złote przepisy - 1317 przepisów (strona:17/88)

PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 143

piszę tego z zazdrości. Po lekturze postów panien B, wolę dramaty egzystencjalne przeżywać w ukochanym wełnianym swetrze i w przeciwieństwie do sióstr rozróżniać znaczenie słów, bo gdybyście nie wiedzieli: „Złota rada? W TE DNI nie myśl o przyszłości, nie snuj planów a kajecik z teorią zawładnięcia światem włóż do szuflady”. Zdrobnienia. Następne cudo, które mnie doprowadza do amoku. W Krakowie

ladykitchen
Tylko Chuck Norris wie gdzie sie podziały tamte prywatki – buraki w kontekście idoli narodowych 136

tematy inne niż „czy rukola odłoży mi się w biodrach czy stopach?” Czepiam się? No jakbyście się nie przyzwyczaili… Generalizuje? Bardzo możliwe. W przypadku facetów fajnie jest mieć złoty środek i idealny balans. Ale chyba najważniejsze jest to, żeby się z nim czuć dobrze, bezpiecznie i żeby wam szminki nie podkradał i nie chodził w waszych pończochach. Na drugiej

ladykitchen
Omlet z cukinią 223

wlewamy olej, po czym wlewamy masę na omlet. Omlet smażymy na przykrytej patelni. Po upływie kilkunastu minut przekładamy go na drugą stronę  i dalej smażymy, aż do uzyskania złotego koloru Podajemy ze świeżym pieczywem

Kulinarne przygody Gatity
Kotleciki drobiowe smażone 289

posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy okrągłe kotleciki i panierujemy w mieszance obu mąk. Kotlety smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem oraz z pastą paprykową. The post Kotleciki drobiowe smażone appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z sosem serowym 226

słonecznika ( lub pestek dyni) Świeżo mielony pieprz Makaron dla 3 osób Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy boczek. Podsmażamy go na złoty kolor. Dorzucamy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Kiedy się zarumienią dodajemy pokrojone w kostkę sery. Mieszamy na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Dodajemy śmietanę oraz doprawiamy obficie pieprzem. Słonecznik

Kolizje Smaków
Szarlotka bez mąki i jajek! Błyskawiczna i pyszna! 610

cukrem waniliowym. Na to wysyp resztę płatków, polej stopionym masłem. Posyp na wierzch płatki migdałów i polej miodem. Pieczemy w temp 180 stopni C przez 50-60 minut na złoty kolor. Gotowe! Mówiłam, że proste i łatwe! A jakie pyszne! ;-) Smacznego i zapraszam na mój FanPage na Facebooku! SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Warzywna sałatka na ciepło 268

cukinia 3-4 łyżki oliwy z oliwek EV 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 malutkiej suszonej papryczki chili 1 łyżka posiekanego świeżego oregano 1 łyżka posiekanego świeżego oregano złotego sól Wykonanie: Ziemniaki i fasolkę obieramy. Ziemniaki kroimy na pół, fasolkę na 2-3 części i gotujemy w parowarze około 20-25 minut. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania

Kulinarne przygody Gatity
Bagietki na płynnym zakwasie 173

stopni, bagietki nacinamy ukośnie 3 razy na głębokość 1 cm. Pieczemy około 25 minut (ja w połowie pieczenia musiałam zmniejszyć temperaturę, bo mój piekarnik przypala), aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Gdy bagietki są już upieczone, wyjmujemy je z piekarnika, piekarnik wyłączamy, bagietki przekładamy na kratkę, którą wsuwamy do piekarnika. Pieczywo studzimy z lekko uchylonymi drzwiczkami od piekarnika

Kulinarne przygody Gatity
Chili con carne w wersji light 148

papryczka chili 2 łyżeczki  przyprawy meksykańskiej do chili con carne 1 łyżka oleju do smażenia sól Wykonanie: Mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania złotego koloru. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do smażącego się mięsa. Papryczkę pozbawiany nasionek, kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Wszystko smażymy jeszcze przez

Kulinarne przygody Gatity
Oponki serowe 194

rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Najlepiej robić to powoli i na małym ogniu. Gdy już będzie wystarczająco gorący wkładamy oponki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Usmażone oponki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi, gdy papier wchłonie tłuszcz przekładamy je na suchy talerz i posypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Pączki serowe 232

rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Najlepiej robić to powoli i na małym ogniu. Gdy już będzie wystarczająco gorący wkładamy pączki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Usmażone pączki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi, gdy papier wchłonie tłuszcz przekładamy je na suchy talerz i posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek kajmakowy 171

folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na okragłą szklaną formę o średnicy 30 cm, podnosimy lekko brzegi ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200° C prze około 30 minut. Puszkę z mlekiem gotujemy przez 2 godziny w dużym garnku z wodą ( trzeba pilnować, żeby puszka była cały czas

Kulinarne przygody Gatity
Bajgle w wersji slow 167

obtaczamy z jednej strony w ziarnach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i pieczemy około 25 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru. Studzimy na kratce. Bajgle na innych blogach: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia

Kulinarne przygody Gatity
Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym 226

Dziś na blogu pozostajemy w jesiennym nastroju. Za oknem piękna słoneczna polska złota jesień, możemy sobie więc pozwolić na deser na zimno, to znaczy na jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym. Jednym ze składników masy serowej jest kasza jaglana. Jesteście zdziwieni  ? Jeśli tak to zachęcam do wypróbowania przepisu ! Będziecie  bardzo mile zaskoczeni jak kasza wspaniale smakuje w serniku

Kulinarne przygody Gatity
Joke Moo Sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ) 226

siekamy, układamy na małym talerzyku i zalewamy odrobiną oleju. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 30 sek - 2 min. Co 30 sekund sprawdzajcie, jak wygląda czosnek. Ma być złoty, nie spalony :) Mi to zajęło dokładnie 1 min 30 sek - wszystko zależy od mocy mikrofali. Odsączamy i zostawiamy do ostygnięcia. **  Makaron Vermicelli to makaron sojowy w formie cieniutkich nitek

Tajskie smaki