Pierwsza u mnie z serii zup podstawowych. W naszej polskiej kuchni bardzo dobrze znana. Lubię ją ze względu na szybkość wykonania i delikatny smak. Nie daję do niej ziemniaków i śmietany, dzięki temu jest lżejsza. Dodatek w postaci gałki muszkatołowej nadaje jej niepowtarzalny aromat i smak. Pyszna jesienna zupa.SKŁADNIKI1 kalafior1,5 l wodypół szklanki mleka2 marchwie1 korzeń pietruszki1 mały(...)przez godzinę. Wyjąć warzywa i mięso. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, dodać do wywaru i przyprawić. Uzupełnić wodą w miarę potrzeby. Gotować 20 minut. Mleko wymieszać z niewielką ilością zupy i wlać do garnka, mieszając. Mięso oddzielić od kości, marchew pokroić w plasterki i dodać do zupy, jeszcze chwilę gotować. Podawać posypaną koperkiem.Smacznego
Złote przepisyJesienna zupa ze świeżych warzyw, jedna z naszych ulubionych. Moje dzieci nie przepadają za typową zupą jarzynową, zwłaszcza nie lubią brukselki i pora, ale taką wersję zjadają z dokładką ;) Składniki:kapusta świeża 1/4 główki papryka 1 szt pomidory 2 szt marchew 2 szt ziemniaki 4-5 szt koperek 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku oliwa lub olejfilet z indyka(...)kurczaka 1 łyżeczka200 g Do mojej zupy wrzuciłam zieloną paprykę, ale czerwona zdecydowanie lepiej poprawiłaby kolor ;) Przygotowanie: Mięso ugotować w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobne paski. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, chwilę pogotować i odlać wodę. Dodać ziemniaki, marchew, pomidory, paprykę, oliwę i mięso, zalać
głodny alergikJako, że jesień ma nas w tym tygodniu zaszczycić znacznym spadkiem temperatur, czas na rozgrzewające zupy. Nasza pierwsza propozycja w tym sezonie jesienno-zimowym to zupa ogórkowa. Na bazie wywaru rosołowego z pysznymi ogórkami kiszonymi (najlepiej domowej roboty). Aromatyczna i niezwykle smaczna :) Czas przygotowania: około 1,5h Ilość porcji: Duży garnek Składniki: Porcja rosołowa Cztery ogórki kiszone (najlepiej domowe, mogą(...)bieżącą wodą i obieramy. Marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Seler i pietruszkę zostawiamy w całości. Cebule (w całości) opalamy nad ogniem. Po około 20 minutach dodajemy warzywa do zupy i gotujemy do momentu, aż ziemniak zacznie być odrobinę miękki. Wówczas dodajemy do zupy starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Gotujemy jeszcze z 10 minut i gotowe
Kolizje SmakówTemperatura za oknem trochę spadła, więc pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka domowej(...)kolejne 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym wyjmujemy nóżki, a zupę miksujemy. Koperek siekamy i wsypujemy do zupy
Kulinarne przygody GatityNajprostsza zupa krem z cukinii jaką znam. Gdybym jej nie posypywała pestkami dyni właściwie byłaby nijaka. Ale zupy kremy w mojej opinii właśnie takie są, a posypywanie ich grzankami, czy groszkiem ptysiowym nie jest mi po drodze. Nie pisze tego aby kogoś zniechęcić, ale wręcz przeciwnie. Jeśli komuś nie w smak z cukinią, zupą kremem, albo jednym i drugim, niech(...)uduszonych warzyw wlej bulion (około 2 szklanki).5. Użyj blendera aby zmixować na gładki krem.6. Dopraw do smaku solą, pieprzem, i jeśli masz ochotę ostrą papryczką.7. Podawaj zupę posypaną chrupkimi pestkami dyni, które będą "zagryzką" i parmezanem
