kefir, sól i całość wymieszałam na gładką masę. Miskę odstawiłam w ciepłe miejsce na (przynajmniej) 1h. Po tym czasie smażyłam placuszki na maśle, obustronnie do zarumienienia. Cebulę podsmażyłam na złoto. Mięso pokroiłam w kostkę, obtoczyłam w mieszance mąki i czubricy zielonej, i wrzuciłam na cebulę. Podsmażyłam. Zalałam bulionem i pod przykryciem dusiłam 20min. W tym czasie przygotowałam warzywa- marchew pokroiłam(...)się za smażenie placuszków. A na deser? Na deser, piosenka! Na Wyspach Bergamutach Podobno jest kot w butach Widziano także osła Którego mrówka niosła Jest kura samograjka Znosząca złote jajka Na dębach rosną jabłka W gronostajowych czapkach Jest i wieloryb stary Co nosi okulary Uczone są łososie W pomidorowym sosie I tresowane szczury Na szczycie samej góry
bastalenabrokuł 2 łyżeczki pasty Tom Ka 70 dag łopatki wieprzowej, lub bez mięsa w wersji wegetariańskiej por, biała część 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz oliwa siemię lniane ziarno złote do posypania , bogate w kwasy omega- 3, błonnik oraz duże ilości minerałów Rozgrzewamy oliwę na patelni, mięso kroimy w cienkie paseczki, solimy i dokładnie obsmażamy. Następnie podlewamy woda(...)gorącą oliwę, smażymy kilka minut, aby zmiękły, dodajemy wcześniej przygotowane brokuły, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy i odcedzamy. Nakładamy warstwowo, makaron, mięso, warzywa, całość posypujemy złotym ziarnem siemienia lnianego
Apetyczna babeczkaprażymy wiórki, cały czas mieszając łopatką, aż staną się złote (nie możemy dopuścić, aby były ciemno-brązowe, trzeba je pilnować bo bardzo szybko zmieniają kolor). Gorące, uprażone na złoto wiórki, przesypujemy do malaksera i blendujemy przez 5 minut, aż stworzą oleistą masę. Wyjmujemy i odkładamy. Przygotowanie bazy (pasta curry): Do malaksera wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze części: szalotki
Poezja smakunadal tak samo smaczna, więc po co się męczyć 7. PODPIEKANIE (15 min): Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 min na lekko złoty kolor. Jeśli podpiekacie z obciążeniem, po 15 min wyciągnijcie fasolę czy ryż razem z papierem i podpieczcie jeszcze ok. 5 min na lekko złoty kolor. 8. NAKŁADANIE FARSZU(...)śmietany, sera i jajek. 9. PIECZENIE (25-30 min): gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni. Pieczemy do momentu zarumienienia się brzegów oraz powierzchni sosu na mocno złoty kolor, czyli ok. 30 min. Następnie wyjmujemy tartę z piekarnika i pozwalamy jej odpocząć co najmniej 10 minut, wtedy łatwiej będzie ją porcjować i wyjmować z formy. PODANIE: jako danie
Nerds Kitchenpotem wystarczy już wszystko wymieszać w misce łyżką i przelać do foremek. Finansjerki tradycyjnie piecze się w specjalnej foremce z prostokątnymi wgłębieniami, dzięki czemu uzyskujemy charakterystyczny kształt sztabek złota. Ale większość z nas nie ma takiej foremki - spokojnie, wystarczy foremka na muffinki. Ciasteczka udały się nawet w mojej foremce w kształcie serduczek, dla której nie mogłam znaleźć zastosowania(...)lata temu;). Financier możecie też upiec jako ciasto w podłużnej prostokątnej blaszce , a po upieczeniu pokroić je na plastry, uzyskując w ten sposób tak pożądany kształt sztabek złota. Uwagi techniczne: Financier możesz przygotować w tradycyjnej foremce do finansjerek, w foremkach na muffinki, lub w podłużnej prostokątnej formie i następnie pokroić je na plastry, otrzymując kształt sztabek złota. Blaszkę przed nalaniem
Chilli Czosnek i Oliwaprzydatną przy zdobieniu i podkład pod tort. Z podkładami miałam wiele razy do czynienia, zwykle kupowałam w sklepie, były to również złote koła, ale to była tylko ucięta złota tektura, z takim podkładem miałam do czynienia. Miłym zaskoczeniem było pracowac z ładnie obklejonym kołem, które nie wyglądało jak wycięty karton :) Dlaczego lubię podkłady? Po pierwsze, tort ładniej się prezentuje
