żadnej innej porze roku nie przygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej
bistro mamaszpecle przekładamy, najwygodniej sitem metalowym, do zimnej wody i hartujemy.Sposób podania szpecli zależy od gustu. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko. Wszystkie wersje są pyszne. Szpecle, to danie, które się przygotowuje bardzo szybko z użyciem niewielkiej ilości składników. Przysmażone na masełku, z dodatkiem rumianej oraz zielonej cebulki
mojewypiekiinietylkorazem, na Wspólne gotowanie z Formułą, Daria zabrała nas na Węgry. Do kraju, którego wizytówką jest Tokaj, Egri bikavér („egerska bycza krew”), gulasz, halászlé (zupy rybne)… i nie tylko. ” Kuchnia węgierska należy do kuchni środkowoeuropejskiej. Nie można o niej powiedzieć, że jest lekka i łagodna, z pewnością jednak można ją zaliczyć do najsmaczniejszych kuchni świata. Kuchnię węgierską charakteryzuje niezwykłe
mojewypiekiinietylkowspaniała roślina nie traci swoich właściwości zdrowotnych podczas obróbki termicznej. Może być gotowana w zupie, duszona pod pokrywą, smażona na oleju, czy doprawiana - i nie straci swoich leczniczych wartości. Mowa oczywiście o cebuli. Najzdrowsza na surowo, ale w postaci krążków cebulowych stanowi szybką, pyszną i wartościową przekąskę. Składniki : - duże cebule- mąka do oprószenia (tortowa)- olej do smażeniaCiasto : - ok. ¾ szklanki
mojewypiekiinietylkoJeśli Wasze dzieci nie lubią zup mlecznych proponuję podania ich w formie deseru . Ja dzisiaj przygotowałam deser na bazie mleka i płatków ryżowych , podany z owocami i sokiem malinowym smakował wyśmienicie
Sama słodycz i szczypta chilipomidorów i mozzarelliSałatka z arbuzem i fetąRoladki z cukiniiSałatka z fasolki i groszkuSałatka z cukinii i fasolkiPlacki z cukinii i fetyTarta ze szpinakiem i fetąMłode ziemniaki w zielonym sosieFrancuska zupa szczawiowaJajka zapiekane z botwinkąNajprostsze grillowane szparagiZielony omletMakaron z pieczarkami i cytrynąFrancuska sałatka z mleczaTarta ze szpinakiem i jajkiemLasagne wegetariańskaGrzanki śródziemnomorskieKanapeczki z halloumi i pestoDip z buraka z za'ataremCygara
Chilli Czosnek i OliwaZupa rybnaDorada pieczona po hiszpańskuSpaghetti z krewetkamiTunezyjska sałatka z tuńczykiemPity z grillowaną rybąEmpanadas z tuńczykiemSos z tuńczyka i anchoisDorada pieczona z oliwą i czosnkiem
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj nie było zupy. Jakoś tak się złożyło, że zakupy zostały poczynione tejże nie przewidując. Za to zaplanowałam obiady jak się okazało w nadmiarze.Te kolorowe, pyszne kluseczki znalazłam w Kalejdoskopie Kulinarnym. Miałam robić je w piątek ale zrobiłam dopiero dziś. Ostatni czas w ogóle jest pod znakiem "miałam". Miałam zrobić gnocchi, miałam pójść do dentysty, miałam pojechać
Dzieje kuchennej Wiewiórysiły. Małżona nie karmię, sobie i dzieciom gotuję niewiele, zupa na szybko i naleśniki. Dzisiaj całkiem na zimno ale nie na słodko. Z cytrynowo-koperkowym serkiem i wędzonym łososiem. Pyszne, orzeźwiające połączenie!Rolowane naleśniczki z serkiem i łososiem2 placki naleśnikowe o średnicy ok 26 cm.po 2 łyżki białego sera i greckiego jogurtułyżka posiekanego koperkupół
Dzieje kuchennej Wiewióryźle! Po takim lunchu wszyscy byliśmy pełni aż do godziny 21 :) (A wybraliśmy się tam o 13:00).Oprócz kanapek spróbować można również Velouté de légumes (Czyli gęsta kremo-zupa jarzynowa) oraz popularne w tym okresie ostrygi! Sprzedawca rezydujący na zewnątrz, otwierający ostrygi z prędkością światła, swoim śmiesznym (dla mnie południowym) akcentem zachęcał przechodniów do próbowania wyrobów.Jeśli będziecie kiedyś
Kitchens AlphabetJabłkowe kluski kładzione na mleku z ziarenkami "Cynamony Raj"Cóż, to już jakaś tradycja, że zamiast klusek co jakiś czas wychodzi coś na wpół zupy >.< No, ale o tak wczesnych godzinach nie da się nawet nic z tym zrobić, bo czasu nie ma, a nawet jeśli by był to w sumie i tak za dobre
More food, love and dreamsweekendzie majowym z głową pełną inspiracji, bogatsza o kulinarne doznania i chcę się nimi szybko podzielić. Maj jest dla mnie miesiącem szparagów. Można z nich przygotować wiele smakowitych dań. Zupy, sałatki, zapiekanki, tarty. Doskonale smakują ugotowane i polane roztopionym masłem, delikatnie oprószone solą morską. Często podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej na maśle
Smakowity Blog Kulinarnykuchni za sprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej dyni można wykorzystać na wiele sposobów, do przygotowania zup, ciast, muffinek, gnocchi. Dynia jest bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania z dynią. U mnie następnym razem będzie
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotować farsz mięsny do pierogów lub pasztet.Korpusu oraz pozostałych po obiedzie czystych kości nie trzeba wyrzucać, można je wykorzystać do ugotowania wywaru, który może być bazą do pysznych zup
Smakowity Blog Kulinarnycebuli i marchewki.Zatopione w gęstym, śmietanowym sosie.Pyszny dodatek do dań głównych!Składniki:400 g pieczarek;1 duża cebula;1 duża marchewka;Płaska łyżeczka vegety lub innej ulubionej przyprawy do zup;1 czubata łyżka masła;1 czubata łyżeczka mąki pszennej;50 ml zimnej wody;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pieprz;Sól.Sposób przygotowania:Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić
Gospodyni Miejska