złote przepisy - 1317 przepisów (strona:30/88)

Sałatka rybna na święta 2261

dość małe kawałki, jak to bywa w sałatkach, ale widziałam wersje z kawałami ryby wielkości małej dłoni. Rozrabiam ciasto "naleśnikowe", kawałki ryby maczam w nim i smażę na złoto. W międzyczasie zagotowuję wszystkie składniki zalewy. Pozostałe składniki sałatki kroję w kosteczkę, pieczarki oczywiście podsmażam. Na koniec w głębokiej misce układam warstwami: ryba - farsz - zalewa - ryba - farsz - zalewa. Sałatkę dobrze jest

Co w głowie piszczy
Placuszki z cukinii i parmezanu 147

składniki, dopraw do smaku i dobrze wymieszaj, aż się ze sobą połączą.   Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj ciasto, formując zgrabne placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym. Podawaj z prószonym parmezanem albo śmietaną.  Smacznego

Niezły Młynek
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM. 213

względna, stąd tego nie podaję. Z masy formuję kotleciki, które obtaczam tylko w bułce tartej, co zapobiegnie rozpadnięciu się podczas smażenia. Na patelni rozgrzewam olej i smażę kotlety na złoto z obu stron.  Osączam z tłuszczu na ręczniczkach papierowych. sos: Grzyby moczę przez około kwadrans w zimnej wodzie. W rondelku rozpuszczam masło, szklę na nim obraną i posiekaną cebulę

W kuchni Karmel-itki
Kotlety mielone pikantne 261

czosnek, doprawiamy solą, chili i majerankiem, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej, dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety mielone, obtaczamy kotlety w mące kukurydzianej i smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy kotlety mielone ze smażonymi ziemniakami. The post Kotlety mielone pikantne appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Młoda kapusta słodko-kwaśna 305

Składniki: 1 szt. młoda kapusta (mała) kawałek słoniny, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, do smaku sól i pieprz cytrynowy Przygotowanie: Słoninę kroimy w kostkę, szklimy na złoto tak aby powstały skwarki jak na smalec, Kapustę myjemy i w miarę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy 5-7 minut. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 141

Zmieniła się też agencja obsługująca ten program. VML Poland postanowiła wyciągnąć nas poza siedzibę Nestle, ba, wyciągnęła nas poza Warszawę i zorganizowała nam pobyt w Hotelu i Restauracji Złoty Lin w Serocku , która ma doskonałą rybną kuchnię, szczególnie polecam ich bulion rybny z sandaczem i francuskim kluseczkami, oraz deser panna cotta z sorbetem i sosem malinowym. Na terenie ich klimatycznej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomysł na … placki z dyni z cytrynową nutą i szybki konkurs 174

łyżkę Pomysł na… Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny Winiary. Dodajemy 1 jajko, 5 łyżek mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy i smażymy na złoto w obręczach, aby placki były równe, po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W między czasie przygotowujemy marynatę z 2 łyżek tej samej marynaty i 2 łyżek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami 224

Lubicie zupy rybne? Takie delikatne rosołowe, z lanymi kluskami i dużymi kawałkami gotowanej ryby? Podobną zupę rybną jedliśmy w restauracji po Złotym Linem w Łasku, tam jednak zupa rybna była również przygotowana na bulionie, ale z dodatkiem sandacza i z francuskimi kluseczkami. Jednym ze składników zupy rybnej, którą ja przygotowałam był świeży łosoś i bulion warzywny. Zupy rybne często gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 165

szklanki kaszy jaglanej 2 cebule 2 łyżki oleju do smażenia 250 g twarogu półtłustego sól i pieprz do smaku Farsz: Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Gotujemy na sypko kaszę jaglaną w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła. Studzimy, dodajemy rozdrobniony twaróg, oraz podsmażoną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Ciasto na pierogi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? 854

cienką kiełbaskę staropolską lub dobrej jakości parówkę, całość dokładnie zwijamy, dokładnie moczymy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu i panierujemy w bułce tartej. Krokiety smażymy na złoto z każdej strony zaczynając od łączenia krokieta! U nas krokiety z chleba tostowego będą na Sylwestra! Ponieważ te krokiety to idealna przekąska sylwestrowa lub karnawałowa. Nie będę pisać ile sztuk jakiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na zrazy wołowe zawijane 8794

zrazy w mące i obsmażamy na oleju z każdej strony, mięso przekładamy do garnka żeliwnego, na tym samym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w piórka i gdy cebula stanie się złota przekładamy ją do zrazów, podlewamy całość wrzącą wodą (ok. 1/2 litra) i dusimy do miękkości mięsa, jeśli woda za szybko odparowała uzupełniamy wodą. Podczas duszenia mięsa tworzy się pyszny, aromatyczny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz paprykowy (Slowcooker) 168

słodkiej wędzonej papryki sól morska z pieprzem w młynku Mięso kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Mięso doprawiajmy wszystkimi przyprawami. obtaczamy dokładnie w mące pszennej i podsmażamy na złotych kolor na 2 łyżkach oleju. Następnie podsmażone mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, które jest na wyposażeniu wolnowaru. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę, którą dodajemy do mięsa. Aby wykorzystać smaki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini pączki pomarańczowe 183

olej i wkładamy partiami serowe kulki uformowane mokrymi dłońmi (pączki mają wielkość mandarynek) , zmniejszamy temperaturę oleju i smażymy powoli, aby pączki za szybko nie zbrązowiały z obu stron a złoty kolor, bo będą surowe w środku. Układamy pączki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Następnie mini pączki pomarańczowe przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem i skórką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety w kokosowej panierce 188

muszą być wykorzystywane tylko do ciast. Piersi z kurczaka, rozbijamy delikatnie tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety maczamy w roztrzepanym jajku, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, smażymy kotlety na złoty kolor, najlepiej na oleju rzepakowym. Kotlety w kokosowej panierce zostały podane z pikantną salsą. Można takie kotlety z piersi kurczaka pokroić w paski i przygotować jako kąski smażone i podać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pieczony w pikantnej marynacie 383

ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, no i do tego sałata z rukolą, pomidory i ogórki. Pasta niestety mi się kończy muszę zajrzeć do Kuchni Świata jak będę w Złotych Tarasach w warszawie. Kurczaka nacieramy marynatą i zostawiamy w lodówce. Skrapiamy kurczaka delikatnie wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp. 160 stopni (na dnie piekarnika ustawiamy naczynie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania