zupa gu - 1000 przepisów (strona:47/67)

Żyję wg: "jedzenie jest dla mnie, czy to ja jestem dla jedzenia"? 388

ubiegłym wieku. Kruche łodygi o orzeźwiającym smaku są pozbawione łykowatych włókien. Świetnie nadają się do jedzenia na surowo - nie tracą cennych witamin. Można dodawać je do sałatek, zup, surówek i wyciskać z nich sok. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/seler-dostarcza-witamin-ulatwia-odchudzanie-przyspiesza-metabolizm_33956.html

Kuchnia moimi oczami
Chłodnik ogórkowy 107

Chłodniki są zdrowe, smaczne, szybkie w przygotowaniu...i orzeżwiające.Taki chłodnik chodzi za mną od kilku dni:) Idealna zupa na upalny dzień. Zachęcam do przygotowania.Składniki; 3 ogórki, 1 l jogurtu naturalnego, koperek, pieprz, sól, Wykonanie;Ogórki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, scieramy na grubych oczkach. Solimy i czekamy aż puszczą sok.Następnie odciskamy.Siekamy drobno koperek. Do ogórków i koperku dodajemy

Anioły w kuchni
Małopolski Festiwal Smaku 167

Góralskie kanapki z kaszanką, radziemicka zupa czosnkowa...i mnóstow innych smakołyków można byłu dzisiaj spróbować na naszym Starosądeckim rynku:) Super atmosfera...blogerzy min. Kuchenne wariacje, Kuchnia na wzgórzu...występy. Oby częściej

Anioły w kuchni
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 194

rozpowszechnieniem się innych rodzajów zbóż, farro powoli zaczęła zanikać. Ale na obszarze Toskanii nigdy nie straciła na popularności. Stała się podstawą wielu tradycyjnych przepisów miejscowej kuchni, np. sławnej zupy z płaskurki i różnych odmian fasoli, zuppa di farro czy focacci (zerknijcie tutaj po przykładowe przepisy). Pszenica farro przed ugotowaniem. Będąc w Toskanii nie będziecie mieli problemu z kupieniem pszenicy farro

Chilli Czosnek i Oliwa
Śniadaniowy pudding czekoladowy z kaszy jaglanej 254

się tyczy przygotowania- ze względu na oryginalny smak możemy sięgać po kaszę jaglaną zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej, tak więc świetnie sprawdzi się w kremowej zupie marchewkowej, ale też jako pyszne nadzienie do zapiekanych gruszek. Bliższe mojemu sercu zdecydowanie są jej słodkie aranżacje stąd pomysł na dzisiejszy pudding. Standardowo- przyrządzenie tej potrawy mieści się na poziomie zagotowania

peanutbuttermonster
Słodkie placki z dyni 222

Dynia - można by się zdziwić jak wiele potraw można z niej przyrządzić. Oprócz oczywiście powszechnie znanej zupy jest też cała inna masa możliwości. Poszperałam trochę w internecie i natrafiłam na wiele ciekawych propozycji. Można zrobić np. pure z dyni, dyniową masę do ciasta albo słodkie placki z dyni. Te ostatnie faktycznie są przepyszne, delikatne w smaku, dosłownie rozpływają się

Złote przepisy
Jesień. Ciastka. Rogaliki dyniowe z powidłami i orzechami 162

pała miłością. A w rogalikach zjadł i nawet się nie zorientował więc jest dobrze.Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Można ją marynować w occie , zapiec z boczkiem albo ugotować zupę. Uwielbiam zapiekankę z dyni piżmowej z kuskusem i mięsem a dżem dyniowy co roku ląduje z mojej spiżarce. Do zrobienia rogalików zainspirowała mnie Pincake z Trochę innej cukierni czyli bardzo ciekawego

Smaczna Pyza
Z serii DIY (do it yourself) :-P - przyprawa marokańska 243

Kochani! Cudowna mieszanka przypraw z przeznaczeniem dla wegetariańskiej zupy marokańskiej (już niedługo w Restauracyjce Literackiej!), kurczaka bądź ryby po marokańsku;-)  Dostarcza naprawdę głębokich doznań smakowych;-) Przechowywana w szczelnie zamkniętym słoiczku, posłuży nam dłuuuuuugoooo;-) Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka soli

Restauracyjka Literacka
Francuska niespodzianka. 153

Warto mieć w swoim menu potrawę wykwintną, którą można przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika między przystawką, a zupą.Jedną z moich ulubionych jest łosoś w cieście francuskim na serku i szparagach. Można przygotować dla każdego osobny "pakuneczek", lub zrobić jeden długi i kroić przy stole. 300g  łososia( filet bez skóry)100g serka ziołowego np.Tartare6 szt. szparagów lub więcej

Kulinarny karnet Christophera
Stek z rekina. 142

mieszanymi uczuciami. Rozwijające się zainteresowanie kuchnią azjatycką doprowadza do zabijania 75 mln rekinów rocznie. Proces ten jest wyjątkowo okrutny ,kiedy odławiany jest tylko dla płetw, z których gotuje się zupę. Płetwy rekina w Azji symbolizują zamożność. Rekiny są masowo odławiane nie tylko w celach kulinarnych ,ale i farmakologicznych. Jeżeli nic się nie zmieni to zobaczymy je tylko w "Szczękach" Spilberga

Kulinarny karnet Christophera
Jarmuż z jabłkami. 133

zawiera mniej goryczy. W handlu jest odmiana bez goryczy. Lubię jarmuż ze  względu na wysoką wartość odżywczą i wspaniały delikatny smak. Wykorzystajmy sezon na jarmuż jako dodatek do zup, drugich dań ,surówek i sałatek. Składniki na jarzynkę z jarmużem. 80dag jarmużu 2 jabłka 2 łyżki masła 125 ml soku jabłkowego 1 łyżka natki pietruszki sól, cukier, pieprz do smaku

Kulinarny karnet Christophera
Sałatki na lato i nie tylko. 339

lekko cierpką słodycz. Do tej sałatki możemy wykorzystać owoce własnego wyboru, ale nie rezygnujmy z mango.Pestki papai są jadalne, ich ostry smak, doskonale nadaje się do przyprawiania sosów, sałatek, zup. Groszek śnieżny z papryką.    Składniki. 150 g groszku śnieżnego 1 cebula 1/2 papryka czerwona 1 łyżka imbiru świeżego 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru

Kulinarny karnet Christophera
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i szpinakiem, czyli co zjeść gdy znudzi nam się kurczak 208

piec czy też grillować. Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić mięsa do przesuszenia podczas zbyt długiej obróbki termicznej, do której nie jest ono polecane. Należy więc zrezygnować z gotowania zup i duszenia.  Ja zdecydowałam się dzisiaj na roladki gotowane na parze. Przygotowane według przepisu to zaledwie 171kcal w tym aż 31,7g białka, 1,5g tłuszczu oraz

peanutbuttermonster
Pieczona pierś z indyka z tymiankiem i jałowcem 268

fakt, że tymianek stymuluje proces odnowy nabłonka, co pomaga w szybszej regeneracji uszkodzonej śluzówki jelit. Jestem fanatyczną wielbicielką tymianku i dodaję go do bardzo wielu potraw: mięs, ryb, zup, pizzy czy sałatek - to obok majeranku najczęściej używana przeze mnie ziołowa przyprawa.W sezonie jesienno-zimowych infekcji popijamy napar tymiankowy z miętą lub melisą cytrynową, posłodzony gryczanym miodem - pachnie bosko

głodny alergik