ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:456/603)

DUSZONA WOŁOWINA Z PRAŻONĄ CEBULĄ 112

Wołowina - chuda  bo tylko 2% tłuszczu  jest idealna do pieczywa, jako farsz, do naleśników , do ziemniaków , kasz itd.  Robi się ją szybko ale tylko jeżeli na samym początku poddasz ją wstępnej obróbce:) Jak? już piszę:) Smacznego :) SKŁADNIKI : 30 dag wołowiny chudej max 2% tłuszczu 5 łyżek prażonej suszone cebulki 3 łyżki oliwy sól i pieprz 2 łyżki(...)oliwy.   Mieszam pozostawiam w lodówce na ok pół godziny. Następnie na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i przekładam mięso. Smażę na rumiano. Następnie przekładam mięso do worka do pieczenia dodaję również suszoną,prażoną cebulkę. Worek zamykam. Piekę w piekarniku w 180 stopniach przez

Gotowanie Patki
Piersi z kurczaka z pomidorami i Serem Korycińskim. 162

kurczaka z suszonymi pomidorami i Serem Korycińskim z Serowaru Podlaskiego. Sery Korycińskie to wieloletnia tradycja rodziny i najlepsza jakość produktów. Piersi zapiekałam w pomidorach. Można podawać je z ziemniakami, ryżem, kaszą. Wyśmienicie smakują pokrojone na kanapkach z dodatkiem kiszonej kapusty. Zapraszam :)  Składniki: 4/5 ładnych piersi z kurczaka 1 słoiczek pomidorów w oleju około 200 g  sera Korycińskiego(...)wyciągamy z oleju i kroimy w paseczki, ser również. Zapełniamy kieszonki serem i pomidorami, kieszonki spinamy wykałaczkami. Naczynie żaroodporne polewamy olejem z pomidorów, układamy nadziewane piersi i zalewamy pomidorami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35/40 minut lub tak długo aż piersi będą miękkie po włożeni widelca.Naczynie żaroodporne podczas pieczenia można przykryć dzięki temu sos tak szybko nie odparuje. Pyszne

Sama słodycz i szczypta chili
Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną 151

suszonymi ziołami, nie ma nic lepszego, w dodatku to danie dla całej rodziny! Nie wyobrażam sobie życia bez kasz, syte, smaczne, zdrowe i lekkostrawne z powodzeniem zastąpią ziemniaki, makarony czy ryż. Moja ulubiona ostatnio to kasza pęczak, która wykorzystuję do sałatek, z gryczanej zrobiłam kiedyś pyszną sałatką z cytrusami.  Na blogu znajdziecie sporo przepisów z kaszą w roli głównej(...)grillowanymi zielonymi warzywami  Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej

Moja smaczna kuchnia
1556. Rogale drożdżowe z "zamrażarki" 179

krem czekoladowy i posypałam tylko cukrem pudrem,,ale mimo to i tak były smaczne...[ nie umiem zwijać rogalików i są proste a nie zakręcone].Następnym razem wypróbuję nadzienie [ z ziemniaków, orzechów, rodzynek itd]..jak dla to trochę nietypowe..ale warto kiedy spróbować..A może ktoś już takie robił ?? 75 dkg  mąki pszennej 1 kostka masła lub margaryny 2 jaja(...)godzinę do zamrażarki. Następnie ciasto rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwinąć w rogal. Ułożyć na blasze i piec około 15 minut – do zarumienienia w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Jambalaya z resztkami z kurczaka 113

Reszta to absolutny free style kucharza. Najczęściej występuje kiełbasa podsuszana, chorizo w połączeniu z kurczakiem, wołowiną, mulami, krewetkami. Z warzyw, oprócz „świętej trójcy” można dodać marchew, pietruszkę, ziemniaki. Potrawa pochodzi oryginalnie z okolic Nowego Oleanu, ale do końca nie wiadomo jakie ma korzenie, ani jakie jest pochodzenia słowa dżambalaja. Nam najbardziej podoba się etymologia wywodząca nazwę z powiedzenia(...)cokolwiek do jedzenia i zamiótł wszystko do rondla: „Jean, balayez” – powiedział:) Jambalaya rzeczywiście jest bardzo smaczna, świetnie nadaje się do odgrzania, a także do recyklingu kawałków pieczeni jakie zostały z niedzielnego obiadu: wołowiny, wieprzowiny, czy resztek pieczonego kurczaka. Amerykanie często gotują jambalayę po Święcie Dziękczynienia, żeby spożytkować kawałki wczorajszego indyka. My w naszej jambalai użyliśmy

Niedzielny kucharz
Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów 133

pszennej 2 łyżki zimnej wody sól, pieprz i cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Ziemniaki ugotuj do miękkości, dokładnie ubij tłuczkiem i odstaw do wystygnięcia. 2. Do wystudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól (ok. łyżeczki)- zagnieć ciasto. Farsz: 1. Soczewicę zalej wodą i namaczaj przez 1h, a następnie ugotuj do miękkości. 2. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż(...)części uformuj placuszek i nakładaj 1-1,5 łyżeczki farszu na środek. 3. Sklej brzegi ciasta tak, żeby farsz nie wypadał. 4. Soczewiaki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniami do dołu, i piecz 20min. w 200*C. Sos: 1. Grzyby zalej 2 szklankami wrzątku i odstaw na 1h. 2. Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i gotuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
"Spaghetti" z dyni makaronowej z klopsami ze słonecznikiem i płatkami owsianymi 102

Przepyszna propozycja na danie obiadowe lub na ciepłą kolację. Nie ma tu ziemniaków, makaronu, ryżu, tak więc danie śmiało uznać można za dietetyczne ;-) Mimo braku "typowej" porcji węglowodanów, danie jest bardzo syte dzięki obecności mięsa. Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: "Spaghetti" - 1 dynia makaronowa - olej słonecznikowy - trochę wody Klopsy - 500 gram mielonej wieprzowiny - 2 małe cebule - 4 ząbki czosnku - garść słonecznika(...)dynię: Kroję ją wzdłuż na pół, wyciągam pestki, układam na blaszce płaskimi częściami do dołu, wlewam ok. 1 cm wody. Umieszczam w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg). Piekę ok. 45 minut.  Przygotowuję klopsy: Drobno kroję cebulę i czosnek. Łączę z mielonym mięsem, dodaję jaja, słonecznik, płatki owsiane i przyprawy. Formuję klopsy wielkości piłeczki ping-pongowej. Umieszczam

Wielopokoleniowo
Maminkowe zapiekanki z grzybami 140

olej Jedną cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Drugą cebulę i pieczarki kroimy w plastry. Podsmażamy na patelni z olejem. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy, zgniatamy gnieciuchem a kiedy lekko ostygną ugniatamy w misce, dzielimy na 4 części, jedną odkładamy a do wgłębienia wsypujemy mąkę. Dodajemy podsmażona cebulkę, jajko, czosnek niedźwiedzi i wszystko mieszamy(...)wilgotnych dłoniach formujemy placki z masy ziemniaczanej, wypełniamy dno i boki naczynka i wsypujemy po odrobinie  pokrojonej natki pietruszki lub szczypiorku. Uzupełniamy masą grzybową. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 st. C. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Schab ze śliwką i purée z selera 126

mięso folią aluminiową i zostawiamy w piecu na co najmniej 1 godzinę w temperaturze 120 stopni. Ten czas zależy od wielkości waszego schabu. Logicznie im go więcej tym dłużej pieczemy. Czas zająć się purée selerowym, nic prostszego. Seler obieramy, kroimy w kawałeczki i obgotowujemy w wodzie z masłem i odrobiną soli. Przed odcedzeniem selera odlejcie około szklanki wody, w której(...)seler, lecz ostrożnie trzeba też uważać żeby nie było zbyt rzadkie.  Tak przygotowane purée może stanowić rolę dopełnienia dania lecz jak wiadomo na obiad potrzeba nam do szczęścia ziemniaków lub kaszy, tu pozostawię wam wolną rękę. Smacznego

Kuba Gotuje
Kapuśniak rozgrzewający 131

można wcześniej pokroić na krótsze kawałki. Jeśli jest mocno ukwaszona i ktoś woli łagodniejszą w smaku, można ją wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy.   Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze(...)tutaj należy to zrobić) oddaje smak wywarowi. Mięso wrzucane do wrzątku „zamyka” smak w środku i zatrzymuje soki. Podobne przepisy Perliczka w pomarańczowej marynacie Jesienny pieczony udziec indyka Krem szparagowy biały Clam chowder czyli gulasz z małży z Nowej Anglii .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px

Pociąg Do Kuchni
Schab po staropolsku 100

międzyczasie byłam w sklepie i natknęłam się przypadkiem na   "przyprawę staropolską do mięs" (KNORRa). Z czystej ciekawości kupiłam ją i zrobiłam schab po staropolsku. Podałam z  zapiekanymi ziemniakami i buraczkami na zimno. Najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa. Trwa to ok. dwóch godzin, ale dzięki temu mięso jest kruche. Można nie marynować, ale wówczas schab będzie suchy - przetestowałam(...)odciąć ewentualne błonki i delikatnie ubić (ja ugniotłam dłonią) 4 łyżki oleju wymieszać z połową przyprawy i obtoczyć w marynacie mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będzie się piekło. Włożyć do lodówki na ok. 2h Nagrzać piekarnik do 180 st. C, a następnie piec 45 minut Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Briami -casseruola Delicious, 113

SKŁADNIKI 5 srednich cukini, pokrojonych na 1/2 cm plasterki 4 duze obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki 5 zabkow czosnku (lub wiecej) pokrojonych na cieniutkie plasterki 2-4 srednie pomidory, pokrojone na cwiartki 15dag parmezanu, pokrojonego w kostke* 1/3 szklanki oliwki 4 lyzki wody 2 czubate lyzki swiezego oregano, posiekanego 1 1/2 lyzki swiezej miety, posiekanej 1 lyzka swiezej(...)st.C. Wszystkie warzywa wsypac do duzego, zarodpornego plaskiego naczynia. Wlac wode, oliwke i posypac ziolami i dosc mocno przysmaczyc sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca bagietka. Wino jak najbardziej

w mojej kuchni
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55822

też w wersji uproszczonej, bo bez ziemniaków w mundurkach. Pyszna wyszła! Ale gdyby ktoś miał więcej czasu niż pół godziny, to polecam dodać właśnie ugotowane w mundurkach ze 2 ziemniaki.   Składniki : filety śledziowe a'la Matjas w oleju buraki ćwikłowe całe, gotowane (takie można kupić np. w Lidlu - Ryneczek Lidla) 2 cebule 3 jajka 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka(...)łososiem i szpinakiem Podobno łosoś to teraz bardzo popularna ryba na Wigilię. O ile się Wam nie przejadła, to polecam przygotować pakieciki z łososiem i szpinakiem. Jeśli odliczymy czas pieczenia, to przygotowanie potrawy wyniesie tak około 30 minut, więc przepis spełnia założone przeze mnie warunki :) Dokładny sposób przygotowania  TUTAJ A pokrótce: Składniki : opakowanie ciasta francuskiego pół opakowania mrożonego szpinaku

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Placki ziemniaczane z sosem z maślaków 118

pieczonymi na blasze. Pierwszy raz miałam przyjemność przygotowywać placki ziemniaczane na gorącej blasze ta jak to kiedyś robiły nasze babcie i prababcie. Co jest potrzebne do takiego gotowania w plenerze? Przede wszystkim czysta, nie zardzewiała blacha i drewno. Nic więcej. Wystarczy rozpalić pod nią tak by porządnie się nagrzała. Pierwsze kilka placków próbowałam smażyć na papierze do pieczenia jednak(...)posiekane łyżka natki pietruszki drobno posiekanej 125 ml śmietanki 30% masło sól oraz pieprz Składniki na placki ( nie podaję ilości ponieważ zależą one od tego ile placków chcecie usmażyć): ziemniaki, starte na tarce o drobnych oczkach mąka ziemniaczana jajko sól oraz pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Cebulkę oraz czosnek rumienimy na maśle. Gdy będą gotowe dodajemy grzyby i gotujemy je przez

Życie ze smakiem
MAKARON W SOSIE PAPRYKOWO-BATATOWYM 169

witamina K i innych - bulwy batata mogą być cenne w diecie osób zagrożonych utratą wzroku czy chorobami cywilizacyjnymi (miażdżyca, otyłość, cukrzyca). Są również źródłem naturalnych przeciwutleniaczy. Mimo nazwy "słodki ziemniak" mogą być wykorzystywane w żywieniu diabetyków, gdyż mają niski indeks glikemiczny i bez obawy mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę. Ich regularne stosowanie w diecie pomaga ustabilizować poziom(...)olej z pestek winogron świeżo mielona sól i pieprz kolorowy pieprz cayenne curry kilka kropel cytryny ulubiony makaron (u mnie zielony w składzie ze szpinakiem) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Na początek pieczemy w naczyniu żaroodpornym pokrojoną paprykę czerwoną i bataty (obrane ze skórki) pod przykryciem przez około 40 minut (pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia). Gotujemy makaron, a na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę

wege i kropka

Proponowane wyszukiwania