złote przepisy - 1317 przepisów (strona:17/88)

Warzywna sałatka na ciepło 280

cukinia 3-4 łyżki oliwy z oliwek EV 1-2 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 malutkiej suszonej papryczki chili 1 łyżka posiekanego świeżego oregano 1 łyżka posiekanego świeżego oregano złotego sól Wykonanie: Ziemniaki i fasolkę obieramy. Ziemniaki kroimy na pół, fasolkę na 2-3 części i gotujemy w parowarze około 20-25 minut. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania

Kulinarne przygody Gatity
Bagietki na płynnym zakwasie 183

stopni, bagietki nacinamy ukośnie 3 razy na głębokość 1 cm. Pieczemy około 25 minut (ja w połowie pieczenia musiałam zmniejszyć temperaturę, bo mój piekarnik przypala), aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Gdy bagietki są już upieczone, wyjmujemy je z piekarnika, piekarnik wyłączamy, bagietki przekładamy na kratkę, którą wsuwamy do piekarnika. Pieczywo studzimy z lekko uchylonymi drzwiczkami od piekarnika

Kulinarne przygody Gatity
Chili con carne w wersji light 159

papryczka chili 2 łyżeczki  przyprawy meksykańskiej do chili con carne 1 łyżka oleju do smażenia sól Wykonanie: Mięso podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania złotego koloru. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do smażącego się mięsa. Papryczkę pozbawiany nasionek, kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Wszystko smażymy jeszcze przez

Kulinarne przygody Gatity
Oponki serowe 203

rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Najlepiej robić to powoli i na małym ogniu. Gdy już będzie wystarczająco gorący wkładamy oponki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Usmażone oponki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi, gdy papier wchłonie tłuszcz przekładamy je na suchy talerz i posypujemy

Kulinarne przygody Gatity
Pączki serowe 240

rondelku rozgrzewamy tłuszcz. Najlepiej robić to powoli i na małym ogniu. Gdy już będzie wystarczająco gorący wkładamy pączki i smażymy do uzyskania złotego koloru. Usmażone pączki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikami kuchennymi, gdy papier wchłonie tłuszcz przekładamy je na suchy talerz i posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Mazurek kajmakowy 180

folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, przenosimy na okragłą szklaną formę o średnicy 30 cm, podnosimy lekko brzegi ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200° C prze około 30 minut. Puszkę z mlekiem gotujemy przez 2 godziny w dużym garnku z wodą ( trzeba pilnować, żeby puszka była cały czas

Kulinarne przygody Gatity
Bajgle w wersji slow 173

obtaczamy z jednej strony w ziarnach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i pieczemy około 25 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru. Studzimy na kratce. Bajgle na innych blogach: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia

Kulinarne przygody Gatity
Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym 241

Dziś na blogu pozostajemy w jesiennym nastroju. Za oknem piękna słoneczna polska złota jesień, możemy sobie więc pozwolić na deser na zimno, to znaczy na jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym. Jednym ze składników masy serowej jest kasza jaglana. Jesteście zdziwieni  ? Jeśli tak to zachęcam do wypróbowania przepisu ! Będziecie  bardzo mile zaskoczeni jak kasza wspaniale smakuje w serniku

Kulinarne przygody Gatity
Joke Moo Sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ) 237

siekamy, układamy na małym talerzyku i zalewamy odrobiną oleju. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 30 sek - 2 min. Co 30 sekund sprawdzajcie, jak wygląda czosnek. Ma być złoty, nie spalony :) Mi to zajęło dokładnie 1 min 30 sek - wszystko zależy od mocy mikrofali. Odsączamy i zostawiamy do ostygnięcia. **  Makaron Vermicelli to makaron sojowy w formie cieniutkich nitek

Tajskie smaki
Ciasto orzechowo - jabłkowe 7081

cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto nabierze pięknego złotego koloru ) Masa: 2,5 szklanki mleka wlać do rondelka i zagotować . W 1/2 szkl. mleka rozrobić obie mąki i cukier.  Do gotującego się mleka wlewamy roztwór z mąk

Słodkości i nie tylko
Placki z cukinii z kukurydzą 201

skórką na tarce, na grubych oczkach. Następnie dodajemy kukurydzę, mąkę, jajko oraz przyprawy i dokładnie ze sobą wszystko mieszamy. Przygotowaną masę na placuszki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony (nakładamy ok 2 łyżek masy na jednego placuszka).  Placuszki idealnie smakują jako samodzielne danie, ale sprawdzają się również jako dodatek do mięs i sosów

Emcia Pichci
Tosty francuskie (Pain Perdu) 190

patelni rozgrzać masło z niewielką ilością oleju, aby się nie przypaliło.  Każdą kromkę zamoczyć w masie jajecznej i ułożyć na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Serwować jeszcze gorące np. z cukrem pudrem, konfiturą lub świeżymi owocami.   Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Pomidory na zimę 237

Złota polska jesień najwyraźniej dobiega końca, a od dziś będzie już tylko bura, chłodna i deszczowa. I tak długo to trwało, jak na nasze polskie warunki. Chcąc zachować lato na później, na czas kiedy dni będą tak krótkie, że nim wstanę już będę chciała się kłaść spać, zapamiętywałam ostatnio najmilsze chwile tego lata. To takie pocztówki, staram się zapamiętać

Matka Żywicielka
Kotlet pożarski light 744

natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy ubite białka i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy podłużne kotlety, panierujemy w bułce tartej. Kotlety pieczemy w piekarniku w 180 stopniach na złoty kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z suszonym tymiankiem. The post Kotlet pożarski light appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z pesto zapiekane pod mozzarellą 211

otrzymać dwa płaty mięsa. Opruszyć solą i pieprzem. Następnie płaty mięsa posmarować pesto i zwinąć w roladkę. Spiąć małymi wykałaczkami. Roladki obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Potem przełożyć je do naczynia żaroodpornego i podlać białym winem. Na roladkach ułożyć plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut aż mozzarella się

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania