zupa gu - 1000 przepisów (strona:34/67)

Rosół z domowym makaronem 134

mąką, wyrabiamy – ciasto musi być dość twarde. Następnie rozwałkowujemy placki, zwijamy i kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie około 15- 20 min. do miękkości. SMACZNEGO!  W następnym poście Włoska zupa pomidorowa

Kuchnia Beaty
ROSÓŁ NA GĘSINIE I INDYKU 198

zagotuje zbieramy sukcesywanie powstałe szumowiny. Po ok pól godzinie dodajemy warzywa w całości. Doprawiamy wg uznania sola,pieprzem.Gotujemy do ich miękkości.Na sam koniec na 5 minut przed wyłaczeniem zupy dodaję oregano. Marchew do rosołu kroję dopiero po ugotowaniu. Pietruszkę też. Do rosołu dodaje wcześniej ugotowany makaron

Z Majeczką w kuchni
Zupa pomidorowa w 5 minut 137

znam szybszego i prostszego sposobu na zupę, gdy nie mam czasu, a trzeba coś zjeść "na już". Przyrządzam ją wieczorem dziecku, żeby miało na drugi dzień jak wróci ze szkoły. Zaspokoi głód do mojego powrotu do domu. Zdarza mi się też gotować ją o 6.30 przed wyjściem do pracy:) Składniki: 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 kopiaste łyżeczki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Żurek po staropolsku 152

patelni. Trzymamy chwilę na ogniu (ja ok. 3 minut) Wyłączamy gaz, przykrywamy garnek i trzymamy żurek 30 minut w cieple W tym czasie gotujemy jajka na twardo i zupę podajemy z jajkami pokrojonymi w ćwiartki Smacznego :) W myśl mojej akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kremowa zupa dyniowa z gorgonzolą 170

Niedawno przedstawiałam  zupkę z dyni z mleczkiem kokosowym  a dzisiaj wersja z gorgonzolą. Zupka powstała specjalnie dla mężusia, który nie za bardzo przepada za takimi zupami. Aby go zachęcić do zupki dodałam serek pleśniowy - gorgonzolę, który bardzo lubi. Oczywiście zupkę zjadł ze smakiem. składniki: 650 g dyni bez skóry pestek 300 g obranych ziemniaków 0,5 l dowolnego

Monia miesza i gotuje
Poniedziałkowy "fit" - krem pomidorowo-kapuściany 174

Pomidory i kapusta świetnie rozgrzewają jeżeli podane są w zupach. Są też zdrowymi składnikami naszego jadłospisu. Dzisiaj zapraszam na krem pomidorowo-paprykowy, który raz wypróbowany na stałe wkomponował się w moje menu :)  Krem pomidorowo-kapuściany  SKŁADNIKI: 1 cebula czerwona  150 g kapusty białej  puszka pomidorów krojonych  750 ml wywaru z warzyw koncentrat pomidorowy Pudliszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żurek w chlebowych miseczkach 175

tego podany w jadalnych chlebowych miseczkach. Miseczki te można upiec samemu, ale coraz częściej pojawiają się w sklepach. Właściwie nie powinniście mieć większego problemu z zakupem miseczek chlebowych, a zupa podana w ten sposób od razu nabiera odświętnego charakteru. Żurek w chlebowych miseczkach SKŁADNIKI: 1 pietruszka 2 marchewki 3 białe kiełbaski 0,5 l zakwasu na żur 3 ziemniaki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fasolka po bretońsku na żeberkach 167

Ostatnio miałam ogromną ochotę na fasolkę po bretońsku. Moja w odróżnieniu od tradycyjnej nie jest zagęszczana, chyba dlatego, że ja z reguły wolę zupy "lekkie". Jej smak i aromat  pamiętam jeszcze z kuchni mojej mamy i w moim domu gości bardzo często.    Fasolka po bretońsku na żeberkach SKŁADNIKI: 500 g fasoli około 400 g wędzonych żeberek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - kapuśniaczek 234

garnka. Dodajemy ziele, liście, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania wrzucamy obrane pieczarki. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Ziemniaki możemy gotować razem z zupą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Barszcz ukraiński na botwince 127

ówczesnego narzeczonego, zwątpiłam gdy ujrzałam czerwony barszcz ... aby nie podpaść przyszłej teściowej zjadłam go z wielkim apetytem i od tego dnia stał się jedną z moich ulubionych zup. Tak też kiedy sezon na botwinkę w pełni przygotowuję dla nas barszcz ukraiński z jej dodatkiem. Myślę, że  warto by gościł na naszych stołach. Barszcz ukraiński na botwince SKŁADNIKI

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Gęsty krem brokułowy z curry 135

Dziś zapraszamy na gęsty krem brokułowy z dodatkiem curry. Czasem się zastanawiam czy taki gęsty krem powinnam jeszcze nazywać zupą, przecież jego  prawie że można jeść widelcem. Tak czy siak Nam ostatnio takie kremy bardzo przypadły do gustu, a że brokuł jest dostępny praktycznie cały rok pojawia się u Nas na stole bardzo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa z skorzonery 185

Warzywo to można przygotować na wiele sposobów np. ze względu na podobny smak do szparagów  można je przygotować tak samo z sosem holenderskim. Ja postanowiłem z niej przygotować zupę.  Składniki : 5 ząbków czosnku, 500 g skorzonery, 1/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła,  Szczypta mielonego kuminu,  Szczypta  gałki

cookpl
Flaczki wieprzowe na rosole 263

być jasno brązowego koloru. Zagęścić nią flaczki w takim stopniu, jak lubimy. Gotować jeszcze przez kilka minut i wyłączyć ogień. Flaczki powinny być dość gęstą zupą, właściwie daniem jednogarnkowym, o smaku intensywnym, pikantnym. Najlepsze są po kilkukrotnym odgrzewaniu, podobnie jak bigos. Podawać je z chrupiąca bułką lub świeżym chlebem. Lubicie flaczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kwaśnica 155

Zgodnie z tym co podaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który

mojewypiekiinietylko
Czerwony barszczyk na mięsnym wywarze 182

kwas z buraków ( ilość zależy od jego kwaśności i naszego smaku), podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić, jeżeli trzeba, solą, pieprzem i odrobiną cukru, majerankiem. Przed podaniem warto do zupy dodać starty ząbek czosnku. Smacznego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania