złote przepisy - 1317 przepisów (strona:12/88)

Roladki z burakiem i serem 166

pieprzem. Na każdej piersi położyć na przemian pół plastry buraka i słupki sera. Zwinąć pierś w roladkę,obtoczyć w mące,jajku i tartej bułce. Smażyć na tłuszczu na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Kotlety mielone z brokułami 183

dokładnie wymieszać. Formować owalne kotlety,lekko spłaszczyć,na środku każdego kotleta,położyć różyczkę brokuła,zlepić kotlety,obtaczać w tartej bułce i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook

Kuchnia Danusi
Mielone z kalafiorem 156

mięsnej jajka,dodać przyprawy,dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe kotlety,lekko spłaszczyć,nakładać na środek kotleta po różyczce kalafiora,dokładnie skleić. Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Następnie dosmażyć na wolnym ogniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Placuszki drobiowe 212

sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno,dodać do masy mięsnej,delikatnie wymieszać. Na dobrze rozgrzany tłuszcz,łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć placuszki w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać zaraz po przygotowaniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Kotlety mielone z marchewką 141

pokroić na kawałki. Z masy mięsnej formować owalne kotleciki,lekko spłaszczyć,na środek mięsa kłaść po kawałku marchewki,dobrze skleić kotleta,smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami i buraczkami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Kieszonki z fetą 211

docisnąć,oprószyć kieszonki solą i pieprzem,obtoczyć w mące. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem,zanurzać w jajku kieszonki,panierować w płatkach kukurydzianych. Kieszonki smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Oponki wiedeńskie 1681

nakładać do szprycy,wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru oponki na wrzący tłuszcz. Smażyć oponki zaraz po przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy,aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa

Kuchnia Danusi
Naleśniki z serem i kaszą gryczaną 134

gęsty-2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Ciasto  Do miski wsypać mąkę,wybić jajka,dodać szczyptę soli,wodę i mleko,zmiksować robotem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron.  FARSZ  Ser przecisnąć przez praskę do miski. Kaszę ugotować na sypko w 1,5 szkl osolonej wody. Cebulę obrać,drobno pokroić,przesmażyć na tłuszczu

Kuchnia Danusi
RÓŻE KARNAWAŁOWE 121

szklanką,literatką i kieliszkiem wycinać kółka. Każde kółko na brzegu nacinać nożem. Składać kółka od największego do najmniejszego. Środek każdego kółka posmarować białkiem,docisnąć. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Wykładać róże na ręcznik papierowy,środki udekorować marmoladą i posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Kotlety mielone z kaszą gryczaną 145

pokroić na kawałki. Z masy mięsnej formować owalne kotlety, lekko spłaszczyć, na środek kotleta nałożyć łyżkę kaszy gryczanej i kawałek pomidora, dobrze zlepić. Smażyć kotlety na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook

Kuchnia Danusi
Roladki z ogórkiem i serem 157

sera. Filety zwinąć w roladki. Następnie jajka roztrzepać z solą i pieprzem. Roladki panierować w mące, jajku i tartej bułce. Usmażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Roladki podawać z ziemniakami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Faszerowany kalafior 205

PRZYGOTOWANIE: Kalafior opłukać, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować 8 minut, wyjąć, osączyć na sicie. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać pieczarki, chwilę razem poddusić. Papryki umyć, osączyć, pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, pokroić drobno. Do mięsa mielonego dodać wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą

Kuchnia Danusi
Wiśniowy torcik naleśnikowy 165

łyżka wiśnie marmolada różana -4 łyżki listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe Do miski wybić jajka, dodać szczyptę soli, wodę, mleko i mąkę, zmiksować robotem. Smażyć naleśniki na złoty kolor. Biały ser przecisnąć przez praskę, dwie łyżki sera odłożyć do innej miski. Większą część sera, wymieszać ze śmietaną i cukrem. Resztę sera wymieszać z sokiem malinowym. Wiśnie umyć, osączyć

Kuchnia Danusi
Naleśniki z brzoskwiniami 146

brzoskwinie - 300 g DEKORACJA arbuz liście mięty PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, wodę mleko i szczyptę soli, robotem zmiksować składniki. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, na złoty kolor. Przekładać serkiem homogenizowanym, składać naleśniki w kopertę. Brzoskwinie obrać, pokroić w kosteczkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Naleśniki smarować śmietaną, posypać brzoskwiniami i polać

Kuchnia Danusi
Pizza imprezowa 171

Wsypać mąkę, sól, olej i dobrze wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  FARSZ Cebulę obrać pokroić w plastry i usmażyć na złoty kolor. Pieczarki lekko poddusić. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na dużą blachę, posmarować ciasto koncentratem. Na ciasto układamy warstwami, cebulę, kiełbasę,  pomidora, pieczarki.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Danusi