źle! Po takim lunchu wszyscy byliśmy pełni aż do godziny 21 :) (A wybraliśmy się tam o 13:00).Oprócz kanapek spróbować można również Velouté de légumes (Czyli gęsta kremo-zupa jarzynowa) oraz popularne w tym okresie ostrygi! Sprzedawca rezydujący na zewnątrz, otwierający ostrygi z prędkością światła, swoim śmiesznym (dla mnie południowym) akcentem zachęcał przechodniów do próbowania wyrobów.Jeśli będziecie kiedyś
Kitchens AlphabetJabłkowe kluski kładzione na mleku z ziarenkami "Cynamony Raj"Cóż, to już jakaś tradycja, że zamiast klusek co jakiś czas wychodzi coś na wpół zupy >.< No, ale o tak wczesnych godzinach nie da się nawet nic z tym zrobić, bo czasu nie ma, a nawet jeśli by był to w sumie i tak za dobre
More food, love and dreamsweekendzie majowym z głową pełną inspiracji, bogatsza o kulinarne doznania i chcę się nimi szybko podzielić. Maj jest dla mnie miesiącem szparagów. Można z nich przygotować wiele smakowitych dań. Zupy, sałatki, zapiekanki, tarty. Doskonale smakują ugotowane i polane roztopionym masłem, delikatnie oprószone solą morską. Często podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej na maśle
Smakowity Blog Kulinarnykuchni za sprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej dyni można wykorzystać na wiele sposobów, do przygotowania zup, ciast, muffinek, gnocchi. Dynia jest bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania z dynią. U mnie następnym razem będzie
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotować farsz mięsny do pierogów lub pasztet.Korpusu oraz pozostałych po obiedzie czystych kości nie trzeba wyrzucać, można je wykorzystać do ugotowania wywaru, który może być bazą do pysznych zup
Smakowity Blog Kulinarnycebuli i marchewki.Zatopione w gęstym, śmietanowym sosie.Pyszny dodatek do dań głównych!Składniki:400 g pieczarek;1 duża cebula;1 duża marchewka;Płaska łyżeczka vegety lub innej ulubionej przyprawy do zup;1 czubata łyżka masła;1 czubata łyżeczka mąki pszennej;50 ml zimnej wody;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pieprz;Sól.Sposób przygotowania:Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić
Gospodyni Miejskaskóry, trybujemy i mielimy przez sitko o oczku 5mm, następnie mięso z kurczaka wraz z lodem mielimy w malakserze. ( kości z wytrybowanego kurczaka świetnie się nadają na wywar do zupy)- cukier puder, mąkę, przyprawy i żelatynę mieszamy z wodą - pokrojony filet z indyka, zmielone mięso z kurczaka i wodę wraz z przyprawami wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy
Basia w kuchnizbliża się końcówka lata to znak, że czas dyni. Dynię możemy przyrządzić na mnóstwo sposobów pod postacią zupy, farszy, ciastek itd. Dziś pokarzę wam jak zrobić domowe pesto z dyni. Świetnie się łączy z makaronem jak i pyszne jest na kanapce. Robi się je szybko a zapach unoszący się podczas pieczenia dyni z rozmarynem - bezcenny.SKŁADNIKI :na pesto350 g dyni
Basia w kuchnidzień mija, zupa zjedzona a ja nadal mam na coś apetyt :-) Weekend się zbliża będzie w sam raz do niedzielnej kawki, a co?? A tarta serowo- jagodowa :-) Trzeba korzystać póki jeszcze są jagódki, ja kupiłam od Pani na bazarku 7 zł za litr :-) Prawie darmo. Do dzieła...Składniki: ciasto2 szklanki mąki1/2 kostki margaryny + 1 łyżka do wysmarowania formy1
pieprzny smaczekczasu do Świąt Bożego Narodzenia czas zacząć. Teraz będą na blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami.Podstawą dobrych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj zapraszam Was na pyszną i nietuzinkową kartoflankę z pieczonych batatów i marchwi, podaną z wędzoną Newellą, olejem sezamowym, chrupiącym makaronem z młodej marchwi i kiełkami z cebuli. Zupa ma tak bardzo innym i wyrafinowany smak, że bardzo gorąco ją Wam polecam! Jest idealna na jesienny obiad, rozgrzewa i syci, dzięki dodatkowi Newelli posiłek zyskuje pełnowartościowe białko. Idealny obiad!ZAPRASZAM
SMYKWKUCHNIAtmosfera dziwna, nie ta sama co w gimnazjum, pomimo tego i tak było całkiem fajnie. Zrobiłam ciasto Rafaelo to, że w czasie kiedy miałam go pokroić był już prawie zupą ,przemilczmy. Do domu przyniosłam pustą blaszkę, a to się chyba liczy
More food, love and dreamsOdkryłam cudowną potrawę z dyni.Z kupionej , dwu kilowej dyni zrobiłam krem-zupę z imbirem i mlekiem kokosowym oraz 1/4 upiekłam.Potrzebujemy dynię i ser parmezan.NASZĄ DYNIĘ OCZYSZCZAMY, KROIMY W KOSTKĘ.Im większa kostka tym dłuższy czas pieczenia.Ja pokroiłam w kostkę ok 1 cm.Solimy według naszych upodobań i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 30 minut.Jeżeli
Pasje Jolkiwydrążyć i pokroić dynię na mniejsze części, nakryć folią aluminiową i piec przez 40 minut w 180°C. Potem zdjąć skórkę i zblendować. Mi szklanka takiego puree pozostała po zupie dyniowej i postanowiłam na drugi dzień przygotować z niego jakieś proste i szybkie ciasto. Udało się – ciasto dyniowe robi się w 10 minut (nie licząc pieczenia oczywiście) – wystarczy
Poezja smaku