Wakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś(...)zupę treściwą, rozgrzewającą, sycącą, przypominającą chłodniejsze pory roku...Czasami też zdarzają się chłodne, ponure i pochmurne dni, taki jak dziś, kiedy trzeba sobie poradzić z chandrą,a na takie przygnębienie najlepsze jest pyszne jedzenie...Karmel-itka znalazła w lodówce kiszoną kapustę w słoiku, którą dostała przy okazji ostatniej wizyty jej Babci.Na myśl o kapuśniaku z jednej strony się uradowała
W kuchni Karmel-itkikoktajl czy też owsiankę, są pyszne śniadaniowe szklaneczki wypełnione owocami, orzechowym mlekiem i nasionkami chia, znajdziemy też przepis na proteinową owsiankę z nasionami, orzechami i komosą ryżową! Są pyszne zupy owocowe, niesamowite gofry z harissą, jajkiem sadzonym, z sezamem i surówką z marchewki czy owsiane batoniki z nasionami, owocami i przyprawami! Są i pyszne wrapy, jogurty, placuszki, kilka propozycji(...)propozycjami! Oj, aż ślinka leci! Chrupiąca wołowina po azjatycku z brązowym makaronem ryżowym i sałatką, sałatka cesarska z grzankami, sałatka z kiełkami z wędzonym boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów z fetą i tortillą czy marynowane śledzie z warzywami i pieczywem chrupkim! Są pomysły na super sałatki do słoika - z pęczakiem, z makaronem czy kuskusem
Plate of JoyMówią ,że dobra gospodyni nic nie wyrzuca. Nie wiem na ile jestem dobrą gospodynią, ale końcówek ze szparagów nie wyrzuciłam. Wykorzystałam do zrobienia zupy krem. Wyszła naprawdę smaczna. Oczywiście taką zupę możemy robić z całych szparagów. U mnie, jak to się mówi: wykorzystanie resztek. Zupa podana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych 1 marchewka pół pora(...)mnie do końca się nie zmiażdżyły. Zalałam wywarem i przetarłam wszystko dokładnie przez sito. Do kremu dodajemy sól, pieprz. Śmietanę rozbijamy z żółtkiem. Rozprowadzamy wywarem i wlewamy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy. Bułeczki kroimy w kostkę podpiekamy na patelni. Podajemy z zupą. Posypujemy koperkiem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie EwyJuż raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa. Idealna na chłodne wieczory, znakomicie rozgrzewa, jest dla miłośników ostrzejszych smaków. Jej smak sprawia, że ciągle nam mało i byśmy mogli ją jeść bez końca;) Składniki: 40 dag boczku, 80 dag ziemniaków, 5 parówek, 4 marchewki(...)kosteczkę. Szklimy aż będzie miała złoty kolo r. 5. Boczek kroimy w kosteczkę , dodajemy do cebuli i czosnku. 6. Kiedy boczek się już wy smaży, całość dodajemy do zupy. 7. Parówki kroimy w p lasterki, dodajemy do wywaru. 7. Do prawiam y do smaku solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką i chilli. 8. Gotujemy jeszcze na małym ogniu
Kuchnia Pełna Pasjiwiem jak Wy, ale ja uwielbiam zupy. Zawsze bałam się eksperymentować, ale pomyślałam, że teraz jak prowadzę bloga mam większą motywację. Zapraszam więc na zupę jarzynową z oscypkiem. Składniki: - 1 marchewka; -1 pietruszka; - 1/2 pora; - 1/3 selera; - 200 g oscypka (lub żółty ser np. cheddar lub ementaler); - 100 g ugotowanego ryżu; - 1 łyżeczka miękkiego masła; - 1 łyżka mąki(...)zagotować. Mąkę wsypać do małej miski, połączyć z miękkim masłem. Oscypek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do gotującego się wywaru wrzucić masło wymieszane z mąką, starty oscypek. Zupę wymieszać, doprawić. Całość chwilę gotować na małym ogniu, zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wymieszać. Ryż rozłożyć do talerzy, zalać zupa i posypać zieleniną. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.plZupa gulaszowa kojarzy mi się z podróżami, albo ze zlotami motocyklowymi. Taki rodzaj dania, które się uwielbia, a które sama bałam się zrobić. Wiem, że P. również uwielbia to danie i chciałam zrobić mu przyjemność i postanowiłam sama je ugotować. Wyszło bardzo smacznie. Już nie będę się bała próbować gotować samodzielnie moich ulubionych smaków Można dodać do takiej zupy ziemniaki(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/zupa-gulaszowa/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('39c2a4dc14eb173e87fc53d13b6c844c').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: alpejska zupa gulaszowa The post Zupa gulaszowa appeared first
dom-agi.plbardzo starannie dobrane. W Kryształowej serwowane są dania regionalne oraz potrawy z tradycyjnej kuchni polskiej. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że potraw jest niewiele, widnieje tam raptem pięć zup, czy cztery desery. Jednak po przyjrzeniu się dokładnemu okazuje się, że każda z nas znajduje coś dla siebie. Sama karta dań bardzo przejrzysta, dwujęzyczna. Ceny wydają się dość wysokie(...)grzybowe z którego obie skusiłyśmy się na z upę ze świeżych prawdziwków z kasztanami i lanymi kluseczkami . Już po kilkunastu minutach kelner podał nam do stołu pięknie pachnącą zupę, doprawił ją świeżo mielonym pieprzem. Zupa ta zrobiła na nas ogromne wrażenie - jej smak i aromat podbił nasze serca. Połączenie grzybów z kasztanami w zupie - jak dla Nas coś wspaniałego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKrupnik według przepisu Prababci Heleny - ugotowany na delikatnym wywarze z kurczaka i warzyw, z dodatkiem kaszy jaglanej. Samo zdrowie. Do talerza z zupą koniecznie trzeba dodać świeżych, dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) i posypać posiekanymi liśćmi bazylii. Smakuje wspaniale :) Składniki: ziemniaki 1 kg marchew 3 sztuki kalafior około 1/4 główki seler 1 mały filet z kurczaka lub indyka(...)olej i zalać wodą tak, aby przykryć warzywa. Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni do lekkiego przyrumienienia, przepłukać kilkukrotnie gorącą wodą i dodać do zupy.Ugotować do miękkości. Zupę można zabielić mlekiem sojowym lub ryżowym.Na talerz z zupą wkroić obrane ze skórki pomidory, posypać posiekaną bazylią
głodny alergikzwłaszcza pstrągi, które radośnie skakały za ścianą. Nie mogliśmy sobie odmówić wzięcia na wynos kilku wędzonych pstrągów, za cztery sztuki zapłaciliśmy ok. 21 zł. Druga wizyta minęła pod znakiem zupy rybnej na ostro (10 zł), o której marzyłam od pierwszej wizyty. Polecała nam ją też kelnerka - więc z pewnością jest to specjalność restauracji. Postanowiliśmy zamówić także filet z jesiotra(...)/100 g)- nigdy nie próbowałam tej ryby, więc nie mogłam sobie jej odmówić. Sugerując się jednak ceną zupy (domyśliliśmy się, że może być sycąca), zdecydowaliśmy się zamówić drugie danie na pół. na deser spontaniczna decyzja - kawałek jabłecznika (6zł/szt) - jednak nie jest to chyba stała pozycja w menu, bo przy pierwszej wizycie go nie było. W każdym razie był bardzo dobry
Pasja Smakumecz Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Na stadionie w Paryżu mecz otwarcia rozegrają Francja i Albania. Z tej okazji proponuję jedno z najpopularniejszych dań kuchni francuskiej - sycącą i rozgrzewającą zupę cebulową. Pierwsze przepisy powstały w XVII wieku i początkowo uznawana była za potrawę najuboższych. Po pewnym czasie zyskała popularność i zaczęła królować na francuskich stołach. Zupa cebulowa trafiła także(...)tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu układamy grzanki i posypujemy startym serem gruyère. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i zapiekamy, żeby ser się