Matka ŻywicielkaMoja starszaa latorośl jest od kilku dni chora, w związku z czym aktywnie gotuje zupy by zjadł cokolwiek ciepłego. Jednakże rosół już nam się zdecydowanie przejadł, a pomidorowej nie lubi. Zainspirowana dość niską ceną kalafiora postanowiłam przygotować mu zupę krem z tego warzywa. Efekt przeszedł moje oczekiwania: zupa była pyszna, a maluch wcinał ze smakiem. A co najważniejsze… przygotowuje(...)pieprz Kalafior tniemy na różyczki. Marchewkę obieramy i kroimy w paski. Warzywa gotujemy aż będą miękkie w lekko osolonej wodzie. Bulion w osobnym garnku podgrzewamy i dodajemy ugotowane warzywa. Zupę następnie blenderujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.Smacznego
Kolizje SmakówGosia z bloga daylicooking.pl przygotowała tą zupę ze specjalną dedykacją dla mnie. Więc i ja musiałam jej spróbować. Jest jedną z lepszych, które jadłam, uwielbiam kremy warzywne. Doprawianie zostawiam Wam, u mnie było nieco pikantnie, ale dodałam też jogurt naturalny, co troszkę zrównoważyło smak zupy. Składniki :* cukinia - około kg* pół litra bulionu warzywnego * łyżka oliwy z oliwek* ząbek czosnku* zioła(...)przyprawy do smaku* łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie :Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek. Dodać pokrojoną cukinię, ja środek wydrążyłam, by w zupie nie było pestek. Całość przyprawić - u mnie rozmaryn, chili oraz pieprz i sól. Dolać bulion i dusić do miękkości co trwa 10 minut maksymalnie. Zupę zmiksować na gładko. Dodać jogurt naturalny. Idealnie sprawdzi się na ciepło
Magiczne Życie MartyZupa rybna chodziła za mną od dawna. Uwielbiam ryby w każdej chyba odmianie, apetyt na nie mam przeogromny niemniej muszę przyznać, że z pewnym onieśmieleniem traktuję je w swojej kuchni – nie jestem jeszcze pewna swoich kulinarnych umiejętności na tyle, by swobodnie móc z nimi eksperymentować. Zupy rybnej wypatruję w każdej karcie dań, kiedykolwiek zdarza mi się stołować poza domem(...)wskazane byłyby ryby ze świeżego połowu - jednak, jako, że takowych aktualnie na stanie nie posiadałam, musiałam zadowolić się rybką ze sklepu.Zakupiłam wypatroszony filet tołpygi i przystąpiłam do dzieła! Zupa rybna z chili Składniki: ok. 1 kg ryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne) 1/2 cebuli 2 marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory pęczek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZdrowa japońska zupa. Powinno się spożywać jedną miseczkę zupy dziennie (wystarczy 125 ml dziennie, można rozpuszczać sobie odrobinę pasty w szklance z ciepłą wodą (NIE wrzącą!)). Pasta miso działa zbawiennie na nasz układ trawienny, układ odpornościowy, zmniejsza objawy menopauzy, ma działanie odtruwające, jest także korzystna podczas terapii chorób onkologicznych. Warto również zauważyć, że Japończycy, którzy spożywają zupę miso codziennie, żyją
Tajskie smakiWśród składników tej zupy nie ma tak naprawdę nic nadzwyczajnego, jednak ich spora ilość sprawia, że jest zdrowo i „bogato”, a specyficzna kombinacja daje oryginalny smak. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup, w dodatku łatwa i szybka w przyrządzeniu. Co prawda nie spełnia naszych kryteriów „ przepisu na szybki obiad ”, ale nie rozmija się z nimi zbyt mocno i czas(...)zdecydowanie nie powinien być tu dla nikogo wymówką A jeśli dodać jeszcze to, że taka zupa odpowiednio podana jest również całkiem zachęcająca dla oka, mamy potrawę niemal idealną. Nie będziemy dzisiaj „straszyć” kostką rosołową – choć w przypadku niektórych dań jest faktycznie mocno niezalecana, to tu możecie ją z powodzeniem wykorzystać. Zupa ze zdjęcia została zresztą przygotowana w połowie z własnej
