Czasami jest taka okazja, że wypada zrobic tort. Żeby wszyscy mogli go zjeść musi on być bezglutenowy. Trochę miałam obawy, bo postanowiłam nie szukać idealnego przepisu
Polska Zupamnie dzisiaj naszło na brokułową zupę. A że miałam jeszcze dorodne szparagi to je także wykorzystałam do zupki. Swoją drogą, lubicie szparagi? Ja bardzo ale wolę zielone od białych. Co prawa szparagi z brokułem połączyłam w zupie po raz pierwszy ale bardzo fajnie sprawdził się ten duet. Zupka wyszła bardzo dobra i niezwykle wyrazista. Ja podałam(...)kostkę (u mnie kostka). Cebulę obrać i opalić Gdy bulion się zagotuje dodać do niego pokrojoną marchew, pietruszkę oraz całą cebulę. Następnie dodać świeży lubczyk oraz pokrojoną natkę pietruszki. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz domową wegetą. Gotować do czasu aż jarzynki będą al dente. Następnie do zupy dodać pokrojone szparagi oraz podzielonego na mniejsze kawałki brokuła. Gotować
Krakowskie smaki AniPyszne ciasto z rabarbarem. Nie za słodkie, nie za kwaśne. Warto spróbować, bo jest bardzo smaczne. ciasto : 150 g mąki 130 g miękkiego masła 4 żółtka
Polska ZupaProste i szybkie. Smaczne na ciepło i na zimno. Może więc być częścią obiadu albo służyć za domową wędlinę. Mało roboty, dużo smaku, czego chcieć więcej
Polska ZupaCzipsy z boczku, to nie przepis, to doskonały pomysł na urozmaicenie dodatków do zup, zwłaszcza gęstych zup i zup kremów, a także sałatek na bazie sałaty zielonej, lodowej i innych mieszanek sałat. Składniki - boczek wędzony - kilka-kilkanaście plastrów cieniutko pokrojonych ( najlepiej na maszynce ) Wykonanie Cieniutkie plasterki boczku kroję na 4-5 cm. kawałeczki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu(...)smażę partiami na dość silnym ogniu aż staną się mocno chrupiące.Gotowe przekładam na papierowe ręczniczki aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli podaję je jako dodatek do zupy, to przekładam je do miseczek i każdy nabiera sobie sam dodając bezpośrednio gorącej zupy. Przed dodaniem czipsów do sałatek najpierw należy je wystudzić :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródoczyścić organizm z toksyn i poprawić jego metabolizm.Do gotowanej czerwonej kapusty (przepis tutaj i tutaj ) oraz surówki z czerwonej kapusty (przepis tutaj ) dorzucam następny przepis,a mianowicie zupę krem.Jest to moje największe odkrycie kulinarne,potrawa ta absolutnie zaskoczyła mnie swoim smakiem i aromatem i to bardzo,bardzo pozytywnie.Nigdy do tej pory nie jadłam zupy z czerwonej kapusty(...)przeczytałam w "Kulinarium"Tessy Capponi-Borawskiej ,że takowa istnieje i jak bardzo zachwyca smakiem,postanowiłam spróbować.Przypraw użyłam podobnych jak do przygotowania kapusty czerwonej na jarzynkę.Koniecznie zróbcie tą zupę,bo smakuje absolutnie rewalacyjnie.Nie przesadzę jak wyznam,że to najlepsza zupa krem jaką do tej pory jadłam. Składniki na 4 porcje: 1/4 małej czerwonmej kapusty 1 cebula 1 jabłko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pogodowo-hormonalne występują razem to spać nie mogę. Jak spać nie mogę to oglądam po nocach Kuchnie plus, a tam powtórki. Dzięki temu mogłam obejrzeć „Be active” Chodakowskiej, oraz „Zupa” Kingi Paruzel. Nie wiem, które wzruszyło mnie bardziej. Od razu mówię, że absolutnie nie podważam wiedzy oraz zasług tych pań. Napisze tylko o tym co widziałam, bo może źle widziałam(...)wyżyny i przygotował jabłka i śliwki oprószone cynamonem z sosem z gorzkiej czekolady. I znowu prowadząca jęczała „ŁAŁ”. Przestałam oglądać. I przyszła kolej na panią Paruzel i jej zupy. Tych, którzy oglądali pierwszą serię pragnę uspokoić, szklane deski zniknęły, a Kinga ma ostre noże i dalej nie umie kroić. Dla mnie zupy przekombinowane. Zmasakrowana zupa gulaszowa. Masakra nastąpiła za pomocą
ladykitchendrapaniem w gardle, nosie i swędzeniem oczu. Ale najbardziej wkurza mnie terroryzm kuchenny i straszenie we wszystkich przepisach. Jak nie będzie dokładnie takie składnika to się piekło otworzy. Jak zupa będzie na bulionie z kostki, a nie prawdziwym to umrzecie w krótkich abcugach. Jak nie będzie składników wege oraz eko i bio to w ogóle to garów nie podchodźcie(...)nagle pojawia się ktoś, kto mówi, że wszystko źle i do dupy, a wam świnie pasać, a nie gotować? Szlag wtedy trafia prawda? Zapytacie co mną tak miota? Zupa dyniowa. Na jednym z forów ta prosta zupa urosła do rangi misterium, a ja, nie używająca mleka kokosowego, bulionu warzywnego, mleka migdałowego, chipsa z parmezanu i karmelizowanej pianki z boczku
ladykitchenMoczka śląska to zupa którą jedni kochają, a inni nienawidzą. Jest to tradycyjna zupa przygotowywana od setek lat na śląski wigilijny stół, a ile domów na śląsku tyle receptur, a każda jest właściwa jeśli tylko jest w niej piernik. Moja wersja jest wypośrodkowaniem miedzy tym co znam z dzieciństwa a za czym nie przepadałam, a próbą przeproszenia się i zaakceptowanie(...)zupy teraz kiedy jestem dorosła i inaczej oceniam smak. Gdy byłam dzieckiem w naszym domu te zupę gotowało się na wywarze z głów karpi, dodawało ciemne piwo, a po piernik jeździłyśmy z mama aż do Szopienic. Wtedy ta zupa była dla mnie obok siemieniotki przekleństwem wigilii, dzisiaj wspominam ja z rozrzewnieniem. Moja wersja jest bardziej deserowa i może dzięki temu
Bernika - moj kulinarny pamietnikhipnotyzujących różowych łodygach. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. Młode liście, łodygi i buraczki świetnie nadają się do chłodnika (przepis) , wytrawnej tarty (przepis) , pierogów (przepis) , wiosennej zupy jarzynowej. Botwinka w połączeniu z mlekiem kokosowym to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Dodatkowo zupie wyrazu dodaje imbir i kilka innych aromatycznych przypraw. A robi się ją w oka mgnieniu(...)też znika z talerzy. Warto też wiedzieć, że botwina zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z niej pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm, koi skołatane nerwy i jest lekkostrawna. Naukowcy doszukali się w botwinie substancji o działaniu podobnym do kobiecych hormonów płciowych- estrogenów, a są to hormony piękna, młodości i nie tylko;) Jest wskazana dla osób borykających się
Smakowity Blog KulinarnyRozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe dni. Delikatny aromat cebuli daje cudowne doznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam! Zupa cebulowa Składniki: 3 duże cebule 2 L bulionu warzywnego lub drobiowego 1 średnia marchewka liść laurowy szczypta słodkiej papryki szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz dodatkowo: grzanki lub inne pieczywo Przygotowanie: Ugotować bulion z liściem laurowym i marchewką(...)patelni zrumienić (na łyżce oliwy) pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do bulionu. Gotować ok 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zmiksować zupę. Podawać z grzankami! Smacznego! Ps Zupę można zagęścić np poprzez dodanie pokrojonego w kostkę ziemniaka, którego później z całą zupą zmiksujemy
Tagebuch po polskuDzisiaj mamy dla Was przepis na zupę dzieciństwa jaką gotowały nam nasze mamy – zupę ziemniaczaną Składniki: - 1 noga z kurczaka - 2 l wody - 1 marchewka - 120 g ziemniaków - 1/2 pęczka zielonej pietruszki - sól, pieprz - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki Składniki na 4-6 porcji. Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy kurczaka i gotujemy na małym ogniu. Gdy woda(...)przyprawiamy. Jak ziemniaki będą już miękkie to robimy zasmażkę tj. na patelnię wrzucamy masło i mąkę, cały czas mieszamy aż składniki się połączą i nabiorą brązowy kolor. Dolewamy trochę zupy do zasmażki i mieszamy aby nam się grudki nie zrobiły. Całość dodajemy do zupy, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Smacznego
Kuchenne WariacjeSyta i rozgrzewająca zupa, w sam raz na jesienną i zimową porę. Podana z grzankami i zrumienionym boczkiem zasmakuje nawet wybrednym. Polecam :) Składniki - cebula 6 dużych sztuk - serki topione kremowe 150 gram - bulion drobiowy 2 litry ( może być także bulion warzywny ) - majeranek, papryka czerwona mielona, domowa wegeta, czosnek granulowany Dodatki - kilka kromek białego pieczywa - kilka plasterków wędzonego boczku - natka pietruszki(...)zmięknie i puści soki. Bulion podgrzewam. Do gorącego bulionu przekładam uduszona cebulę, gotuję na wolnym ogniu około pół godziny. Po tym czasie odlewam do małego garnuszka trochę gorącej zupy i rozpuszczam w niej pokrojone serki topione. Kiedy się rozpuszczą zawartość garnuszka wlewam do zupy. Całość miksuję blenderem aż do uzyskania jednolitego kremu cebulowo-serowego. Zupę gotuję jeszcze ok.3 minuty. Grzanki
Kuchnia z widokiem na ogródKolejna bardzo smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu zupa. Doskonała na jesienno - zimowe obiady jednodaniowe. Syta, pożywna i rozgrzewająca. Polecam :) Składniki - 6 dużych ziemniaków - 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, cebula, 2 ząbki czosnku - puszka czerwonej fasolki - 10-15 dkg. wędzonego boczku - 30 dkg dobrej cienkiej kiełbasy - sól, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek,kminek mielony, domowa wegeta - łyżka masła - łyżka(...)wszystkie przyprawy. Gotuje na wolnym ogniu. Boczek kroję w słupki, kiełbasę w półplasterki, obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i zrumienienia. Zawartość patelni ( bez wytopionego tłuszczu ) przekładam do zupy. Kiedy warzywa i ziemniaki są już miękkie dodaję do zupy fasolkę z puszki wraz z zalewą. Na patelni, na której smażyłam boczek i kiełbasę roztapiam łyżkę masła, dodaję mąkę
Kuchnia z widokiem na ogródBarszcz ukraiński to bardziej jednogarnkowe danie niż zupa. Jest gęsty, pożywny i pyszny! Swój barszcz przyrządzam z pieczonych buraków, które nadają mu żywą, czerwoną barwę. Dodaję do niego też zakwas z buraków, bez którego barszczu sobie nie wyobrażam. Przygotowanie barszczu ukraińskiego "od zera" trwa kilka dni - 4 dni wcześniej trzeba nastawić zakwas. Osiem godzin przed przystąpieniem do gotowania zupy trzeba(...)dodać liście laurowe, ziele angielskie, grzyby i 1 nieobraną cebulę z w bitym goździkiem. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Mięso wyjąć, przestudzić, oskubać i ponownie dodać do zupy. Obraną marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera pokroić w grubą kostkę i dodać do gotującego się mięsa. Na patelni rozgrzać klarowane masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Kapustkę dość grubo
W SMAKLatem zupę pomarańczową robię tylko z marchewką, ale jesienią i zimą szkoda byłoby nie wykorzystać innego cudownie pomarańczowego warzywa - dyni piżmowej. W chłodne dni, które nastały, zupę pomarańczową podaję na ciepło - z wiórkami gorzkiej czekolady lub pokrojoną w cienkie paski papryczką chilli. Latem - na zimno, ze skórką pomarańczową. Zupę pomarańczową przyrządzam na mleku kokosowym, które nadaje jej nieco orientalnego smaku(...)składniki zalać mlekiem kokosowym, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu aż dynia będzie miękka (ok 25 minut). Jedną pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę; dodać do zupy. Dodać sok wyciśnięty z 4 pomarańczy i 1/2 limonki. Dodprawić słodką papryką i gotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną zupę zestawić z palnika, by nieco przestygła, po czym zmiksować blenderem. Podawać
