rękawiczki, bo buraki strasznie farbują). Dodajemy je do zupy, wraz z łyżeczką cukru i octu. Gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy barszczyk czerwony w proszku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze z 15 minut
Aga w kuchniRozgrzewająca zupa z pieczonej dyni i papryki z dodatkiem czosnku i imbiru, typowa jesienna zupa, mocno aromatyczna, sycąca i pyszna! Polecam! SKŁADNIKI: - pieczona dynia Hokkaido - 3 pieczone papryki węgierskie - 2 cebule szalotki - 2 ząbki czosnku - świeży imbir - sól morska - 500 ml wody - pestki z dyni do przybrania Dynię kroimy w księżyce, paprykę na pół i pieczemy w piekarniku
SMYKWKUCHNIchrupiących grzanek. Jest bardzo zdrowy i prosty w wykonaniu, który przygotujecie w zaledwie pół godziny. Można zrobić go z świeżego bądź mrożonego brokuła. Post Zupa krem z brokuła pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePowiało chłodem. Pierwszy dzień jesieni zdążył przywiać zapowiedź zbliżającej się zimy. Powiem jedno. Czas na grochową:) Zupa grochowa z chipsami z wędzonego boczku Składniki: 2 litry wody 1 szlankę grochu ( najlepiej łuskanego, w połówkach) 4 - 5 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 listek laurowy(...)pokrój w długie paski, wysmaż na rozgrzanej patelni na chrupiąco) oraz grzanki( na rozgrzanej patelni zrumień chleb posmarowany masłem i pokrojony w kostkę), Gotową, gorącą zupę dopraw pieprzem i wykładaj na talerze, dodając grzanki i boczkowe chipsy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamięsa z indyka ewentualnie przyprawa chińska lub kostka rosołowa, a jeszcze lepszy rosół domowy Przygotowanie: Mięso pokroić w paski, posypać obficie chili i podsmażyć- ale nie przesadzać, bo zupa będzie za ostra ! W garnuszku zagotować około 1 l wody,( rosół jeszcze lepszy) wrzucić obsmażone mięso, później dodać garść makaronu, pokrojone pieczarki Warzywa pokroić w słupki(...)obsmażyć stopniowo, krótko na oleju , dołożyć do rosołu gdy mięso będzie prawie miękkie Pod końcem gotowania doprawić zupę- solą, pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie przyprawą chińską czy kostką rosołową. Ja swojej nie doprawiałam, bo była wystarczająco ostra... Takie danie można zaserwować na imprezę towarzyską, koszt dość skromny, a zupka naprawdę smaczna i szybka do zrobienia :) Ilość mięsa można zmniejszyć, a dodać
Proste PotrawyZupa przygotowana z przepisu w książce A. Ciesielskiej "Filozofia zdrowia", czyli zgodnie z Kuchnią 5 Przemian. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, pikantna zupa, wystarczyła mi za cały obiad:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy