Nie robię codziennie ale czasami lubimy zjeść talerz gorącej, pożywnej i pysznej zupy. Tym bardziej kiedy za oknem pochmurno i dżdżysto. Dzisiaj zrobiłam zupę pieczarkową ze
Ala piecze i gotujerozwiązanie. Catering dietetyczny Maczfit! Tak, pewnie wszyscy myślą, że to potwornie drogie, ale absolutnie tak nie jest. Obliczcie sobie ile wydajecie na zakupy. Ok, jeśli jecie tanie rzeczy typu ziemniaki, makaron i to jest dla Was okej – no to nie ma o czym mówić. Dla mnie natomiast jedzenie jest bardzo ważne i ponieważ mieszkam sama, zakupy mnie okrutnie dużo(...)zawartości łatwo fermentujących węglowodanów. W diecie pudełkowej Care ograniczone zostały produkty zawierające gluten i laktozę. Posiłki w ramach tego cateringu dietetycznego są przygotowywane według technik kulinarnych takich jak gotowanie, pieczenie, gotowanie na parze, duszenie. No bomba! Cena za posiłek to ok. 44 zł, przy czym wcześniej wydawałam średnio 35zł dziennie na jedzenie (to co gotowałam + przekąski). Teraz te 5 posiłków
Czynniki pierwszekurczaka to jedno z najczęściej przyrządzanych mięs w naszym domu. Dobrze przyprawiona, chrupiąca skórka a w środku soczyste mięso. Są podawane najczęściej jako danie główne z ziemniakami lub ryżem, a całość dopełnia surówka ze świeżych warzyw. Składniki: 4 udka z kurczaka 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)Odstawiamy na ok 2 godziny do zamarynowania. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. Układamy udka skórką do góry w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy pod przykryciem ok 50 minut na ostatnie 10-20 minut odkrywamy aby skórka ładnie nam się zarumieniła
Życie zaczyna się w kuchniUwielbiam kurczaka tikka . Robi się go bardzo szybko i łatwo. Tak na prawdę potrzebujemy tylko kilku składników . Podaję go z kaszą, ryżem, ziemniakami, do panini, tortilli czy z warzywami. Bez problemu mogą go jeść dzieci jeśli zrezygnujemy z ostrych przypraw. Przygotowuję w piekarniku , dzięki temu mięso jest delikatne a co najważniejsze bez zbędnego tłuszczu. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI(...)Dodaję przyprawy, pastę tikka. Mieszam. Odstawiam pod przykryciem ok 30 min najlepiej w lodówce. Następnie przekladam mięso do naczynia żaroodpornego albo glinianego i przykrywam folią aluminiową, którą nakłówam wykałaczkami. Piekę ok 40 min w 180 stopniach
Gotowanie Patkimusztardy, np Develey 1 łyżeczka chrzanu, np. Develey 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki masła 4 łyżki śmietany 12% 1 polędwica wieprzowa miód olej ulubione przyprawy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło, śmietanę i zmiksować mikserem, dodać musztardę, chrzan i słodką paprykę i miksować jeszcze chwilę. Puree wyłożyć na dno wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Brukselki rozdzielić(...)obtoczyć w ulubionych przyprawach. Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Pod koniec pokroić w plastry i obsmażyć jeszcze krótko z każdej strony. Gotowe wyłożyć na brukselkę. Zapiekankę piec ok 8 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Smaki idealnie się ze sobą łączą, całość rozpływa się w ustach. Zasmakuje nawet tym, co nie cierpią brukselki
Trufelkowoszpinaku świeżego 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody 2 ziemniaki ugotowane 1 łyżeczka soli płaska Do miski przesiewam 2 i 1/2 szklanki mąki. Dodaję zakwas, sól, i zblendowane ziemniaki ugotowane.Ciasto wyrabiam rękoma albo mikserem. Dzielę na dwie części. Szpinak świeży siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję oliwę, dwie łyżki wody i miksuję blenderem. Dodaję do połowy ciasta, dosypuję jeszcze(...)wymiarach 48 cm na 30 cm, układam na nim szpinakowe ciasto rozciągnięte. Roladę zwijam od dłuższego boku i kroję na pół. U mnie wyszły dwa chlebki pieczone w formie o długości 25 cm.Foremkę smaruję i układam w niej chleb. Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni góra dół, i wstawiam
wesoła kuchniaDzisiaj mam coś dla Was z kuchni hinduskiej. Kurczak tikka. Bardzo łatwy do przygotowania. Jednak zajmuje trochę czasu i oczekiwania. Podawać można z ryżem, frytkami lub ziemniakami. Aromatyczny, pachnący i bardzo smaczny. Czy to zachęciło Was do zrobienia takich udek? Polecam, bo warto! 5 udek z kurczaka 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 ząbki czosnku(...)zmiksować blenderem. Najlepiej stopniowo dodawać jogurt miksując. Powstałą pastą bardzo dokładnie wysmarować mięso, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C około 1 godzinę i 15 minut. kurczak tikka
O kuchni z uczuciemszczypiorek Przepis bardzo prosty i przyjemny. Na początku obieram ziemniaki i kroje je wzdłuż a to dlatego żeby przepuścić je przez maszynkę a mam wąski otwór. Gdy już zetrę ziemniaki na maszynce lub jak ktoś woli to na tarce, dodaję jajko, mąkę, sól i pieprz i całość mieszam. Następnie smażę na złoto-brązowy kolor na rozgrzanej patelni z olejem(...)moja wersja, Wy możecie dołożyć np. ser feta, pierś z kurczaka, kukurydzę, cukinie i wiele innych. Nie ograniczajcie się :) Całość zapiekam w nagrzanym piekarniku do 220 stopni i piekę do momentu przypieczenia się salami więc ok 10-15 minut zależy od piekarnika. Życzę smacznego
Kuchnia Vikiżółtego) - czosnek świeży - 1/3 kostki masła - 500 g pieczarek - szalotka - sól morska - świeże oregano W dużym garnku z grubym dnem, rozpuść masło, dodaj czosnek, szalotkę, pokrojone w grube plastry ziemniaki i pieczarki. Przykryj pokrywką i duś około 45 minut. Co jakiś czas mieszaj w rondlu aby się nic nie przypaliło. Dopraw solą i pieprzem. Na talerzu świeżym oregano. To danie(...)polewamy olejem. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Na szpadkach nadziewamy na przemian, mięso, gruszkę i boczek, w proporcjach jakich lubicie. Pieczemy na grillu na złoty kolor. Podajemy z gorącymi ziemniaczkami! Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykW kuchni i na mój profil na Instagramie Smyk_W_Kuchni (#smykwkuchni). Buźka
SMYKWKUCHNIpaski szerokości kciuka (lub ciut szerzej - jak kto woli). Na to kładziemy tej samej szerokości pokrojony żółty ser. Całość posypujemy z wierzchy papryczką chilli. Paluchy układamy na blasze i pieczemy około 15 minut. Najlepiej smakują na ciepło:) Do zrobienia paluchów wykorzystałam ser Podlaski marki Mońki: Swoją nazwę ser zawdzięcza regionowi, w którym został po raz pierwszy wyprodukowany. Miało to miejsce(...)informacji w tym poście). Dzisiaj chciałam Wam przedstawić krótkie podsumowanie tejże współpracy. Do tej pory sery Mońki wykorzystałam do takich dań jak: Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami ( klik ) Piersi z kurczaka pod kremową kołderką ( klik ) Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami ( klik ) Kiełbaski z grilla z ziołami i serem ( klik ) Pikantne serowe paluchy (przepis powyżej) (oczywiście
My simple kitchenSzczególnie, że te domowe nuggetsy są pieczone, a nie smażone, dobrze przyprawione aromatyczną mieszanką ziół i korzeni, a wcześniej zamarynowane we wspaniałej marynacie. Domowe nuggetsy według tego przepisu trzeba przygotować wcześniej, jeśli chcecie uzyskać pełny efekt, czyli soczyste mięso. Kurczaka należy zamarynować w maślance co najmniej na 2 godziny przed pieczeniem, a najlepiej by w marynacie spędził całą(...)olejem i wstaw do piekarnika, żeby się nagrzały. Krok 3 Przygotuj frytki. Warzywa umyj, obierz i pokrój na dość cienkie frytki. Najłatwiej zrobić je z selera, którego (tak jak ziemniaka) trzeba pokroić w plastry, a później w zgrabne frytki. Marchewki przekrój w poprzek na połowy, a następnie wzdłóż i jeszcze raz wzdłóż. Z pietruszkami jest trochę kłopot
