zupa gu - 1000 przepisów (strona:26/67)

Zupa-krem z kukurydzy 149

Zupkę kukurydzianą gotowałam po raz pierwszy za namową córki, która uwielbia kukurydzę pod każdą postacią. Zupa zasmakuje tym, którzy uwielbiają kukurydzę :) Składniki:    1 litr bulionu warzywnego    puszka kukurydzy    jarzynka do smaku    szczypta curry    szczypta cynamonu    pół łyżeczki startego imbiru    2 łyżki mleczka kokosowego Przygotowanie:  Gotujemy(...)miękka. Zanim kukurydza się ugotuję to wywaru zrobi się około pół litra. Gdy nasza kukurydza zmięknie  całą zupkę trzeba zmiksować na konsystencję kremu. Dolewamy mleczko kokosowe (pomalutku aby zupa się nie zważyła), dosypujemy jarzynki, startego imbiru. curry i cynamonu. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Ja zupę kukurydziana podałam z grzaneczkami

Amatorka kuchenna
Przecier pomidorowy do słoików na zimę 140

Przecier pomidorowy do słoików na zimę   ( Doskonała baza do zup i sosów!) Składniki : 5 kg pomidorów (mogą być gorszej jakości np.popękane,małe) sól (najlepiej nie jodowana) pieprz czarny mielony  Sposób wykonania :   Pomidory umyć,pokroić na kawałki wsypać do garnka.Do garnka wlać troszkę wody aby się nie przypaliły pomidory i postawić na małym ogniu.Gotować aż zrobią(...)jeszcze gorące.(Polecam ten sposób wypróbowałem go!)Gdy mamy już wszystkie pomidorki przetarte stawiamy na ogień dodajemy sól oraz pieprz.Soli można dać troszkę więcej,gdy będziemy robić zupę czy sos wtedy damy mniej soli. Gotujemy około 10 minut i rozlewamy do czystych słoików najlepiej 0,5 litrowych.Podczas rozlewania polecam posłużyć się nalewką do rozlewania zupy i dużym lejkiem aby się

Przepisy i porady kulinarne
Krem z pieczonych pomidorów z sosem śmietankowo-cydrowym 173

Pyszna, kremowa zupa pomidorowa. Pieczenie wydobywa z pomidorów naturalną słodycz, i to nie jest już zwykła pomidorowa. Dodatkowy smaczek to sos cydro-bazyliowy, udane połączenie.Oczywiście można ją podawać z innymi ulubionymi dodatkami (grzankami, paluszkami grissini, serowymi chipsami),  lub bez dodatków. Polecam ją (jak i inne zupy warzywne) także na śniadanie. Można ją przygotować wieczorem i rano tylko odgrzać

SzczyptaSmaQ
Krem z buraczków 131

smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone warzywa, 2 łyżeczki cukru i smażymy jeszcze 5 minut. Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy 30-45 minut (aż buraczki zmiękną).3. Zupę blendujemy na gładki krem i przecieramy przez sito. Dodajemy koncentrat z buraków, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut.4. Zupę przekładamy do talerzy, na środku robimy "kleksa" ze śmietany, posypujemy

My Culinary Art
Lablabi 189

Zupa śniadaniowa pochodząca z kuchni Tunezyjskiej. Jest wegetariańska, ale za to bardzo syta oraz pożywna, jak na poranne śniadanie. Zupa powstaje na bazie cieciorki, bulionu i harrisy. Z pewnymi dodatkami :) Podajemy z kromką czerstwego, ciemnego pieczywa, razowymi grzankami, jogurtem typu greckiego oraz jajkami ugotowanymi na półmiękko z domieszką świeżej natki z pietruszki. Zapraszam więc na śniadanie... :)   Lablabi SKŁADNIKI(...)bedzie miękka ok. 3,5h. Następnie ugotowaną cieciorkę wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy soczewicę, przyprawy, pomidory i resztę  składników. Gotujemy aż czerwona soczewica się rozgotuje.  Gotową zupę wlewamy do miseczki, posypujemy natką pietruszki, razowymi grzankami, jeśli ktoś chce to dodaje jajko i jogurt.                           Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Krem marchewkowy z imbirem 183

Pomysł na tę zupę podsunęła mi Mamusia :) Delikatny i rozgrzewający krem z marchewki. Można go podać z paluszkami grissini lub - żeby był bardziej treściwy- z drobnym makaronem dwujajecznym. Jeżeli pominiemy imbir, zupka świetnie nada się dla maluszków :) Składniki (dla dwóch osób): 400 ml wody 4 duże marchewki 2 ząbki czosnku 1 mały seler 1 por 2 małe pietruszki(...)seler i liście laurowe, doprawiamy curry, pieprzem, solą i ostrą papryką. Całość zalewamy 400 ml wody i gotujemy 40 minut na średnim ogniu. 2. Po 40 minutach z zupy wyławiamy liście laurowe, por, seler i pietruszkę, resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy śmietaną 18% i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Barszcz ukraiński dla alergika 180