Blondynka Gotujeopakowaniu. Następnie po ugotowaniu i odcedzeniu, pozostawiamy kaszę do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie pierś kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w ulubionych przyprawach i smażymy na złoty kolor i również pozostawiamy do ostygnięcia. Paprykę, ogórka oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Po przygotowaniu wszystkich składników, całość łączymy, dodajemy majonezu. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Składniki na sałatkę(...)oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu, makaron odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy pierś kurczaka - kroimy w drobną kostkę, doprawiamy i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu kurczaka pozostawiamy go do ostygnięcia. Następnie w misce łączymy makaron, kurczaka i pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę oraz ogórek. Całość mieszamy, dodajemy majonezu i doprawiamy do smaku
Emcia Pichcipokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 30 minut. ( ciasto musi zrobić się złote) Masa jabłkowo-orzechowa: Jabłka myjemy, obieramy , kroimy w ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dusimy z 2 łyżkami wody i dodajemy cukier , cukier waniliowy , kolendrę mieloną.Wyłączamy(...)delikatnie pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi. Bezę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika o temp. 150 C i pieczemy następne 30 minut do momentu aż piana nabierze złotego koloru. Smacznego
Słodkości i nie tylkoSkładniki: 1 szt mleczny ryż o smaku waniliowym Słodka chwila Dr.Oetkera 2 szt budyń czekoladowy Słodka chwila Dr.Oetkera 2 szt jabłka 80 g herbatniki szkolne miód szczypta cynamonu serduszka , złote kuleczki , jabłko do dekoracji Przygotowanie: Jabłka obrać oczyścić z gniazd nasiennych pokroić na małe kawałki i podsmażyć do miękkości . Dosłodzić miodem i dodać szczyptę cynamonu . Ostudzić . Herbatniki zmiksować(...)odłożyć do dekoracji) . Mleczny ryż i budynie przygotować wg przepisu na opakowaniu i rozłożyć do kieliszków . Warstwy deseru : herbatniki ryż waniliowy zimne jabłka budyń czekoladowy Deser udekorować herbatnikami , serduszkami , złotymi kuleczkami i jabłkiem . Deser przygotowany na konkurs Dr.Oetkera "Z miłości do słodkości
Ala piecze i gotujeJesień ;-D Moc kolorów i złote słońce! Dzisiaj zapraszam Was na iście jesienny obiad, w roli głównej risotto z dynią i szpinakiem, podane z piersią kurczaka z pieczoną dynią. Obłędne zestawianie, zachwyca kolorem i smakiem! Pięknego dnia! SKŁADNIKI: - 1/3 małej upieczonej dyni - 2 szklanki jaśminowego ryżu - 3 ząbki czosnku - 2 cebulki szalotki - 100 g liści szpinaku - 2 łyżki masła
SMYKWKUCHNIpodziękowaniem. W tym jednak przypadku, już po zdjęciu folii, zobaczyłem gustownie przewiązany czerwoną wstążką firmowy karton. W nim kilka zapakowanych w eleganckie opakowania produkty m.in. w/w dżemy, złote rodzynki, kandyzowaną żurawinę w czekoladzie, oliwę z oliwek i jeszcze kilka innych produktów. Skoro już dostałem, to muszę spróbować. No i zaczęła się degustacja, do której zaprosiłem największego smakosza
Kulinarny karnet Christopherapulchne placuszki śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem , który jest świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, lodów, niezastąpiony przy pieczeniu ciast i pierniczków :), jeśli chcecie się w niego zaopatrzyć polecam mojego sprawdzonego dostawcę KLIK . Składniki na ciasto, na ok.15 placuszków: 2 szklanki mąki(...)pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 2 jajka 1 łyżka roztopionego masła 1 i 1/4 szklanki mleka Złoty syrop do polania Połączyć wszystkie składniki i zmiksować na pół płynne ciasto. Na patelni rozgrzać olej, piec placuszki o średnicy 7-10 cm, nakładając ciasto łyżką. Przewracać łopatką, nakładać i polewać syropem. Najsmaczniejsze są gorące. Można
Apetyczna babeczkapieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. 3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Masa jabłkowa
Apetyczna babeczkapieprz sól oliwa lub smalec ok. 2 szklanki bulionu, lub woda z kostką rosołową 1.W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Schab kroimy na podłużne cienkie paski, obsmażamy na złoty kolor, delikatnie solimy, zalewamy bulionem i dusimy prawie do miękkości. 2. Na dużej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę, kiedy jest usmażona na złoto dodajemy ją do duszącego się schabu