Niedzielny kucharzszybkie ….smaczne …dziecinnie łatwe w przyrządzeniu Tak przygotowane pieczarki są świetnym dodatkiem do zapiekanek lub obiadu (np. z ziemniakami i mięsem). Mogą Cię uratować, gdy jesteś zajęty, zabiegany i na szybko musisz przygotować dodatek do posiłku dla rodziny lub gości. Takie pieczareczki przygotowuje się bardzo szybko – z powodzeniem zastąpią surówkę lub sałatkę obiadową Składniki(...)pieprzem (lub ulubioną przyprawą) . Jeśli lubisz, możesz na rozgrzanym tłuszczu najpierw zeszklić cebulę lub pora, a dopiero potem dodać pieczarki. Można je podawać do mięs (grillowanych, pieczonych, kotletów) , klusek (kopytek, klusek śląskich ) , kasz, ryżu lub makaronu. Pomysły na śniadanie… – Klasyczna jajecznica – Rzodkiewka ze śmietaną – Pasta z tuńczykiem i jajkiem
Kulinarne S.O.S.szybkie ….smaczne …dziecinnie łatwe w przyrządzeniu Tak przygotowane pieczarki są świetnym dodatkiem do zapiekanek lub obiadu (np. z ziemniakami i mięsem). Mogą Cię uratować, gdy jesteś zajęty, zabiegany i na szybko musisz przygotować dodatek do posiłku dla rodziny lub gości. Takie pieczareczki przygotowuje się bardzo szybko – z powodzeniem zastąpią surówkę lub sałatkę obiadową Składniki(...)pieprzem (lub ulubioną przyprawą) . Jeśli lubisz, możesz na rozgrzanym tłuszczu najpierw zeszklić cebulę lub pora, a dopiero potem dodać pieczarki. Można je podawać do mięs (grillowanych, pieczonych, kotletów) , klusek (kopytek, klusek śląskich ) , kasz, ryżu lub makaronu. Pomysły na śniadanie… – Klasyczna jajecznica – Rzodkiewka ze śmietaną – Pasta z tuńczykiem i jajkiem
Kulinarny S.O.S.paczuszek z ciasta francuskiego (6 paczuszek): 1 arkusz ciasta francuskiego, 30 dag mielonego mięsa, 1 opakowanie warzyw na patelnię (do tego celu staram się nie wybierać warzyw zawierających ziemniaki), pół łyżeczki suszonego tymianku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sposób przygotowania paczuszek z ciasta francuskiego: Mielone mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju doprawiając sola(...)sobą przeciwległe rogi kwadratów tak, aby powstały paczuszki. Sposób przygotowania paczuszek z ciasta francuskiego Wstawiam paczuszki z ciasta francuskiego do rozgrzanego do 200 o C piekarnika i piekę przez około 15 minut – do momentu zarumienienia ciasta (opcja z termoobiegiem). Paczuszki z ciasta francuskiego gotowe. Paczuszki z ciasta francuskiego nadziewane mielonym mięsem i warzywami SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możesoku, żeby nie były za suche. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Z kiszki ziemniaczanej ściągamy jelito, rozgniatamy za pomocą widelca. Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, boczek, kiszkę ziemniaczaną i mieszamy ręką rozdrabniając dodatkowo kiszkę. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku, całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Kapusta: W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem(...)zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy. Do przygotowania gołąbków wybieramy najładniejsze liście, pozostałe będą nam potrzebne do przykrycia. Dużą formę żaroodporną do pieczenia wykładamy liśćmi (mogą być te najmniejsze z samego końca główki kapusty, bo te największe zostawiamy do przykrycia) i układamy gołąbki. Do gołąbków dodajemy 1-2 łyżki masła klarowanego. Przykrywamy liśćmi
Moniki Smakołyki