złote przepisy - 1317 przepisów (strona:27/88)

Placuszki marchewkowe 364

marchewek. Dodajemy jajka, mąkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na patelnie nalewamy olej na grubość około 2,3 mmm. Rozgrzewamy patelnie z olejem. Smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron i odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy np. z kleksem śmietany. Smacznego

Kolizje Smaków
Makaron ryżowy z kurczakiem i brokułem według przepisu Gordona Ramsaya 1130

obieramy i tniemy w paseczki. Im cieńsze paseczki tym będzie bardziej chrupiący. Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju, który rozprowadzamy na całej powierzchni. Kurczaka obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy kurczak zacznie się smażyć dorzucamy czosnek.  Do zarumienionego kurczaka dorzucamy surowy brokuł. Doprawiamy całość sosem sojowym. Chwile smażymy i przekładamy do miski. Patelnie

Kolizje Smaków
Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem 288

Wyjmujemy warzywa z wody – cebulę, sałatę, selera, pora – pietruszka może zostać ale nie w dużych ilościach. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, smażymy na patelni aż nabierze złotego koloru i wrzucamy do garnka pod sam koniec gotowania. Imbir ścieramy na tarce na drobnych oczkach, pomarańczę obieramy ze skórki, najlepiej też każdą z cząstek obrać z białych błonek najdokładniej

PastelFood
Tarta z malinami i borówkami 228

nakłuwamy delikatnie widelcem, zakrywamy folią aluminiową, obciążamy (ja używam zwykłego ryżu) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 20 minut, na złoty kolor.  Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę śmietankową: 200g zimnego serka mascarpone 200g mleka skondensowanego słodzonego (schłodzonego w lodówce 24 godziny przed robieniem tarty) pudełko borówek, malin

kuchnia do kwadratu
Tarta truflowo-malinowa z bakaliami 243

aluminiową, obciążamy (ja używam zwykłego ryżu) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika), na złoty kolor.  Wyjmujemy do  całkowitego  wystudzenia. Składniki na masę truflowo-malinową: 340g serka mascarpone 250g czekolady (100 mlecznej, 150 ciemnej) 2 łyżki wódki 300g świeżych malin Dodatkowo: 100g

kuchnia do kwadratu
Babeczki kokosowe z białą czekoladą i migdałami 256

mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  6. Ciasto wykładamy do foremek i pieczemy przez ok. 20 minut (na złoty kolor). 7. Kiedy babeczki się studzą rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i siekamy migdały. 8. Jeśli babeczki są już zimne, smarujemy każdą z nich białą czekoladą i posypujemy migdałami

kuchnia do kwadratu
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 184

Reyes Magos W Hiszpanii to nie Święty Mikołaj przynosi dzieciom prezenty , lecz robią to Trzej Królowie – Los Reyes Magos. Przecież to właśnie oni przynieśli Jezusowi prezenty w postaci złota, kadzidła i mirry. 5 stycznia dzieci uczestniczą w lokalnych kolorowych paradach ulicznych Cabalgata de los Reyes Magos , przypominających parady karnawałowe, które zwiastują przybycie Kacpra, Melchiora i Baltazara. Jest na co popatrzeć

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 337

proste, kruche ciasteczka , wywodzące się z leżącego na północy Francji miasta Caen. Francuskie słowo sable oznacza piasek , co być może nawiązuje do delikatnej, kruchej konsystencji ciasteczek i ich złotego koloru. A propos - pamiętacie, że Hiszpanie nazywają swoje kruche ciasteczka, polvorones , podobnie - sypkimi ciasteczkami?  Klasyczne sablé mają smak waniliowy i wykrawa się je w kształt okręgu z ozdobną falbanką ( patrz

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 184

koniaku) 1 jajko do posmarowania ciasta 1 łyżeczka cukru pudru (dla uzyskania błyszczącej glazury) sucha fasolka, mała figurka lub też wzorem Davida Lebovitza -  migdał, owoc suszony korona ze złotego papieru Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę przy pomocy robota kuchennego. Dodaj jajko i ucieraj, aż się dobrze połączy z masą. Dodaj migdały oraz likier i dokładnie wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 353

sprawdzić, czy jest już dość gorący, wystarczy upuścić do oleju kroplę wody. Jeżeli olej będzie pryskał, znaczy że jest już gorący. Włóż empanadas do oleju i usmaż na złoty kolor (trwa to ok. 5-10 min.). Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj od razu. Świetnie smakuje z białym winem

Chilli Czosnek i Oliwa
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 157

palca zwilżonego olejem. Delikatnie włóż pączka do oleju. Powtórz czynności z pkt. 3 z pozostałym ciastem. Umieść garnek lub patelnię z powrotem na kuchence i smaż pączki, aż nabiorą złotego koloru. Następnie wyjmuj je z oleju łyżką cedzakową i wkładaj do zimnego syropu. Pozwól pączkom pokąpać się z w syropie przez kilka minut, następnie przełóż na półmisek i skrop jeszcze

Chilli Czosnek i Oliwa
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 273

wyrób na jednolitą masę. Nasmaruj dłonie olejem i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej trochę oleju i smaż na niej kolejne porcje klopsików aż usmażą się na złoto. W środku powinny pozostać różowe.  Przełóż usmażone klopiki do naczynia z sosem pomidorowym. Dodaj bakłażana pokrojonego w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez

Chilli Czosnek i Oliwa
O kreteńskim stylu życia czyli geneza diety śródziemnomorskiej 139

dokończyć swoją pracę. Jego główny posiłek, jedzony w połowie dnia, składa się z bakłażana, z wielkimi barwnymi pieczarkami, chrupiącymi warzywami i wiejskim chlebem maczanym w nektarze, którym jest złota kreteńska oliwa . Raz w tygodniu jada trochę jagnięciny , naturalnie aromatyzowanej tymiankiem jedzonym przez zwierzęta na pastwiskach. Raz w tygodniu jada kurczaka . Dwa razy w tygodniu jada świeżą rybę prosto z morza

Chilli Czosnek i Oliwa
Relacja z Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych - Regionalia 2014 103

się, że pochodzi z Wielkopolski i jest wyróżniony oznaczeniem Chronione Oznaczenie Geograficzne.  Równolegle z Targami odbywa się konkurs na najlepsze produkty. "Góral" z Tłoczni Maurer dumnie pozuje ze złotym medalem w kategorii Promile i procenty za śliwowicę z Łącka. Nie bójcie się przyjechać na targi głodni, gdyż na takich wydarzeniach zazwyczaj można dobrze się posilić. My zjedliśmy smakowite

Chilli Czosnek i Oliwa
Wielkanocna tarta ze szpinakiem i jajkiem 177

wierzch tarty ciastem francuskim, posmaruj go rozbełtanym jajkiem i posyp nasionami sezamu.  Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż tarta upiecze się na złoto. Podawaj na ciepło. Sprawdziliśmy, że następnego dnia smakuje jeszcze lepiej! * Jeżeli używasz okrągłej formy, wypełnij ciasto francuskie całym nadzieniem, wetknij w niego jajka i przykryj wierzch ciastem francuskim. Przepis

Chilli Czosnek i Oliwa