Apetyczna babeczkazbyt klei to wystarczy podsypać mąką pszenną. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. 3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Masa jabłkowa
Apetyczna babeczkamiski z płatkami i doszłam do wniosku, że choć nie codziennie (bo na śniadania jednak wolę sałatki), to owsiankę jednak można jeść :) Składniki: płatki owsiane zwykłe siemię lniane złoty len żurawina suszona wiórki kokosowe płatki migdałowe mleko sojowe miód lipowy lub gryczany ziarna słonecznika O właściwościach siemienia lnianego i złotego lnu pisałam tutaj . Płatki gotujemy według przepisu na opakowaniu
chwile dla mnieoregano ziele angielskie - 4 ziarenka liść laurowy - 2 listki oliwa PRZYGOTOWANIE: Mięso pokroić na 12 kotletów, lekko rozbić. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, przesmażyć na oliwie z przyprawami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na złoty kolor, wymieszać z cebulą, chwilę poddusić. W naczyniu żaroodpornym, układać warstwami
Kuchnia Danusisól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Ciasto naleśnikowe Do miski wsypać mąkę, wybić jajka, dodać szczyptę soli oraz mleko i wodę, zmiksować ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu, smażyć naleśniki na złoty kolor. Farsz Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko. Grzyby posiekać, udusić na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Połączyć kaszę(...)smaku wegetą, solą i pieprzem, wymieszać. Nakładać farsz na każdym naleśniku, zawijać w krokiety i obtaczać w jajku i tartej bułce. Smażyć krokiety z obu stron na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook
Kuchnia DanusiPyszny serniczek do kawy z kropelkami złotej rosy. Fajna wersja serniczka, nie potrzeba tak dużo sera jak do normalnego sernika. Sernik złota rosa SKŁADNIKI: CIASTO: margaryna - 3/4 kostki żółtka -3 szt cukier - 0,5 szkl cukier waniliowy - 1 opakowanie mąka - 2 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżka tłuszcz do formy MASA SEROWA: 3 jajka ser trzykrotnie mielony - 3 kostki budyń
Kuchnia Danusijedynie potrząsamy rondelkiem, aby woda połączyła się z cukrem. Podgrzewamy całość na małym ogniu. Kiedy cukier zacznie wrzeć, delikatnie potrząsamy rondelkiem i kontrolujemy kolor mikstury – kiedy zbrązowieje na złoto, dodajemy 2 łyżki masła i dolewamy 6 łyżek ciepłego mleka. Karmel zastygnie, ale pod wpływem podgrzewania rozpuści się w mleku. Całość możemy już mieszać łyżką i czekać aż mikstura będzie mieć(...)warto moczyć ją w wodzie przed każdą porcją lub pomagać sobie drugą łyżką. Nie nakładajcie za dużo ciasta, bo placki urosną w trakcie smażenia. Smażymy je średnim ogniu na złoty kolor z obu stron dolewając odrobinę oleju w razie potrzeby. 5. PODANIE Placki smakują wyśmienicie z sosem krówkowym – sos jest bardzo słodki, dlatego do ciasta nie dodawaliśmy dużej ilości cukru
Nerds Kitchendodatkiem mielonych pistacji i plasterków gruszek. Financier to pyszne, maślano-karmelowe ciasteczka, nazywane w Polsce uroczo finansjerkami. Tradycyjnie piecze się je w foremkach o kształcie przypominającym sztabki złota, jednak ja wolałam upiec jedno duże ciasto i pokroić na mniejsze porcje. Otrzymany wypiek ma chrupiącą skórkę, zaś w środku jest wilgotny i lekko ciągnący. To dzięki zastosowaniu małej ilości mąki oraz(...)Mops . Uwagi techniczne: Financier możesz przygotować w tradycyjnej foremce do finansjerek, w foremkach na muffinki, lub w podłużnej prostokątnej formie i następnie pokroić je na plastry, otrzymując kształt sztabek złota. Blaszkę przed nalaniem ciasta dobrze wysmaruj masłem i wstaw do lodówki, dzięki czemu ciasteczka nie będą przywierać do formy. Możesz też wyłożyć foremki papierem do pieczenia. Właściwie powinieneś wykorzystać
Chilli Czosnek i Oliwaciepłym spacerze, postanowilam zrobić tartę jesienną. Pogoda na zbieranie lisci była sprzyjająca i złota. Ciepełko biło od wszystkiego. Niestety ,pod wieczór pociemniało i zerwała się burza...tym bardziej chciałam zatrzymać tę złotą jesień- suchą i słoneczną na nieco dłużej...i oddałam się słodkiej nostalgii. Składniki na kruchy spód- czyli na miodowe ciasto- -180 g mąki -30 g cukru
Z Kuchni Do Kuchnikwiatowych. Sercem mieszanki jest jedna z najlepszych chińskich białych herbat zwana również Białą Piwonią z Fujianu. 11 . Darjeeling SFTGFOP1 Czarna herbata indyjska dojrzewająca w rejonie Darjeeling, bogata w złote tipsy, czyli koniuszki złocistożółtych pączków. 12. Ginger Paradise Oryginalna mieszanka na bazie imbiru i aromatycznych przypraw orientalnych. Wspaniale rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Kompozycja łączy orzeźwiającą nutę trawy cytrynowej
Aga w kuchnicentymetrów. Paseczki ponacinać wzdłuż przez środek - abu powstała "dziurka". "Wywinąć" - czyli złapać za jeden z końców i przewlec go przez "dziurkę". Smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor przez ok. 5 minut. Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem. Faworki są bardzo delikatne - nie takie jak te "sklepowe" - niezbyt nadają się do transportu, ale za to świetnie smakują. Nieusmażony faworek, powinien(...)centymetrów. Paseczki ponacinać wzdłuż przez środek - abu powstała "dziurka". "Wywinąć" - czyli złapać za jeden z końców i przewlec go przez "dziurkę". Smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor przez ok. 5 minut. Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem. Faworki są bardzo delikatne - nie takie jak te "sklepowe" - niezbyt nadają się do transportu, ale za to świetnie smakują. Nieusmażony faworek, powinien
Z Kuchni Do Kuchniszkl. mąki -2 jajka --1 szkl.wody 1 szkl. mleka -½ łyżeczki soli +jajo roztrzepane i bułka tarta do obsmażenia Ze składników na ciasto przygotowujemy masę naleśnikową i smażymy naleśniki na złoty kolor,odstawiamy. . Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem wegety do miękkości. Odsączmy i wyciskamy nadmiar wody.Na patelni podsmażamy cebulę drobniutko pokrojoną i dodajemy kapustę. Doprawiamy do smaku(...)solą, pieprzem . Nadzienie powinno być dość pikantne. Każdy naleśnik nadziewamy kapustą i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z pomidorem, ogórkiem i ziarenkami od Ziarenkowa! Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej ilości to zadzwoń pod nr.tel. +48 733 926 555 lub napisz przez FB ZIARENKOWO KLIK
Z Kuchni Do KuchniDziś będzie chleb na zakwasie bez dodatku drożdży. Cleb o złotej i chrupiącej skórce. Właściwie trzy chleby...Taki chleb to wspomnienie z dzieciństwa. Podczas kiedy robię ten wpis dla Was, zajadam się tym chlebem posmarowanym tylko masłem. Bo taki jest najlepszy ! Jeśli ktoś nie posiada zakwasu pszennego można go zastąpić żytnim. Do mojego chleba dodałam sporo ziaren słonecznika. Składniki(...)dolną i górną grzałkę. I w tej temperaturze należy piec 15 minut.Następnie zmniejszyć temperature do 200 stopni i piec około godziny miej więcej. Chleb powinien być zarumieniony na złoto a stukany od spodu powinien wydawac głuchy dzwięk. Chleb najlepiej kroić na drugi dzień, ale jak znam życie jest to raczej niemożliwe, gdyż każdy tylko czeka aż chleb da się
Z Kuchni Do KuchniWielu osobom spoza blogowego światka wydaje się, że bloger kulinarny to ktoś, kto jada tylko bliny z kawiorem,szlachetne sery z żurawiną, trufle, a wszystko zagryza deserami z płatkami złota i zapija drogimi winami czy szampanem. Nic bardziej mylnego! Bloger kulinarny to człowiek jak każdy inny - chodzi do pracy lub jak ja, studiuje, żyje codziennym rytmem. Co prawda, w grafiku(...)Wylewam porcję ciasta, którą rozprowadzam po jej powierzchni, ruszając patelnią, by ciasto samo się "rozlało". Jeśli trzeba, wygładzam łyżką, aby w każdym miejscu patelni znalazło się ciasto. Smażę na złoto z jednej strony, po czym za pomocą drewnianych szpatułek lub widelca przewracam placek na drugą stronę. Chwilę smażę, po czym zdjemuję z patelni i układam na ręczniczku papierowym
W kuchni Karmel-itkismaku, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z wystających żyłek. Moczymy w mleku ok. 10 min. Cebulę kroimy na plastry i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, na złoty kolor. Przekładamy na talerzyk i delikatnie solimy. Na tą samą patelnię dodajemy pozostały olej rzepakowy. Wątróbkę wyciągamy i odsączamy z nadmiaru mleka w ręcznik papierowy. Podsmażamy na wolnym ogniu(...)płuczemy, skórkę trzemy tarką na długie paseczki. Cukinię kroimy w plastry, układamy na ręczniku papierowym (ok. 2 min), aby usunąć nadmiar soku. Następnie grillujemy ją na patelni, do uzyskania złotego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem. Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do kuskusu, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Do wątróbki dodajemy cebulkę i doprawiamy solą, tuż przed samym podaniem, żeby nie zrobiła
Moniki Smakołykiroku, więc postaram się o lepsze zdjęcie :) Puszysty sernik na kruchym cieście 2. Sernik z orzechową bezą inspirowany przepisem Ewy Wachowicz. Sernik z orzechową bezą 3. Sernik "złota rosa" z puszystą słodką pianką na wierzchu. Swoją nazwę zawdzięcza kropelkom, jakie pojawiają się na wierzchu, gdy stygnie. Trzeba mieć do niego jednak odrobinę wyczucia - zbyt wcześniej wyjęty = rzeka zamiast(...)kropelek, na zbyt wysuszonym się nie pojawią. Sernik "złota rosa" 4. Kremowy sernik według przepisu Davida Lebovitza, choć oczywiście lekko "odsłodzony", bo w oryginalnym przepisie było dla mnie zdecydowanie za dużo cukru. Sernik robiony tym sposobem wychodzi idealnie płaski, nie rośnie dużo i nie opada :) Kremowy sernik Davida Lebovitza 5. Babka pomarańczowa to takie trochę odejście od tradycji ;) Mocno
Kraina Tysiąca Smakówzadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.” Brzmi trochę jak łańcuszek rodem z podstawówki, jednak czemu nie? Oto moje odpowiedzi na internetowe Złote Myśli! :D 1. Ulubiona przyprawa. Curry - dodaję prawie do wszystkiego :) Ze słodkich cynamon. 2. Smaki słodkie czy wytrawne? Słodkie, udane połączenia słodkiego z wytrawnym też! 3. Jaka jest
sama złodyczwtedy się przypali). Wkładamy całość do piekarnika na środkowy rożen na ok. 20 min, po 15 min sprawdzając czy nie rumieni się zbyt mocno. Kiedy będzie przyrumienione na złoto czas wyciągnąć ciasto do ostygnięcia. 4. FARSZ: – jego głównym składnikiem jest kurczak, a dodatki możecie zmieniać. My dodaliśmy pieczarki, cebulę i suszone pomidory, ale może być też np. kukurydza z puszki(...)możecie obrócić ją do góry nogami, aby dół za bardzo się nie spiekł. 12. KONIEC PIECZENIA CIASTA (5 min): ciasto po 15-20 min powinno być już podpieczone na złoto – jeśli tak, wyciągamy je z piekarnika i czekamy aż wystygnie na tyle, aby dało się formować rękoma (ok. 3-5 min). Nie wyłączajcie piekarnika, bo zaraz znowu będzie Wam potrzebny
Nerds Kitchenczosnek siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, podduszamy na niej grzyby, przyprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatołową kolejno dodajemy cebulę i czosnek. gdy będą już złote i oszklone dodajemy ocet balsamiczny i dusimy całość na wolnym ogniu, następnie odparowujemy go zwiększając ogień. Wszystkie podduszone składniki wkładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Kolejno dokładnie umytego
Symfonia Smakówwtedy pewność, że dziecko coś fajnego i zdrowego, a nie solone chipsy z colą. Hodujmy zioła. Zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim. Po co za każdym razem wydawać 4-5złote na doniczki bazylii, kiedy możemy ją mieć zawsze pod ręką. Raz kupujemy wyrośnięte ładne rośliny, przesadzamy do większych doniczek. Ustawiamy na parapecie, codziennie podlewamy i mamy pod ręką ulubioną
Kolizje SmakówJednak najbardziej emblematyczne są sławne włoskie słodkie chleby – pandoro, panforte, pandolce i panettone . O co chodzi z tym „panem”? Otóż pane po prostu znaczy po włosku chleb :). Pandoro to „złoty chleb” w kształcie gwiazdy z Verony, a pandolc e to „słodki chleb” pełen kandyzowanych owoców o genueńskim rodowodzie. Panfort e, specjalność ze Sieny, upiekłam sobie sama i w następnym poście(...)tradycyjny chleb mediolański, pieczony w okrągłej wysokiej formie. Według legendy pochodzi z XVI wieku, kiedy to piekarz o imieniu Antonio zakochał się w księżniczce i upiekł dla niej złoty, maślano-jajeczny chleb . Na przestrzeni wieków przepis ewoluował i w XIX wieku, w czasie zjednoczenia Włoch, chleb został udekorowany kandyzowanymi wiśniami i zielonym cytronem, aby oddać kolorystykę włoskiej flagi. Panettone zazwyczaj
Chilli Czosnek i Oliwawiększych arkuszy z Almy uzyskałam 20 sztuk. 7. Posmaruj gotowe cygara po wierzchu większą ilością masła lub oliwy i wstaw do piekarnika na 20 minut. Gotowe ciasto powinno być złote i chrupiące. Sigara Böreği najlepiej smakują na ciepło z sosem z pieczonych pomidorów . To kto ma ochotę przygotować Sigara Böreği
Chilli Czosnek i Oliwarazy w tygodniu . Można jeść je na przekąskę lub dodawać po troszku do różnych dań, np. posypywać nimi sałatki. Dodadzą potrawom smaku i tekstury. Oliwa Oliwa to cenniejszy od złota nektar krajów śródziemnomorskich . Oliwa stanowi podstawowe źródło tłuszczu w rejonie śródziemnomorskim od czasów antycznych i również jest nim w diecie śródziemnomorskiej. Kreteńczycy w latach 50. nie znali innych olejów(...)krążenia, a to dlatego, że większość spożywanych przez nich tłuszczów pochodziło z oliwy. Oliwa zawiera cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwmiażdżycowym, a także przeciwutleniacz witaminę E . Również dzisiaj złota oliwa zajmuje bardzo ważne miejsce w kuchni greckiej – Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania
Chilli Czosnek i Oliwalata zbliża się wielkimi krokami wiemy już chyba wszyscy. Jest chłodniej, wcześniej zapada zmrok, a powietrze wręcz przesycone jest nadchodzącą jesienią. Nie umiem nazwać tego zapachu, ale wiem, że złote liście już niedługo będą leżały na chodnikach. Dlatego dzisiaj mam dla Was makaron, który roboczo nazwałam Makaronem Końca Lata - z zielonym groszkiem, pysznymi jeżynami, świeżymi kurkami oraz boczkiem
Pasja Smakutemperatura jest wystarczająca i można wrzucać kolejne. Wrzucamy partiami po 10-15 sztuk i łyżką cedzakową mieszamy, ewentualnie przewracamy na drugą stronę. Wystarczy kilka minut by zrobiły się złote. Nie mogą się spalić. Ciepłe pączki lukrujemy i posypujemy drobnym cukrem ukręconym z wanilią. Lukrowanie: kilka łyżek cukru rozpuszczamy w kilku kroplach bardzo gorącej wody, mieszamy aż masa będzie gładka
prawdziwe jedzenietemperatura jest wystarczająca i można wrzucać kolejne. Wrzucamy partiami po 10-15 sztuk i łyżką cedzakową mieszamy, ewentualnie przewracamy na drugą stronę. Wystarczy kilka minut by zrobiły się złote. Nie mogą się spalić. Ciepłe pączki lukrujemy i posypujemy drobnym cukrem ukręconym z wanilią. Lukrowanie: kilka łyżek cukru rozpuszczamy w kilku kroplach bardzo gorącej wody, mieszamy aż masa będzie gładka
prawdziwe jedzeniejednak uważać, żeby nie przeciąć ciasteczek. Słomką robimy zaś po 4 otwory w każdym ciasteczku. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C przez ok. 10-15 min aż zrobią się złote. Studzimy ciasteczka na kratce. The post Ciasteczka guziki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędowolnego ciasta 150 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki masła 1 mały słoiczek dżemu [najlepiej kwasnego] dowolne bakalie : żurawina, rodzynki, płatki migdałowe, orzechy,jagody goji,złote jagody ,ryż preparowany itd Ciasto pokruszyć.Mleko z cukrem i kakao rozpuścić na małym ogniu dokładnie mieszając,wystudzić. Do pokruszonego ciasta dodać pozostałe składniki i masę kakaową. Wszystko dokładnie wymieszać
Moje domowe kucharzenierosołowej. W wywarze kotlety leżą ok. 10 minut. Następnie obtaczamy je w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Ziemniaczki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie talarki. Talarki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Przed podaniem lekko je solimy. Do ziemniaków pasuje prosty
Emcia Pichcikawałek poprzerastanego rozbratla wymyśliła sobie coś innego. Dodała nieco alkoholu i owoców a sos zagęściła chlebem. Całość doprawiła aromatycznymi ziołami i podała rodzinie pyszny obiad. Do cudownego gulaszu podała złote, pieczone ziemniaczki, które rodzina po prostu uwielbia. Jeśli macie więcej czasu przygotujcie wspaniałą Wołowinę po burgundzku czyli Boeuf bourguignon. Do duszenia nadają się też inne części wołowej tuszy - Łata
Smaczna PyzaRozwałkować ciasto i przełożyć do formy. Piec w piekarniku z termo-obiegiem nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut (uważać aby ciasto się nie spiekło, ma być lekko złote). Przygotowujemy bezę. Z pozostałych białek ubijć pianę. Kiedy będzie już praktycznie ubita dodać cukry. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Pianę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenie (również 24x24
Mania Gotowaniakratkę lub ściereczkę, aby ociekły z wody. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Każdą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i / lub sezamem. Piec, aż bajgle będą złote, przez 20 - 25 minut. Przestudzić na kratce
Sto kolorów kuchnizagotowujemy. Gotowe! Grzanki: Bagietkę pszenną, lub ciabatę kroimy w kostkę, na rozgrzaną patelnię wlewamy masło i oliwę, mieszamy, po połączeniu się składników, dodajemy grzanki, ciągle mieszamy aż grzanki nabiorą złotego koloru. Zdejmujemy z patelni. Szynkę podprażamy na patelni na minimalnej ilości tłuszczu. Muszę Wam powiedzieć Kochani, że ten przepis na zupę z dyni UWIELBIAM jest przepyszna, mocno kremowa i bardzo(...)aromatyczna. Koniecznie zróbcie a będziecie często wracać do złoto- pomarańczowej zupy dyniowej! Pozdrawiam cieplutko! Kocham jesień! ;-) akcja kulinarna
SMYKWKUCHNIMorele - złote, słodkie, owocowe kulki. Na surowo, na przetwory, do ciast i innych potraw. Z rozrzewnieniem wspominam wielkie morelowe drzewo, które rosło lata temu w ogrodzie wuja. Rodziło wyjątkowo pyszne owoce i tak dużo, że czasami aż łamały się gałęzie pod ich ciężarem. Niestety, tego drzewa dawno już nie ma ... Dobrze, że czasami na pobliskim bazarku można spotkać miłego
Smaczna Pyzazlepić brzegi i uformować wałek. Wałek zwinąć w ślimaka. Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Posypać sezamem i piec 30 minut w 180 stopniach, aż się zrumienią. Ja wolę lekko złote niż bardzo wypieczone
Magiczne Życie Martyzapewnienie nam długiego życia ale to nie wszystko. Dzięki uprzejmości sklepowi internetowemu Gojishop . Dostałam paczuszkę, a w niej: JAGODY GOJI JAGODY GOJI W CZARNEJ CZEKOLADZIE MORWĘ BIAŁĄ BIO JAGODY ZŁOTE JAGODY INKÓW OLEJ KOKOSOWY
Brzuszki ŁakomczuszkiDuże muszle makaronowe idealnie nadają się do wypełnienia jakimś smacznym farszem i zapieczenia. Zebrane w lesie, świeże, złote i pachnące kurki tylko czekały na swoją szansę. Razem z makaronem i kilkoma innymi składnikami stworzyły bardzo smaczne danie. Nazbierałeś cały koszyk kurek ? Wypróbuj przepis na Zupę kurkową z sokiem marchwiowym - jest przepyszna ! Część grzybów możesz zamknąć w słoiki na zimę
Smaczna Pyzaprzykryć i odstawić na 30 minut. Patelnię o średnicy 28 cm delikatnie natrzeć olejem i bardzo mocno rozgrzać. Wylewać po chochelce ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor, bez dodawania tłuszczu. Jeśli patelnia jest wystarczająco gorąca, naleśniki nie będą się do niej przyklejać. Szpinak podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać(...)serem i nadziewać usmażone placki. Gotowe naleśniki można jeszcze podsmażyć, aby nabrały apatycznej, złotej barwy, nie jest to jednak konieczne. Podawać na gorąco. Smacznego! Wyliczenia: mąka 1 zł mleko 1 zł jajka 1,4 zł szpinak 3 zł ser 4 zł czosnek, sól, pieprz, olej ok. 0,6 zł Koszt całego dania: 11 zł Porcja (3 naleśniki
Obiad za dychęfolią aluminiową. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto przez ok 20 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka minut aż uzyska złoty kolor. Składniki do lemon curd oprócz oliwy zagotowujemy cały czas mieszając. Po 3 minutach dodajemy łyżkę oliwy i dalej chwilę mieszamy. Jeśli powstały grudki masę należy zmiksować(...)ubijamy białka na sztywną pianę, potem dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy by połączyć składniki. Bezę wylewamy na tartę i pieczemy aż będzie miała złoty kolor
