Wczoraj była niezwykła sobota dla wszystkich kibiców sportów zimowych :) ZŁOTA SOBOTA !!! Dwa takie cudne krążki wywalczyli Polacy - Zbigniew Bródka i Kamil Stoch Ależ to były emocje... A dokładnie pomiędzy jednym złotem a drugim powstał u mnie sernik w kolorze i smaku pomarańczowym . (troszkę się w to złoto wpasowałam ;) ) Składniki : Spód : 200 g herbatników 100 g masła
Malinowa Kawiarenkailości wychodzi 6-8 placków).Masa powinna sie od razu ścinać. Przewracać łopatką na drugą stronę i smażyć na rumiano obracając kilka razy tak by zrobiły się chrupkie i złote a nie przypaliły. Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru oleju. Podałam z porcją surówki z kapusty pekińskiej z rzodkiewką, ogórkiem i pomidorkami cherry doprawionej delikatnym cytrynowym dresingiem
Buniabaje w kuchnijuż cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ciasto powinno być sprężyste .Zawinąć w folię spożywczą by nie obeschło. Pokroić drobno cebulę i usmażyć na złoto na oleju. Przygotować farsz mieszając kaszę, cebulę, ser, majeranek, tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto wałkować podsypując mąką. Wycinać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi. Układać(...)parzone a farsz nie jest surowy). Wyjmować delikatnie łyżka cedzakową na talerze i zostawić chwile by ostygły. Na patelni rozgrzać masło z olejem i rumienić na nim pierożki na złoto. Podawać posypane usiekaną zieleniną z sezonowa surówką. * Z tej porcji ciasta i farszu wychodzi 40 pierogów
Buniabaje w kuchniSłoninę pokroić w kostkę , wrzucić do wysokiej patelni lub rondla i topić na małym ogniu. Kiełbasę przesmażyć na drugiej patelni i gdy słonina już się wytopi i będą złote skwarki dodać kiełbasę do smalcu. Wrzucić cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz jabłko i czosnek. Wszystko razem poddusić około 15 minut. Doprawić. Przelać do kamionkowego naczynia
Magiczne Życie Martyspowija drogę. A przez nią przebić próbuje się słońce. Młode, rześkie i poranne. Usielnie stara się promieniami łaskotać mą twarz. Wkońcu mgła opada, a ono, z uśmiechem na swym złotym, pyzatym obliczu, wita wysiadający tłum. PULPECIKI W OSTRYM SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. (autorstwo: ja.) 500g mięsa mielonego (u mnie - z łopatki) 1 jajko łyżka majeranku 2 ząbki czosnku mała cebula sól(...)zmiażdżony czosnek, drobno posiekaną cebulę i pozostałe przyprawy. Wymieszałam - jeśli masa jest zbyt luźna, dodać bułki tartej. Z mięsa formowałam małe pulpeciki, któe następnie usmażyłam z dwóch stron na złoty kolor. słoiczek musztardy sarepskiej słoiczek musztardy stołowej szklanka wody 1/2 szklanki śmietanki do zup (12%) 2 cebule 2 łyżki miodu 2 łyżki masła ew. sól, pieprz do smaku Cebulę pokroiłam
W kuchni Karmel-itkiprzy tym, na przekór kaczkom, Czesała się wykałaczką. Kupiła raz maczku paczkę, By pisać list drobnym maczkiem. Zjadając tasiemkę starą Mówiła, że to makaron, A gdy połknęła dwa złote, Mówiła, że odda potem. Martwiły się inne kaczki: "Co będzie z takiej dziwaczki?" Aż wreszcie znalazł się kupiec: "Na obiad można ją upiec!" Pan kucharz kaczkę starannie Piekł, jak należy
W kuchni Karmel-itkirelaksująco. Od razu moja wyobraźnia intensywnie zaczyna pracować. W głowie pojawiają się sielskie obrazy. Wieś, piękna i czysta, nie dotknięta ludzką obłudą. Biegające wolno kury i kaczki. Zielone łąki, złote od zbóż pola i pracujący na nich rolnicy. Wyobrażam sobie, jak promienie słońca kłują mnie delikatnie, jak letni wiatr bawi się moimi włosami. Słyszę muczenie krów, a w oddali
W kuchni Karmel-itkiSłońce nieśmiało zagląda przez okno. Przecieram oczy, przeciągam się. Zapowiada się piękny dzień! Złote liście starego orzecha szeleszczą, szturchane delikatnymi powiewami wiatru. Ciepła, złocista jesień. Słyszę, jak orzechy spadają na blaszany dach garażu. Wiedziona ochotą na coś słodkiego, idę do kuchni. Niech powstanie też wypiek tak urodziwy, jak panująca na dworze aura. Kolejny własny, improwizowany przepis. Ostatnio mam rękę
W kuchni Karmel-itkiSkwierczą warzywa na patelni, roznosi się zapach ciepłej kolacji. Na stole złoty obrus i nakrycia dwa. Płomienie świec drgają delikatnie, blask ognia delikatnie rozświetla zmrok. Sączy się z głośników przyjemna muzyka. Czerwone wina czeka w butelce. Czy przyjdziesz? Czekam już od wielu tygodni. Co wieczór. PIZZERINKI Z PATELNI. / od Mamy; / dla 2 - 3 osób 13 - 15 łyżek mąki pszennej(...)letnie mleko / wodę i wyrabiam ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaję mąki. Na patelni rozrzewam olej, wykładam porcje masy i smażę z dwóch stron na złoto. Następnie odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podaję na ciepło. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka PS: Wybaczcie słabą jakość zdjęć
W kuchni Karmel-itkiCzarne złoto. Gęsty, słodko-gorzki syrop, ciemnobrązowej, wręcz czarnej barwy. Charakterystyczny zapach palonego cukru trzcinowego. To produkt uboczny podczas jego rafinacji. Melasa. Jak już wspomniałam na początku, melasa to po prostu odpadek powstający przy rafinacji trzcinowego cukru. Odpadek niezwykle cenny, niebywale zdrowy. Stąd nazwa " czarne złoto ". Jedna łyżeczka gęstego syropu zawiera 20 kcal, ale ani grama tłuszczu. Jest bardzo
W kuchni Karmel-itkigryczana jest dość trudno dostępna, przynajmniej u mnie. Poza tym, ma zdecydowanie wyższą cenę od zwykłej mąki. Nie każdy chce przepłacać. Opakowanie 400g kaszy kosztuje mniej więcej 2-3 złote. A pół kilograma mąki gryczanej w sklepie to cena dwukrotnie, a nawet trzykrotnie wyższa. Zamiast męczyć się i przemierzać kilometry w poszukiwaniach tejże mąki, lepiej ją zrobić w domu
W kuchni Karmel-itkiczekolady za 2 złote zrobić droższą czekoladę? A właśnie tak! W sklepie jest dostępne wiele rodzajów i smaków czekolad, ja czasami szukam czegoś i sama nie wiem czego. Postanowiłam stworzyć coś innego, ale szybkiego. Nie chciało mi się temperować czekolady, zresztą i tak tych czekoladek nie trzymałam długo w palcach, bo szybko znikały w mojej i mojego syna buziach
Blondynka Gotujeproszkiem i mieszamy. Następnie dodajemy bakalie ( figi kroimy) i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy ok. 2o minut dopóki ciasto nie zrobi się złote. Masa budyniowa: Żółtka miksujemy z 10 łyżkami mleka i mąką . Pozostałe mleko należy zagotować z cukrem. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy masę jajeczną szybko mieszając , aby nie porobiły
Słodkości i nie tylkoZapiekanka pasterska - Shepherd's pie - to syte i pożywne danie. Warstwę uduszonego mięsa zapieka się pod pierzynką z utłuczonych ziemniaków aż staną się złote, z lekko brązową skórką. Przepisów na tę potrawę może być mnóstwo bo każdy przyprawi po swojemu i zmieni nieco dodawane składniki. Żadna ze mnie pastereczka, ale dzisiaj zapiekanka pasterska według Pyzy, taka jaka
Smaczna PyzaDzisiaj opowiem jak robię tradycyjne, domowe, smażone frytki ziemniaczane. Będą złote, chrupiące i bardzo smaczne. Już widzę oburzenie na wielu twarzach bo przecież to tłuste, kaloryczne, niezdrowe ... Ale chyba nie znam nikogo kto nie lubiłby frytek. Przecież wiadomo, że nie jemy ich codziennie - u nas pojawiają się może ze 3 razy do roku a zjedzona od czasu do czasu
Smaczna Pyza