złote przepisy - 1317 przepisów (strona:8/88)

Słodko -kwaśne szaszłyki rybne. 143

prowansalskie cząber sól olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki  ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Każdy plaster przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Rozłożyć na blasze. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć, ostudzić. Majonez wymieszać z ketchupem, dodać zioła prowansalskie i cząber do smaku, dodać przesmażoną cebulę i wszystko wymieszać. Uzyskaną

Kulinarny karnet Christophera
Japońskie kule na patykach. 415

obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej. W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie. Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek. Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę ,lub danie główne do ryżu

Kulinarny karnet Christophera
Peynirli Sigara Boregi - cygara tureckie. 139

ciasta ,równolegle do górnego boku.ułożyć wałeczek nadzienia grubości palca.Ciasto zwinąć w cygaro zaczynając od góry. Końcówki ciasta zwilżyć wodą, aby się nie rozwijały. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. Te serowe rurki są pysznie  chrupiące .Są smaczną przekąską

Kulinarny karnet Christophera
Indyk w " lisiej skórze". 191

całej powierzchni. Pietruszkę posiekać i posypać farsz. Roladę zwinąć, na końcu związać. Osznurować. Piec w piekarniku około 1 godziny. Następnie zdjąć folię posmarować roladę miodem i dopiec na złoty kolor pod grillem. Wyjąć z pieca i zawinąć w folię aluminiową, obciążyć i pozostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno. Jeżeli chcemy podać pieczeń z udźca na gorąco, pieczeń pokroić w plastry

Kulinarny karnet Christophera
Cordon Bleu z bakłażana. 170

plastry bakłażana położyć po plasterku sera i szynki. Przykryć pozostałymi plastrami bakłażanów. Panierować w bułce tartej, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor

Kulinarny karnet Christophera
Pieczarkowe gniazdo 219

papryczki chili w proszku, 50 g serka kremowego topionego, świeży lubczyk i bazylia, oliwki czarne i zielone.   Przygotowanie: Sos: cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, na złoty kolor. Pieczarki czyścimy, kroimy na kawałeczki, dodajemy do cebuli i całość smażymy. W małym garnku zagotowujemy 300 ml wody, przekładamy pieczarki z cebulą i gotujemy na małym ogniu

Moniki Smakołyki
Tarte Czaniecki w rosole z kaczki i z mięsem kaczęcym pieczonym 211

Zatęskiniłam za Honoratą. Za ciszą i świętym spokojem. Zatęskniłam za złotymi liśćmi, mgłą o poranku i słońcem w południe. Akurat w tej chwili okropnie leje. Postanowiłam  ruszyć w podróż, kolejną kulinarną podróż, która przeniesie mnie choć na chwilke do bajecznego domku, malinowej kuchni, do dziecięcych pisków . Do normalnego życia. Biletem na podkarpacie był MAKARON CZANIECKI TARTE . Zrobiłam coś

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z brokułami, fetą i prażonymi migdałami 1701

drobno posiekane ząbki czosnku oraz koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym sosem czosnkowym polewamy składniki w naczyniu. Na średnim ogniu i suchej patelni prażmy migdały aż osiągną piękny złoty (lekko brązowy) kolor. Kiedy migdały ostygną, posypujemy nimi sałatkę, najlepiej tuż przed podaniem. Gotowe

Mango Papaja
Mielone kuleczki z ogórkiem 207

wgłębienie w które wkładam stary ser żółty i starty ogórek lekko ugniatając. Zamykam kuleczkę ściskając mięso, obtaczam w mące i smażę na maśle z 2-3 łyżkami oliwy na złoty kolor. Smacznego :) Mechanik w kuchni zawsze coś zmajstruje. Smacznego

Mechanik w kuchni
Skrzydełka na ryżu 424

ostry -2 łyżki wegeta -2 łyżki czosnek -1 ząbek cukier -1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Blachę wyłożyć folią aluminiową.  Wysypać ryż surowy na blachę.  Skrzydełka umyć, osączyć, podsmażyć na złoty kolor na tłuszczu, ułożyć na ryżu.  Cebulę obrać, pokroić w plastry, ułożyć na skrzydełkach.  Pieczarki umyć, osączyć, pokrajać w plastry.  Następnie przygotować zalewę:  Do garnka wlać

Kuchnia Danusi
It's always a good time for ice cream! 132

domu przygotować pyszny sorbet.  Podstawową rzeczą, której do tego potrzebujemy są foremki do lodów, ale raczej nietrudno je teraz dostać. Ja swoje zakupiłam w Empiku, bodajże za 12 złotych, ale raczej w każdym sklepie z artykułami AGD można je dostać. A jeśli macie już foremki to do dzieła!  SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: 2 średniej wielkości banany brzoskwinia nektarynka

peanutbuttermonster
Gryczane placki drożdżowe z jabłkami (bez glutenu, jajek i mleka) 151

nalać wartwę  około 0,5 cm, oleju  rozgrzać na małym ogniu. Nakładać łyżką ciasto, wyrównując powierzchnię łyżką aby były raczej cienkie. Smażyć z obu stron na złoty kolor

głodny alergik
Placki z bananem (bez glutenu, mleka i jajek) 160

grubości. Wrzucić do ciasta, delikatnie wymieszać.  Na rozgrzany olej nakładać łyżką po jednym plasterku, starając się aby  był oblany ciastem z każdej strony. Smażyć na złoty kolor, odkładać na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju

głodny alergik
Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną (bez glutenu, mleka i jajek) 223

masę dobrze wymieszać. Zwilżyć dłonie wodą i formować małe kotlety. Jeśli chcemy aby były chrupiące z wierzchu, możemy dodatkowo oprószyć je mąką kukurydzianą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor

głodny alergik
Falafel - placki z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 171

razie potrzeby dosypać mąki. Jeśli nie masz alergii na jajka, to można dodać jedno, poprawi spoistość placków. Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć  na złoty kolor. Na zdjęciu z surówką z białej kapusty z pestkami dyni i orzeszkami piniowymi. Polecam

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania