złote przepisy - 1317 przepisów (strona:39/88)

Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 174

zachodzić. Pomiędzy kółka wkładamy pozostałe masło i wszystko posypujemy pozostałym parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. Na wierzchu kółeczek ma powstać złota skórka. Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy

Mania Gotowania
Roladki z czerwonym i zielonym pesto: 195

oliwek pieprz Przygotowanie:   Zaczynamy od przygotowania czerwonego Pesto. Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Bazylię myjemy. Czosnek obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelnię. Uważamy aby się nie przypaliły. Odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki, oprócz oliwy ucieramy w moździerzu lub miksujemy w blenderze (mają pozostać małe drobinki składników), na koniec doprawiamy

Mania Gotowania
Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym oraz najlepszy sposób na oczyszczenie kurek 334

sosu sojowego zioła prowansalskie 2 łyżki masła Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy kurczaka na złoty kolor. Przekładamy do miski. Zaczynamy przygotowywać grzyby. Kurki należy dobrze oczyścić, co bywa naprawdę męczące, dlatego starajcie się wybierać te jak najczystsze. Istnieje kilka sposobów na ich oczyszczenie, jednak moim

Mania Gotowania
Tarta ze kurczakiem, szpinakiem, pomidorami i trzema serami 350

łyżka soku z cytryny 100ml śmietany 18% 2 jajka 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i ziołami. Smażymy na złoty kolor. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczce. Podsmażamy czosnek chwilę na maśle i dodajemy umyty szpinak. Mieszamy regularnie, kiedy szpinak się skurczy skrapiamy go sokiem z cytryny. Jajka rozbijamy w misce

Mania Gotowania
Makaron z czerwonym Pesto, salami i szynką parmeńską 240

garść świeżej bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania Pesto. Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Bazylię myjemy. Czosnek obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelnię. Uważamy aby się nie przypaliły. Odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki   przekładamy do blendera. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania. M iksujemy na gładką pastę

Mania Gotowania
Wołowina po azjatycku w pysznym sosie 194

kosteczką. Składniki sosu łączymy ze sobą. Paprykę i marchew kroimy w słupki.   W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy chili i smażymy około 30 sekund. Dodajemy mięso i smażymy na złoto przez około 6 minut, aby było miękkie. Jeśli wołowina będzie bardzo twarda, należy nieco wydłużyć czas smażenia. Jednak gdy marynujemy mięso całą noc nie powinno być z tym problemu, gdyż

Mania Gotowania
Tradycyjne faworki 209

długości). Każdy paseczek nacinamy delikatnie na środku. Przez nacięcie przekładamy jeden koniec paska. Gotowe faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, około 2 minuty z każdej strony, na lekko złoty kolor

Mania Gotowania
Pineapple upside down cake (Odwrócone ciasto ananasowe) 219

masła. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.  Na rozgrzanej patelni roztapiamy wysypać 2 łyżki masła, dodajemy 4 łyżki cukru. Podgrzewamy do uzyskania karmelu. Dodajemy ananasa i smażymy go na złoty kolor. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i masło pokrojone na mniejsze kawałki, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy dodajemy   syrop

Mania Gotowania
Sałatka z serem wędzonym, kurczakiem i żurawiną 284

oraz czosnkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ser kroimy do grubsze plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy żurawiną. Pieczemy ser około 10 minut. Kurczaka smażymy na złoty kolor. Szynkę również podsmażamy. Sałatę siekamy, pomidory koktajlowe kroimy na ćwiartki. Dymkę siekamy.   Składniki sosu łączymy ze sobą. Sałatę, pomidory, kurczaka, szynkę, dymkę oraz ser przekładamy do miski. Plastry

Mania Gotowania
Kurczak w sosie pomarańczowy 345

drobną kosteczkę. Marchew i paprykę kroimy w słupki, bakłażana w kosteczkę. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy imbir i papryczkę. Przekładamy do osobnego naczynia i podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Warzywa dodajemy do kurczaka i smażymy przez około 3-4 minuty aż będą chrupiące. Na końcu dodajemy imbir i papryczkę. Składniki sosu łączymy ze sobą. Sos wlewamy do woka

Mania Gotowania
Chiński kurczak pomarańczowy 404

drobno siekamy. Skrobię kukurydzianą przekładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem. W woku rozgrzewamy olej. Zamarynowanego kurczaka panierujemy w mące. Smażymy partiami na głębokim oleju, do momentu aż będzie złoty (około 4-5 minut). Kurczaka przekładamy na osobny talerz, ręcznikiem odsączamy nadmiar oleju. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wok czyścimy, rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim warzywa

Mania Gotowania
Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami 324

zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę.  Składniki panierki mieszamy, w drugiej misce roztrzepujemy jajko. Rybę panierujemy najpierw w jajku potem w migdałach. Smażymy na złoty kolor

Mania Gotowania
Risotto ze szparagami i kurczakiem 169

sól bazylia, oregano Przygotowanie: Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Uważajcie na sól, jeśli wasz bulion jest dość słony nie przyprawiajcie kurczaka solą. Podsmażamy na złoty kolor i przekładamy na talerz. Pomidory suszone odsączamy z nadmiaru zalewy, kroimy w kosteczkę i również chwilę podsmażamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce

Mania Gotowania
Piątkowo - naleśnikowo - cynamonowo 145

Jajko, cukier, cukier wanilinowy i cynamonowy ucieram przez kilka minut. Następnie dodaję ser i śmietanę. Wszystko miksuję na puszystą masę.  Naleśniki smażę na patelni z obu stron na złoty kolor. Każdy krążek smaruję masą serowo-cynamonową i  składam w kopertę lub rulon. Naleśniki nadają się od razu do zjedzenia lub też można podsmażyć je na maśle lub zapiec

Olikowa kuchnia
JAK FOTOGRAFOWAĆ JEDZENIE? 161

swój sprzęt. Do tej pory usilnie fotografujący, z całkiem niezłymi efektami, postanawia sprzedać swojego pupila po okazyjnej cenie. Mały przebieg, trzy obiektywy, torba, statyw za zaledwie dwa tysiące polskich złotych. Okazja jak nigdy, bo gdzie dostanę TAKI sprzęt za TAKIE pieniądze? Nigdzie. Canon 40D, obiektyw 18-55 mm, stałka 50mm f/1.8 i teleobiektyw Tamron 80-200mm - tym aktualnie dysponuję

W kuchni Karmel-itki