Ze smakiem i z pasjącebulkę 2 ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, majeranek (lub świeżą natkę pietruszki) mąkę pszenną bułkę tartą olej do smażenia Cebulkę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Natkę również drobno siekamy. Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. W przypadku gdy nie posiadamy takiego sprzętu, wystarczy jeśli utłuczemy je zwykłym(...)najmniejsze okazy, ponieważ duże mogą gotować się nawet ponad godzinę. Po ugotowaniu odcedzamy je i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na głębokiej patelni lub w garnku o nieprzywierającym dnie. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jabłka również obieramy i ścieramy tak samo. Do cebulki dodajemy mąkę
Ratunku obiadpołudniowych Włoch sałatka, która miała odzwierciedlać włoską flagę - czerwony - pomidory, biały - mozzarella i zielony - bazylia. Sałatkę polewamy delikatnie oliwą z oliwek. Chyba nigdy nie zapomnę caprese w Złotych Tarasach w Warszawie. Postanowiłyśmy z koleżanką coś zjeść... Kawałek bagietki, sałata i po 5 plasterków pomidora i mozarelli. Wiecie ile mnie to kosztowało? 13 złotych!! Załamałam się :) Nie miałam dziś
Kraina Tysiąca Smakówtutaj do ideału daleko. Jestem w stanie zrozumieć, że wszelkiego rodzaju fast foody robi się najszybciej i najłatwiej. Okej, mogę zjeść hamburgera, ale jeśli mam zapłacić za niego 9 złotych to mam pewne wymagania - wcale nie bardzo wygórowane. I jak mi jakieś kości ciągle chrupią w zębach, to nie jestem zadowolonym klientem! To był pierwszy gwóźdź do trumny. Uwielbiam grzane(...)wino. Jestem w stanie zapłacić na stoku 7 złotych za to, żeby napić się pysznego grzanego winka. Trochę się zdziwiłam, kiedy dostałam je w zwykłym plastikowym kubeczku bez żadnego logo "Zbójeckie Grzane" czy "Grzaniec Galicyjski". Po pierwszym łyku zorientowałam się dlaczego. Winko słabiutkie, nie wiem czy kiepskiej jakości, czy z dodatkiem wody. Dobrze, że chociaż gorące, bo z grzanym piwem
Kraina Tysiąca Smakówtrochę miodu lub inny dodatek, co kto lubi:) I energia na pół dnia dostarczona w bardzo przyjemnej formie:) "Wszelka, mój bracie, teoria jest szara, zielone zaś jest drzewo życia złote" J.W. Goethe Komentarze Gość: Ewa smaczniutkie.pl, 178-37-54-19.adsl.inetia.pl 2012/03/15 18:17:59 sowa mam tak samo, u mnie też jeszcze w archiwum jest potrawa wigilijna
Zdrowa Kuchnia Sowydociskać, rant podczas pieczenia sam się przyklei do spodu. W każdy otwór kratki włożyć porcję dżemu. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Na złoty kolor. Jeszcze ciepły mazurek udekorować płatkami migdałów. płatki przyklejać w kształt kwiatów na ciepłym dżemie. WERSJA 2 Zagnieść ciasto tak samo jak w przepisie powyżej. Schłodzone ciasto podzielić(...)równe części. Ciasto rozwałkować formując prostokąt, dociąć boki radełkiem lub nożem. Dwa jednakowe placki upiec na złoto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciepłe blaty przełożyć dowolnym, gęstym dżemem. Pozostawić do ostygnięcia. Mazurka udekorować wedle uznania. Ja swojego udekorowałam lukrem i ciasteczkami kruchymi. Smacznego
kolorowotorcikowospożywać dużo więcej ciepłych posiłków, które ułatwią nam wyjścia z domu i dodadzą mnóstwa energii. Dziś idealny przepis zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Moja ukochana jaglaneczka. Małe, złote kuleczki przygotowałam w wersji ostrej, czyli rozgrzewającej podwójnie! Połączenie kaszy z piekącymi papryczkami i czosnkiem było strzałem w dziesiątkę! Zazwyczaj jaglankę jadałam z bakaliami, z mlekiem bądź owocami
Sajkofanka smakubardzo za tym tęskniłam! :) Z czystym sumieniem mogę zakasać rękawy i dalej szaleć w kuchennych wojażach. Smakowitego popołudnia :) Nogi z kurczaka pieczone na złoto Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)przez 2,5 godziny. Po 1,5 godziny podlać kurczaka białym winem. Około pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, ułożyć świeży tymianek i rozmaryn, i dopiec na złoto
Sajkofanka smaku