świeżego soku z buraków i jabłek (lub ewentualnie soku/barszczu z kartonu, o ile nie występuje alergia na zawarte w nim składniki). Dodać majeranek, kleik ryżowy (można wsypać bezpośrednio do zupy, rozmieszać aby nie było grudek) lub mąkę ryżową (rozmieszać najpierw w z malą ilością zimnej wody). Jeśli wolimy barszcz zabielany to dodajemy kilka łyżeczek kaszki typu Sinlac, lub mleko sojowe(...)Podgrzewamy do momentu zagęszczenia się zupy (aż płatki kleiku rozpłyną się)Solimy do smaku ( jeśli używaliśmy soku z buraków z kartonu, to nie wymaga już zwykle dosalania

głodny alergik
Kleik ryżowy na bulionie azjatyckim 241

mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut. 2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście. Marchewkę kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka razem z trawą cytrynową (chcemy, żeby oddała jeszcze trochę smaku), resztę wyrzucamy. Wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie(...)gotujemy bez przykrycia 30 minut. Pamiętajmy, żeby pod koniec gotowania często mieszać - większość płynu odparuje lub wsiąknie w ryż i może zacząć przywierać do dna.  3.  Zupę zdejmujemy z ognia. Doprawiamy sosem rybnym (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy. Kleik przekładamy do miseczek, przyprawiamy odrobiną soku z limonki, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki chilli (ja z wiadomych przyczyn

Tajskie smaki
Krem czosnkowy wg Anny Starmach 304

zeszklenia. Dodajemy rozmaryn, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, pieprz i smażymy jeszcze 3 minuty (pilnujemy, żeby czosnek się nie przypalił). Wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia 20 minut. 2. Zupę miksujemy na gładki krem, wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ostatnie 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. 3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Od chleba odkrawamy skórkę(...)miąższ kroimy w kostkę.  Przysmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie. 4. Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i utartym serem (Pani Ania proponuje ser cheddar, ja dodałam parmezan i był bardzo smaczny). Smacznego! :) *Składniki na bulion: 2 marchewki, 2 pietruszki (korzeń), natka pietruszki, 1 por, 1 seler, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, świeżo mielony pieprz, sól. Przygotowanie: Marchewkę

My Culinary Art
Stalowym Widelcem po Patelni 213

stronie, bo w każdym miejscu patelni usmaży się równie dobrze. Krąży wśród nas stereotyp, że ciężkie stalowe i niemieckie gary są najlepsze. Tak, starczają na lata, długo trzymają ciepło zupy. Wiem, bo posiadam takie, ale kiedyś nie było innych możliwości i tak się utarło stalowy garnek z aluminium zatopionym w dnie. I co mi to daje? Tak, ostatnio gotowałam barszcz(...)lodówki. Ryż gotowany na sypko i tak się przypalał. A my dzisiaj żyjemy w biegu, ciągle brakuje nam czasu i kto ma czas, żeby czekać godzinami, żeby garnek z zupą nam wystygł, żeby schować zupę do lodówki? Chyba tylko ja :) Waga stalowych też dla mnie jest nie poręczna, w myciu mi przeszkadza i o podrzucaniu mięska mogłam zapomnieć

Blondynka Gotuje
Zupa krem z kukurydzy z kurkami, sandaczem i rukwią wodną 156

przyrządzenia: Kolby kukurydzy postaw  pionowo na desce i odkrój nożem ziarna od góry do dołu Pokrój cebukę w kosteczkę i zeszklij w ganrnku w którym będzie się gotować zupa. Dodaj kukurydzę i duś kilka minut. Wlej bulion warzywny. Na koniec dopraw solą i pieprzem.  Rozgrzej masło w garnku, wrzuć cebulę. Jak cebula się zeszkli dodaj czosnek. Podsmaż chwilę(...)Zmiksuj zupę na krem.  Przecedź przez gęste sito.  Na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte kurki. Smaż do miękkości. Filet z samdacza podziel na cztery części i dopraw solą i pieprzem. Niech sie zrumieni na oleju. Wykładaj natalerze. Posyp obficie rukwią wodną

AZgotuj!
Zupa gulaszowa węgierska 187

Pyszna zupa węgierska. w mojej wersji dosyć ostra ale lubię takie smaki. Jem już 3-eci dzień i ciągle mi się nie nudzi. Choć mało zapychająca więc po zupie trzeba podać drugie danie. Co potrzebujemy : 1 kg wieprzowiny (w sumie dowolna część) 2-3 cebule smalec (2-3 łyżki) 6 ząbków czosnku 3 łyżki papryki słodkiej w proszku pomidory

Snejkusiowe Przepisy
Zupa ogórkowa zmiksowana 204

zupę robiłam z domowych małosolnych ogórków. Ale z takich już nieco bardziej ukiszonych. Wyszła delikatna ale bardzo smaczna zupa. Polecam.   składniki 10 małych kiszonych ogórków ok 250 g młodych ziemniaków 1/2 cebuli 5-6 ząbków czosnku duży pęczek koperku 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1l bulionu sól pieprz  oliwa + masło do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić

Stare Gary
Zupa jagodowa 158

Sezon jagodowy w pełni, więc trudno się oprzeć pokusie ugotowania sobie szybkiej i bardzo lekkiej zupy jagodowej. Wierni tradycji przygotowujemy ją oczywiście z domowym makaronem. Dobrze smakuje na gorąco, jak i na zimno.     Składniki: -1/2 kg jagód -1,5 l wody -cukier do smaku -łyżka mąki ziemniaczanej -domowy makaron Makaron domowy przygotowujemy według przepisu z naszego bloga(...)jagody. Gotujemy nie dłużej niż 5 minut. Do 1/2 szklanki zimnej wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i dolewamy do jagód. Zagotowujemy i dosładzamy według uznania. Dodajemy ugotowany makaron i zupa gotowa. Można dodać słodką śmietanę. Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania