zupa gu - 1000 przepisów (strona:25/67)

Sezon na... #6 Kukurydza. Tacos rzecze Cejrowski. A ja Wam kit wciskam. Zwariowałam! 179

tortilla, a na końcu salsa, to nie można tego fragmentu omijać, bo się człowiek struje...". Aż tak ostro nie będzie. Ale będą tacosy. Będzie kukurydza. Chyba trochę Meksyku w zupie przemyciłam?  Dacie wiarę, że pomysł na tego posta zakiełkował mi w styczniu. Miałam wtedy parcie na Cejrowskiego, boso przez świat z nim wędrowałam. Pomysł był, gorzej z jego realizacją(...)tamto, albo sramto. Jednak jak mi coś w bańce drąży, to nie ma bata, że kiedyś wydrąży. Dziś w końcu udało się pomysł wcielić w życie, a raczej w zupę. Tacosy wprawdzie kitowe ze sklepu, ale krem od A do Z kukurydziany. Z ostrością nie przeginałam, bo cyckuję cały czas i nie chcę, aby Gizmo dziurę w pampersie wypierdział

bastalena
Zalewajka 199

smak pamiętam z dzieciństwa. Kwaśna, czosnkowa zupa z kiełbasą i ziemniakami. Mogłam jeść ją cały czas. Dziś postanowiłam ugotować ją sama. Trochę się bałam, ponieważ nie miałam żadnego przepisu. Według mnie najlepszą zalewajkę robi oczywiście moja babcia, więc starałam się odtworzyć jej smak i muszę przyznać, że wyszło mi to naprawdę nieźle. Babcina zalewajka, ale po mojemu Potrzebujemy(...)się zrumieni. Ją również wrzucamy do garnka. Teraz możemy dodać do wywaru wszystkie przyprawy oraz zakwas. Gotujemy wszystko razem do momentu, kiedy ziemniaki będą zupełnie miękkie. Wtedy dodajemy do zupy śmietanę. Najpierw w szklance mieszamy dwie łyżki śmietany z wywarem i wlewamy do garnka, a następnie dodajemy resztę. Zalewajka gotowa. Moja pierwsza zalewajka Wszyscy, którzy dzisiaj próbowali mojej zupki zgodnie

Ratunku obiad
Barszcz ukraiński z botwinka 180

Postanowiłam zrobić barszcz ukraiński, ale nie taki typowy, bo w przypadku mojej rodziny fasola w zupie nie przejdzie, a ze miałam pęczek ślicznej, dorodnej botwinki to żal byłoby jej nie wykorzystać do stworzenia tej zupy. Ogólnie przepis nie jest klasyczny, raczej jest mają luźną interpretacją na temat tej zupy, ale smakuje wybornie i prawie tak samo, gdy dawno temu miałam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kapuśniak z kabanoskami i kminkiem. Wersja dla zabieganych. 161

nowych smaków, doświadczam nowych doznań kulinarnych. Jednak w kwestii gotowania dla rodziny, muszę spełnić oczekiwania wszystkich domowników, co nie należy do rzeczy prostych.       Jestem miłośniczką zup. Ogromną! Ale tylko tych domowych. Najlepiej jeszcze w oparciu o babcine receptury. Wertuję z uwielbieniem stare, grube notesy z pożółkniętymi kartkami, które ledwo trzymają się całości przez upływ czasu(...)grubych oczkach, a kabanosy pokroiłam w cienkie plasterki. Warzywa dodałam do kapusty.  Na odrobinie masła podsmażyłam obraną i posiekaną cebulę wraz z kabanoskami. Wrzuciłam do gotującej się zupy. Dodałam kostki rosołowe. Dolałam wody i gotowałam na wolnym ogniu, do zmięknięcia warzyw i połączenia się smaków. Jeżeli warzywa się zbytnio rozmiękną, nie szkodzi - zupa stanie się gęstsza. Najlepiej smakuje

