złote przepisy - 1317 przepisów (strona:9/88)

Smażony bakłażan w chrupiącym cieście kukurydzianym (bez glutenu, mleka i jajek) 162

wymieszać z mielonym siemieniem lnianym, dodać wodę i przyprawy. Rozetrzeć na gładką masę, w razie potrzeby dodać więcej wody. Plastry bakłażana zanurzać w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor

głodny alergik
Miruna patagońska w chrupiącej panierce (bez bułki, glutenu, jajek) 342

osuszyć. Lekko oprószyć solą z obu stron. Mąkę wymieszać z mielonym siemieniem lnianym, papryką i roztartym tymiankiem. Obtaczać kawałki ryby w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

głodny alergik
Polędwiczki z kurczaka w orientalnej sezamowej panierce (bez bułki, glutenu, mleka i jajek) 400

Składniki panierki wymieszać - jeśli marynujemy mięso w sosie sojowym, to nie ma potrzeby dodatkowo dodawać soli. Mięso odsączyć z marynaty, obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

głodny alergik
Kotlety 163

majeranek. Najważniejsze aby olej przed włożeniem mięsa porządnie rozgrzać a w trakcie smażenia płomień można delikatnie zmniejszyć by kotlety się nie przypaliły. Oczywiście smażymy mięso z obu stron na złoty kolor a usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu

prawdziwe jedzenie
Ciasteczka marcepanowe 157

jednolitej masy. Formować w dłoniach niewielkie kulki, kłaść na blaszce w odstępach gdy ciastka zaczną rosnąć spłaszczyć widelcem robiąc kratkę. Temperatura pieczenia 190 stopni czas 12- 14 minut do złotego koloru

Wypieki Uli
Placki warzywne pod białą kołderką 239

warzywa razem ze sobą mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, rozmaryn, kukurydze i płatki owsiane, a solą, pieprzem, kurkumą jest doprawiane. Z przygotowanego „ciasta” placki na oleju rzepakowego smażymy, wyjmujemy gdy złoto – brązowy kolor ich widzimy. Na papierowy ręcznik je przekładamy, w ten sposób z nadmiaru oleju odsączamy. Fasolę mamut w osolonej wodzie gotujemy, a gdy będą al. dente odcedzamy

Moniki Smakołyki
Strudel jabłkowo - orzechowy z cynamonem 151

Gotowego strudla przekładamy na większa blachę wyłożona papierem pergaminowym.  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 20-30 minut do momentu, aż nabierze złotego koloru. Wystudzonego strudla posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Niezły Młynek
Sałatka gyros 1514

opak sól i pieprz tłuszcz  PRZYGOTOWANIE: Filety z piersi kurczaka, pokroić w grubsze paski, przełożyć na patelnię, usmażyć na tłuszczu , dobrze obsypując przyprawą gyros usmażyć na złoty kolor.   Ogórki pokroić w kostkę.  Cebulę obrać, pokroić w plasterki.  Sałatkę układać warstwami.  Dno salaterki wyłożyć połową mięsa, polać mięso keczupem i majonezem.  Następnie ułożyć połowę

Kuchnia Danusi
"Czarne Złoto" w Dyniowym śniadanku ^^ 150

słodki syrop wytwarzany jest z łodygi trzciny cukrowej w procesie produkcji cukru trzcinowego. Z powodu swojego koloru i smaku syrop ten określany jest mianem „czarnego złota” i „czarnego cudu przyrody”. Dla zmagających się z nadwagą lub pragnących utrzymać szczupłą figurę pozytywną informacją będzie też to, że melasa zawiera zdecydowanie

Kuchenny Skrawek Nieba
Ziemniaki smażone z cebulą i tymiankiem 241

pieprz masło do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Ziemniaki kroimy w plasterki.     Wrzucamy na patelnię i smażymy z cebulą na złoto-brązowo. Doprawiamy w międzyczasie solą, pieprzem i tymiankiem. Podajemy z kefirem. Możemy  wykorzystać też surowe ziemniaki - wtedy najpierw smażymy ziemniaki, a gdy będą miękkie dopiero dodajemy cebulę. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik z kokosem 140

Przygotowanie do pieczenia ; Do foremki włożyć ciasto. Na ciasto wylać ser. Piec w tem.180 C przez 60 minut. Pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyć pianę i upiec na złoty kolor  Piana; ¾ szklanki cukru  6 białek 20 dag wiórek kokosowych Białka ubić z cukrem,dodać kokos i delikatnie zamieszać. Źródło ,,ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
Wołowina po Burgundzku 175

liście laurowe świeży rozmaryn i tymianek, (zastępczo suszony) pęczek natki pietruszki pieprz  sól Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na maśle. Wyjąć przełożyć do miseczki. Na pozostałym tłuszczu i odrobinie oliwy podsmażyć wołowinę, również odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni zeszklić ząbki czosnku i posiekane w talarki cebulę

Apetyczna babeczka
Orzechowe babeczki z karmelem i bezą 154

żółtka. Zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce przez ok.30 min. Następnie rozwałkować i porcjami wylepić nasmarowane tłuszczem foremki, a na wierz wylać masę z białek. Piec na złoty kolor ok 20 minut w tem. 180C. Po ostudzeniu wyjąć z foremek i polać karmelizowanymi orzechami.Foremki silikonowe są do tego idealne:), zerknijcie na link do sklepu    http://allegro.pl/Shop.php/

Apetyczna babeczka
Łopatka wieprzowa w czerwonym winie 348

pieprzem i solą, obtoczyć w mące. Zrumienić na rozgrzanym oleju w garnku. Przełożyć do miski, przykryć. Na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebule i czosnek, często mieszając. Kiedy czosnek nabierze złotego koloru, wlać do garnka wino, ocet, dodać cukier, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Nic nie powinno przywierać do dna, a cukier ma się zupełnie rozpuścić. Posikać szałwię z majerankiem. Dodać

Apetyczna babeczka
Pierniczki korzenne Betti 387

grube pierniczki, jak zrobimy za cienkie to nie będą takie smaczne i puszyste kiedy odwilgną. Wykrawać i układać na papierze do pieczenia. Piec w 180C przez ok.15 minut na złoty kolor. Proszę pamiętać żeby po odparowaniu zamknąć pierniczki w słoju lub blaszanej puszce. Miękkną po ok 5 dniach.  Nigdy nie zdobimy tych pierniczków, bo same w sobie są przepyszne

Apetyczna babeczka