ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:451/603)

PĄCZKI Z DZIURKĄ 122

Wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki . Odstawić w ciepłe miejsce na  1 godzinę. W bloku takie miejsce znajduję przy kaloryferze a w domu na wsi na piecu kaflowym. Po tym czasie przełożyć na stolnicę, rozwałkować z miłością ( delikatnie a nie jak ciasto na kluski)na ok. 1 cm i wykrawać szklanką kółka a kieliszkiem w środku(...)szerokim rondlu i smażyć z obu stron. Tradycyjne pączki zawsze same sprytnie mi się przekręcały, te zarazy musiałam pilnować i przekręcać łyżką.Można również dorzucić do oleju surowego ziemniaka, żeby nam się tłuszcz nie palił. Kiedy pączki są już usmażone,  przestudzone, przekrawać na pół ostrym nożem i smarować pół konfiturą i pół kremem. Następnie rozpuścić białą czekoladę na parze

pieprzny smaczek
Pieczone skrzydełka z kurczaka 149

zrobić tę marynatę, później wstawiamy do lodówki. Następnego dnia wstawiamy do piekarnika, wstawiamy ziemniaki, która nota bene można też obrać dzień wcześniej i…obiad gotowy ;) Serio, zajmuje to (z ziemniakami) nie więcej niż 6 min (dzień przed ofkors). Świetny pomysł nie tylko dla tych, którzy pracują na rano. Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% 1 czubata(...)przyprawą i sosem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy marynatę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na min 1 godz. Po tym czasie skrzydełka wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 min ( w zależności od wielkości skrzydełek ) w temperaturze 190°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Pieczone udka z warzywami 108

pewnością zachęci Waszych ukochanych do polubienia brukselki i marchewki, ponieważ w tym wydaniu, są naprawdę pyszne! W przepisie użyłam brukselek, mini marchewek oraz pieczarek, do tego podałam ugotowane ziemniaki, ale Wy spokojnie możecie podać kluski śląskie, albo podać kurczaka samego z warzywami. W tym daniu, nie dodałam ani grama tłuszczu :) Przepis na kluski śląskie znajdziecie tutaj:  Kluski Śląskie Składniki(...)porządnie myjemy i lekko suszymy. Kurczaka przyprawiamy i porządnie wcieramy przyprawy, po czym wkładamy do garnka. Na kurczaka wsypujemy mrożoną marchew, brukselki i umyte pieczarki. Wszystko podlewamy szklanką wody. Pieczemy w 180 stopniach przez 2 godziny. Na ostatnie 10 minut, zdejmujemy pokrywkę. Jak zauważyliście, nie przyprawiłam warzyw. Powód jest taki, że mini marchewki są wystarczająco słodkie, a kurczak podczas pieczenia

Klasyka Gotowania
Krokiety ruskie. 150

mąki pszennej 2 spore jajka szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia       Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą mątewki, na gładką masę pozbawioną grudek. Powstałe ciasto ma konsystencję słodkiej śmietany, odkładamy je na co najmniej 20 minut, by masa odpoczęła i odrobinę zgęstniała. Po tym czasie(...)wierzchu zetnie, a od spodu lekko zarumieni, przewracamy na drugą stronę, a po chwili zdejmujemy z patelni (nie wysmażamy ich, mają być mięciutkie).  NADZIENIE: 500 g ugotowanych ziemniaków 500 g świeżego twarogu 2 cebule obrane i pokrojone w drobną kostkę olej sól pieprz opcjonalnie- czosnek granulowany lub majeranek      Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę, dodajemy podsmażoną

Rozpustne gotowanie
Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami 357

dzisiejszy obiad polecam pyszne faszerowane udka z kurczaka. Można je podawać z ziemniakami lub ryżem.  SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 15 dag pieczarek, ½ cebuli, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, pieprz czarny mielony, sól, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki obieram, kroję w plasterki. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Na odrobinie oleju podsmażam pieczarki oraz cebulę. Doprawiam do smaku(...)Mięso oprószam majerankiem, papryką, solą i pieprzem. W lukę po usuniętych kościach wkładam farsz pieczarkowy. Skórę dokładnie spinam wykałaczkami. 3. Udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam odrobiną oleju, przykrywam. Piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jajka sadzone w obłokach 103

blaszkę wykładamy tyle porcji ubitej piany, ile mamy żółtek, łyżką formujemy niewielkie dołki, w które  przekładamy żółtka.  Wstawiamy blaszkę z jajkami do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180°C.  Pieczemy 10 minut. W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażamy szynkę lub bekon (ma być chrupiąca/y), odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe jajka wyjmujemy z piekarnika i natychmiast(...)smaczne, że dzieciom, i nie tylko, powinno posmakować – to mam nadzieję rozbudzić Waszą ciekawość. Moim zdaniem jest to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych. Można podać na obiad - z ziemniakami i surówką lub na śniadanie, czy kolację.  Dla mnie – bomba. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Jajka sadzone w obłokach appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Tarta z dynią i szpinakiem 153

roku na rok pojawiają się kolejne nowe odmiany. Ja niezmiennie od kilku lat jestem w sumie wierna jednej odmianie, czyli dyni Hokkaido.  Jej miąższ jest zwarty, można ją piec ze skórką. Nadaje się do dań na słodko, jak i na słono. Dziś przygotowałam z jej wykorzystaniem pyszną wytrawną tartę. Tarta z dynia i szpinakiem doskonale smakuje na ciepło(...)skórką, jest mączysta i słodkawa. Próbowałam też odmianę  Microwave , są to małe okrągłe żółto-pomarańczowe prążkowane dynie, które przygotowuje się w mikrofali. W smaku przypominają trochę ziemniaka... W sprzedaży są też dynie makaronowe  Stripetti  i  Pyza , ale ja nie jestem ich wielbicielką. Zdecydowanie bardziej od nich wolę prawie bezobsługową dynię bezłupinową  Miranda . Wartości

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone placki ziemniaczane z sosem czosnkowym 82

Placki ziemniaczane, temat rzeka, któż ich nie lubi? pewnie każdy pochłania zawsze za dużo. No dobra, ja zawsze zjem o jednego za dużo, tak mam. A

Moje Małe Czarowanie
Delikatne kotleciki drobiowe 161

Składniki: 1 kg fileta z udźca kurczaka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki kaszy manny pęczek natki pietruszki po szczypcie papryki mielonej ostrej tymianku kurkumy oregano

kgwjanczewo
Pierogi ruskie z wędzonym serem 259

Kto nie zna tego dania, dodatek wędzonego twarogu dodaje mu specyficznego smaku. Jest to potrawa dla całej rodziny. Gotowe od razu po ugotowaniu ja również smażone

kgwjanczewo
Schab w migdałowej skorupce 45

Dodać warzywa i lekko podlać marynatą. Całość piec 1 godzinę 3o minut w temperaturze 200 stopni, co jakiś czas podlewając mięso winną marynatą. Skorupka migdałowa: Masło rozpuścić, wystudzić. Dodać lekko pokruszone płatki migdałowe, posiekany chleb tostowy, miód oraz żółtko. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. 15 minut przed końcem pieczenia, wyłożyć na mięso skorupkę migdałową. Mięso należy bardzo(...)Rozpuścić masło i wystudzić 10. Pokroić chleb tostowy 11. Wymieszać wszystkie składniki na skorupkę migdałową 12. Posypać mięso panierką i zapiec Poprzedni 1 z 12 Następny   Schabowy z ziemniakami to tradycyjny niedzielny obiad większości Polaków. Jednak istnieje kilka, a nawet kilkanaście metod i sposobów przygotowywania schabowego. Jaki jest Wasz ulubiony? Artykuł Schab w migdałowej skorupce pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Ziemniaczane kieszonki z farszem mięsnym 72

przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g mięsa mielonego wołowego 7 łyżek sosu PATAK’S Tandoori 1/2 czerwonej papryki 1/2 pora 100g sera cheddar 250 g mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 łyżki oleju 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę(...)ziemniaczanego formujemy placuszki o średnicy 10 centymetrów. Na środek każdego nakładamy farsz oraz starty ser. 4. Zawijamy boki ciasta do góry tworząc placuszki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 220°C przez 15-20 min. Możemy jeść na gorąco lub zimno:) Smacznego…. Artykuł Ziemniaczane kieszonki z farszem mięsnym pochodzi z serwisu

karolgotuje
Mięciutkie kopytka – świetny obiad dla całej rodziny 270

ziemniaków (można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z wczorajszego obiadu) 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki (ok. 250 g) Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Gotowe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich 2 jajka oraz łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę ciągle wyrabiając ciasto. Powinno ono być elastyczne i nie zbyt klejące. Podczas cięcia(...)odrobiną oleju. Gotujemy je 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe. Kopytka po ugotowaniu można zamrozić. By się nie posklejały powinno się mrozić je rozłożone na papierze do pieczenia. Po zamarznięciu można je przesypać do woreczka. Kopytka doskonale smakują zarówno na słono (np. jako dodatek do gulaszu czy wołowiny w sosie koperkowym ), jak i na słodko posypane cukrem

Dieta bez mleka
Schab w migdałowej skorupce 148

rozpuścić, wystudzić. Dodać lekko pokruszone płatki migdałowe, posiekany chleb tostowy, miód oraz żółtko. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. 15 minut przed końcem pieczenia, wyłożyć na mięso skorupkę migdałową. Mięso należy bardzo delikatnie kroić, ostrym nożem, ponieważ skorupka może odpadać. Krok po kroku: 1. Mięso przełożyć do worka i zalać marynatą(...)masło i wystudzić 10. Pokroić chleb tostowy 11. Wymieszać wszystkie składniki na skorupkę migdałową 12. Posypać mięso panierką i zapiec Poprzedni 1 z 12 Następny   Schabowy z ziemniakami to tradycyjny niedzielny obiad większości Polaków. Jednak istnieje kilka, a nawet kilkanaście metod i sposobów przygotowywania schabowego. Jaki jest Wasz ulubiony? Artykuł Schab w migdałowej skorupce

KuchniaWeDwoje.pl
Świąteczna żurawina z pomarańczami i cynamonem 159

goździkami. Taka żurawina będzie idealna do świątecznych mięs, szczególnie do pieczonego indyka lub pasztetu z kaczki. Co prawda u mnie w tym roku pieczonego indyka nie będzie, ale pasztet z kaczki już upiekłam. Składniki: • 1 kg żurawiny • 300 g cukru • skórka z 2 pomarańczy • sok z 3 pomarańczy • 1 łyżeczka(...)cukrem, dodać skórkę i sok z pomarańczy. Odstawić na 1 godzinę. • Owoce podgrzać cały czas mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść ok. połowę owoców. • Dodać cynamon i zmielone lub starte w moździeżu goździki. • Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. • Umieścić gorącą

To co kocham

Proponowane wyszukiwania