W kuchni Karmel-itki
Krem z zielonych szparagów i z czipsem z boczku 141

dalszym ciągu wykorzystujemy sezon na szparagi dlatego dzisiaj propozycja zupy krem z zielonych szparagów z czipsem z boczku Składniki: - 1 pęczek zielonych szparag - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - pieprz, sól - 500 ml bulionu - 1 żółtko - 2 plasterki wędzonego boczku Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula(...)główki. Jak szparagi mamy gotowe to wyciągamy kilka główek i zostawiamy do dekoracji. Szparagi blendujemy na gładki krem. Na koniec żółtko mieszamy z małą ilością kremu i wlewamy do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy. Gotowy krem dekorujemy główkami szparagów oraz chipsem z boczku (cienki plasterek boczku podsmażamy na gorącej patelni). Smacznego

Kuchenne Wariacje
Chłodnik z botwinki 187

Propozycja idealna na upalne dni. Składniki: (na mniej więcej 2,5 litra zupy) - pęczek botwinki - 2 młode buraki - 1 marchewka młoda -  1 pietruszka - 1 kostka rosołowa lub bulion drobiowy - 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 18 volt - 2 łyżki cytryny - łyżka octu winnego - jajka na twardo (opcjonalnie) Botwinkę, buraki

upichcona
Wegańska grochówka z jarmużem 80

Superzdrowa i pożywna zupa - przypomina nieco grochówkę ale ma więcej warzyw i ani grama mięsa. Ta zupa jest cenna zwłaszcza teraz w sezonie jesienno-przeziębieniowym - w jednym garnku skrywa się całe bogactwo cennych składników niezbędnych do podkręcenia odporności. Dodatek masła orzechowego nadaje zupie ciekawego orzechowego posmaku i sprawia, że nie są już potrzebne żadne inne przyprawy, w tym sól. Jest

Milion Smaków
Barszcz ukraiński z ciecierzycą 138

tylko z gotowanych świeżych warzyw, bez dodatku mięsa czy bulionu a doprawiona jest pieprzem i ziołami. Czerwoną fasolę zastąpiłam ciecierzycą dla urozmaicenia smaku. Nie jestem zwolenniczką dodawania śmietany do zup. Oprócz wartości dietetycznych w przypadku tej zupy zyskujemy w ten sposób jeszcze jeden atut - piękny, buraczkowy kolor. Podczas odgrzewania starajcie się nie zagotowywać zupy bo będzie traciła kolor. Podany czas

Milion Smaków
Donna Hay "Szybko, świeżo, prosto" - kilka słów o książce 171

podzielone na trzy działy. Pierwszy z nich  - SZYBKO - znajdziemy w nim przepisy na dania dla osób zabieganych - m.in. przepisy na szybkie makarony, frittatę, grillowane i pieczone mięsa, zupy, tortille czy sałatki, a dodatkowo propozycję szybkich owocowych deserów, musów, lodów czy nawet ciast. Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara czy caprese, burger, stek, makarony(...)pieczone kurczaki,  pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie. Trzeci dział - PROSTO - dział przedstawia kulinarne triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję. Tu znajdziemy przepis

Plate of Joy
Owsianka z kiwi i bananem 255

Moje wspomnienie tradycyjnego śniadania z czasów dzieciństwa to zupa mleczna. Zupy były różne, kasza manna, mleko z makaronem i oczywiście owsianka. Niestety nie przepadałam zbytnio za tymi zupami i męczyłam się nad talerzem zanim z niego zniknęła. Jedyną ulubioną była właśnie owsianka, musiała być gęsta i bardzo słodka. Już na talerzu babcia dodawała do niej kawałeczek masła, dla smaku. Dzisiejsza

Kulinarne przygody Gatity
Dieta 5:2, czyli naleśniki i zupa pomidorowa 119

zmiksować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić. Nakładać na naleśniki Wartości: wartość energetyczna 308 kcal; - białko 25,8 g - węglowodany 13,2 - tłuszcz 17,8 g Obiad: Składniki na zupę pomidorową: - pół puszki pomidorów; - 2 łyżki przecieru pomidorowego; - ząbek czosnku; - łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii; - mała garść orzeszków nerkowca; - 1/2 łyżeczki soli morskiej - 4 kawałki mini sera mozzarella; Wykonanie: pomidory(...)przecier wlać do garnka, dodać 3/4 szklanki wody, przeciśnięty czosnek i posiekaną bazylię. Zagotować, doprawić solą i pieprzem Orzeszki uprażyć na patelni z solą. Zupę nalać do talerza, dodać pokrojony ser i orzeszki. Wartości: wartość energetyczna 168 kcal; – białko 10,4 g – węglowodany 10,6 g – tłuszcz 9,6 g Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
Strogonow 263

danie namówiona przez P. na zlocie motocyklowym. Nie wiem dlaczego wcześniej go nie próbowałam, bo wtedy zachwycił mnie smakiem. Lekko ostre z dużymi kawałkami mięsa. Po prostu pyszna sycąca zupa. Dużo czasu zajęło mi dojście do przepisu, który trafiłby idealnie w nasz wspólny gust, ale udało się. Strogonow kojarzy mi się przede wszystkim z oczekiwaniem i z wieczornym jedzeniem(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/strogonow/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('42881c81b7fae21cd3d57fbc740e2b13').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: strogonow wieprzowy zupa strogonow wieprzowy strogonow strogonow wieprzowy z papryka Strogonow przepis strogonow z łopatki strogonow wieprzowy z łopatki przepis na strogonow wieprzowy strogonow wieprzowy przepis zupa strogonow The post Strogonow appeared first

dom-agi.pl
Hiszpania od kuchni - wywiad z Asią z bloga Smak Hiszpanii 216

rodziny. Miałam nieograniczony dostęp do wszystkich produktów i gotowych potraw, które tam przygotowywano…i chyba najbardziej zaskoczyły mnie tzw. potajes y platos de cuchara , czyli coś w rodzaju gęstych zup czy gulaszy mięsnych lub rybnych, z warzywami i często z roślinami strączkowymi. Nie miałam pojęcia o istnieniu tego typu dań w hiszpańskiej kuchni i to właśnie one bardzo pozytywnie mnie(...)warzyw, owoców i roślin strączkowych oraz ryb i owoców morza.  Z: A jaka jest Twoja ulubiona hiszpańska potrawa? A: Zimą bardzo lubię potaje de lentejas , czyli taką gęstą zupę z soczewicą, chorizo (nie zawsze) i warzywami… i małże gotowane na parze, bez żadnych dodatków. Potaje de lentejas, przepis na blogu Asi-klik Z: Tęsknisz czasem za polską kuchnią

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa KREM z Porem i Parmezanem 140

gałka muszkatołowa słodka papryka sól 1 czerwona cebula 1 cebula 2 łyżki masła groszek ptysiowy jogurt naturalny Przygotowanie: porę kroimy w talarki, cebulę szatkujemy, masło roztapiamy w garnku do zupy, wrzucamy cebulę i pora, doprawiamy gałką, papryką, pieprzem. Dusimy do miękkości, zalewamy śmietaną, blendujemy porcję rosołową, czy na przykład skrzydełka gotujemy w 2- óch litrach wody, doprawiamy solą i pieprzem(...)uzyskania wywaru do zblendowanej pory dodajemy serek topiony i pomału dolewamy wywar  parmezan ścieramy na tarce o dużych oczkach, dosypujemy do zupy, całość mieszamy, podgrzewamy Podajemy z łyżką jogurtu i groszkiem ptysiowym oraz świeżą porą:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Łosoś pod kołderką ze szpinaku 241

sesji, odpoczywam w domu, ale moje gotowanie do tej pory sprowadzało się do standardowych dań, które często goszczą w moim domu. Dzisiaj na przykład obowiązkowo coś bez mięska! Pościmy! Zupa ogórkowa i naleśnik z serem - na to miałam dzisiaj ochotę. To było do przewidzenia, że zupa ogórkowa pojawi się kiedy nie mam pomysłu na pierwsze danie. Każdy wie jakim maniakiem(...)zupy!  jestem   A teraz coś z ostatnich dni: Łosoś pod kołderką ze szpinaku ok 400g filet z łososia (ja kupiłam gotowy, wystarczyło oczyścić go ze skóry) sól, kolorowy pieprz 1 cytryna, 2 łyżki oliwy, odrobina masła 3 ząbki czosnku, cebula mrożony szpinak  Z aczynamy od piekarnika, nagrzewamy go do 150 stopni a następnie łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem

Kuchnia moimi oczami

Proponowane wyszukiwania