złote przepisy - 1317 przepisów (strona:35/88)

Faworki 185

części. Każdą z nich rozwałkować, a następnie pociąć w podłużne pasy. Po środku każdego pasa zrobić nacięcie, ok. 2 cm, przez które przewlekać końcówki paska.Smażyć na złoto z obu stron. Wyjąć i osuszyć z oleju na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Babeczki z parówką 166

stopniowo do suchych składników, dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 170°C. Ciasto wlewać do formy na muffinki do 3/4 wysokości. Na środku każdej muffinki umieścić kawałek parówki . Piec na złoto 15-20 minut. Lubczyk  znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego. Lubczyk pochodzi z Iranu

Moje domowe kucharzenie
Gofry z czekoladą 189

cały czas miksując. Następnie dodać roztopione masło, jajka i wszystko dokładnie miksujemy.  Na końcu dodać czekoladę i delikatnie wymieszać.  Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną gofrownicę, piec na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Schabowy wg Magdy Gessler 319

cebulę. Dosypać sól i pieprz. Włożyć mięso. Moczyć wieprzowinę w mleku 2-3 godziny. Następnie odsączyć. Smalec rozgrzać na patelni. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto

Moje domowe kucharzenie
Irańska ryba smażona 179

łyżeczka curry  1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty kolor na oleju. Kurkuma  nazywana jest też „ostryżem” i „szafranem indyjskim”. Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych i występuje w ok. 70 gatunkach na terenie m.in. Indii i Australii

Moje domowe kucharzenie
Kotlety jajeczne 168

tarce na grubych oczkach. Pokroić drobno szczypiorek i razem wymieszać. Dodać surowe jajko, bułkę tartą .Doprawić.Formować kotlety,panierować w  bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Pieczone skrzydełka w pysznym sosie - smażone na oleju rzepakowym 200

odstawić do lodówki.  Cebulę i marchewkę obrać, pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i obsmażyć skrzydełka na złoty kolor .  Na spód naczynia żaroodpornego lub blaszki  ułożyć podsmażone skrzydełka, a na nie wymieszane pieczarki z cebulą i marchewką. Wszystkie składniki zalewy przełożyć do garnka i zagotować

Moje domowe kucharzenie
Ryba z sezamem smażona na oleju rzepakowym 181

łyżeczki pieprzu olej rzepakowy do smażenia Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z resztą dodatków i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć z obu stron na złoty kolor na oleju

Moje domowe kucharzenie
Święto hot doga 160

Owinąć wcześniej obraną parówkę [ja przekroiłam parówki na połowę]w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec około 25 min na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Lipcowa piekarnia ..bajgle 150

maku [ ja posypałam] . Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Zanim zjesz je wszystkie, daj im chwilę ostygnąć. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach",  tym razem prowadzi  Łucja. Bajgle z lipcowej Piekarni na blogach

Moje domowe kucharzenie
Gulasz starobawarski 196

cytryny [ nie dałam] sól i pieprz do smaku listek, ziele przyprawa do gulaszu szczypiorek Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na smalcu na złoty kolor. W rondlu rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i marchewkę. Dodać przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalać piwem wymieszanym z rosołem. Doprawić solą

Moje domowe kucharzenie
Kruche ciasteczka z jagodami 215

nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierożki, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką..Ułożyć na blaszkę.Piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować

Moje domowe kucharzenie
Pancakesy Amerykańskie z syropem ryżowym. Test. 153

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Szczypta soli Wszystko dokładnie mieszamy, aby powstało ciasto niezbyt rzadkie. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy (lub inny) i smażymy pancakesy na złoto z każdej strony.  Dodatkami do pancakesów były u mnie truskawki, kiwi i mandarynka oraz syrop ryżowy, który doskonale do nich pasował.   O cena syropu? Jak dla mnie

Emcia Pichci
Sezamowe placuszki 140

Przepis: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa (lekko płynna). Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce ciasta (lub dwie do formy) i smażymy na kolor złoty z obu stron. Po ściągnięciu z patelni odkładamy placuszki na papierowy ręcznik. Placuszki polewamy obficie ulubionym syropem i podajemy np. z borówkami

Emcia Pichci
Krokiety z kapustą i pieczarkami 148

zawijamy (najpierw składamy prawy i lewy brzeg naleśnika i rolujemy je od dołu go góry). Następnie maczamy w rozbełtanych jajkach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoto z każdej strony (najpierw łączeniem do dołu

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania