wtedy pewność, że dziecko coś fajnego i zdrowego, a nie solone chipsy z colą. Hodujmy zioła. Zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim. Po co za każdym razem wydawać 4-5złote na doniczki bazylii, kiedy możemy ją mieć zawsze pod ręką. Raz kupujemy wyrośnięte ładne rośliny, przesadzamy do większych doniczek. Ustawiamy na parapecie, codziennie podlewamy i mamy pod ręką ulubioną
Kolizje SmakówJednak najbardziej emblematyczne są sławne włoskie słodkie chleby – pandoro, panforte, pandolce i panettone . O co chodzi z tym „panem”? Otóż pane po prostu znaczy po włosku chleb :). Pandoro to „złoty chleb” w kształcie gwiazdy z Verony, a pandolc e to „słodki chleb” pełen kandyzowanych owoców o genueńskim rodowodzie. Panfort e, specjalność ze Sieny, upiekłam sobie sama i w następnym poście(...)tradycyjny chleb mediolański, pieczony w okrągłej wysokiej formie. Według legendy pochodzi z XVI wieku, kiedy to piekarz o imieniu Antonio zakochał się w księżniczce i upiekł dla niej złoty, maślano-jajeczny chleb . Na przestrzeni wieków przepis ewoluował i w XIX wieku, w czasie zjednoczenia Włoch, chleb został udekorowany kandyzowanymi wiśniami i zielonym cytronem, aby oddać kolorystykę włoskiej flagi. Panettone zazwyczaj
Chilli Czosnek i Oliwawiększych arkuszy z Almy uzyskałam 20 sztuk. 7. Posmaruj gotowe cygara po wierzchu większą ilością masła lub oliwy i wstaw do piekarnika na 20 minut. Gotowe ciasto powinno być złote i chrupiące. Sigara Böreği najlepiej smakują na ciepło z sosem z pieczonych pomidorów . To kto ma ochotę przygotować Sigara Böreği
Chilli Czosnek i Oliwarazy w tygodniu . Można jeść je na przekąskę lub dodawać po troszku do różnych dań, np. posypywać nimi sałatki. Dodadzą potrawom smaku i tekstury. Oliwa Oliwa to cenniejszy od złota nektar krajów śródziemnomorskich . Oliwa stanowi podstawowe źródło tłuszczu w rejonie śródziemnomorskim od czasów antycznych i również jest nim w diecie śródziemnomorskiej. Kreteńczycy w latach 50. nie znali innych olejów(...)krążenia, a to dlatego, że większość spożywanych przez nich tłuszczów pochodziło z oliwy. Oliwa zawiera cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwmiażdżycowym, a także przeciwutleniacz witaminę E . Również dzisiaj złota oliwa zajmuje bardzo ważne miejsce w kuchni greckiej – Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania
Chilli Czosnek i Oliwalata zbliża się wielkimi krokami wiemy już chyba wszyscy. Jest chłodniej, wcześniej zapada zmrok, a powietrze wręcz przesycone jest nadchodzącą jesienią. Nie umiem nazwać tego zapachu, ale wiem, że złote liście już niedługo będą leżały na chodnikach. Dlatego dzisiaj mam dla Was makaron, który roboczo nazwałam Makaronem Końca Lata - z zielonym groszkiem, pysznymi jeżynami, świeżymi kurkami oraz boczkiem
Pasja Smakutemperatura jest wystarczająca i można wrzucać kolejne. Wrzucamy partiami po 10-15 sztuk i łyżką cedzakową mieszamy, ewentualnie przewracamy na drugą stronę. Wystarczy kilka minut by zrobiły się złote. Nie mogą się spalić. Ciepłe pączki lukrujemy i posypujemy drobnym cukrem ukręconym z wanilią. Lukrowanie: kilka łyżek cukru rozpuszczamy w kilku kroplach bardzo gorącej wody, mieszamy aż masa będzie gładka
prawdziwe jedzenietemperatura jest wystarczająca i można wrzucać kolejne. Wrzucamy partiami po 10-15 sztuk i łyżką cedzakową mieszamy, ewentualnie przewracamy na drugą stronę. Wystarczy kilka minut by zrobiły się złote. Nie mogą się spalić. Ciepłe pączki lukrujemy i posypujemy drobnym cukrem ukręconym z wanilią. Lukrowanie: kilka łyżek cukru rozpuszczamy w kilku kroplach bardzo gorącej wody, mieszamy aż masa będzie gładka
prawdziwe jedzeniejednak uważać, żeby nie przeciąć ciasteczek. Słomką robimy zaś po 4 otwory w każdym ciasteczku. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C przez ok. 10-15 min aż zrobią się złote. Studzimy ciasteczka na kratce. The post Ciasteczka guziki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędowolnego ciasta 150 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki masła 1 mały słoiczek dżemu [najlepiej kwasnego] dowolne bakalie : żurawina, rodzynki, płatki migdałowe, orzechy,jagody goji,złote jagody ,ryż preparowany itd Ciasto pokruszyć.Mleko z cukrem i kakao rozpuścić na małym ogniu dokładnie mieszając,wystudzić. Do pokruszonego ciasta dodać pozostałe składniki i masę kakaową. Wszystko dokładnie wymieszać
Moje domowe kucharzenierosołowej. W wywarze kotlety leżą ok. 10 minut. Następnie obtaczamy je w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Ziemniaczki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie talarki. Talarki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Przed podaniem lekko je solimy. Do ziemniaków pasuje prosty
Emcia Pichcikawałek poprzerastanego rozbratla wymyśliła sobie coś innego. Dodała nieco alkoholu i owoców a sos zagęściła chlebem. Całość doprawiła aromatycznymi ziołami i podała rodzinie pyszny obiad. Do cudownego gulaszu podała złote, pieczone ziemniaczki, które rodzina po prostu uwielbia. Jeśli macie więcej czasu przygotujcie wspaniałą Wołowinę po burgundzku czyli Boeuf bourguignon. Do duszenia nadają się też inne części wołowej tuszy - Łata
Smaczna PyzaRozwałkować ciasto i przełożyć do formy. Piec w piekarniku z termo-obiegiem nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut (uważać aby ciasto się nie spiekło, ma być lekko złote). Przygotowujemy bezę. Z pozostałych białek ubijć pianę. Kiedy będzie już praktycznie ubita dodać cukry. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Pianę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenie (również 24x24
Mania Gotowaniakratkę lub ściereczkę, aby ociekły z wody. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Każdą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i / lub sezamem. Piec, aż bajgle będą złote, przez 20 - 25 minut. Przestudzić na kratce
Sto kolorów kuchnizagotowujemy. Gotowe! Grzanki: Bagietkę pszenną, lub ciabatę kroimy w kostkę, na rozgrzaną patelnię wlewamy masło i oliwę, mieszamy, po połączeniu się składników, dodajemy grzanki, ciągle mieszamy aż grzanki nabiorą złotego koloru. Zdejmujemy z patelni. Szynkę podprażamy na patelni na minimalnej ilości tłuszczu. Muszę Wam powiedzieć Kochani, że ten przepis na zupę z dyni UWIELBIAM jest przepyszna, mocno kremowa i bardzo(...)aromatyczna. Koniecznie zróbcie a będziecie często wracać do złoto- pomarańczowej zupy dyniowej! Pozdrawiam cieplutko! Kocham jesień! ;-) akcja kulinarna
SMYKWKUCHNIMorele - złote, słodkie, owocowe kulki. Na surowo, na przetwory, do ciast i innych potraw. Z rozrzewnieniem wspominam wielkie morelowe drzewo, które rosło lata temu w ogrodzie wuja. Rodziło wyjątkowo pyszne owoce i tak dużo, że czasami aż łamały się gałęzie pod ich ciężarem. Niestety, tego drzewa dawno już nie ma ... Dobrze, że czasami na pobliskim bazarku można spotkać miłego
Smaczna Pyza