W SMAKodkwasza organizm. Ponadto nie kumuluje metali ciężkich, dlatego możemy ją jeść bez obaw. Cukinię możemy wykorzystywać na wiele sposobów - jako dodatek do makaronów, jako przystawkę lub jako składnik zupy. Użyłam także szpinaku i mięty, dzięki czemu zupa ma piękny zielony kolor i niepowtarzalny smak. Zamiast mięty możemy także użyć świeżej bazylii, wedle upodobań. Przepis(...)zupę jest bardzo prosty. Potrzebujemy (składniki na 3 porcje): 2 cukinie 1 cebula 1 średni ziemniak garść liści szpinaku 2 ząbki czosnku kilka łyżek jogurtu greckiego 2 szklanki wywaru z warzyw kilka listków mięty/bazylii sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, dusić przez
Powiedz dietom niewiększości studentów trwają właśnie przygotowania do akcji pt. „rozmrażamy lodówkę na święta”. I mnie nie ominęło czyszczenie zawartości lodówki/zamrażarki. Dlatego dzisiaj przygotowałam zupę z tego, co akurat miałam pod ręka, tj. z brokułów, szpinaku i sera pleśniowego. K ocham sery, w tym gorgonzolę, ale nie każdemu musi smakować ten specyficzny smak, dlatego radzę nie przesadzać(...)ilością J Zupy nie polecam kobietom w ciąży – sery pleśniowe, takie jak wspomniana gorgonzola, są wówczas zabronione. Wiodącą rolę w mojej zupie pełnił brokuł – tzw. „zielony kalafior”. Jest on bogaty w składniki mineralne – wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarka i potas oraz witaminy - A, C, B1, B2, PP . Ale uwaga - warzywo należy krótko gotować, by nie pozbawić
Powiedz dietom nieRzadko robię zupy, ale jeśli już je robię, są to kremy. Cenię je za prostotę i szybkość wykonania oraz za smak i dużą sytość. Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam zupę krem z czosnku. Smakuje doskonale zarówno bez dodatków, jak i np. z grzankami. Nie musicie się obawiać smaku czosnku - nie jest tak intensywny jak mogłoby się wydawać. Wręcz przeciwnie, zupa jest(...)kostki), olej, sól, pieprz Cebulę szklimy na oleju w garnku, po chwili dodajemy czosnek. Trzymamy kilka minut, następnie zalewamy wywarem i dodajemy ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy i dodajemy powoli jogurt wymieszany z odrobiną zupy. Doprawiamy wg uznania;) Całość (bez dodatków) zawiera: 490 kcal, 16,3 g białka, 14,5 g tłuszcze
Powiedz dietom nieponiedziałkowy obiad w sam raz włoska zupa pomidorowa . Zazwyczaj z niedzielnego obiadku trochę rosołku zostanie, prawda!? A jeśli nie to wystarczy zwykły bulion np. drobiowy. Ta zupa to jedna ze sztandarowych zup mojego brata- w jego wykonaniu zawsze przepyszna - polecam! WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA SKŁADNIKI: 2 kg dojrzałych pomidorów lub dwie puszki 3- 4 łyżki oliwy 5 ząbków czosnku(...)oczyścić z pestek, pokroić. Czosnek cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać pomidory i dusić do miękkości dodając po trochu bulion. Bazylię pokroić drobno (zostawić kilka listków do dekoracji). Zupę zmiksować z bazylią i przyprawami. Można podawać z kleksem jogurtu i udekorować listkiem bazylii.U mnie dziś bez kleksa
Kuchnia BeatyKRUPNIK to jedna z moich ulubionych zup. Jest wiele przepisów na tę zupę, każdy gustuje w swoich przyprawach , ja postanowiłam wzbogacić smak o suszone grzyby wypatrzyłam tę modyfikację w "Kuchni Domowej" pana Macieja Kuronia. Suszone grzyby dodały tej zupie niezwykłego aromatu. Najlepszy krupnik jest na wieprzowych żeberkach,ale ja przygotowuję go również na mięsie z kurczaka(...)kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać i obrać. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, seler. Następnie dodać dokładnie wypłukana
Kuchnia BeatyŻur to moja ulubiona zupa, uwielbiam kiedy jest gęsty i z dużą ilością pieczarek, ziemniaków i białą kiełbasą. Po takiej zupie nie ma już miejsca na drugie danie J Do przepisu użyłam gotowego zakwasu, jednak wy możecie zrobić swój własny, na pewno będzie jeszcze smaczniejszy. Osobiście polecam zakwas „Śląski Żur” z czarną nakrętką lub ten kupiony od babci(...)czosnek. Do wywaru dodajemy przyprawy. Po upływie 30 minut dodajemy produkty podsmażone na patelni, kontynuujemy gotowanie przez kolejne pół godziny. Zakwas dokładnie mieszamy. Połowę wlewamy do gotującej się zupy i mieszamy. Próbujemy zupę, jeśli chcemy aby zupa była gęstsza i bardziej intensywna dolewamy jeszcze więcej zakwasu. Czynność powtarzamy do momentu kiedy osiągniemy pożądany smak. Na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki
Mania Gotowaniabardzo wiedziałam co z nimi zrobić aby było smacznie i jadalnie dla całej rodziny. Dzieci na sam widok chórem zapowiedziały że jeść tego nie będą! Cóż pozostała jedynie zupa i to taka która idealnie zamaskuje obecność krabów. Tak oto powstała krem krabowo-kukurydziany. Dopiero wieczorem jak siadłam do komputera odkryłam, że to amerykański chowder:) Choć(...)powstała z tego co akurat było pod ręką. ZUPA KRABOWO - KUKURYDZIANA Składniki 40 dkg kukurydzy z puszki (może być również mrożona) 30 dkg mięsa krabów 400 ml słodkie śmietany do zup 1 koper włoski 1 czerwona papryka 4 ziemniaki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka świeże startego imbiru 1 łyżeczka słodkiej
Magiczna kuchnia DariiOstatnio urozmaiciłam tradycyjną zupę brokułową. Mąż nazwał ją "brokułowa na bogato" i tak już zostało. Zupa jest sycąca i w sam raz na zbliżające się chłodne, jesienne popołudnia. Być może i Tobie spodoba się ta kompozycja smaków :) Zupa brokułowa z kiełbasą i jajkiem SKŁADNIKI na 2 porcje: 500 ml bulionu 7-9 dużych różyczek brokuła 1 kiełbasa śląska(...)garnka wlewamy bulion, dodajemy brokuł i gotujemy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo i kroimy kiełbasę w kosteczkę. Po upływie 10 minut dodajemy do zupy pokrojoną kiełbaskę i gotujemy jeszcze 5 minut, po czym dodajemy śmietanę lub jogurt. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLubicie zupy? U nas w domu zupy są podstawą, bardzo je lubimy i dlatego często robimy. Bardzo prostą i dość tradycyjną zupą jest ta, do zrobienia której dziś zachęcamy. Zupa ziemniaczana ugotowana na surowych kiełbaskach, sycąca i doskonale rozgrzewająca, w sam raz na chłodne jesienne dni. Zupa ziemniaczana na surowej kiełbasie SKŁADNIKI: 4 ziemniaki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBarszczyk czerwony bądź zupa buraczkowa są jednymi z moich ulubionych zup. Mogłabym przygotowywać je codziennie. Czerwone buraki kryją w sobie samo zdrowie więc tym bardziej polecam buraczkową zupę z kurczakiem podaną z groszkiem ptysiowym. Miksowana zupa buraczkowa z groszkiem ptysiowym SKŁADNIKI: 500 ml bulionu 1 marchewka ½ pietruszki por – kawałek 350 g tartych buraków 150 ml soku z buraków(...)warzywa - zagotowujemy. Następnie dodajemy tarte buraki razem z sokiem oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę wraz z warzywami i kurczakiem przekładamy do malaksera i miksujemy do rozdrobnienia warzywek (nie za długo!). Podajemy barszczyk z groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimojej rodzinie krem z dyni gości tak naprawdę dopiero od roku, ale jest bardzo lubianą zupą. Dziś wersja bardzo kremowa i bardzo gęsta. Zupa została wzbogacona smakiem czosnku i kremowym serkiem również z dodatkiem czosnku i ziół. Dodatkowo przygotowałam małe ptysiaki do podania tej zupy. Nazywam je ptysiakami nie groszkiem ptysiowym bo są znacznie od niego większe. Ptysiaki wypełniłam(...)samym serkiem, który dodałam do zupy, całość świetnie się komponowała. Pestki granatu dodają tej kompozycji smakowej świeżości, ale nie są obowiązkowym akcentem. Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem SKŁADNIKI: (na krem:) 1 kg dyni bez skórki 1 szklanka mleka bulion warzywny (rosół) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 op serka kremowego Arla Apetina
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj zapraszajmy na rozgrzewającą i sycącą zupę fasolową z majerankiem. Przepis na tę zupę pochodzi z zeszytu mojej Mamy, która skrupulatnie zapisywała w nim przepisy mające dla niej znaczenie. Czym ta zupa sobie na to zasłużyła? Hmmm do dzisiaj nie wiem chociaż przypuszczam, że jest ona z pewnością bazą do wielu innych zup fasolowych .... Jednak ta wersja dla mnie(...)jest naj naj...najlepsza i dzisiaj częstuję Was taką o to aromatyczną zupką ... Zupa fasolowa SKŁADNIKI: 2 szklanki fasoli jaś 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 150 g boczku parzonego 100 g kiełbasy śląskiej olej sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKrupnik to bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne i zimowe obiady. W tym czasie warto jadać takie wartościowe posiłki. My mamy ostatnio "fazy" zupowe, była pyszna fasolowa , grochówka , przyszła kolej na krupnik. Moja wersja krupniku jest troszkę inna od tych najczęściej spotykanych, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji. M.in.ja nie dodaję do krupniku ani ziela angielskiego ani liści(...)oczywiście kasza jęczmienna- u mnie gruba (nasza ulubiona), ja nie dodaję korzenia selera (bo choć uwielbiam go w surówkach, to gotowany już niekoniecznie, ale można oczywiście dodać). Ja przygotowuję zupę w 5l garnku. Mamy wówczas na dwa dni, pierwszego w miseczkach jako samodzielny posiłek, drugiego mamy jeszcze po małej bulionówce jako dodatek do drugiego dania. Składniki wywaru mięsnego: - pasek chudego
Smaczne Zdrowekoniec drobno pokrojony czosnek. Całość lekko rumienimy i przekładamy do gotujących się ziemniaków. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju arachidowego i sypiemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę (wzbogaci smak zupy). Smażymy na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Rozprowadzamy zimną wodą i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem syczuańskim, papryką słodką oraz wędzoną. Tłuczone ziemniaki przekładamy do pojemnika, dodajemy kminek, wlewamy(...)wrzątku i miksujemy przy użyciu blendera. Masę przekładamy do zupy, mieszamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę z bulionu, świeżo startą gałkę muszkatołową, majeranek, posiekany koperek oraz zrumieniony boczek. Całość zagotowujemy. Taka zupa improwizowana, mimo swojej prostoty, należy do najlepszych. Jej smak jest zawsze niespodzianką, za każdym razem inny. Nie przepadam za zupami krem, dlatego ta wersja kartoflanki, jedynie wzbogacona zmiksowanymi ziemniakami bardzo
mojewypiekiinietylkoCieszy mnie fakt, że sezon na zupy dopiero się rozkręca, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną, zdrową zupę porową z boczkiem (dla męskiej, acz nie tylko ;)) części oraz grzankami. Pycha!Składniki:3 pory1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 marchewka1,5 łyżki masła1/2 szklanki wody 200ml bulionu 40g boczku1 kromka chleba/bułka, pokrojona w kostkę1łyżka oliwy z oliweksól, pieprz, zioła prowansalskie(...)duszenia pora, zalewamy go bulionem. Przyprawiamy lekko solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i kurkumą.Blendujemy w momencie, aż warzywa (marchew i ziemniak) będą miękkie. Przed blendowaniem warto sprawdzić konsystencję zupy. Jeśli dla Was będzie zbyt rzadka, odlejcie wodę łyżką lub dodajcie śmietany (ja ten krok pominęłam).Zupę zostawiamy na małym ogniu, posypujemy pietruszką.Grzanki&boczek:Na łyżce oliwy podsmażamy
Kitchens AlphabetDzisiaj kolejna letnia zupa z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Uwielbiam ten wiosenno-letni sezon, kiedy nasze menu zmienia się wraz z pojawianiem się na straganach kolejnych warzyw czy owoców. Tak więc dziś botwinka na zakwasie buraczanym, który właśnie odkryłam w lodówce. Została mi resztka schowana gdzieś głęboko w lodówce, nie może się przecież zmarnować ! Zakwas nadał botwince charakteru(...)ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy i odcinamy z niej buraczki, które też kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy łodyżki i liście botwinki pokrojone w paski. Dolewamy zakwas buraczany i gotujemy na małym ogniu przez chwilę, nie dopuszczając
Kulinarne przygody Gatity