My Chcemy Jeśćnaszych książkowych " zdobyczy ". Tym razem wykorzystałam przepis Andrzeja Polana zamieszczony w publikacji " Pysznie i zdrowo od rana do wieczora - najlepsze przepisy z programu Dzień Dobry TVN " Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru okazała się doskonałym pomysłem na aktualną porę roku. Imbir nie tylko doskonale rozgrzewa, ale pomaga też w zwalczaniu przeziębień i stanów grypowych, więc kiedy(...)zastąpiłam zwykłym masłem ) sól i pieprz do smaku opcjonalnie duża szczypta chili (tego dodatku zawarty w książce przepis nie zawiera, ale uznałam, że podniesie to walory smakowe tej zupy) śwież kolendra do dekoracji Przygotowanie Z włoszczyzny gotujemy szybki bulion ( ugotowałam około 1 litra bulionu ). Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiękne, że mimo tylu kilometrów cały czas utrzymujemy kontakt! A dziś przepis na kolejną prostą zupkę-krem, tym razem z kurek. Mimo wielkiej niechęci i dystansu ludzi do zup, uważam, że zupy są jednym z najprostszych dań. Szybko się je wykonuje (chodzi mi głównie o obranie, umycie i skrojenie warzyw), trudno je zepsuć, a zmiksowane na krem śmiało mogą(...)zastąpić pierwsze danie! Zupy obfitują w różnorodność warzyw, witamin i aminokwasów (o ile nie używamy gotowej kostki bulionowej napchanej chemią), są bardzo zdrowe i zawierają znikomą ilość tłuszczu (nie mówię tu o wywarze mięsnym). Warto jeść zupy, gdyż z podstawowych składników takich jak por, marchew, pietruszka czy seler można wyczarować coś wspaniałego! Tak więc, zachęcam Was do wypróbowania
Be Fit Be StrongTurecka zupa jogurtowa ,bardzo delikatna w smaku ,z lekką nutą mięty. Składniki 2 l bulionu wołowego 200 g ryżu 1 łyżka posiekanej mięty sól 150 g masła 125g mąki 500 ml jogurtu naturalnego słodka mielona papryka oliwa z oliwek (z pierwszego tłoczenia) Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z bulionu odlewamy 250 ml ,resztę zagotowujemy ,wsypujemy ryż(...)gotujemy 10 min (od czasu do czasu mieszając). Masło rozpuszczamy w rondelku ,wsypujemy mąkę ,zrumieniamy. Do masła wlewamy wcześniej odlany bulion ,dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Całość gotujemy jeszcze 10 min ,do smaku doprawiamy solą. Jogurt wlewamy do wazy i mieszamy z posiekaną miętą. Do jogurtu wlewamy gorącą zupę ,dokładnie mieszamy trzepaczką. Zupę podajemy oprószoną słodką papryką i skropioną
R'n'G KitchenPomarańczową barwę nadała zupie marchewka. Ta zupa jest na ciepło, ale zrobię jeszcze chłodnik z cukinii :) Obie zupy to szał smakowy jest! :) Składniki: 1 cukinia 2 ziemniaki 1 marchew 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1/2 litra bulionu drobiowego ok. 10 cm pora sól pieprz Bulion mocno podgrzewamy. Można również zagotować, ale zaraz po zagotowaniu wyłączamy(...)Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w półplasterki W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone warzywa. Dusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy i dodajemy pieprz - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie Następnie całość blendujemy na jednolity krem i posypujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, którą można bardzo łatwo przenieść na nasz polski grunt. Co do tej pory mnie denerwowało to obieranie 1 lub 2 kg cebuli aby uzyskać potrawę, która mnie usatysfakcnonuje. Od serwisu Lokalny Rolnik otrzymałam paczkę, w której znajdował się susz cebulowy, który postanowiłam przetestować. Do przygotowania zupy potrzebujemy: - opakowanie suszu cebulowego EKO ( zupa(...)odrobina masła - sól, pieprz, gałkę muszkotołową Do ugotowanego bulionu dodajemy suchą mieszankę i gotujemy około 30 minut pod przykryciem. Na patelni podsmazyć cebulę (aż będzie szklista) i dodać do zupy. Całość zmiksować i przyprawić do smaku solą, pieprzem gałką oraz dodać wino. Podawać gorącą ze śmietaną lub grzankami. Można też posypać szcypiorkiem jak sugeruje producent. Smacznego
Szybko Tanio Smacznie