złote przepisy - 1317 przepisów (strona:18/88)

Bułki pizza 1793

trochę podrosły, po tym czasie roztrzepujemy jajko, smarujemy widoczne elementy ciasta i posypujemy makiem. Bułeczki z nadzieniem pizzy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C, jakieś 20 min do złotego koloru. Po wystygnięciu są gotowe do jedzenia. Smacznego The post Bułki pizza appeared first on zjem to blog kulinarny

zjem to blog kulinarny
KOTLETY Z MAKRELI I ZIEMNIAKÓW. 241

jajko i przyprawy oraz tyle bułki tartej,  aby konsystencja pozwoliła ulepić zwarte,ale nie "ubite" kotleciki. Dodatkowo obtaczam je w bułce tartej.  Smażę z obu stron na złoto. Podaję z ulubioną surówką. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Domowe stripsy 865

dokładnie je mieszamy. Kurczaka zalewamy ciastem. Do miski wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej po kawałku kurczaka dokładnie oblanego ciastem. Smażymy w głębokim tłuszczu do czasu aż osiągną złoty kolor. Po wysmażeniu przekładamy je na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Jak suszyć pestki dyni? 181

tych z dyni hokkaido. Za to jest tyle innych rodzajów dyń, że raczej nie będziecie mieli problemu z uzyskaniem pestek z innych gatunków. Opakowanie wysuszonych pestek dyni kosztuje kilka złotych, które możemy zaoszczędzić, a przy okazji będziemy mieli powód do dumy, że zrobiliśmy coś własnoręcznie. Nawet jeśli to tylko wysuszenie pestek.  Suszenie pestek dyni - etapy: 1. Żeby uzyskać pestki

Pasja Smaku
Bułeczki drożdżowe z parówką 284

matą silikonową bądź papierem do pieczenia i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Jajko roztrzepać z wodą i posmarować bułeczki przed pieczeniem. Piec około 20 minut w 180 stopniach na lekko złoty kolor

Ala piecze i gotuje
Roladki schabowe z salami i papryką w sosie majerankowym 219

czosnkiem. Na brzegu każdego płata ułożyć 2-3 plasterki salami, po 2-3 paski papryki i 2-3 oliwki. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi. Obsmażyć na gorącym oleju na lekko złoty kolor z każdej strony. Przełożyć do większego garnka, zalać taką ilością wrzącej wody, by przykryło mięso. W razie potrzeby dolewać gorącej wody. Dusić przykryte mięso do miękkości. Wlać mąkę rozprowadzoną

Czerwień i błękit
87. Szybki i lekki obiad, czyli placki z cukinii na słono. 3413

oknem zimno, wiatr hula... Jesień oddycha pełną piersią. Już tęskno za latem, ale niedługo jesień będzie piękna i złota, nie?  Ostatnio staramy się robić dla Was trochę "szybsze" dania, aby każdy mógł ich spróbować i nie przerazić się na wstępie ilością składników i czynności do wykonania.  Dziś na tapecie mamy placki z cukinii. Na słodko czy na słono

Symfonia Smaków
Zupa-krem z dyni i awokado podana z grzankami! 320

prostu ubóstwiam! Wrzesień i początek jesieni kojarzy mi się chyba najbardziej z jabłkami i pomarańczowymi dyniami! Te wielkie kule przypominają mi zachodzące słońce, taki schyłek lata, a początek pięknej złotej jesieni ;-) Dynię można przygotowywać na niezliczoną ilość sposobów! Jeden z nich bardzo proszę! ;-) Krem z dyni i awokado: - 1/2 dyni hokkaido - 1 awokado - 1 ząbek czosnku - świeża bazylia - bagietka pszenna

SMYKWKUCHNI
Ziołowe placki ziemniaczane z topionym kozim serem 190

patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Na gorący tłuszcz wykładamy placki (uwaga, by się nie skleiły) i smażymy na średnim ogniu. Szpatułką dociskamy je do patelni i smażymy do uzyskania złotej barwy, mniej więcej po 4 minuty na każdej stronie. Rozgrzewamy piekarnik. Gdy placki są już gotowe, kroimy kozi ser na porcje i układamy na plackach. Całość podpiekamy w piekarniku mniej

Gorący kąsek
Bakłażan panierowany 211

posypać solą, po 10 min. osączyć lub odcisnąć na ręczniku papierowym, posypać lekko pieprzem mielonym Panierować w bułce i jajku tak jak kotlety schabowe Smażyć z obu stron na złoty kolor.                Tak przyrządzony bakłażan był u mnie oddzielnym daniem, ale może być też

Proste Potrawy
Orzeszki 166

składników wyrobić ciasto. Będzie dość tłuste, ale przy smażeniu nie używamy tłuszczu . Z ciasta formujemy małe kuleczki i napełniamy dziurki na patelni lub maszynce . Docisnąć i piec na jasno złoty kolor. Upieczone skorupki orzeszków wyjąć, wystudzić

Moje domowe kucharzenie
Całuski drożdżowe 171

lodówce na 5-6 godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wycinać kółeczka szklanką, nadziewać owocami. Sklejać tylko boki, środek pozostawić otwarty.  Upiec na złoty kolor (180 stopni ok. 20 minut). Posypać cukrem pudrem

Praktyczna pl
Kurczak żółto – czosnkowy 179

dodajemy roszponkę i kiełki rzodkiewki.  Żeby filety były bardzo soczyste, można zawinąć je w folię aluminiową i tak piec. 10 min. przed końcem pieczenia, rozchylamy folię, aby nabrał złotego koloru

Moniki Smakołyki
Babeczki z mięsem na cieście francuskim 321

ciasta francuskiego wytnij krążki (od szklanki) o grubości ok. 0,5 cm i upiecz w piekarniku. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż na złoty kolor. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój na kawałki i dodaj do cebuli, wszystko razem przesmaż. Pod koniec dodaj, łyżeczkę ostrych przypraw (sześć pieczarek zostaw na później). Mięso opłucz i zmiel

Moniki Smakołyki
Miniaturkowe pierożki z bryndzą 151

Składniki: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wody 250 g ziemniaków, 100 g bryndzy, sól, pieprz, 2 średnie cebule, masło. Przygotowanie:   Farsz: ugotuj ziemniaki i ugnieć, dodaj usmażoną na złoty kolor cebulkę, pieprz, sól. Jak przestygną dodaj bryndzę i wszystko razem wymieszaj. Ciasto: mąkę połącz z letnią wody, dodaj szczyptę soli i robotem wymieszaj - będzie szybciej. Aby ciasto było elastyczne

Moniki Smakołyki