złote przepisy - 1317 przepisów (strona:28/88)

Pity z klopsikami, botwinką i fetą 163

łyżki). Uformuj z masy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej.  Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej klopsiki na złoto. Być może będziesz musiał zrobić to w dwóch partiach. Gdy klopsiki się smażą, przygotuj botwinkę.  Liście botwinki odetnij od buraczków, dobrze umyj, oczyść i posiekaj. Cebulę pokrój na plasterki, czosnek przeciśnij przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 156

wierzchu olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz 20 min., następnie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 15-20 min. Wierzch ciasta powinien być złoty i chrupiący. Upieczoną hortopitę odstaw na kratkę do przestygnięcia, najlepiej daj jej z 20 min. zanim pokroisz ją na trójkąty. Hortopita jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka ogrodnika - moja ulubiona sałatka na wiosnę 169

kolei jutro wybieramy się na degustację oliwy do Hotelu Regent w Warszawie w ramach imprezy Flos Olei - będziemy mieli przyjemność uczestniczyć w warsztatach dydaktycznych z nauką degustacji tego złotego nektaru. Jak widzicie, czeka mnie weekend pełen wrażeń, już nie mogę się doczekać:)))  Po powrocie oczywiście przygotuję dla Was relacje z tych imprez, zaś na weekend zostawiam Was z przepisem

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? - Relacja z imprezy Flos Olei 181

vergine skłoniła go 15 lat temu do stworzenia rankingu najlepszych oliw. Choć tematem naszego spotkania z Marco Oreggia była nauka degustacji oliwy, ten prawdziwy ekspert i przede wszystkim pasjonat "złotego nektaru" przekazał nam wiele informacji na temat wyboru dobrej oliwy i odpowiadał na pytania zebranych. Marco Oreggia to ten Pan z mikrofonem Tak więc, na co należy zwrócić uwagę

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 199

blasze wymieszaj pokruszony chleb z rozgniecionym ząbkiem czosnku, 1,5 łyżki oliwy i tymiankiem. Piecz przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż chleb stanie się złoty i chrupiący. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Fasolkę blanszuj we wrzącej wodzie przez 3-4 min. (powinna pozostać lekko twarda), następnie przelej zimną wodą i odstaw. W dużej misce

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety pożarskie 283

każdej strony bułką tartą. W przypadku dwóch kotlecików najpierw obtoczyłam je w natce pietruszki i dopiero potem w bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto z każdej strony. Po usmażeniu kotletów, umieszczamy je razem z patelnią w piekarniku nagrzanym do 180C, na 5 minut.  Kotleciki podałam w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i ogórków kiszonych

Emcia Pichci
Kanapki Monte Cristo 375

roztrzepujemy w głębokim talerzu, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Rozgrzewamy margarynę na patelni. Zamaczamy złożone kanapki z dwóch stron w jajku. Przekładamy kanapki na rozgrzaną patelnię i smażymy na złoty kolor, około 3 min z każdej strony. Smacznego   The post Kanapki Monte Cristo appeared first on zjem to blog kulinarny

zjem to blog kulinarny
Stromboli 179

drugiej strony do powstania wianka na cieście. Roztrzepujemy jajko i smarujemy ciasto, następnie posypujemy całość sezamem. Rozgrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy stromboli około 20-25min do uzyskania złotego koloru ciasta. Po wystygnięciu jest gotowe do jedzenia. Smacznego Rada. W przepisie można oczywiście użyć jakieś inne składniki do nadzienia, jak i również jakiegoś innego sosu do pizzy niż

zjem to blog kulinarny
Omlet Cesarski - Kaiserschmarren 349

delikatnie mieszamy wszystko z pianą białkową. Ciasto powinno być dość luźne, gdyż zgęstnieje podczas smażenia. Na teflonowej patelni rozpuszczamy masło, wylewamy połowę ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem i możemy wcinać ;) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Jajka zapiekane z serem brie i pieczarkami 214

świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i natłuszczamy oliwą filiżankę do cappuccino. Dwa całe plastry boczku układamy na kratce do podpiekamy, aż do uzyskania złotej barwy i chrupkości. Odstawiamy do wystygnięcia. Na średniej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy pieczarki i pokrojoną pancettę; podsmażamy mniej więcej 5 minut, do zrumienienia. Dorzucamy dymkę, doprawiamy

Gorący kąsek
Placuszki jogurtowe z borówką amerykańską 157

zbyt rzadkie łyżkę lub dwie mąki.  Dodać borówkę i delikatnie wymieszać.  Patelnię (najlepiej taką, na której można smażyć bez tłuszczu) rozgrzać.  Nakładać ciasto i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.  Podawać z miodem, syropem z agawy i borówką

Sto kolorów kuchni
Kurczak Knorr w sezamie 171

Mięso umyć, osuszyć. Kostkę rosołową rozetrzeć z oliwą, łyżką sosu sojowego, sezamem oraz szczyptą imbiru. Gotową mieszanką natrzeć mięso z obu stron. Smażyć na odrobinie oliwy z oliwek na złoty kolor przez około 15 minut, w między czasie obracając mięso. Usmażonego kurczaka zdjąć z patelni i pokroić na około 1cm plastry. Do tłuszczu pozostałego od smażenia mięsa dodać posiekany czosnek

Z miłości do słodkości
Rogaliki z masą makową 156

sobą.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blaszce.Piec aż do uzyskania pięknego złotego koloru w temperaturze piekarnika 180 stopni(około 20 minut).Upieczone rogaliki np.posmarować lukrem

Moje domowe kucharzenie
Tarta z karmelem malinowym 175

patelni wlewamy dwie łyżki wody, a następnie wsypujemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu (nie mieszamy, w późniejszym czasie możemy tylko lekko potrząsać patelnią), aż cukier zmieni się w złoto-bursztynową wrzącą masę – czyli karmel. W tym samym czasie podgrzewamy maliny ze śmietaną – do osiągnięcia 80°C (ja czekam, aż zawrze 1 mały bąbelek – oznacza to, że masa

Poezja smaku
Szaszłyki z kurczaka i kolorowych papryk 233

podczas grillowania. Na patyczki na przemian wbijać kawałki papryki i kurczaka. Tak przygotowane szaszłyki posypać jeszcze raz ziołową przyprawą do grilla) i ułożyć na tacce. Grillować do uzyskania lekko złotego koloru mięsa

Czerwień i błękit