ugotowanie go al dente. Czekając aż woda zacznie wrzeć obieramy cebule i czosnek. Cebule kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy cebule. Smażymy na złoty kolor, dodajemy czosnek. Jak całość nam się chwilę podsmażymy dodajemy szpinak i czekamy do odparowania wody. Ser kroimy na kawałki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy na średnim ogniu póki
Kolizje Smakówwystawał tylko ogonek. Gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor. Przed podaniem polać miodem i udekorować listkiem świeżej mięty
wyzwania kuchennestolnicę oprószoną mąką, przykryć i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie rozgrzać olej do temperatury 175 stopni C i smażyć pączki z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć je na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu. Za pomocą szprycy nadziać ulubioną marmoladą. Przygotować polewę: białą czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie mieszając. Lekko przestudzić i udekorować
wyzwania kuchennestopni C. Do szprycy nałożyć masę i wyciskać niewielkie podłużne porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut na złoty kolor. Przygotować ganache czekoladowy: zagotować śmietankę, wrzucić do niej połamaną czekoladę i wymieszać do otrzymania jednolitej polewy. Odstawić do przestygnięcia. Upieczone i wystudzone eklerki przeciąć na pół. Na spody nałożyć krem
wyzwania kuchenneciasta. Spód nakłuć widelcem i wstawić ponownie do lodówki na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić schłodzone ciasto i piec około 20 minut na lekko złoty kolor. Wystudzić. Suszone figi dowolnie pokroić, migdały posiekać. Czekoladę razem ze śmietanką i masłem roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na spód mazurka, na wierzchu ułożyć figi i migdały. Odstawić
wyzwania kuchenneniż średnica foremek (moje miały średnicę 8 cm). Gotowymi krążkami ciasta dokładnie wylepić natłuszczone foremki, a dna nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor. Wyjąć i wystudzić. Przygotować bezę: ubić białka ze szczyptą soli. Gdy będą już prawie sztywne, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie szklista i błyszcząca. Pod koniec
wyzwania kuchennewtedy mniej pracy przy ręcznym wałkowaniu i pierogi równej grubości. Następnie z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka, można to robić szklanką, ja używam wykrawaczki do pierogów - super wynalazek, kosztuje kilka złotych a bardzo ułatwia pracę. Na każde kółko nałożyć ok.łyżeczki jagód i dokładnie zlepić. Można posłużyć się drugą stroną wykrawaczki, ja zlepiam ręcznie, bowiem mieści się wtedy więcej farszu.Po wstępnym
Smaczne Zdrowegodz. do lodówki. Ja zamykam masę w pojemniku próżniowym, jest wtedy gotowa po godzinie. Kłaść łyżką małe kotleciki na dobrze rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Smacznego
Z miłości do słodkościprzyprawy. Dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie kłaść łyżką na patelnię, na mocno rozgrzany olej tworząc małe kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Świetny olej rzepakowy znajdziecie na zlotopolskie.pl/ Smacznego
Z miłości do słodkościmokre produkty: rozkłócone jajko, maślankę, miód i stopione, lekko przestudzone masło. Połączyć z suchymi składnikami, delikatnie wymieszać. Smażyć na odrobinie rozgrzanego oleju z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami
Z miłości do słodkościzmielony), 2 łyżki soku z cytryny, sól. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto. Pod koniec smażenia oprószyć solą i ziołami prowansalskimi. Przełożyć do miseczki i odstawić. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Ogórek dokładnie umyć
Z miłości do słodkościmleko, olej i wodę, dokładnie zmiksować. Dodać przesianą mąkę oraz sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15minut. Następnie smażyć na odrobinie oleju cienkie naleśniki, z obu stron na złoty kolor. Nadzienie: 250g półtłustego sera, 125 g serka mascarpone, 100g truskawkowego serka homogenizowanego, 1/2 laski wanilii, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 kg mieszanych owoców (maliny, truskawki, jagody). Twaróg zmiksować
Z miłości do słodkościMleko połączyć ze stopionym masłem i rozkłóconymi jajkami. Wymieszać ze suchymi składnikami. Na koniec dodać lawendę i dokładnie wymieszać. Smażyć na odrobinie oleju małe placuszki, z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z podgrzaną śmietanką lub domową konfiturą
Z miłości do słodkościkosteczkę. Boczek pokroić w wąskie paseczki, wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Zdjąć z ognia. Do tłuszczu wytopionego od smażenia boczku dodać odrobinę oleju, usmażyć na złoto ziemniaki. Zdjąć z ognia, dodać do boczku. Dodać obraną, drobną posiekaną cebulę oraz czosnek. Fasolkę oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki. Gotować w osolonym wrzątku około 10-12minut, po czym odcedzić
Z miłości do słodkościziarenkami z kilku lasek wanilii) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki owoców leśnych gałązkę rozmarynu 4 gałki lodów ( u mnie śmietankowo-czekoladowe) Przygotowanie: Na suchej patelni prażymy na złoto płatki migdałow. Myjemy i kroimy nektarynki , wyjmujemy pestkę. Połówki nektarynek obficie posypujemy cukrem wymiesznym z ziarenkami wanilii. Rozgrzewamy grill lub patelnię do grillowania. Użyłam patelnię grillową Positano, która świetnie się spisała
Mia Cucina Sofieta