Pyszna i pożywna sałatka z sałatą lodową, pieczoną piersią kurczaka, awokado, pomidorkami truskawkowymi i uprażonymi orzechami włoskimi. Całość polana sosem z gorgonzoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Pycha! Sałatka jest sycąca, dlatego z powodzeniem może być samodzielnym daniem np. jako lunch do pracy. Jeśli uwielbiacie „śmierdzące” sery, to z pewnością Wam posmakuje. Polecam Składniki: 2 pojedyncze piersi(...)tłuczkiem). Dodajemy oliwę z oliwek, sos Worcestershire, jogurt naturalny, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki sałatki Do miski wrzucamy porwane liście sałaty lodowej, pokrojone w kostkę awokado, pomidorki (większe
Oryginalny smakpietruszkę oraz czosnek niedźwiedzi. Smak ponownie mnie nie zawiódł, bo kotlety wyszły bardzo smaczne. Świetnie nadają się jako dodatek do obiadu. Dla zainteresowanych w tle znajdują się upieczone ziemniaki z cukinią 😉 Składniki (ok. 8 sztuk): 500 g mięsa mielonego z indyka 250 g cukinii 150 g marchewki 3-4 łyżki natki pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego(...)dodaj jajko, pozostałe składniki, przyprawy oraz usmażone warzywa. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa może wydawać się rzadka. Następnie uformuj średniej wielkości kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut
Zdrowie na języku :PProste, smaczne i zdrowe <3 idealny dodatek do dań głównych. Składniki (dla dwóch osób) 2 średniej wielkości bataty 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz
R'n'G KitchenPierwszy raz takie kotlety robiłam na komunię mojej córki i goście byli zachwyceni. Teraz muszę robić je częściej, bo dzieci je uwielbiają. Nie protestuję, bo sama
kuchnia doskiSchabowego smak zna każdy, ale z kostką schabowy, to znów inny smak, a tej inności smaku nadaje kostka schabowa, spróbujcie, a przekonacie się, że jest różnica
kgwjanczewokrokieta. Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę ciasno. Podlewamy je szklanką bulionu (reszta bulionu zostaje na sos), na wierzchu rozkładamy kilka kawałków świeżego masła, zakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180⁰C. Jeśli to kapusta zimowa- ok. 2 godzin. Przy młodej w zupełności wystarczy 1.15 albo 1.30h Szybki sos naszykujemy bazując na bulionie i przecierze pomidorowym(...)całość do zgęstnienia. Gołąbki zalewamy sosem, posypujemy świeżym wiosennym koperkiem. Jak u Was je się gołąbki? Same? W końcu to pełnowartościowy posiłek i bez dodatków… A może z ziemniakami lub kromką dobrego chleba? Wszystko jedno jak je zjecie – są naprawdę rewelacyjne. I w tej wersji – całkiem fit! SKŁADNIKI 1 główka młodej kapusty ( u mnie stożkowa) 500g mielonego mięsa
Karo in the Kitchenmielonego z planem zrobienia gołąbków, ostatecznie jednak za namową Joanny z lekkim żalem rezygnuje z gołąbków na rzecz mało czasochłonnych "klopsów nadziewanych jajkiem na twardo i pieczonych w piecyku", których to w wyniku nieoczekiwanych obrotów akcji nie ma okazji zrobić, jednak to już inna historia... ja natomiast klopsy zrobiłam, za przypomnienie o nich dziękuję Pani Chmielewskiej, Wam pozostawiam(...)przyprawę, sól, pieprz. Z wyrobionej masy uformować 5 placuszków, do każdego włożyć ugotowane na twardo jajo i zawinąć. Obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na gorącym oleju. Podawać z ziemniakami i surówką. Piosenka po której przechodzą mnie dreszcze
Kuchenne aromatyskórką, jest mączysta i słodkawa. Próbowałam też odmianę Microwave , są to małe okrągłe żółto-pomarańczowe prążkowane dynie, które przygotowuje się w mikrofali. W smaku przypominają trochę ziemniaka... W sprzedaży są też dynie makaronowe Stripetti i Pyza , ale ja nie jestem ich wielbicielką. Zdecydowanie bardziej od nich wolę prawie bezobsługową dynię bezłupinową Miranda . Wartości(...)Magnez - 12/9 mg Fosfor - 44/30 mg Potas - 340/230 mg Sód – 1/1 mg Cynk - 0.32/0.23 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Dynia w kuchni Pieczona dynia wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić
Kulinarne przygody Gatitymokrymi rękoma, jest naprawdę cieniutkie i mogłoby rozmięknąć. Następnie wyjmijcie ciasto z opakowania, rozwińcie arkusze i rozłóżcie je na arkuszu papieru do pieczenia lub papieru ochronnego, w który były zawinięte. Przykryjcie je drugim arkuszem papieru do pieczenia oraz wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Dzięki temu wasze ciasto nie wyschnie i będziecie mogli spokojnie pracować. Wyciągajcie tylko jeden arkusz na raz i dbajcie(...)zakryj farsz brzegiem ciasta. Zroluj ciasto uzyskując kształt cygara (patrz zdjęcie poniżej). Końcówkę ciasta zmocz masłem lub olejem, zaklej i odłóż zlepieniem do dołu na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. 6. Powtórz czynności od pkt. 3 do 5 z pozostałymi płatami ciasta. Z 10 arkuszy o wymiarach 30 x 18 cm powinniście uzyskać 10 cygar, ja z moich
Chilli Czosnek i Oliwaoznacza ser. Tak naprawdę rzadko który kucharz przygotowując quesadillę ogranicza się tylko do sera, a dodatki bywają bardzo różne i zaskakujące: od papryki, fasoli, kurczaka zaczynając, a na ziemniakach kończąc. Moja wersja nie była zbyt "wypasiona", dodałam słodką paprykę, wędlinę z kurczaka, kukurydzę i ser oczywiście. Upiekłam je na grillu kontaktowym, ale można również usmażyć je na suchej patelni (najlepiej(...)kostkę. Kukurydzę osączyć. Ser zetrzeć. Na dwóch plackach tortilli rozłożyć wędlinę, paprykę, kukurydzę. Polać odrobiną ketchupu. Posypać serem i chili. Przykryć dwoma pozostałymi plackami. Tortille ułożyć na grillu, przykryć, piec do zarumienienia, aż ser w środku się roztopi. Przed podaniem pokroić. Można podać z ulubionym sosem. Smacznego
Obiad gotowyPolecam domowy wypiek chleba, prosty przepis dla każdego kto ma piekarnik. Przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dosypujemy 1 łyżkę soli i dodajemy 2 rozgniecione ziemniaki. W drugim naczyniu robimy zaczyn z 500 ml ciepłej wody, łyżki cukru, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia, potem dolewamy wyrośnięty zaczyn(...)Chlebki znowu przykrywamy żeby zaczęły rosnąć, na minimum 30 min.... ...wykładamy na blachę, smarujemy np. żółtkiem, posypujemy nasionami maku lub czarnuszki... wg swoich smaków i nacinamy lekko ostrym nożem. Pieczemy w 225 st.C 40-50 min., po upieczeniu stukamy w spód chleba, żeby usłyszeć głuchy odgłos, wtedy jest upieczony, jeżeli nie to dopiekamy jeszcze
chleba naszegopodkreślić za pomocą ziół. Mięta jest tu idealnym wyborem! Sałatka z kalafiora to kolejny przepis na lato, który polecam Wam zapamiętać. Sałatka jest pyszna i syta. Z powodzeniem zastąpi ziemniaki czy ryż. Można ją również podać jako lekkie danie na kolację. Idealna na letnie upały. Kalafior – sałatka Składniki: na 4 porcje 1 kalafior 250 g zielonych szparagów 1 ząbek(...)różyczki. Pokrój szparagi. Wrzuć do żaroodpornego naczynia. Odcedź ciecierzycę i dodaj do kalafiora razem z czosnkiem, solą i przyprawami. Skrop warzywa oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC. Piecz przez 25 minut. Pokrój awokado na plasterki. Część ułóż na upieczonych warzywach, a resztę zmiksuj z oliwą, jogurtem, 3 listkami mięty i sokiem z limonki. Dopraw dressing solą. Posyp sałatkę
codojedzeniaczasu to wystarczy kilka godzin. Papryki umyć osuszyć, za pomocą długiego chudego noża wyciąć środki papryk i ogonek. Rozłożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec tak długo, aż papryczki zrobią się czarne i skórka się pomarszczy. Zostawić do ostudzenia i następnie zdjąć skórkę. Miąższ zmielić za pomocą blendera i odstawić. Wykonanie -patelnię rozgrzać wrzucić mięso(...)zagotować, doprawić do smaku w razie potrzeby. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować, aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlać śmietanę, ale nie jest to konieczne. Podawać z ziemniakami, kaszą,makaronem lub ryżem. To już zupełnie zależy od upodobań. Gulasz wyszedł rewelacyjny. Smacznego
Kuchnia Pokoleńgrzyby i dziczyznę. Wracając do wątróbki (*)... Wyszła niezwykle smaczna i przyznam, że panierowanie to ciekawy pomysł, który mojej rodzinie bardzo przypadł do gustu. Taka wątróbka idealnie komponuje się z ziemniakami i sałatą. Pycha! 800g wątróbki (użyłam drobiowej; w oryginale cielęca) 1 szklanka mleka sól Panierka: 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko bułka tarta Dodatkowo: masło do smażenia Wątróbkę namoczyć (około(...)witaminę A, prawie wszystkie witaminy z grupy B i trochę witaminy C. Do celów kulinarnych najlepsza jest wątróbka cielęca, wieprzowa i z drobiu. Wątroba wołowa idealnie sprawdzi się do pieczenia. Dobrze jest ją wymoczyć w mleku, aby nabrała jasnej barwy. Natomiast solenie powinno odbywać się dopiero po usmażeniu, ponieważ inaczej mięso stwardnieje. Wątróbka długo smażona i wcześniej solona stanie się
Di gotujeDzięki temu zaoszczędzimy nie tylko czas i pieniądze, ale również kalorie. Jak komponować posiłek? Często w strefie odchudzania, pojawia się wiele przesłanek dotyczących eliminacji niektórych grup spożywczych. Wykluczenie ziemniaków i makaronu, rezygnacja z tłuszczu czy obiad w postaci samych warzyw; teoretycznie mają przyczynić się do smukłej sylwetki. Owszem, mniejszy podaż kalorii będzie skutkował utratą wagi, ale czy dla zdrowej diety(...)posiłku, przesądza o możliwości przyswojenia wielu cennych witamin. O ile wybór odpowiednich produktów to jedno, istotna jest również odpowiednia ich obróbka . Zrezygnujmy ze smażenia w głębokim tłuszczu, na korzyść pieczenia, grillowania czy gotowania na parze. Zamiast dosalania wybierajmy dodatek ziół i przypraw . Zalecenia dopuszczają, bowiem spożywanie 5g soli na dobę, często zapominamy jednak o obecności soli w wielu produktach spożywczych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Żeberka można przygotować na wiele sposobów, możemy je grillować, piec, przyrządzać na nich zupy a ja dziś je udusiłam z dodatkiem pasty carry. Żeberka w sosie własnym Składniki: - 1 kg żeberek wieprzowych - 2 marchewki - 2 cebule - czerwona pasta carry - mąka - sól - majeranek - natka pietruszki - ziele angielskie - liść laurowy - olej Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy na porcję nacieramy(...)cebulę, marchewkę pokrojoną w talarki, smażymy chwilę, dodajemy szklankę wody i dusimy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim uzupełniając płyn. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Życzę smacznego
Kulinarne życienaprawdę warto. Pollock w cieście piwnym. Składniki: - filety z Pollocka (może być inna ryba)- sól- sok z cytrynyCiasto piwne:- 1 szklanka mąki pszennej- 1 jajko- ½ łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- ½ szklanki wody (dałam gazowaną)- ¾ szklanki piwa Dodatkowo:- olej do smażenia Rybę miałam świeżą, więc najpierw trzeba było ją oczyścić, oprawić, wyfiletować i osuszyć. Następnie solimy(...)pokryte i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron, na złoty kolor. Rybę w cieście piwnym podajemy z tym co lubimy. Mogą to być frytki, ziemniaki, pieczywo… i nie tylko. Mogę tylko dodać, że ryby z nadmorskich smażalni – przy tej – mogą się się schować. Chrupiące, delikatne ciasto i pyszna, soczysta ryba, to atrakcje jakie
mojewypiekiinietylko