Kulinarna PokusaWczoraj przywitaliśmy jesień, a długo przeze mnie oczekiwany sezon na dynię trwa w najlepsze. Jako pierwsze danie tradycyjnie przygotowałem moją ulubioną zupę krem z dodatkiem mleka kokosowego, soku z pomarańczy, imbiru i cynamonu. Jest ona niezwykle aromatyczna i niesamowicie rozgrzewa w te jesienne dni. Taka miseczka radosnego żółtego płynu od razu wprawi Was w dobry nastrój, obiecuję! :) Składniki(...)minut na patelni z rozgrzanym olejem kokosowym. Następnie przełożyć ją do garnka, zalać sokiem z pomarańczy i bulionem. Gotować na małym ogniu aż dynia stanie się miękka. Następnie zupę zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładko. Wlać mleko kokosowe, dodać imbir, chili oraz cynamon. Doprawić solą i pieprzem. Gorącą zupę przelać do miseczek, posypać cynamonem i podawać z pestkami
Food SquareSezon dyniowy rozpoczynam od kremowej zupy, która jest bardzo łatwa do przygotowania. Jeśli nigdy nie przygotowywaliście samodzielnie żadnej potrawy z dyni, to zupa z dyni to świetny sposób na rozpoczęcie dyniowej przygody w kuchni. Składniki:700 g dyni3 duże pomidory6 ząbków czosnku w łupinkach1 cebulaoliwasólbiały pieprz1 litr bulionu warzywnegobazylia i ser Grana Padano do podaniaPrzygotowanie:Pomidory i dynię myjemy(...)przekładamy do garnka. Wlewamy bulion i płyn z naczynia w którym piekliśmy warzywa. Wszystko razem gotujemy przez chwilę, a następnie miksujemy na jednolity krem. Dodajemy przyprawy do smaku. Zupę podajemy posypaną tartym serem i bazylią
Smakowity Blog Kulinarnydużych oczkach.Sok zachowujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy ziemniaki, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy ogórki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Łyżkę wazową zupy odlewamy do kubka, schładzamy, łączymy ze śmietaną i dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy. Dosmakowujemy sokiem z ogórków. Po ugotowaniu zupy marchewkę, według uznania możemy zetrzeć na tartce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiZupa PHO, wcześniej mi nie znana, to przysmak mojego Wybranka :) Mam do niej szczególny sentyment, ponieważ spróbowałam jej na jednej z naszych pierwszych randek w niepozornej knajpce na ul. Koszykowej (W-wa), do której zabrał mnie Najukochańszy :) Spróbowałam i się "zaraziłam", baaaardzo lubię! Niby egzotyczna, a jednocześnie zwyczajna; nieosiągalna, a swojska i nieskomplikowana w wykonaniu. A przyrządzić(...)Podobnie postępujemy z korzeniem imbiru. W tym czasie kurczak zacznie się gotować zmniejszamy ogień. Na wierzchu wywaru pojawi się biała piana - szumowiny, które przy pomocy łyżki zdejmujemy z zupy. Gdy wywar jest znów klarowny, dodajemy do niego przyprawy - pieprz i kolendrę w ziarnach, goździki, cynamon, cebulę, imbir, czosnek, sól, cukier, sos sojowy i ew. sos rybny, gwiazdki anyżu i kardamon
Taste Of My Dayprzygotowania tej zupy skłonił mnie Najukochańszy. Sama chyba nigdy nie sięgnęłabym po to "płaczliwe" warzywo i popełniłabym tym samym ogromny błąd!!! Cebula, po odpowiedniej obróbce jest przepyszna i w niczym nie przypomina silnego w smaku i zapachu oraz często przypominającego się warzywa. Jest miękka, słodka i przepyszna, a w dodatku podobnie jak czosnek ma bogate zastosowanie prozdrowotne - idealna na nadchodzące(...)miękka i słodka w smaku dodajemy wino. Dusimy przez 15 minut bez zmiany intensywności ognia. Następnie dolewamy wywar i nadal gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem. Nakładamy do talerzy. Na wierzch zupy wykładamy grzanki, (wcześniej proponuję je natrzeć świeżym ząbkiem czosnku, pasuje idealnie!) posypujemy serem żółtym, suszonym (lub najlepiej świeżym) tymiankiem i wstawiamy na 5 minut do piekarnika, by ser się roztopił
Taste Of My Day