Dzisiaj miałam obiad z dwóch dań. Rzadko to się zdarza. Dzisiaj jednak oprócz zupy miałam kawał i to konkretny tarty jaką piekłam wczoraj dla siebie i Syncia. Delikatna w smaku, dość sycąca ale i pyszna. Bardzo spodobało mi sie połączenie smaku botwinki i sera pleśniowego. Przepis zaczerpnięty z "Moich smaków życia". U mnie z połowy poniższej porcji.Tarta z botwinką
Dzieje kuchennej Wiewiórygotuje dzisiaj zupy dojadamy nadal chili, o którym miałam napisać wczoraj ale jakoś mi się nie udało ;/ napisze o nim dzisiaj kiedy Syncio pójdzie spać i umyję podłogi, zasiądę wówczas z kubkiem kawy i ciastkiem i napisze co miałam napisać :) Tymczasem wreszcie mogę Wam pokazać nagrody w Ciasteczkowym Konkursiku :) jako że konkursik skromny to i nagrody nie wypasione
Dzieje kuchennej Wiewióryidealny czas na zbieranie szczawiu. Teraz szczególnie ten łąkowy, pierwszy jest najsmaczniejszy. Ja używam do zup i tego łąkowego( bo jest bardziej wyrazisty w smaku) ale mam też ogrodowy. W sezonie zupka szczawiowa jest obowiązkowa, szczególnie taka z jajkiem. Oprócz tradycyjnej szczawiówki jaką robiła mi babcia robię też krem z dodatkiem szpinaku, fajne połaczenie smakowe, spróbujcie.Składniki:pęczek świeżego szczawiu20
Z Majeczką w kuchnioliwa z oliwek -salami ungherese u mnie -płatki parmezanu -bazylia Ugotuj w niewielkiej ilości wody warzywa. Dodaj przypraw Skworcu. Sprawdz czy nie brakuje soli. Dopraw całość śmietaną. Włóż do zupy salami i parmezan, udekoruj bazylią. Zupka świetnie sprawdza się na wieczór... Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 1 mały kalafior, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/3 małego pora, 1/4 cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czarny sezam Skworcu. Polecam też zupy krem z dyni, kurek, cukinii i brokuła. Przygotowanie: Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy
Aga w kuchniProsta i smaczna, przy czym szybka do przygotowania. Poczęstowała mnie tą zupą kuzynka Iza. Nie mogłam jej nie zrobić w domu. Można ją zrobić z zamkniętymi oczami, proporcje składników za każdym razem mogą być inne. Raz dodam więcej pora, raz dodam więcej marchewki, ale smak serka topionego pozostaje. Tak jak wcześniej napisałam proporcje składników mogą być różne, zależy czy bardziej
Salonik smakówJakiś czas temu proponowałam wam rozebranie gęsi na części i zrobienie z niej potraw, których do tej pory nie robiliście. Ja tak zrobiłam i dzięki temu
Bernika - moj kulinarny pamietnikbowiem do korzystania w tym wypadku z kostki rosołowej, to jednak mając zawczasu ugotowany i przechowywany w lodówce własny bulion , możemy łatwo i całkiem szybko przygotować smaczną i zdrową zupę z łatwo dostępnych składników. Jakkolwiek tytułowe fasola i pomidory są kluczowe dla smaku i wyglądu zupy, to w rzeczywistości do jej przygotowania użytych jest o wiele więcej składników. Pomijając już(...)nawet przygotowanie bulionu, do zupy dodajemy też w szczególności ziemniaki i zieloną paprykę. Te pierwsze korespondują z fasolą łagodząc smak, a papryka z pomidorami dodając kwaśnego posmaku. Generalnie, od proporcji tych 2 rodzajów składników oraz od ilości łagodzącej odczuwanie zakwaszenia soli zależy ostateczny smak zupy. To jednak pozostawiamy indywidualnym upodobaniom każdego z Was. Choć przygotowanie tej potrawy nie jest trudne
Kulinarna Pokusanaprawdę to można zrobić obie zupy za jednym razem. Jeśli ktoś nie lubi zup-kremów, to zjada zupę brokułową klasyczną :) A jeśli ktoś ma ochotę na brokułową-krem, to wystarczy klasyczną przełożyć do malaksera (ewentualnie zmielić mikserem - końcówką do rozdrabniania) i zmiksować. Dwie chochelki klasycznej - na jedną zupę-krem. Dla niektórych z Was mogą się gryźć dwa składniki, ale uważam(...)pora - według uznania. Ja miałam ok. 10 cm zielonej części sól pieprz 1 kostka bulionu z kury - opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia. Jeśli nie lubimy zabielać zup jogurtem to wówczas można go zastąpić smietaną. Ale jogurt jest zdrowszy :) 1 woreczek kaszy jęczmiennej Brokuła dzielimy w różyczki, myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą w ilości nam odpowiadającej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzepis znalazłam niedawno. Zakochałam się w zdjęciach i w wyobrażeniu jej smaku. Dzisiaj zrobiłam i zjadłam cały garnek razem z moją psiapsiółką, na spółkę. Dzieci nam
Dzieje kuchennej WiewióryW nocy śpimy pod otwartym oknem. Zimne powietrze zawiewa nam w twarze gdy reszta ciała kryje się pod ciepłą kołdrą. Wstajemy względnie rześcy i wypoczęci. Poranki
Dzieje kuchennej WiewióryLubicie wiosnę? ja lubię..i to bardzo, a szczególnie czas kiedy w sklepie pojawiają się szparagi..uwielbiam!Składniki:3l bulionu warzywnego5 zimniaków1 marchew1 cebulazielona część z
Z Majeczką w kuchniSkładniki: mięso wołowe 70 dag, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, buraki czerwone 1 kg, fasolka szparagowa 30
W Mojej Kuchni LubięMam nadzieję, że będzie Wam smakować...lekka, zdrowa i bardzo rozgrzewająca...pozdrawiam Składniki na 2 osoby;3 marchewki1 ziemniak1 pietruszka3 cm korzenia imbiru2 łyżki oliwy
Anioły w kuchni1. Wszystkie składniki obieramy i kroimy w kostkę 2. Podsmażamy na oliwie kilka minut 3. Zalewamy bulionem 4. Gotujemy pod przykryciem do miękkości 5. Miksujemy
DiteczDziś przedstawiam kolejną propozycję na szybką, wegańską zupkę :) Składniki: 0,5 l wody domowa kostka rosołowa warzywna cząber 2 ząbki czosnku 300 g marchwi sól
chwile dla mniekielbasa 100 g boczek 200 g cebula 1 duza 2 puszki fasoli w pomidorach Kielbase i boczus pokroic w kostke Cebule
Klaudynkowa kuchniaTrochę jest roboty z oczyszczeniem grzybów ale efekt i smak są warte tego wysiłku.Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na
w kuchni i w ogrodzie